Hvala ti na usmjeravanju. Pripadam »Biblijskoj Crkvi Berejaca« u Samoboru.
Što se tiče krštenja, naravno da mogu biti dva puta kršten, živi sam dokaz toga - budući da sam rođen u rimokatoličkoj obitelji te sam primio krštenje kao novorođenče (praksu koju ne nalazimo nigdje u Novom Zavjetu), time ne dajući ikakvo osobno svjedočanstvo o Isusu Kristu i njegovoj žrtvi za mene na križu, u određenom trenutku u mom životu, shvaćajući da se ne mogu pouzdati u svoja "dobra djela" jer će na kraju Krist suditi takvim ljudima po upravo tim njihovim djelima u koja se sad pouzdaju na sudu za nevjernike te će biti bačeni u ognjeno jezero, razumio sam da nemam izlaza i priznao sam Bogu da sam griješnik koji zaslužuju da ga Bog tretira po svojoj svetosti i pravednosti a ne po svojoj milosti, te priznao Bogu da je Krist Isus, Njegov vječni Sin umro na križu za griješnike koji će vjerovati u Njega i Njegovo spasonosno djelo za njih; primio sam vjeru od Boga kao nezasluženi dar Njegove milosti. Kad sam izgovorio svoje svjedočanstvo pred lokalnom Crkvom, bio sam kršten. Krštenjem (samim tim djelom) se ne pripada Kristu, već je to samo jedan od dva obreda kojim potvrđuješ da li već od prije postanka svijeta pripadaš Kristu ili ne, drugim riječima to je čin potvrde odnosa koji je već prije tog samog čina postojeć. Kao npr., kad voliš ženu. Ne započinješ odnos sa ženom na taj način da joj odmah staviš vjenčani prsten na prst, već prvo uspostavljaš odnos sa ženom, te kasnije potvrdiš taj uspostavljeni odnos prstenom, zar ne? Dakle, prsten je samo iskaz nečega što je već prije postojalo.
Jedna je Kristova Crkva, u tom se slažem s tobom, ali nigdje u Bibliji mi ne piše da tražim punu istinu u njoj. Crkva sama po sebi nije savršena, barem ne još. Biblija svjedoči da je osoba (čovjek i Bog) Isus Krist put, istina i život. On je savršen. Isus je dao Crkvi obećanje nezabludivosti?
Koliko ja trenutačno znam, u samoj srži postoje dvije vjeroispovijesti koje sebe nazivaju Crkvom; jedna ispovijeda spasenje samo isključivo po vjeri u Isusa Krista na temelju Božje milosti (dakle bez ikakvih zasluga od strane koja je spašena), dok druga na tu vjeru nadodaje djela i koješta. Jedna je u pravu, druga je u krivu. Jedna je prava Crkva, druga je krivotvorina. Nema sivog područja. Biblija tumači sama sebe (Pismo tumači pismo), Crkva nije potrebna za to (iako Crkva služi Kristu i ljudima i na takav način) - Bog je dovoljno jasan sam po sebi. Bog ne treba tumača - sve što je otkriveno u Bibliji je kristalno jasno, samo je treba čitati i proučavati s ispravnim motivima. Pobrkanost nastaje jer Bog ima slobodnu volju iskazivanja ili milosti ili gnjeva, već kako kome On želi.
Papa nije nasljednik Petra. Ja ne mogu naći potvrdu za takvu tvoju izjavu nigdje u Bibliji. Pročitao sam ukratko sadržaj linka kojeg si zalijepio, i da ne duljim, ne slažem se sa osnovnom porukom toga što sam pročitao. A to je u biti - nedostatnost Biblije. Vjerujem da se niti Pavao ne bi s tim složio budući da je nekoć napisao dio biblijskog teksta koji nosi titulu "hvalospjev ljubavi", odnosno 1. Korinćanima 13, gdje govori da će kada dođe ono što je savršeno, isčeznuti ono što je nesavršeno; po kontekstu, on govori o njihovom tadašnjem znanju i proricanju. Savršeno se odnosi na potpunu Božju objavu koja je zapečaćena kao takva čim je autor posljednje knjige (Ivan) napisao svoj Amen. Tad je došlo ono što je savršeno, ono čime se mnogi ljudi hvale da posjeduju i drže na policama gdje skuplja prašinu, a rijetko kad otvaraju s ciljem da se pogledaju u to savršeno ogledalo i da se promjene - a to je Biblija.
Apostolsko nasljedstvo ne postoji. Iskreno ne znam tko je to izmislio. Jedino ako pod apostolskim nasljeđem misliš na predaju, odnosno samu Bibliju, onda razumijem. Ali Biblija nije namijenjena samo svećenicima koji su išli na fakultet, već svakom čovjeku koji iskreno traži pravoga Boga, ili još bolje rečeno, namijenjena je svakom čovjeku kojeg Bog traži. Kao što je Pavao rekao; "Ja sam dužnik i Grcima i barbarima, i mudrima i nerazumnima."
Uglavnom, još jednom, hvala ti na tvojoj obzirnosti što si mi ukazao na to da postoji podforum za nekatolike. Neću više smetati na ovom dijelu foruma! Ispričavam se što nisam sam pretražio forum da nađem taj podforum. Milost tebi.