Ignisardent je napisao/la:
toni1 je napisao/la:
Pa ako zavirimo u KKC možemo pronaći ovo:
1342 Od početka je Crkva bila vjerna Gospodinovu nalogu. O Crkvi u Jeruzalemu kaže se:
Bijahu postojani u nauku apostolskom, u zajedništvu, u lomljenju kruha i molitvama. (...) Svaki bi dan jednodušno i postojano hrlili u Hram, u kućama bi lomili kruh te u radosti i prostodušnosti srca zajednički uzimali hranu(Dj 2,42.46)
Očito prva kršćanska zajednica na čelu s apostolima nije misu uspoređivala sa sprovodom. Bili su radosni. No dobro ako želimo još dublje i potpunije shvatiti sv .Misu možemo pogledati u KKC i pročitati članak 3. Sakrament Euharistije pa možemo vidjeti da je Euharistija puno više od njegovog mrtvog Tijela ,jer Bogu hvala i slava i čast u vjekove Krist je uskrsnuo.
I u Euharistiji ne blagujemo mrtvo nego uskrslo Tijelo našeg Gospodina.
Koga interesira ima u KKC od redka 1322 do 1419.
KKC 1337 - "... ustanovio je Euharistiju kao spomen-čin svoje smrti i uskrnuća..."; slično i 1340, 1341, 1354, 1355, 1358 - Euharistiju dakle treba promatrati kao čin zahvaljivanja i hvale Ocu; kao spomen čin ŽRTVE KRISTA I NJEGOVA TIJELA; kao prisutnost Krista snagom njegove riječi i njegova Duha; 1359 - "U Euharistijskoj Žrtvi sav stvoreni svijet prinesen je Ocu po Kristovoj Smrti i Uskrsnuću"; 1362, 1365 - "Ukoliko je spomen čin Kristova Vazma, euharistija je također žrtva. Žrtvena narav euharistije izražena je već samim riječima ustanovljenja... Krist u Euharistiji prinosi to isto Tijelo koje je za nas predao i tu istu Krv koju je prolio ..."; 1366 - "Euharistija je Žrtva, jer čini prisutnom Žrtvu Križa...", itd.
Euharistija je u sebi i Smrt i Uskrnuće Gospodnje, a to da ne blagujemo mrtvo nego uskrslo Tijelo - nije točno, i ne znam odakle ti to. S druge strane, ja sam izričito spomenuo prazan grob tj. Uskrsnuće, a sprovod sam naveo ne zato što je Euharistija i Smrt, i polaganje u grob, i Uskrsnuće - nego zato što je bubnjanje i tamburanje kojima je danas "ukrašavaju" neprikladno, blago rečeno, što izričito priznaje i fra Šagi, još i više nego kad bi nekome došao na sprovod kao da si na svadbi. Postoje razne vrste radosti, i neke od njih znaju biti plitke i neumjesne ("Sjede narod da jede i pije, pa ustade da igra"). I ne mislim da na Misi treba vladati žalost, naravno. Nemoj pojednostavljivati stvari.
1 Kor 11,26-27 "Uistinu, svaki put kad jedete ovaj kruh i pijete ovaj kalež navješćujete SMRT GOSPODNJU DOK ON NE DOĐE. ZATO, TKO GOD NEDOSTOJNO JEDE OVAJ KRUH ILI NEDOSTOJNO PIJE OVAJ KALEŽ GOSPODNJI, BIT ĆE ODGOVORAN ZA TIJELO I KRV GOSPODNJU."
Kad sv. Pavao o nedostojnosti priča misli na to da li je čovjek u smrtnom grijehu ili nije, bar tako Crkva tumači ovaj citat koji si stavio.
To da nije točno da blagujemo uskrslo tijelo mogu preformulirati u proslavljeno pa će valjda biti točnije. Sad što bi bilo točno to proslavljeno i koja je razlika od uskrslog molio bi da mi pojasniš da ne budem u neznanju.
"Taj život daje Gospodin Crkvi jer ga ona traži. Duh nas združuje s Kristovom Pashom i nama daje, a po nama svijetu od punine Božjega dara.
U Euharistiji Krist je prisutan, ali u svojem proslavljenom tijelu. Njegovo ljudsko tijelo rođeno od Djevice Marije po Duhu Svetomu, snagom istog Duha preoblikovano je. Nije više naravno tijelo, već duhovno tijelo prožeto Duhom eshatološkog vremena, mjesto u kojem je ostvareno konačno zajedništvo između Boga i ljudi. Isusovo uskrslo tijelo prva je živa stanica novoga svijeta. "
http://ivanmerz.hr/staro/krist-kralj/1981-4.htmNe pojednostavljujem stvari. Iza pretvorbe molimo: Tvoju smrt gospodine navještamo, Tvoje uskrsnuće slavimo , Tvoj slavni dolazak iščekujemo.
Spominje se slavlje uskrsnuća. Na sv.Misi s mladima često se čuje "tamburanje" i radosna pjesma. Najbolje bi sve bilo zabraniti i onda bi sve bilo ok. Jer što mladi imaju tamburati i pjevati. Zabraniti ozarena lica i napokon će sve štimati u Crkvi.
U Euharistiji blagujemo i mrtvo i uskrsnulo tijelo Kristovo: da Krist nije umro, ne bi ni uskrsnuo, nemoguće je odvajati jedno od drugog. Iz žrtve smrti slijedi Uskrsnuće. O smrti Isusovoj u kkc točke 624, 627, 545.
KKC 1182: "Oltar Novog saveza je Križ Gospodinov iz kojeg izviru sakramenti Vazmenog otajstva. NA OLTARU UPRISUTNJUJE SE ŽRTVA KRIŽA POD SAKRAMENTALNIM PRILIKAMA."
Kako se to može dovesti u sklad s tvojom rečenicom da "u Euharistiji ne blagujemo mrtvo nego uskrslo Tijelo našeg Gospodina".
A tamburanje i bubnjanje, na koje se osvrće i sam velečasni Šagi, nisu dostojni, po mom sudu, ni Smrti a ni Uskrsnuća ne samo Kristovog, nego niti ikog od onih koji su otkupljeni po toj smrti i uskrsnuću.