|
Potaknuta jednom temom gdje je netko spomenuo da jedno dijete vjeruje u horoskop i odbacuje Boga odlučila sam napisati svoje iskustvo sa Astrologijom. Tek je nedavno prestalo moje bavljenje astrologijom koje je trajalo punih 15 godina i više. Samo Božjom milošću sam se toga ostavila i spoznala koliko je to zlo, sama nisam imala dovoljno pameti da dođem do toga. Teško je priznati sam sebi da si toliko dugo bio u takvoj zabludi da ne činiš ništa loše. Velika je milost Božja koja me oslobodila toga jer se ja sama nikada ne bih toga riješila.
Počelo je to kad sam ušla u pubertet. Prve ljubavi, prvo kidanje latica "voli me, nevoli me...". Pa latice nekako nisu dovoljno vjerodostojne, pa uzmeš karte pa si malo gataš (bile su to karte od Tresete i neka vrsta izmišljenog gatanja) pa ti treba nešto jače, nešto što će ti sigurno potvrditi da li te on voli ili ne voli, pa pročitaš horoskop u novinama "danas će vam se dogoditi ljubav" i onda te taj dan ta osoba malo bolje pogleda, obratiti se malo ljepše i ti već misliš "to je to, vidiš kako je ta astrologija pouzdana". Pa te počne malo više zanimati, pa pročitaš sve o tvom znaku, nađeš neke sličnosti. Odma te zanima koji je znak tvoja simpatija, pitaš ga i onda odeš doma čitati u Astro magazinu kakva je on osoba. Pa zatim počneš gledati koliko ste kompatibilni, pa prognoze koji su vam idealni dani za ljubav. Zatim se neke stvari i poklope. Postaneš fasciniran.
Moji su bili katolici ali nisu ozbiljno prakticirali vjeru. Iako sam ja tada mislila da je prakticiramo "dovoljno". Išlo se na misu za Uskrs, Božić, blagoslivljalo se stan, išla sam na vjeronauk dok sam bila u osnovnoj školi, obavila pričest, krizmu i nakon toga Crkva me više nije često viđala. Ono malo vjeronauka što sam imala ipak je bitno utjecalo na moj život. Znala sam da me Bog ljubi i kao dijete sam se molila na večer bez da su me roditelji uputili u to, molila sam jer sam bila sretna što me Bog ljubi, što imam divne roditelje, molila sam i zahvaljivala Bogu. Nastavila sam ja cijeli život razgovarati sa Bogom u svojoj privatnosti, zahvaljivati mu i moliti ga. Bila sam uvjerena da sam dobar katolik jer ne griješim puno, "moja prijateljica je ukrala par stvari i laže iako stalno ide na misu, a ja nisam nikada ukrala i nikada ne lažem pa ni nemoram ići na misu". Sada kada čitam Bibliju Lk 18,9-15 to me podsijeća na priču o farizeju i cariniku.
Uglavnom zašto spominjem svoju vjeru u Boga, zato što sam ja mislila da ja ne vjerujem u horoskop već da sam dobar katolik i da vjerujem u Boga i da ne škodi što se malo "igram" na taj način. Svejedno astrologija me počela zanimati sve više i više. Svako malo bi našla nekakvu istinu u tome i htjela sam još i još. Htjela sam vladati sa svojom sudbinom. Počela sam čitati knjige, naučila sam izrađivati natalnu kartu, naučila čitati natalne karte. "Ozbiljnija" literatura o astrogoliji je uvijek naglašavala da se astrogolija nemože koristiti za proricanje. Bila sam svijesna toga da nemogu tvrditi da će se nešto dogoditi ili neće na temelju astrologije, ali sam mislila kako se iz nje ipak da budućnost "naslutiti".
Stalno sam bila fascinirana svojom natalnom kartom i time kako ona vjerno opisuje moj karakter. Toliko istine sam pronalazila u tome. Počela sam čitati karte i drugima kad bi oni to tražili. Tako sam bila ponosna na svoje "znanje". Kao da ja znam više o drugima nego što oni sami znaju. Postala sam ovisna. Za svaku osobu u svom bliskom okruženju sam morala imati kartu, proučavati je u odnosu sa mojom kartom. Sve je to bilo tako zanimljivo i fascinantno. Uvjerila sam sebe da mi astrologija uvelike pomaže otkriti prirodu našeg odnosa. Često puta bi rekla nekome u nekoj situaciji "ah, to ti je zato što imaš tu planetu tu i tu u takvom aspektu, zato si ti takav/a". U biti nisam se uopće trudila upoznati osobu sa komunikacijom i drugim načinima, već bih samo pročitala njenu kartu "i sve sam znala". Neko vrijeme sam bila malo "usporila sa astrologijom" kad sam krenula na faks. Sve dok mi se nije dogodila nekakva kriza na psihološkoj razini, nesuglasice sa roditeljima, besmisao života, razmišljanja o samoubojstvu... U tom trenutku sam opet uzela svoju kartu u ruke i vidjela da me "napadaju" teški planeti sa svih strana. Pripisala sam svoju krizu situaciji u horoskopu, izračunala sam do kada će to trajati i mislila "ok, sad znam u čemu je problem, samo ću pričekati da ti planeti odu". Tako je i bilo, čim su ti planeti otišli meni se situacija "popravila". Tada sam se totalno zaludila sa astrologijom, počela i drugima prognozirati teške periode misleći da im činim dobro, da se mogu pripremiti i da će im biti lakše ako znaju koliko će ti periodi trajati. Mislila sam da imam svoju sudbinu u svojim rukama. "Od sada na dalje ću uvijek proučavati dobre periode da ih mogu bolje iskoristiti i loše periode da znam koliko će trajati i kako ih lakše podnijeti".
Nevjerojatno je koliko sam ja vjerovala astrologiji, a bila uvjerena da ja ne vjerujem u astrologiju. Svaki put na kraju proučavanja karti i gledanja budućnosti ja bih završila svje misli sa "ali bit će kako Bog odredi" ili nešto slično. Kao govorim si, ja se to malo igram, može se dogoditi, a ne mora to što prognoziram jer ipak postoji Božja volja.
Najviše sam voljela proučavati karte između mene i osobe s kojom sam u vezi. Da li će naša ljubav trajati vječno, da li ćemo se oženiti, da li ga privlačim. Uvijek su takva istraživanja davala zanimljive rezultate. Samo ja sam dosta zaljubljive prirode. Nakon nekoliko takvih veza sa fascinantnim aspektima koji nas povezuju više mi nije bilo zanimljivo. Sve dok nije došao moj muž (tada dečko). Većina mojih planete skupa sa mjesecom pada u njegovu 7. kuću (to je kao kuća braka), već nakon 6 mjeseci veze pričali smo o braku. Ja sam se bacila na proučavanje naših međusobnih aspekata kao nikada do sada. Svaki detalj sam pregledala, zbrojila, izračunala kolika je naša "ljubav" što nas spaja. Točno sam izračunala i periode kušnje i periode za laganu "ljubav". Sve se fascinantno poklapalo. Po mojim astrološkim izračunima mi smo bili stvoreni jedno za drugo. U biti, ja sam bila stvorena za njega jer njegovi planeti nisu na takav način padali u moje kuće, ali sam nekako to preskočila, bilo mi je dovoljno ono što se meni sviđalo, a toga se uvijek moglo naći u velikim količinama na ovaj ili onaj način. Bila sam tako sretna što astrologija potvrđuje našu ljubav.
|