Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet tra 24, 2026 01:10

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 33 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet svi 15, 2015 11:56 

djeci na vjeronauku ( ako to nekome znači: kako i sama Gospa međugorska kaže), treba naglašavati:

-da razmišljamo o vječnosti i uskrsnuću na drugom svijetu po Isusu Kristu koji je Put , Istina i Život
-da budemo čistih duša bez grijeha- ISTE MOŽEMO OČISTITI PUTEM SAKRAMENTA ISPOVIJEDI ( Gospa preporučuje barem 1 mjesečno!)

treba na vjeronauku učiti o grijehu koji vodi u smrt, u pakao...ne smijemo se bojati pričati o paklu ako je to na spas duša!ako postoji raj, onda postoji i pakao...vjernicima ne treba beskorisno uljepšavati stvari i zazirati o spomenu pakla!

Gospa jako često naglašava POST i MOLITVU! Post i molitva nam pomažu da lakše vršimo Božju volju
Naglašavajmo na vjeronauku , u crkvama , na misama koliko je molitva i post koristan za našu kršćansku izgradnju i vršenje Božje volje!
A mi roditelji kod kuće činimo isto, da svojim osobnim svjedočenjem budemo primjer

evo jedan Gospin savjet kako moliti...mnogi od nas starijih nisu sigurni oko toga, djeca , novi krizmanici još manje znaju:
Na vjeronauku treba pokušati dati dobar savjet mladima oko molitve , prošnje Bogu

Gospa preporučuje: ... tražite, tražite istinu, a zaboravljate najvažnije, zaboravljate ispravno moliti. Vaše usne bezbroj riječi izgovaraju, a vaš duh ne osjeća ništa. Lutajući u tami i samoga Boga zamišljate prema sebi, a ne onakvim kakav je zaista u svojoj ljubavi. Draga djeco, prava molitva dolazi iz dubine vašeg srca, iz vaše patnje, iz vaše radosti, iz vašeg traženja za oprost grijeha. To je put za upoznavanje pravoga Boga a samim tim i samoga sebe, jer po njemu si stvoren. Molitva će vas dovesti do ispunjenja moje želje, moga poslanja ovdje s vama, do jedinstva u Božjoj obitelji. Hvala vam.”

Vrh

PostPostano: Pet svi 15, 2015 12:05 

Jeremija je napisao/la:

Mene je moja vjeroučiteljica, koja nas pripremala za prvu pričest, udaljila od crkve,- jedva sam čekao da sve obaveze privedem kraju i da postanem slobodna osoba. Da se nije dogodio međugorski fenomen, mene nitko više nebi vratio u crkvu.
Moja pokojna baka je bila prva osoba koja je meni otkrila vjeru u Boga,male anđele i one čudesne molitvice. Kad bi me vodila na misu, dobro me vaspitala, stajao sam pored nje i stalno bio okrenut prema oltaru. Stalno sam isčekivao kada će onaj narod oko nas kleknuti, tad bi mi se pred očima otvorio vidik pa sam sve mogao detaljno razgledati. Nisam skidao oči sa onih anđela pored oltara i iznad onih vrata koja su negdje vodila. Za mene su ta vrata vodila u raj, a oni glatki šareni kameni stupovi podsjećali su me na šećerna lizala. Bio sam uvjeren da će doći trenutak kada će oni anđeli sići i razlomiti ta lizala, naravno da sam očekivao veliki komad koji bi jedva mogao nositi.
Svaki put kad bi dolazio sa bakom na misu, prvo bi bacio pogled je su li lizala na svom mjestu i opet bi se u čudu zagledao u one anđele raširenih krila sa crvenim tunikama. Jedanput za vrijeme mise nisam imao mira, morao sam baku tiho upitati;
"Bako, kako su onim anđelima preko krila obukli tunike?"
Baka me isti tren prostrigla očima i kroz zube tiho zaprijetila; "Jezik ti prigriza da to više nikad nisi ponovija!!"
Nakon toga sam znao da se o tome ne smije govoriti, a onu sam molitvu što me baka naučila češće počeo moliti: "Anđelu čuvaru mili svojom snagom me zakrili, prema Božjem obećanju čuvaj mene noću danju....!!"
...
Kad se pojavila ona vjeroučiteljica i vrijeme pripreme za prvu pričest, mislio sam da je ona izišla iza oltara kroz ona mala vrata nad kojima su anđeli u crvenim tunikama. Svaku sam njezinu riječ doslovno upijao....(nastaviti ću)

je naše bake su puno veći teolozi i pedagozi od svih današnjih!
jer to je bila čvrsta vjera , bez sumnji i propitivanja
OVO DANAŠNJE MODERNO VRIJEME JE VRIJEME RACIONALNOG , DOBA SKEPSE I PREISPITIVANJA SVIH OTAJSTAVA VJERE!
Znači, previše je RACIONALIZMA u vjeronauku, previše definicija -puke bubačine...očito je da tako više ne ide
nešto očito treba mijenjati jer je apostazija strašna...

npr. tjedan dana MLADIFESTA u Međugorju je jedna odlična duhovna manifestacija gdje se okupljaju mladi, svećenici, časne sestre iz cijelog svijeta!
http://www.mladifest.com/medjugorje/mladifest.htm

Vrh

PostPostano: Pet svi 15, 2015 12:23 

hrki je napisao/la:

je naše bake su puno veći teolozi i pedagozi od svih današnjih!
jer to je bila čvrsta vjera , bez sumnji i propitivanja
OVO DANAŠNJE MODERNO VRIJEME JE VRIJEME RACIONALNOG , DOBA SKEPSE I PREISPITIVANJA SVIH OTAJSTAVA VJERE!
Znači, previše je RACIONALIZMA u vjeronauku, previše definicija -puke bubačine...očito je da tako više ne ide
nešto očito treba mijenjati jer je apostazija strašna...

npr. tjedan dana MLADIFESTA u Međugorju je jedna odlična duhovna manifestacija gdje se okupljaju mladi, svećenici, časne sestre iz cijelog svijeta!
http://www.mladifest.com/medjugorje/mladifest.htm

Tko o čemu, a ti reklamiraš Međugorje. Ja sigurno nikoga neću tamo slati niti govoreći o njemu kao svetištu, niti o nekakvom ukazanju.

Vrh

PostPostano: Pet svi 15, 2015 13:50 

Barnaba je napisao/la:
Hrkijev doprinos trolanju tema s Međugorjem je nemjerljiv.

primjeti brate mili, da je dajem konkretna mišljenja šta može pomoći povratku ljudi ka vjeri ili ostanku u njoj ( neotpadu kojih je zadnjih desetljeća velik...kod nas ne toliko koliki u zapdanoj europi!...ali tko zna šta nas čeka u skoro vrijeme?)

naravno da ako nisam ja izvorerni autor tih savjeta nego Gospa iz Međugorja, onda ću biti toliko pošten i ne pripisivati ih sebi nego Gospi
ako hoćete neku 100% točnost : svagdje gdje ja napišem Gospa međugorska, svi oni koji ne vjeruju neka slobodno čitaju NAVODNA gOSPA IZ MEĐUGORJA...JA SE NEĆU LJUTITI
a , da su svi ti savjeti , poruke dane svijetu dobre, vrlo dobre ili odlične, mislim da nitko ne može pobiti!
Gospa ili navodna Gospa je ipak najbolji kateheta i najbolje uz Isusa poznaje ljudske probleme i srva :))

Vrh

PostPostano: Pet svi 15, 2015 16:27 

Opet njih dvojica s Međugorjem. Onda bi valjda najbolje rješenje bilo da svi krizmanici u sklopu pripreme za sakrament odu na par dana u Međugorje, da svjedoče ukazanjima itd. Pa da vidimo koliko bi ih povjerovalo i ostalo u Crkvi...

Vi i dalje inzistirate na iracionalnosti vjere, a vjera baš zahtijeva racionalni pristanak. U ovom vremenu znanosti i informacija, inzistiranje na nepotvrđenim i teološki upitnim ukazanjima, za koja mnogi i u Crkvi i van nje misle da su smiješna i banalna, je u najmanju ruku nepromišljeno.

Već sam napisao, ali valja ponoviti. Ne odvajajte duhovnost od racionalnosti. Duhovnost nude sve vjere, istinu daje samo jedna.

Vrh

PostPostano: Pet svi 15, 2015 16:59 

Evo jedna prigodna. :D

Slika

Vrh

PostPostano: Pet svi 15, 2015 17:13 

UporanBudi je napisao/la:
Opet njih dvojica s Međugorjem. Onda bi valjda najbolje rješenje bilo da svi krizmanici u sklopu pripreme za sakrament odu na par dana u Međugorje, da svjedoče ukazanjima itd. Pa da vidimo koliko bi ih povjerovalo i ostalo u Crkvi...

Vi i dalje inzistirate na iracionalnosti vjere, a vjera baš zahtijeva racionalni pristanak. U ovom vremenu znanosti i informacija, inzistiranje na nepotvrđenim i teološki upitnim ukazanjima, za koja mnogi i u Crkvi i van nje misle da su smiješna i banalna, je u najmanju ruku nepromišljeno.

Već sam napisao, ali valja ponoviti. Ne odvajajte duhovnost od racionalnosti. Duhovnost nude sve vjere, istinu daje samo jedna.

naravno da vjera treba racionalni pristanak, tko govori da ne treba
ja sam spominjao pretjeran racionalizam u vjeri...to nije dobro...
jer vjera nije egzaktna znanost, matematika, fizika
znaš da je u mpoderno doba prosvjetiteljstvo i racionalizam ( diderot ) prvi počeo nagrizati vjeru
vjera traži i pristanak na otajstva, čuda ...tu nema nekog velikog racionalizma
šta je euharistija, pretvorba , primanje Krista u hostiji nego čudo

osim toga , spominješ međugorske poruke u lošem svjetlu
nađi mi 5-6 poruka koje nisu racionalne, ili u skladu s naukom KC

Vrh

PostPostano: Pet svi 15, 2015 18:11 

O Međugorskim ukazanjima se već govori na zasebnoj temi pa neću ovdje.
Ali kad je svojedobno u srednjoj školi netko od mojih kolega pitao profesoricu (inače dosta teološki liberalna) što misli o Međugorju, bila je vrlo jasna. Rekla je da ona osobno smatra da su ukazanja vjerodostojna, ali da ih Crkva nije priznala i da zato trebamo biti oprezni i čekati. Jasno ko dan, i nitko ju nije napao ili prestao dolaziti na vjeronauk. Tako bi reagirali samo ljudi s jako slabom, gotovo nepostojećom vjerom, kojima sve ovisi o jednoj stvari.

Govorim o potrebi racionalizma u vjeri jer je vjera itekako racionalna, a ljudi su danas bombardirani "argumentima" koji govore suprotno. Vjera im može ponuditi racionalno shvaćanje svijeta i smisla života. Sv. Toma i sv. Augustin su prije mnogo stoljeća pisali o vjeri s racionalne strane, pa brojni filozofi i znanstvenici kroz povijest, do nedavnih papa, pogotovo Ivana Pavla II. (Fides et ratio i drugo). Ne kažem ja da bi sad djeca trebala to čitati, ali da bi im trebalo,sustavno objašnjavati vjeru i njene tajne, uz razvitak duhovnosti, svakako. Bubanje napamet ili jeftina duhovnost nisu rješenje.

Vrh

PostPostano: Pet svi 15, 2015 18:40 

Miroslav je napisao/la:
Evo jedna prigodna. :D

Slika

A dobro, ipak si malo pretjerao. Zar nisi imao sličnu odgovarajuću fotografiju muških, da bude ravnopravno? U zadnje vrijeme idem po krizmama, i posvuda su Bogu hvala uveli običaj da krizmanici imaju bijele ili tamnocrvene haljine. Svi roditelji odreda hvale tu praksu.

Vrh

PostPostano: Pet svi 15, 2015 19:33 

Jeremija je napisao/la:

Još je jeftinije rješenje, niti o čemu razmišljati već samo čekati stav crkve, ma kakv bio stav takvi ga nikada neće shvatiti. Mogu ga prihvatiti ali ne i povjerovati, povjerovati je jednako; shvatiti, osjetiti i iskusiti!

Najgore je uvjeriti samog sebe da posjeduješ istinu i ne obazirati se na stav Crkve ili dobronamjerne opomene braće.
"Katolik je osoba koja je smogla snage suočiti se s nevjerojatnom i nezamislivom idejom da je netko drugi možda pametniji od nje." G.K. Chesterton
Ja znam da mnogo toga ne znam, ali priznajem Crkvu kao onu koja će me poučiti i dati mi smjernice, onako kako joj je sam Krist naložio. I nikada se ne bih postavio iznad prosudbe i nauka Crkve.

Što se tiče odjevanja na krizmama, meni se jako sviđa ovo što je Lucijan Antun napisao, vidio sam i sam to nekoliko puta. Bijele haljine s crvenim pojasom ili slična kombinacija i nema više golotinje ili nabadanja u štiklama. Jedino još da je i kumove tako lako riješiti :D

Vrh

PostPostano: Pet svi 15, 2015 19:53 

Jeremija je napisao/la:

Samo ti reci, znaju li roditelji te dijece kojoj predaješ vjeronauk da su za tebe međugorska ukazanja bezvezna??

Roditelji su upisali djecu na katolički vjeronauk. To znači da prihvaćaju katolički nauk. Tamo ta navodna ukazanja ne spadaju. To što je tebi Crkva sa svojim Učiteljstvom bezvezna ne znači da se i drugi tako ponašaju. Ali da ti srce bude na mjestu, nitko se za tu temu nije nikada zanimao, a ne zanima niti djecu. Pitaju more drugih stvari.

Vrh

PostPostano: Pet svi 15, 2015 20:24 

UporanBudi je napisao/la:
O Međugorskim ukazanjima se već govori na zasebnoj temi pa neću ovdje.
Ali kad je svojedobno u srednjoj školi netko od mojih kolega pitao profesoricu (inače dosta teološki liberalna) što misli o Međugorju, bila je vrlo jasna. Rekla je da ona osobno smatra da su ukazanja vjerodostojna, ali da ih Crkva nije priznala i da zato trebamo biti oprezni i čekati. Jasno ko dan, i nitko ju nije napao ili prestao dolaziti na vjeronauk. Tako bi reagirali samo ljudi s jako slabom, gotovo nepostojećom vjerom, kojima sve ovisi o jednoj stvari.

Govorim o potrebi racionalizma u vjeri jer je vjera itekako racionalna, a ljudi su danas bombardirani "argumentima" koji govore suprotno. Vjera im može ponuditi racionalno shvaćanje svijeta i smisla života. Sv. Toma i sv. Augustin su prije mnogo stoljeća pisali o vjeri s racionalne strane, pa brojni filozofi i znanstvenici kroz povijest, do nedavnih papa, pogotovo Ivana Pavla II. (Fides et ratio i drugo). Ne kažem ja da bi sad djeca trebala to čitati, ali da bi im trebalo,sustavno objašnjavati vjeru i njene tajne, uz razvitak duhovnosti, svakako. Bubanje napamet ili jeftina duhovnost nisu rješenje.

drugačija su sada vremena, narodski vakat je loš za vjeru...prvi širitelji katoličanstva i apologete su bili najučeniji ljudi antikei
prije su skoro svi najveći umovi, filozofi ,znastvenici bili vjernici
međutim racionalizmom i francuskom burž. i antikatoličkom revolucijom stvar se stubkom mijenja nagore
danas je većina znastvenika i intelektualaca nažalost ateisti/(agnostici!...pogotovo u europi
znači, racionalizam našeg doba je otegotna okolnost

vjeru će prije prihvatiti siromašni i slabije obrazovani...mali i neuki reklo bi se ...
mislim da to netrebamo detaljnije raspravljati...to je općepriznata stvar i kod vjernika i nevjernika

ako ćeš i dalje ostati kod svoga da teški racionalisti imaju otvoreniji put ka vjeri priupitat ću te sljedeće:

kako to da Isusa nije prepoznao nijedan velikosvećenik židovskog sinedorija, osim nikodema....i da većina pismoznanaca i farizeja Isusa uopće nisu shvatili, prepoznali i vjerovali da je Mesija
a, bili su racionalniji, obrazovaniji i teološki najpotkovaniji ljudi judeje toga doba!
Isusa su prepoznali i sljedili seljaci, ribari, nepismene žene itd!
za vjeru ne treba prevelika pamet, nego veliko srce!

isto tako, vjeru u Gospu međugorsku prije prihvaćaju obični ljudi,puk

Vrh

PostPostano: Pet svi 15, 2015 21:51 

hrki je napisao/la:

drugačija su sada vremena, narodski vakat je loš za vjeru...prvi širitelji katoličanstva i apologete su bili najučeniji ljudi antikei
prije su skoro svi najveći umovi, filozofi ,znastvenici bili vjernici
međutim racionalizmom i francuskom burž. i antikatoličkom revolucijom stvar se stubkom mijenja nagore
danas je većina znastvenika i intelektualaca nažalost ateisti/(agnostici!...pogotovo u europi
znači, racionalizam našeg doba je otegotna okolnost

vjeru će prije prihvatiti siromašni i slabije obrazovani...mali i neuki reklo bi se ...
mislim da to netrebamo detaljnije raspravljati...to je općepriznata stvar i kod vjernika i nevjernika

ako ćeš i dalje ostati kod svoga da teški racionalisti imaju otvoreniji put ka vjeri priupitat ću te sljedeće:

kako to da Isusa nije prepoznao nijedan velikosvećenik židovskog sinedorija, osim nikodema....i da većina pismoznanaca i farizeja Isusa uopće nisu shvatili, prepoznali i vjerovali da je Mesija
a, bili su racionalniji, obrazovaniji i teološki najpotkovaniji ljudi judeje toga doba!
Isusa su prepoznali i sljedili seljaci, ribari, nepismene žene itd!
za vjeru ne treba prevelika pamet, nego veliko srce!

isto tako, vjeru u Gospu međugorsku prije prihvaćaju obični ljudi,puk

Vjera u Isusa i u "Gospu međugorsku" je po tebi ista stvar???

Vrh

PostPostano: Sub svi 16, 2015 10:59 

sara je napisao/la:
Čini mi se da baš ne hodaš svijetom i ne poznaješ uzrast o kojem govoriš. A ovo o osobnom neću komentirat - implicirat vjeroučitelju da sam nije osobno uvjeren u ono što govori???!

Nisam mislio da ne vjeruješ ti osobno nego sam govorio načinu kako prezentiramo svoju vjeru drugima. Na kraju krajeva svaki vjernik se mora pitati vjerujemo li u svom srcu ono što svjedočimo i ispovijedamo. Ljudi su išli za Isusom jer su uvidjeli da im se to ponajprije isplati. Njegova poruka je jasna -isplati se živjeti s Bogom jer on donosi kvalitetniji život.
A Duh Sveti nam je nadnaravni životni pomoćnik i ako ga pokažemo onakvim kakvim jest mnogi će ga itekako prihvatiti.
Ovom društvu fale pravi karizmatici koji konstantno surađuju s Duhom Svetim i koriste darove Duha Svetoga i naravno donose plodove. Ti kao vjeroučitelj pogotovo si pozvana da budeš karizmatik i donosiš stostruke plodove. Na tebi je velika odgovornost.

Vrh

PostPostano: Sub svi 16, 2015 12:26 

brks001 je napisao/la:
Nisam mislio da ne vjeruješ ti osobno nego sam govorio načinu kako prezentiramo svoju vjeru drugima. Na kraju krajeva svaki vjernik se mora pitati vjerujemo li u svom srcu ono što svjedočimo i ispovijedamo. Ljudi su išli za Isusom jer su uvidjeli da im se to ponajprije isplati. Njegova poruka je jasna -isplati se živjeti s Bogom jer on donosi kvalitetniji život.
A Duh Sveti nam je nadnaravni životni pomoćnik i ako ga pokažemo onakvim kakvim jest mnogi će ga itekako prihvatiti.
Ovom društvu fale pravi karizmatici koji konstantno surađuju s Duhom Svetim i koriste darove Duha Svetoga i naravno donose plodove. Ti kao vjeroučitelj pogotovo si pozvana da budeš karizmatik i donosiš stostruke plodove. Na tebi je velika odgovornost.

Ovisi što smatraš pod riječju karizmatik. Svaki je kršćanin pozvan svjedočiti vjeru, za vjeroučitelja je i odgovornost da poučava u vjeri Crkve i živi ono što poučava, uz naravnu stvarnost da je i vjeroučitelj grješan čovjek. Svatko će od nas položit račun Bogu koji je jedini sudac.
Inače, s Bogom se isplati živjet, jer je to jedini smislen život, sve drugo je gubitak, promašaj.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 33 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata