:wink: On bi da mi na ovoj temi napišemo cijeli katekizam...
Otvorio je temu u podforumu "Teme vezane uz nekatolike", a nije se predstavio kakav je on to nekatolik, jeli uopće kršćanin, tko je za njega Bog (ili što? - možda nešto neosobno), a mene zanima ima li on kakvo iskustvo molitve ili meditacije, jer po zbrkanom prvom postu čini mi se da je čovjek jako nemiran u duhu, ili tek jako rastresen...
Dobro, neću ulaziti dalje u psihoanalizu...
Samo jedno: vjeruje li on da je Bog zapravo svemoguć? Da Bog, ako je htio mogao je sići na zemlju, roditi se kao čovjek od Djevice, umrijeti, uskrsnuti i ponovno nam se dati u maloj hostiji koju primamo svake nedjelje na misi? Da je moguće da je Sveto Pismo sačuvano nepromijenjeno od početka do danas? I da je prema tome sasvim MOGUĆE sve ono što se u prvom postu preispituje, upravo zato nam je to sasvim izvanredan Božji znak, jer je ljudskim očima to nedohvatljivo...
On jednostavno kaže: ukazanja u Fatimi - to djeca izmislila i nemaš tu šta... E pa, dragi moj, nije to tako...
Nemiran u duhu? Što to znači? Kako ti vidiš čovjeka? Je li čovjek tijelo, duh i duša? Ako da, objasni razliku između duha i duše. Ako ne, kako možemo "podijeliti" čovjeka?
Kao što je moj psiholog rekao, a ja svom psihologu vjerujem, u to nije nitko dužan vjerovati.
Nisam kršćanin, iako, ako bih bio, vjerojatno bi spadao u Luteranizam iako se ne slažem sa svim naukom te Crkve. Dakle, nešto između Katoličanstva i Luteranizma valjda. Iako kršćanin nisam, vjerujem da postoji Bog. I upravo ovaj kršćanski mi ima najviše smisla (naravno, isključivši Isusa i Duha Svetoga pa me to ne čini kršćaninom, jel...). Bog je naravno omnipotentan, ali Njegova omnipotentnost nema veze s ovime što si ti napisala jer može doći Musliman i reći isto, razumiješ?
Dakle, naravno da je to Bog mogao učiniti, ali pitanje je: je li On to uistinu učinio?
Bog za mene, naravno, nije nešto neosobno. On je entitet (ili biće, ali neki se ne slažu da je biće već je Biće, a neki se ne slažu ni s time... No, ne bih znao što KC kaže na to.), zapravo sama Egzistencija koja nas neizmjerno nadilazi (transcendencija), a opet nadohvat ruke -- što je zapravo paradoks.

Unatoč tome, smatram da se Boga itekako racionalno može spoznati, što su zagovarali brojni filozofi i teolozi tijekom povijesti.
Hmmm.... Ne bih znao što još želiš da ti kažem. Pitaj slobodno.
ako se ne varam, ukazanja spadaju u privatnu objavu a u privatne objave nije nitko dužan vjerovati
No, da se vratim i na sociopate. Za razliku od psihopata oni osjećaju emocije, ali manipulacijom žele doći do svojih ciljeva. Najčešće su to narkomani kojima su svi drugi krivi a jedino oni su nevinašca koja za "odštetu" trebaju umjesto liječenja dobiti još fiksa. No, kako se postaje sociopat? Vjerovali ili ne, sociopatom se postaje zbog teške prevare. Dakle, naš CR je, ukoliko sam u pravu da je sociopat, od nekoga bio teško prevaren (roditelja, profesora, susjeda,...) i to je uzrokovalo probleme koje sad ima. Tako da...ne treba ga osuđivati, već žaliti a pomoć mu ni ne možemo dati (odgovarati na njegova pitanja je isto što i davati fiks narkiću) već mora potražiti stručnu pomoć.
Hahaha, ti si bolestan.
No, da, lijepo si ti to izveo: "Ne znam odgovore na pitanja pa ću započet sa nekom pseudo "profesionalnom" psihoanalizom ovog forumaša."
Daj još malo te psihoanalize da zadovoljim svoje sociopatne i već pomalo sadističke težnje i čežnje, haha.