Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 08:38

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 632 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 43  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet lip 04, 2015 22:04 

Čestičnjaci nisu u skladu sa propisima! To je najveći propust!

Vrh

PostPostano: Pet lip 05, 2015 07:18 

Meni je također stolac lijep, a oltar bi "prošao" da nije baš toliko nesimetričan. Ona izbočina lijevo stvarno bode u oči. I općenito mi djeluje premalen za prostor u kojem će biti misa i broj pristunih.

Ovdje http://www.bitno.net/vijesti/video-zavrseni-oltar-ambon-svijecnjaci-i-procesijski-kriz-za-misno-slavlje-s-papom-franjom/ možete vidjeti video s objašnjenjem bosanćice na oltaru kao i slike svijećnjaka, procesijskog križa i ostalih predmeta koji će se koristiti u liturgiji. Pa kako se kome sviđa, meni iskreno baš i ne... Pogotovo mi je smiješno da dizajn nazivaju "klasičnim".

Na sarinu opasku o karnevalu bolje da se ne osvrćem :)

Samo se ti osvrni, odijevanje kardinala u paunsko perje mi je žalosno, a da nije bilo bi smiješno.

Vrh

PostPostano: Pet lip 05, 2015 07:19 

Čestičnjaci nisu u skladu sa propisima! To je najveći propust!

Hajde, prozovi kardinala Puljića za to i pozovi ga na odgovornost, jer nije napravljeno jedno 200 pozlaćenih.

Vrh

PostPostano: Sub lip 06, 2015 05:01 

Hajde, prozovi kardinala Puljića za to i pozovi ga na odgovornost, jer nije napravljeno jedno 200 pozlaćenih.

Vidiš, on kardinalu ne smije prigovoriti za nešto što je na rubu propisa, s druge strane ti otvoreno vrijeđaš i omalovažavaš biskupa koji koristi nešto što su koristili mnogi biskupi kroz povijest, što ima svoju simboliku i važnost i svoju tradiciju. Ne kažem da bi svaki biskup trebao to nositi, ali malo poštovanja prema onima koji ne bi škodilo, pa makar se tebi ne sviđalo. Karnevali su na onim klaunskim misama, sa light showom i misnicama sa superherojima. Cappa magna je ipak nešto drugo.

Vrh

PostPostano: Sub lip 06, 2015 07:07 

Vidiš, on kardinalu ne smije prigovoriti za nešto što je na rubu propisa, s druge strane ti otvoreno vrijeđaš i omalovažavaš biskupa koji koristi nešto što su koristili mnogi biskupi kroz povijest, što ima svoju simboliku i važnost i svoju tradiciju. Ne kažem da bi svaki biskup trebao to nositi, ali malo poštovanja prema onima koji ne bi škodilo, pa makar se tebi ne sviđalo. Karnevali su na onim klaunskim misama, sa light showom i misnicama sa superherojima. Cappa magna je ipak nešto drugo.

Očito ne razumiješ bit moga komentara. Cappa magna je ostatak jednog stava da su kardinali prinčevi Crkve pa se to pokazuje odjećom i njezinom raskoši. Mene to užasava, užasava me ideja da bi materijalna raskoš trebala označavati Crkvu na bilo koji način. Svako se vrijeme izražava svojim jezikom i nekada je to bilo prihvatljivo - biskupi su bili mlađi sinovi knezova i vojvoda, imali priležnice (priležnike) i ogromna bogatstva i to je bilo to, opće prihvaćeno. - sigurno je bilo i onih drugačijih, ali to ovdje nije tema. Zašto je Franjo Asiški navukao skoro vreću i opasao se konopcem? Iz štosa ili zato što je to neusporedivo bliže Evanđelju? Kako siromašni Isus, žuljevitih ruku od rada i prašnjavih nogu od hoda se uklapa u cappu magnu? Tko uopće zna i razumije tu simboliku, što takav ornat (a nije misno ruho) poručuje?
A što se ovih posuda tiče - ni ja ne znam koliko su u skladu s propisima. No, tu je biskup i on odlučuje. Tko sam ja da se u to idem petljat?

Vrh

PostPostano: Sub lip 06, 2015 18:49 

Hm, domaćini su još bili ok, a vidite Papin štap - zalijepljen ljepljivom trakom :oo
Slika

Vrh

PostPostano: Sub lip 06, 2015 21:07 

Hm, domaćini su još bili ok, a vidite Papin štap - zalijepljen ljepljivom trakom :oo
Slika

Da, ipak su trebali naći malo ljepšu, ali što ćeš ako se dogodila nezgoda, snađeš se s onim što imaš. Nego, nemaš ništa ljepše primijetiti?!

Vrh

PostPostano: Sub lip 06, 2015 21:14 

Očito ne razumiješ bit moga komentara. Cappa magna je ostatak jednog stava da su kardinali prinčevi Crkve pa se to pokazuje odjećom i njezinom raskoši. Mene to užasava, užasava me ideja da bi materijalna raskoš trebala označavati Crkvu na bilo koji način. Svako se vrijeme izražava svojim jezikom i nekada je to bilo prihvatljivo - biskupi su bili mlađi sinovi knezova i vojvoda, imali priležnice (priležnike) i ogromna bogatstva i to je bilo to, opće prihvaćeno. - sigurno je bilo i onih drugačijih, ali to ovdje nije tema. Zašto je Franjo Asiški navukao skoro vreću i opasao se konopcem? Iz štosa ili zato što je to neusporedivo bliže Evanđelju? Kako siromašni Isus, žuljevitih ruku od rada i prašnjavih nogu od hoda se uklapa u cappu magnu? Tko uopće zna i razumije tu simboliku, što takav ornat (a nije misno ruho) poručuje?
A što se ovih posuda tiče - ni ja ne znam koliko su u skladu s propisima. No, tu je biskup i on odlučuje. Tko sam ja da se u to idem petljat?

:mrgreen:

Vrh

PostPostano: Ned lip 07, 2015 15:16 

Pa u krivu si, zato ti i komentiram. Smisao cappe magne je upravo suprotan, ona simbolizira navezanost na svjetovno, zato ju biskup (ne nužno kardinal) skida ispred oltara, time simbolički odbacuje navezanost na svijet, ponizuje se, a potom se oblači u misno ruho čime se simbolizira, kako sv. Pavao kaže, oblačenje u novog čovjeka. Možemo raspravljati o opravdanosti i potrebnosti tako nečega, ali nazvati to karnevalom i tako uvrijediti brojne ponizne biskupe bilo danas bilo kroz povijest je kranje nepotrebno i nepromišljeno.
Uostalom, vidi ove grozne i pohlepne rasipnike, u potpunom neskladu s Evanđeljem:
http://www.ccwatershed.org/media/photologue/photos/920_Pope_John_XXIII_Cappa_Magna.png
http://www.ccwatershed.org/media/photologue/photos/cache/727_JP2_v1_gallery_fullsize.png
http://www.ccwatershed.org/media/photologue/photos/724_Cappa_Magna_Pius_XII.png

A kardinali jesu prinčevi Crkve, po definiciji.

A ove priče o priležnicama i sličnim stvarima, vađenje sv. Franje kao argument itd. me jako podsjeća na one genijalce kojima je glavni argument protiv Crkve i vjere: "oni su bogati, nek prodaju Vatikan i podjele siromašnima". To samo govori o nepoznavanju Crkve. Uostalom, onda možemo i papu Franju (i većinu biskupa, svećenika i papa) prozvati da je raskošan i daleko od Evanđelja jer nosi svečane misnice, koristi zlatno liturgijsko posuđe itd., a nije opasan vrećom, jednako kao ove gore sa slika. Dvojica svetaca i jedan Sluga Božji... Nije to baš tako.

Što se tiče posuda u Sarajevu, njih sam samo uzeo za primjer da ti pokažem da nisi dosljedna.

Vrh

PostPostano: Ned lip 07, 2015 16:07 

Slika

Slika

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:
Dux - 11.8.2015.-11.8.2017.
srbki (hrki) - 12.8.2015.-12.8.9999.
CarolusRex - 27.7.2016.-27.7.9999.
crusader - 19.10.2016.-19.10.9999.

Vrh

PostPostano: Ned lip 07, 2015 17:36 

Slika

Vrh

PostPostano: Ned lip 07, 2015 17:49 

Da, ipak su trebali naći malo ljepšu, ali što ćeš ako se dogodila nezgoda, snađeš se s onim što imaš. Nego, nemaš ništa ljepše primijetiti?!

Znam da je štap kardinala Burkea čvrst i otporan na udarce a on ga čvrsto drži
Slika

Vrh

PostPostano: Ned lip 07, 2015 22:31 

Osobno nemam ništa protiv cappe magne, ali mogu prihvatiti da to danas možda i nije potrebno, možda je čak i kontraproduktivno, jer odašilje krivu sliku o Crkvi, da ne kažem da dolijeva ulje na vatru u prilog onima koji ionako mrze kršćanstvo. Ali zgražati se nad cappom magnom je sasvim nešto drugo.

Načelno nisam protiv toga da materijalna raskoš označava ne Crkvu, nego Božja otajstva, prema Marku 14,3-9. I mnogi od onih koji su nosili cappu magnu i visoke mitre živjeli su u prosjačkoj askezi, nasuprot mnogima koji se danas vozikaju u audijima ali su zato svoje služenje Mise ogolili ne samo materijalno nego i na svaki drugi način i pretvorili u sakralizirani buffet. Što se tiče opaske o biskupima s ljubavnicama i ljubavnicima, toga ima i danas napretek. U sretnijim slučajevima, radi se o punoljetnim osobama.

U vezi Sv. Franje Asiškoga, njegov primjer s vrećom i slično ne treba shvaćati kao apsolutni model za sve u vezi s Crkvom. Da se Crkva potpuno suobličila Franjinom modelu i potpuno odbacila materijalna dobra, pitanje je kako bi uopće djelovala. I ne treba smetnuti s uma da se radi o vremenu kad socijalna država ne postoji ni kao utopija, a sve socijalno i karitativno djelovanje, kompletno obrazovanje i razvoj znanosti i ono što je bilo dostupno od medicine, sve je išlo isključivo kroz crkvene ustanove. Dovoljno govori primjer Engleske: nakon reformacije i konfiskacije većine crkvene imovine došlo je do izrazitog porasta bijede i pogoršanja položaja nižih slojeva, a bilo kakvo obrazovanje je običnom svijetu postalo gotovo nedostupno. Nema ni jednog prikaza povijesti tudorske Engleske koji se ne bavi fenomenom postreformacijske pauperizacije, a slično je zapravo sa svim protestantskim zemljama. Crkva je stvorila evropsku civilizaciju, i to više Crkva cappa magni nego vreća Sv. Franje. Iako ni ta dva fenomena ne treba gledati kao nešto suprotstavljeno, i jedno i drugo odigralo je svoju ulogu, a potrebno je i danas.

Osim toga, ne razumijem ovo: kako netko ko smatra da je vjeran Crkvi i "živom Učiteljstvu" itd. može s takvim prezirom i tako jednostrano govoriti o prošlosti. Nema teoretske šanse da se današnja Crkva odvoji od svoje prošlosti, a i tada bi bilo jedino pošteno da prizna, poput protestantskih "sestrinskih" crkava, da je organizacija nastala na 2. vatikanskom koncilu. Tko se zgražava nad cappa mangom zgražava se i nad alabastrenom posudom sa skupocjenom nardovom pomasti.

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Ned lip 21, 2015 10:37 

Osobno nemam ništa protiv cappe magne, ali mogu prihvatiti da to danas možda i nije potrebno, možda je čak i kontraproduktivno, jer odašilje krivu sliku o Crkvi, da ne kažem da dolijeva ulje na vatru u prilog onima koji ionako mrze kršćanstvo. Ali zgražati se nad cappom magnom je sasvim nešto drugo..

Cappa magna nadilazi sva vremena i uvjek ima mjesto u ukusno oblikovanim obredimaSlika
Čak i ova žena ljevo izgleda lijepo u ovakvom izdanju.

Vrh

PostPostano: Ned lip 21, 2015 14:34 

Citat:
Čak i ova žena ljevo izgleda lijepo u ovakvom izdanju.

Sara sigurno misli da bi puno ljepše izgledala s titovkom i crvenom maramom, a i Burke bi joj mislim bio draži u takvoj nošnji. :DD

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 632 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 43  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata