Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 23, 2026 10:56

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 
Autor Poruka
 Naslov: Obraćenje oca
PostPostano: Sub kol 05, 2017 16:36 

Hvaljen Isus i Marija!
Ovu sam temu napravila, jer bih željela da se moj otac obrati. Naime, neprestano posjećuje na Internetu proste i odvratne stranice, čitavu garažu je oblijepio prostim i odvratnim slikama i mene je odrastanje uz to jako iskvarilo. Dok sam bila skroz mala, čak sam neko vrijeme to i skupljala, iako sad osjećam neopisivo gađenje prema tome. Ponekad sam željela te slike iz garaže podrapati, ali je prijetio da će me tući ako ih taknem, što se nerijetko i događalo. Sad imam 15 god. i čini mi se da situacija ide sve gora. Često čujem da govori protiv mene, a jednom je čak rekao da šteta što jedem, onda jednom nisam nešto htjela slušati pa je rekao da će mi potrgati ruke. Još jedna stvar koja mi jako smeta je što jako psuje. Neprestano govorim mami da mi to smeta i kaže mu da prestane, ali ne prestaje. Ove godine sam bila na krizmi i jednom je počeo govoriti da ja idem na misu samo radi bodova, a mama samo da bi se "slikala" pred ljudima, što je velika laž i zloba. On ne ide nikad na misu i govori negativno o svećenicima i onda još kaže da je veći vjernik od onih koji idu na misu. Uopće ne volim kad mi dođe u sobu. Kad nam netko dođe u goste, muka mi je biti u istoj prostoriji jer sve govori negativno. Tako sam se jako htjela upisati u jedan smjer (srednja škola), ali me je neprestano ismijavao da ću raditi kao konobarica i odustala sam od toga. Sad mi je jako žao što nisam to upisala. Ružne stvari koje radi mogla bih nabrajati do prekosutra. Molim se za obraćenje, iako mi se čini da situacija ide sve gora.
Zanima me vaše mišljenje i što mislite da bih trebala napraviti.

Vrh

PostPostano: Sub kol 05, 2017 18:53 

Hvaljen Isus i Marija!
Hvala ti što si podijelila ove doživljaje s nama... Najprije ti želim reći da te u potpunosti razumijem jer sam i sama bila u sličnoj situaciji i također tražila rješenje... Tvoj slučaj nije neobičan niti usamljen, ako želiš mogu ti dati i primjere svetaca koji su imali probleme sa svojim roditeljima i sa takvim ponašanjima. Npr. sveti je Franjo imao grubog oca koji ga se odrekao, sv. Martin je doživljavao nerazumijevanja od svojih roditelja pogana i isto molio za njihovo obraćenje, sv. Barbara i drugi mučenici iz ranog kršćanstva, a sv. je Bernard jednom zapisao, uvjeravajući nekog oca da pošalje sina na nauke u samostan, "da su mnogi roditelji upropastili svoju djecu, dok Bog uvijek odgaja blago i milosrdno", tj. da se sinu ništa loše neće dogoditi ako ode od roditelja.

Suosjećam s tobom zbog toga što proživljavaš i ispod svih tih loših stvari nazirem tvoju veliku ljubav prema ocu. A ta ljubav je svjesna i patnje (nečistoća, grube riječi, omalovažavanje, ismijavanje i sl.) Jako je dobro što si prepoznala sve to, to su stvari koje nemaju veze s roditeljskom ljubavi, a mogu izazvati dugotrajnije posljedice: potištenost, tjeskobe, čak i gnjev i agresivnost. Zato bi trebala nekoliko koraka učiniti da povučeš crtu nad sve duhovne rane koje takvo ponašanje (grijeh) može izazvati... U više knjiga je to opisano i postoji pomoć koju tražiš...

1. Potrebno je u duhu oprostiti i blagoslivljati u srcu
To opraštanje nije glasno (jer onakve osobe nisu ni svjesne da su nekoga povrijedile), niti oslobađaju dotičnu osobu krivnje koju ima pred Bogom. Opraštanje je više radi tebe same, da oslobodiš ljubav u svom srcu i nadvladaš patnje.

2. S takvim osobama ne vrijedi raspravljati niti nadmudrivati se
To može izazvati još svađa i boli, a ništa neće promijeniti.

3. Preuzeti svoj život u svoje ruke
Takve osobe su sklone emocionalnom uvjetovanju (uz kritiziranje) i sklone su štetnom kontroliranju svojih bližnjih (financijski, izbor prijatelja, nametanje odluka...). Kod važnih odluka potrebno je potražiti savjet drugih bliskih osoba (rođaka, učitelja...) i osvjestiti što se čini "iz vlastitog uvjerenja", "iz inata" ili "pod pritiskom"... Pritisak nije ljubav.

4. Osvjestiti loše ponašanje i odlučiti da ga potpuno izbaciš iz svog repertoara ponašanja
Naime, često se događa da roditeljska ponašanja nesvjesno usvoje i djeca, te kasnije u životu ponavljaju iste greške i slično se ponašaju i kad se potpuno osamostale, npr. prema svojoj djeci. Ili u različitim drugim situacijama, osobito u odnosu prema slabijima. Npr. otac ismijava i pun je negativnosti prema drugima. Potrebno je odlučiti nikada to ne ponavljati, ni u kom slučaju, nego vježbati druge obrasce ponašanja.

5. Moliti, s potpunim predanjem u volju Božju
Moli... Mada nitko od nas ne zna hoće li se obratiti ili neće, samo Bog to zna...
Ipak, moli... Velik bi propust bio ne moliti...
U Fatimi je Gospa rekla: "Mnogi ljudi zbog svojih grijeha odlaze u pakao, jer za njih nitko ne moli."
Znači, molitva je zaista obveza svih nas...

Nadam se da sam ti bar malo pomogla, a ako nisam, primi ovaj moj post kao dobronamjeran s puno želje za obraćenjem tvog oca...
adrijana

Vrh

PostPostano: Ned kol 06, 2017 15:14 

Hvaljen Isus i Marija!
Hvala na lijepome odgovoru. Truditi ću se što više moliti za obraćenje.

Vrh

PostPostano: Ned kol 06, 2017 22:56 

+!
Mt 18,3
i reče: "Zaista, kažem vam, ako se ne obratite i ne postanete kao djeca, nećete ući u Kraljevstvo nebesko."

Naravno, da se svaki pojedinac treba obraćati svaki dan i usavršavati uz pomoć Milosti.
No, ovdje se piše o ovisnostima (Ahilova peta) duha težih slučajeva kakvih ima mnogo.

Kada bi ljudi osobno iskusili i spoznali koliko nas Ljubav ljubi,
malo tko bi bio isti (psovač, alkoholičar, sebičnjak, bludnik, nasilnik,...).
Takvi su uz molitvu potrebniji i ljubavnih gesta (blaga riječ, blagi pogled,...).
Neki se obrate na samrti.

Dan bez osmijeha i čuđenja je bezlično siromašan dan.

Vrh

PostPostano: Pon kol 07, 2017 09:08 

Hvaljen Isus i Marija!
Hvala na lijepome odgovoru. Nadam se da će se moj otac obratiti.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata