Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto lip 09, 2026 04:04

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 632 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 43  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Ned pro 21, 2014 12:31 

"Danas Djevica rađa Onoga koji je iznad biti i zemlja primiče spilju nepristupačnome.
Anđeli s pastirima pjevaju slavu.
Magi putuju za zvijezdom.
Danas se rodio kao malo dijete Bog koji je od prije svih vjekova."

Roman Melod, 6. stoljeće

Danas je, po predkoncilskom kalendaru, blagdan Sv. Tome Apostola, koji je prvi pred Isusom izgovorio riječi "Gospodin moj i Bog moj."

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Pon pro 22, 2014 00:02 

Ignisardent je napisao/la:
toni1 je napisao/la:
Ako smijem sugerirati fra Šagiju u vezi toga što je "iskrivljeno": bit Sv. Mise je identična Kristovoj smrti na križu, a ono što se događa danas je to da dolazimo na samu Kalvariju, u sjenu Kristova križa, njegovog mrtvog Tijela, s bubnjevima, gitarama i muzikom prikladnom za svadbu ili pijanku. Zamislite da dođete nekome na sprovod i počnete tamburati tamo. Također, zamislite da dolazite pred prazan grob Kristov, s tom istom frivolnom muzikom. Zamislite te dvije situacije potpuno doslovno, jer baš je to ono što se događa u našim crkvama.

Pa ako zavirimo u KKC možemo pronaći ovo:

1342 Od početka je Crkva bila vjerna Gospodinovu nalogu. O Crkvi u Jeruzalemu kaže se:
Bijahu postojani u nauku apostolskom, u zajedništvu, u lomljenju kruha i molitvama. (...) Svaki bi dan jednodušno i postojano hrlili u Hram, u kućama bi lomili kruh te u radosti i prostodušnosti srca zajednički uzimali hranu(Dj 2,42.46)

Očito prva kršćanska zajednica na čelu s apostolima nije misu uspoređivala sa sprovodom. Bili su radosni. No dobro ako želimo još dublje i potpunije shvatiti sv .Misu možemo pogledati u KKC i pročitati članak 3. Sakrament Euharistije pa možemo vidjeti da je Euharistija puno više od njegovog mrtvog Tijela ,jer Bogu hvala i slava i čast u vjekove Krist je uskrsnuo. I u Euharistiji ne blagujemo mrtvo nego uskrslo Tijelo našeg Gospodina.
Koga interesira ima u KKC od redka 1322 do 1419.

KKC 1337 - "... ustanovio je Euharistiju kao spomen-čin svoje smrti i uskrnuća..."; slično i 1340, 1341, 1354, 1355, 1358 - Euharistiju dakle treba promatrati kao čin zahvaljivanja i hvale Ocu; kao spomen čin ŽRTVE KRISTA I NJEGOVA TIJELA; kao prisutnost Krista snagom njegove riječi i njegova Duha; 1359 - "U Euharistijskoj Žrtvi sav stvoreni svijet prinesen je Ocu po Kristovoj Smrti i Uskrsnuću"; 1362, 1365 - "Ukoliko je spomen čin Kristova Vazma, euharistija je također žrtva. Žrtvena narav euharistije izražena je već samim riječima ustanovljenja... Krist u Euharistiji prinosi to isto Tijelo koje je za nas predao i tu istu Krv koju je prolio ..."; 1366 - "Euharistija je Žrtva, jer čini prisutnom Žrtvu Križa...", itd.

Euharistija je u sebi i Smrt i Uskrnuće Gospodnje, a to da ne blagujemo mrtvo nego uskrslo Tijelo - nije točno, i ne znam odakle ti to. S druge strane, ja sam izričito spomenuo prazan grob tj. Uskrsnuće, a sprovod sam naveo ne zato što je Euharistija i Smrt, i polaganje u grob, i Uskrsnuće - nego zato što je bubnjanje i tamburanje kojima je danas "ukrašavaju" neprikladno, blago rečeno, što izričito priznaje i fra Šagi, još i više nego kad bi nekome došao na sprovod kao da si na svadbi. Postoje razne vrste radosti, i neke od njih znaju biti plitke i neumjesne ("Sjede narod da jede i pije, pa ustade da igra"). I ne mislim da na Misi treba vladati žalost, naravno. Nemoj pojednostavljivati stvari.

1 Kor 11,26-27 "Uistinu, svaki put kad jedete ovaj kruh i pijete ovaj kalež navješćujete SMRT GOSPODNJU DOK ON NE DOĐE. ZATO, TKO GOD NEDOSTOJNO JEDE OVAJ KRUH ILI NEDOSTOJNO PIJE OVAJ KALEŽ GOSPODNJI, BIT ĆE ODGOVORAN ZA TIJELO I KRV GOSPODNJU."

Kad sv. Pavao o nedostojnosti priča misli na to da li je čovjek u smrtnom grijehu ili nije, bar tako Crkva tumači ovaj citat koji si stavio.
To da nije točno da blagujemo uskrslo tijelo mogu preformulirati u proslavljeno pa će valjda biti točnije. Sad što bi bilo točno to proslavljeno i koja je razlika od uskrslog molio bi da mi pojasniš da ne budem u neznanju.

"Taj život daje Gospodin Crkvi jer ga ona traži. Duh nas združuje s Kristovom Pashom i nama daje, a po nama svijetu od punine Božjega dara.
U Euharistiji Krist je prisutan, ali u svojem proslavljenom tijelu. Njegovo ljudsko tijelo rođeno od Djevice Marije po Duhu Svetomu, snagom istog Duha preoblikovano je. Nije više naravno tijelo, već duhovno tijelo prožeto Duhom eshatološkog vremena, mjesto u kojem je ostvareno konačno zajedništvo između Boga i ljudi. Isusovo uskrslo tijelo prva je živa stanica novoga svijeta. "
http://ivanmerz.hr/staro/krist-kralj/1981-4.htm

Ne pojednostavljujem stvari. Iza pretvorbe molimo: Tvoju smrt gospodine navještamo, Tvoje uskrsnuće slavimo , Tvoj slavni dolazak iščekujemo.
Spominje se slavlje uskrsnuća. Na sv.Misi s mladima često se čuje "tamburanje" i radosna pjesma. Najbolje bi sve bilo zabraniti i onda bi sve bilo ok. Jer što mladi imaju tamburati i pjevati. Zabraniti ozarena lica i napokon će sve štimati u Crkvi.

Vrh

PostPostano: Pon pro 22, 2014 05:23 

Alan Ford je napisao/la:
romanac je napisao/la:
Izašao je sramotni Liturgijski kalendar za Tradicionalni Rimski obred u kojem je, zamislite molim vas lijepo, rubrika s liturgijskim kalendarom za redovni oblik rimskog obreda (“novus ordo”), točnije nacionalni liturgijski kalendar. Za taj skandal je odgovoran presjednik društva i njegovi lakeji koji su tako jako sposobni da još čekamo imenovanje novog svećenika od strane Zagrebačke nadbiskupije. :cry: :cry: :cry:

Romanac okušava poentirati u sridu kao Mesić vicevima o Tuđmanu!
Moj romanac, koliko god pokušao biti mudar kroz nekakvu groznu ironiju, samo još više dokazuješ svoju zaglupljenost i fetiš prema razno raznim opravama!! :lol: :lol:

Nema potrebe za vrijeđanjem. Ne znam zašto ti administrator to dozvoljava, a svakom drugom trijebi riječi!

Vrh

PostPostano: Pon pro 22, 2014 08:51 

Barnaba je napisao/la:
Ja sam samo htio istaknuti da je način postupanja prema Franjevcima Bezgrešne u suprotnosti s proklamiranim odbacivanjem "težnje za disciplinarnim rješenjima" i "žudnje za pretjeranom doktrinarnom sigurnišću". Nemam ja ništa protiv sankcioniranja nepravilnosti, kao što je zabrana služenja redovnog oblika rimskog obreda, ako se to zaista dogodilo. Ja nemam ništa protiv disciplinarnih rješenja i žudim svim srcem za doktrinarnom sigurnošću. Ali zašto se onda ista batina ne primjenjuje prema svima;
ta selektivnost mi je neshvatljiva. I ne mislim da to sve skupa ima neke veze s Papom Franjom.

Zanimljivo mi je i to kako si, kod citiranja mog posta izbacio onaj dio iz Syllabusa.

Radi korektnosti sam citirao samo ono na što se referiram kako ne bi bilo zabune i izbjegnem podvalu kako se referiranjem protivim odredbama Sabora što vodi k tome da me se optužuje za modernizam i ostala izmišljena đubretarenja. Ta ne bi bilo prvi put i moj je oprez je sasvim razumljiv.

U tom kontekstu, spomenuo bih i odredbe Tridentskog sabora koje zabranjuju promjene u obredu Sv. Mise. Ako je Trident pogriješio u tome, onda znači da Crkva nema autoritet utemeljen na Božanskoj Objavi nego na ljudskoj konvenciji. U tom slučaju, i navodna zabrana redovnog oblika Franjevaca Bezgrešne kao ni mjere protiv njih poduzete nemaju nikakvog smisla, kao ni bilo kakav zahtjev za poslušnošću ili disciplinom.

Što se tiče odredbe Tridentskog sabora skromnog sam mišljenja kako se ona ne može tumačiti u smjeru u kojem ti to radiš.

Pa ja te molim, ako ti nije teško, da izneseš svoje mišljenje kako se te odredbe Tridenta trebaju tumačiti.

Stvar je posve jednostavna ako ne želiš biti logički manjkav. Ne mogu se odredbe Tridenta tumačiti u smislu da je Redoviti oblik sv. Mise nelegalan, a u isto vrijeme tvrditi kako si protiv zabrane služenja tog Redovitog obreda. Podsjećam što si prije napisao:
Ako su stvarno htjeli zabraniti služenje redovitog oblika u svom redu, to ne bih nikad podržao

I ko sam ja da bi te bilo briga ako te nazovem ovako ili onako.

Zašto bi netko s nekim raspravljao ako mu ne bi bilo bitno što taj drugi tvrdi? Kakva ti je to iskrivljena logika? Nadam se da opet nećeš tražiti da ti navodim logičke menjkavosti u tome jer kao ti to ne razumiješ? :lol:

A možeš biti siguran da neću nikad reći da đubretariš, a neću te ni nazvati modernistom, jer ne želim ponovo u kut.

Prije osude nekoga za modernizam trebalo iznijeti nepobitni dokaz kako je netko modernist. Takav bi bio korektni stav, a ne nekakav "strah od kuta". Uz to citiranjem osoba koje očito imaju neki psihički poremećaj ipak činiš ono što kažeš kako nećeš.

Vrh

PostPostano: Pet pro 26, 2014 00:58 

Imamo ovakvu situaciju: odredbe Magisterija, u što spadaju i odluke ekumenskih sabora, obavezuju vjernike na neopoziv pristanak vjere, budući da ih Crkva donosi na osnovu punine autoriteta koju je primila od Krista (kkc 88); isto tako, takve odluke ne mogu biti nešto promjenjivo, jer kako je moguće da bi tako nešto moglo proizaći iz Božanskog autoriteta; zatim imamo odredbe iz Tridenta, koje zabranjuju promjene u obliku Sv. Mise, i odredbe 2. vatikanskog, koji mijenja taj oblik; to bi dalje značilo da imamo kontradikciju u odredbama Magisterija i situaciju da smo obavezni na neopoziv pristanak vjere odredbama koje su međusobno proturječne.

Bez obzira na to, samo oni koji su ovlašteni (kkc 85), sam Papa ili Papa i biskupi u zajednici s njim, mogu razriješiti nastalu kontroverzu. Neovisno o situaciji koja je nastala nakon 2. vatikanskog, ne može jedna redovnička zajednica sama ukinuti sadašnji Redovni oblik, ako se to stvarno dogodilo kod Franjevaca Bezgrešne.

Ali i to što Crkva kažnjava ukidanje redovnog oblika je apsurdna situacija, budući da kažnjava, na osnovu "punine autoriteta primljenog od Krista", nepoštivanje odredbi 2. vatikanskog, koji i sam nije poštovao odredbe iz Tridenta, tako da je kazna protiv reda legitimna koliko je i apsurdna.

Na kraju, mislim da zabrana redovnog oblika "u naše vrijeme" nije dobra ni iz pastoralnih razloga. Ljude koji preferiraju redovni oblik nema smisla siliti na stari obred, nego ih treba, ako je moguće, uvjeriti u njegovu prednost pred novus ordom.

Primjećujem da, baveći se pitanjima logike, još uvijek nisi objasnio kako se, po tebi, trebaju tumačiti odredbe Tridenta.

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Pet pro 26, 2014 07:40 

Predivne slike koje me hrane dok postim čekajući večerašnju Misu u 19 sati.
Slika

Vrh

PostPostano: Pet pro 26, 2014 11:35 

Euharistija je u sebi i Smrt i Uskrnuće Gospodnje, a to da ne blagujemo mrtvo nego uskrslo Tijelo - nije točno, i ne znam odakle ti to.

Čekam pojašnjenje :mrgreen: .

Vrh

PostPostano: Pet pro 26, 2014 14:14 

toni1 je napisao/la:
toni1 je napisao/la:

Pa ako zavirimo u KKC možemo pronaći ovo:

1342 Od početka je Crkva bila vjerna Gospodinovu nalogu. O Crkvi u Jeruzalemu kaže se:
Bijahu postojani u nauku apostolskom, u zajedništvu, u lomljenju kruha i molitvama. (...) Svaki bi dan jednodušno i postojano hrlili u Hram, u kućama bi lomili kruh te u radosti i prostodušnosti srca zajednički uzimali hranu(Dj 2,42.46)

Očito prva kršćanska zajednica na čelu s apostolima nije misu uspoređivala sa sprovodom. Bili su radosni. No dobro ako želimo još dublje i potpunije shvatiti sv .Misu možemo pogledati u KKC i pročitati članak 3. Sakrament Euharistije pa možemo vidjeti da je Euharistija puno više od njegovog mrtvog Tijela ,jer Bogu hvala i slava i čast u vjekove Krist je uskrsnuo.
I u Euharistiji ne blagujemo mrtvo nego uskrslo Tijelo našeg Gospodina.
Koga interesira ima u KKC od redka 1322 do 1419.

KKC 1337 - "... ustanovio je Euharistiju kao spomen-čin svoje smrti i uskrnuća..."; slično i 1340, 1341, 1354, 1355, 1358 - Euharistiju dakle treba promatrati kao čin zahvaljivanja i hvale Ocu; kao spomen čin ŽRTVE KRISTA I NJEGOVA TIJELA; kao prisutnost Krista snagom njegove riječi i njegova Duha; 1359 - "U Euharistijskoj Žrtvi sav stvoreni svijet prinesen je Ocu po Kristovoj Smrti i Uskrsnuću"; 1362, 1365 - "Ukoliko je spomen čin Kristova Vazma, euharistija je također žrtva. Žrtvena narav euharistije izražena je već samim riječima ustanovljenja... Krist u Euharistiji prinosi to isto Tijelo koje je za nas predao i tu istu Krv koju je prolio ..."; 1366 - "Euharistija je Žrtva, jer čini prisutnom Žrtvu Križa...", itd.

Euharistija je u sebi i Smrt i Uskrnuće Gospodnje, a to da ne blagujemo mrtvo nego uskrslo Tijelo - nije točno, i ne znam odakle ti to. S druge strane, ja sam izričito spomenuo prazan grob tj. Uskrsnuće, a sprovod sam naveo ne zato što je Euharistija i Smrt, i polaganje u grob, i Uskrsnuće - nego zato što je bubnjanje i tamburanje kojima je danas "ukrašavaju" neprikladno, blago rečeno, što izričito priznaje i fra Šagi, još i više nego kad bi nekome došao na sprovod kao da si na svadbi. Postoje razne vrste radosti, i neke od njih znaju biti plitke i neumjesne ("Sjede narod da jede i pije, pa ustade da igra"). I ne mislim da na Misi treba vladati žalost, naravno. Nemoj pojednostavljivati stvari.

1 Kor 11,26-27 "Uistinu, svaki put kad jedete ovaj kruh i pijete ovaj kalež navješćujete SMRT GOSPODNJU DOK ON NE DOĐE. ZATO, TKO GOD NEDOSTOJNO JEDE OVAJ KRUH ILI NEDOSTOJNO PIJE OVAJ KALEŽ GOSPODNJI, BIT ĆE ODGOVORAN ZA TIJELO I KRV GOSPODNJU."

Kad sv. Pavao o nedostojnosti priča misli na to da li je čovjek u smrtnom grijehu ili nije, bar tako Crkva tumači ovaj citat koji si stavio.
To da nije točno da blagujemo uskrslo tijelo mogu preformulirati u proslavljeno pa će valjda biti točnije. Sad što bi bilo točno to proslavljeno i koja je razlika od uskrslog molio bi da mi pojasniš da ne budem u neznanju.

"Taj život daje Gospodin Crkvi jer ga ona traži. Duh nas združuje s Kristovom Pashom i nama daje, a po nama svijetu od punine Božjega dara.
U Euharistiji Krist je prisutan, ali u svojem proslavljenom tijelu. Njegovo ljudsko tijelo rođeno od Djevice Marije po Duhu Svetomu, snagom istog Duha preoblikovano je. Nije više naravno tijelo, već duhovno tijelo prožeto Duhom eshatološkog vremena, mjesto u kojem je ostvareno konačno zajedništvo između Boga i ljudi. Isusovo uskrslo tijelo prva je živa stanica novoga svijeta. "
http://ivanmerz.hr/staro/krist-kralj/1981-4.htm

Ne pojednostavljujem stvari. Iza pretvorbe molimo: Tvoju smrt gospodine navještamo, Tvoje uskrsnuće slavimo , Tvoj slavni dolazak iščekujemo.
Spominje se slavlje uskrsnuća. Na sv.Misi s mladima često se čuje "tamburanje" i radosna pjesma. Najbolje bi sve bilo zabraniti i onda bi sve bilo ok. Jer što mladi imaju tamburati i pjevati. Zabraniti ozarena lica i napokon će sve štimati u Crkvi.

U Euharistiji blagujemo i mrtvo i uskrsnulo tijelo Kristovo: da Krist nije umro, ne bi ni uskrsnuo, nemoguće je odvajati jedno od drugog. Iz žrtve smrti slijedi Uskrsnuće. O smrti Isusovoj u kkc točke 624, 627, 545.

KKC 1182: "Oltar Novog saveza je Križ Gospodinov iz kojeg izviru sakramenti Vazmenog otajstva. NA OLTARU UPRISUTNJUJE SE ŽRTVA KRIŽA POD SAKRAMENTALNIM PRILIKAMA."

Kako se to može dovesti u sklad s tvojom rečenicom da "u Euharistiji ne blagujemo mrtvo nego uskrslo Tijelo našeg Gospodina".

A tamburanje i bubnjanje, na koje se osvrće i sam velečasni Šagi, nisu dostojni, po mom sudu, ni Smrti a ni Uskrsnuća ne samo Kristovog, nego niti ikog od onih koji su otkupljeni po toj smrti i uskrsnuću.

Vrh

PostPostano: Pet pro 26, 2014 15:26 

još malo ljepote i ukusa
Slika

Vrh

PostPostano: Pet pro 26, 2014 18:26 

U Euharistiji blagujemo i mrtvo i uskrsnulo tijelo Kristovo: da Krist nije umro, ne bi ni uskrsnuo, nemoguće je odvajati jedno od drugog. Iz žrtve smrti slijedi Uskrsnuće. O smrti Isusovoj u kkc točke 624, 627, 545.

KKC 1182: "Oltar Novog saveza je Križ Gospodinov iz kojeg izviru sakramenti Vazmenog otajstva. NA OLTARU UPRISUTNJUJE SE ŽRTVA KRIŽA POD SAKRAMENTALNIM PRILIKAMA."

Kako se to može dovesti u sklad s tvojom rečenicom da "u Euharistiji ne blagujemo mrtvo nego uskrslo Tijelo našeg Gospodina".

Evo podcrtat ću:

KKC 1413 Posvećenjem se izvršuje pretvorba kruha i vina u Tijelo i Krv Kristovu. Pod posvećenim prilikama kruha i vina, istinski, stvarno i bitno, biva prisutan sam Krist, živi i proslavljeni, njegovo Tijelo i Krv, zajedno sa svojom dusom i svojim božanstvom.

1392 što je tvarna hrana za nas tjelesni život, to na čudesan način čini pričest u našem duhovnom životu. Pričest Tijelom uskrslog Krista,"oživljenog i oživljavajuceg po Duhu Svetom", čuva, povećava i obnavlja život milosti primljen u Krštenju. Taj rast krsćanskog života traži da se hrani euharistijskom pričešću, kruhom našeg putovanja, sve do časa smrti kada će nam biti dan kao popudbina.

Objasni mi opet jer te ne razumijem. Ne bi htio da me netko proglasi heretikom ili nekako drukčije. Kad svećenik izgovara formulu ne posvećuje on kruh nego Krist uskrsli. Isti onaj Krist koji je prisutan pod prilikama kruha i vina. Ne može mrtvi Krist posvećivati. Jasno da je Krist umro,ali je nakon toga uskrsnuo. Nije On mrtvi Krist nego živi.

Vrh

PostPostano: Sub pro 27, 2014 12:47 
Administrator

a to da ne blagujemo mrtvo nego uskrslo Tijelo - nije točno, i ne znam odakle ti to.

Molim te da prestaneš konstantno zatrpavati forum sa svojim protucrkvenim idejama.
Katolici ne blaguju mrtvo, propadljivo, tijelo, već naprotiv proslavljeno Kristovo stvarno tijelo koje u sebi sadržava čitavog Krista. Ne blagujemo mrtvog, nego živog, proslavljenog Krista, i to proslavljeno tijelo je potpuno i nije ograničeno vremenom, materijom i prostorom kao mrtvo tijelo.

Ako smijem sugerirati fra Šagiju u vezi toga što je "iskrivljeno": bit Sv. Mise je identična Kristovoj smrti na križu, a ono što se događa danas je to da dolazimo na samu Kalvariju, u sjenu Kristova križa, njegovog mrtvog Tijela, s bubnjevima, gitarama(...)Zamislite da dođete nekome na sprovod i počnete tamburati tamo.

Umjesto da svima drugima sugeriramo što da rade, na nama je da slušamo Crkvu. Bit svete Mise je žrtva i gozba, i smrt i uskrsnuće, i mi koji vjerujemo ne možemo ju nipošto uspoređivati sa sprovodom, odnosno izbacivati bilo koji od ta dva elementa.

Vrh

PostPostano: Sub pro 27, 2014 20:43 

Zašto romanac uporno želi da svi znaju koji je njegov fetiš i koji mu je cilj??

Romanac najbolje voli Elvismise, zato mu je ostalo tajni fetiš!
https://www.youtube.com/watch?v=hShUhz9ZvlY

Zadnja izmjena: Alan Ford; Sub pro 27, 2014 20:45; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Sub pro 27, 2014 20:45 

Citat:
Molim te da prestaneš konstantno zatrpavati forum sa svojim protucrkvenim idejama.
Katolici ne blaguju mrtvo, propadljivo, tijelo

Ako smijem pitati, gdje je napisao PROPADLJIVO??
I jel Isus bio mrtav??

Vrh

PostPostano: Sub pro 27, 2014 23:12 
Administrator

Isus je stvarno umro jer je pravi čovjek, i stvarno je nakon smrti uskrsnuo, te pod euharistijskim prilikama blagujemo živo, proslavljeno Tijelo Kristovo. To njegovo uskrslo tijelo je pravo i stvarno, isto ono koje je mučeto i raspeto, no "istodobno posjeduje ipak nova svojstva uskrslog tijela: ono nije više u ovom prostoru i vremenu, nego se može na svoj način uprisutniti gdje i kada hoće". (645)
Misa se ne može usporediti sa sprovodom, ona je istovremeno i žrtva i gozba na kojoj možemo slaviti jer primamo živog Krista.

Vrh

PostPostano: Ned pro 28, 2014 09:12 

Giovi je napisao/la:
Isus je stvarno umro jer je pravi čovjek, i stvarno je nakon smrti uskrsnuo, te pod euharistijskim prilikama blagujemo živo, proslavljeno Tijelo Kristovo. To njegovo uskrslo tijelo je pravo i stvarno, isto ono koje je mučeto i raspeto, no "istodobno posjeduje ipak nova svojstva uskrslog tijela: ono nije više u ovom prostoru i vremenu, nego se može na svoj način uprisutniti gdje i kada hoće". (645)
Misa se ne može usporediti sa sprovodom, ona je istovremeno i žrtva i gozba na kojoj možemo slaviti jer primamo živog Krista.

Ako mogu pitati, kad je na Misi žrtva, kad gozba, a kad se može slaviti??

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 632 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 43  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata