Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 12:25

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 632 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 43  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Ned lip 21, 2015 17:04 

Citat:
Mene to užasava, užasava me ideja da bi materijalna raskoš trebala označavati Crkvu na bilo koji način

Gluplji, prozirniji i površniji komentar nisam vidio!!
Onda nek dođu bageri u Vatikan i nek sve sravnaju sa zemljom, i nek izgrade par šupa pa nek tu žive primjer, a vjerujem da će i Sara tako slijediti!
A i u mzeja nek rasprodaju sve slike koje su skupocijene i nek nahrane gladne i beskučnike, a ne da tamo sakupljaju prašinu!
Jer eto Sari se gadi kad svečenik nosi misnu odjeću od par tisuća kuna za vrijeme svete Mise, ali joj se ne gadi kada po Vatikanu bespotrebno vise slike od par miliona eura, da ne govorim sad o imanju i zgradurinama!
Logika joj je na vrhuncu!

Vrh

PostPostano: Ned lip 21, 2015 19:02 

Raskoš se mora skromno prihvatiti, a ne izmišljati novotarija.
Slika
Ljepota kardinalova prstena dolazi do punog izražaja kod bjelih rukavica

Vrh

PostPostano: Uto lip 23, 2015 12:06 

Gluplji, prozirniji i površniji komentar nisam vidio!!
Onda nek dođu bageri u Vatikan i nek sve sravnaju sa zemljom, i nek izgrade par šupa pa nek tu žive primjer, a vjerujem da će i Sara tako slijediti!
A i u mzeja nek rasprodaju sve slike koje su skupocijene i nek nahrane gladne i beskučnike, a ne da tamo sakupljaju prašinu!
Jer eto Sari se gadi kad svečenik nosi misnu odjeću od par tisuća kuna za vrijeme svete Mise, ali joj se ne gadi kada po Vatikanu bespotrebno vise slike od par miliona eura, da ne govorim sad o imanju i zgradurinama!
Logika joj je na vrhuncu!

Vrlo ružno trganje moje rečenice iz općeg konteksta, no to je i inače tvoja razina pa nemam razloga komentirati ono što si napisao.

Vrh

PostPostano: Uto lip 23, 2015 12:08 

Pa u krivu si, zato ti i komentiram. Smisao cappe magne je upravo suprotan, ona simbolizira navezanost na svjetovno, zato ju biskup (ne nužno kardinal) skida ispred oltara, time simbolički odbacuje navezanost na svijet, ponizuje se, a potom se oblači u misno ruho čime se simbolizira, kako sv. Pavao kaže, oblačenje u novog čovjeka. Možemo raspravljati o opravdanosti i potrebnosti tako nečega, ali nazvati to karnevalom i tako uvrijediti brojne ponizne biskupe bilo danas bilo kroz povijest je kranje nepotrebno i nepromišljeno.
Uostalom, vidi ove grozne i pohlepne rasipnike, u potpunom neskladu s Evanđeljem:
http://www.ccwatershed.org/media/photologue/photos/920_Pope_John_XXIII_Cappa_Magna.png
http://www.ccwatershed.org/media/photologue/photos/cache/727_JP2_v1_gallery_fullsize.png
http://www.ccwatershed.org/media/photologue/photos/724_Cappa_Magna_Pius_XII.png

A kardinali jesu prinčevi Crkve, po definiciji.

A ove priče o priležnicama i sličnim stvarima, vađenje sv. Franje kao argument itd. me jako podsjeća na one genijalce kojima je glavni argument protiv Crkve i vjere: "oni su bogati, nek prodaju Vatikan i podjele siromašnima". To samo govori o nepoznavanju Crkve. Uostalom, onda možemo i papu Franju (i većinu biskupa, svećenika i papa) prozvati da je raskošan i daleko od Evanđelja jer nosi svečane misnice, koristi zlatno liturgijsko posuđe itd., a nije opasan vrećom, jednako kao ove gore sa slika. Dvojica svetaca i jedan Sluga Božji... Nije to baš tako.

Što se tiče posuda u Sarajevu, njih sam samo uzeo za primjer da ti pokažem da nisi dosljedna.

Jesi li možda pročitao što sam točno napisala ili ti se prvo nije svidjelo pa udri?

Vrh

PostPostano: Uto lip 23, 2015 12:11 

Sara sigurno misli da bi puno ljepše izgledala s titovkom i crvenom maramom, a i Burke bi joj mislim bio draži u takvoj nošnji. :DD

Ovaj tvoj komentar je ružan, bezobrazan i duboko vrijeđa - pitam se je li to odraz tvoga kršćanstva?!

Vrh

PostPostano: Uto lip 23, 2015 20:20 

Preporučam svima koji su jako kričali zbog izvanredne sinode o obitelji da pogledaju pripremni dokument o redovitoj sinodi
http://www.laudato.hr/Novosti/Vatikan/O ... -redo.aspx

Vrh

PostPostano: Sri lip 24, 2015 18:09 

Preporučam svima koji su jako kričali zbog izvanredne sinode o obitelji da pogledaju pripremni dokument o redovitoj sinodi
http://www.laudato.hr/Novosti/Vatikan/O ... -redo.aspx

Kardinal Burke je puno pričao, nekada i na dva mikrofona o tradiciji ali neće da slušaju
Slika

Vrh

PostPostano: Čet lip 25, 2015 13:38 

Ignisardent je napisao/la:
Sara sigurno misli da bi puno ljepše izgledala s titovkom i crvenom maramom, a i Burke bi joj mislim bio draži u takvoj nošnji. :DD

Ovo ne dolikuje tvojemu kršćanskome integritetu.

Vrh

PostPostano: Čet lip 25, 2015 14:55 

Citat:
Ovo ne dolikuje tvojemu kršćanskome integritetu.[/quote]

Ili je možda njegov pravi odraz?!

Vrh

PostPostano: Sub lip 27, 2015 18:02 

https://www.youtube.com/watch?v=OI9dVqFaZ94

Vrh

PostPostano: Pon lip 29, 2015 20:26 

Ovaj tvoj komentar je ružan, bezobrazan i duboko vrijeđa - pitam se je li to odraz tvoga kršćanstva?!

Da, pretjerao sam, oprosti.

Titovka i crvena marama nisu nimalo benigni, ali ... duboko sam uvjeren da ne postoji međuprostor između onoga što simboliziraju capa magna i crvena marama, i to nema nikakve veze s tobom. Moramo birati između to dvoje.

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Pon lip 29, 2015 20:57 

Da, pretjerao sam, oprosti.

Titovka i crvena marama nisu nimalo benigni, ali ... duboko sam uvjeren da ne postoji međuprostor između onoga što simboliziraju capa magna i crvena marama, i to nema nikakve veze s tobom. Moramo birati između to dvoje.

Prihvaćam ispriku i po meni postoji i te kako velik prostor između te dvije stvari. Ja sam titovku i crvenu maramu nosila jednom u životu - imala sam sedam godina i nitko me nije pitao je li hoću. Kao srednjoškolka sam bila aktivna u Crkvi i za vrijeme svog studija i zbog toga imala poneki problem. Ali nikada nisam sa simpatijom gledala na iskazivanje "prinčevskih" časti od bilo koga u Crkvi. Ono što pripada povijesnim izrazima određenih časti, vlasti i materijalnog statusa nikada nisam brkala s onim što spada u liturgiju. Jasno mi je da je izraz ljubavi Bogu dati najbolje u izgradnji crkve i liturgijskom posuđu, ali nošenje cappe magne, raskošnog prstenja ili sličnih stvari danas smatram, u najmanju ruku, neprimjerenim za one koji pripadaju Kristu koji "nije imao gdje nasloniti glavu" i koji je sebe poistovjetio s "najmanjima". Dakle niti crvenu maramu, niti kneževsku raskoš -biram Krista Gospodina, jednostavnog, skromnog, utjelovljenog Boga koji je svoj zemaljski život proveo u krajnjoj skromnosti. Nažalost u toj skromnosti mu nisam dovoljno vjerna.

Vrh

PostPostano: Pon lip 29, 2015 21:37 

Prihvaćam ispriku i po meni postoji i te kako velik prostor između te dvije stvari. Ja sam titovku i crvenu maramu nosila jednom u životu - imala sam sedam godina i nitko me nije pitao je li hoću. Kao srednjoškolka sam bila aktivna u Crkvi i za vrijeme svog studija i zbog toga imala poneki problem. Ali nikada nisam sa simpatijom gledala na iskazivanje "prinčevskih" časti od bilo koga u Crkvi. Ono što pripada povijesnim izrazima određenih časti, vlasti i materijalnog statusa nikada nisam brkala s onim što spada u liturgiju. Jasno mi je da je izraz ljubavi Bogu dati najbolje u izgradnji crkve i liturgijskom posuđu, ali nošenje cappe magne, raskošnog prstenja ili sličnih stvari danas smatram, u najmanju ruku, neprimjerenim za one koji pripadaju Kristu koji "nije imao gdje nasloniti glavu" i koji je sebe poistovjetio s "najmanjima". Dakle niti crvenu maramu, niti kneževsku raskoš -biram Krista Gospodina, jednostavnog, skromnog, utjelovljenog Boga koji je svoj zemaljski život proveo u krajnjoj skromnosti. Nažalost u toj skromnosti mu nisam dovoljno vjerna.

Mogu prihvatiti da danas nošenje capa magne nema svrhe ili koristi ili barem da nije nužno, ali mislio sam reći da između onog što simbolizira capa magna, ne između samog predmeta, i onog što simbolizira crvena marama, nema nikakvog drugog izbora. Dakle, između Boga i vraga nema nekog međurješenja, ne postoji "common ground".

Slažem se da je skromnost, pogotovo danas, dobrodošla, ali ne treba brkati skromnost s banalnošću, s plitkošću, što mnogi danas brkaju. Pogotovo u liturgiji. Zato mi osobno ne smetaju ni capa magna ni raskošno prstenje. Alabastrena posuda puna skupocjene nardove pomasti.

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Pon lip 29, 2015 21:42 

https://www.youtube.com/watch?v=OI9dVqFaZ94

Događaj s nardovom pomasti iz Evanđelja opominje da crkva ima određenu obavezu prema Bogu, da njegova otajstva slavi s poštovanjem i dostojanstvom. Ovaj plešući fratar je jadan toliko daleko od toga da se čovjek zapita kome on tu služi, osim samome sebi.

Vrh

PostPostano: Uto lip 30, 2015 07:18 

Mogu prihvatiti da danas nošenje capa magne nema svrhe ili koristi ili barem da nije nužno, ali mislio sam reći da između onog što simbolizira capa magna, ne između samog predmeta, i onog što simbolizira crvena marama, nema nikakvog drugog izbora. Dakle, između Boga i vraga nema nekog međurješenja, ne postoji "common ground".

Slažem se da je skromnost, pogotovo danas, dobrodošla, ali ne treba brkati skromnost s banalnošću, s plitkošću, što mnogi danas brkaju. Pogotovo u liturgiji. Zato mi osobno ne smetaju ni capa magna ni raskošno prstenje. Alabastrena posuda puna skupocjene nardove pomasti.

Ne vidim da capa magna simbolizira išta osim raskoši knezova kojima su nekada pripadali Crkveni velikodostojnici, ali u konačnici između Boga i vraga ne postoji sredina. Liturgija je liturgija, no odanost i vjera se ne moraju izražavati u povelikim novčanim ciframa

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 632 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 43  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata