sara je napisao/la:
kalasancije je napisao/la:
dakle, većina ljudi koji piše na ovom topicu pretpostavlja osobne osjećaje "uvrijeđenosti" univerzalnoj slobodi izražavanja mišljenja?
Ako vrijeđanje i ponižavanje tuđih vrednota smatraš slobodom, onda da.
Nego, smatraš li psovanje i izrugivanje svoje majke nečijom slobodom?
naravno da smatram to slobodom, i to puno bitnijiom slobodom i od mog osjećaja uvrijeđenosti i od teoretske uvrijeđenosti moje majke.
kada bih morao staviti na vagu koja od ta dva prava ukinuti ili ne štititi, sigurno ne bih štitio osjećaje. bih li bio sretan? ne. bi li bilo razumno očekivati od društva da u takvim situacijama ja dijelim pravdu po svom nahođenju? ne.
mogućnost izražavanja ideja se proteže i na mogućnost da ljudi slobodno misle kako je isus sin božji, ili kako je allah jedini bog, muhamed je njegov prorok. proteže se i na nečiju ideju kako sam ja mentalno zaostao ili kako je moja majka kurva. doslovce je ironično reći kako se zalažete za očuvanje jednih svetinja, a istovremeno drugima branite izražavanje njihovih svetinja. ili licemjerno, ovisi kako gledaš.
poštivanje tuđih vjerskih osjećaja je vrlo lako kada to poštivanje ne predstavlja izazov, što osobni, što društveni. svatko od nas je pozvan ignorirati charlie hebdo ili koji god drugi oblik izražavanje nečijih ideja. slobodan ga je i kritizirati.
sasvim je nebitan sadržaj naslovnica tog sadržaja, bitan je sadržaj slobode koja je konzumirana na taj način i sama činjenica kako postoji dovoljna razina prihvaćanja drugih.
nisam ljubitelj takve vrste ljevičarenja niti smatram takav humor posebno dopadljivim, ali konflacija prava na slobodu izražavanja i nepostojećeg prava poštivanja vjerskih osjećaja je neusporedivo veći problem. dok se sloboda izražavanja štiti nizom pravnih propisa, vjerski osjećaji se štite točno nigdje.
ovdje postoji mogućnost da će netko biti ambiciozan i otvoriti ustav ili kazneni zakon. svakako vas pozivam da to učinite. čim nađete vjerske osjećaje kao sintagmu, slobodno se javite. javite se kada nađete i sloboda govora.