Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 23, 2026 09:50

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 451 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 31  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub stu 23, 2013 16:04 

romanac je napisao/la:
Ljudi nisu tisućama godina prali ruke i bilo je dobro.

Osobito u logorima, gdje nisu imali ni tople ni hladne vode, pa u ratnim rovovima, itd.

Vrh

PostPostano: Ned stu 24, 2013 12:53 

Lucijan Antun je napisao/la:
romanac je napisao/la:
Ljudi nisu tisućama godina prali ruke i bilo je dobro.

Osobito u logorima, gdje nisu imali ni tople ni hladne vode, pa u ratnim rovovima, itd.

Ipak - OSOBITO oni koji nisu imali ni što jesti!
Kakve to ima veze s pitanjem, s uvodom ove teme?
I GDJE se nalazi taj podatak o "1000 i više godine" (ne pranja ruku)?
Pa vi odoste u krajnosti!
Vidi, podsjetnik:
viewtopic.php?f=3&t=45

Vrh

PostPostano: Pon lis 20, 2014 06:08 

Giovi je napisao/la:
Obnovljena liturgija, a tako i kršćanska predaja, sugeriraju stojeći stav kod primanja Pričesti. Do 9. stoljeća Pričest se uvijek primala stojeći uz mali naklon. Ipak, primati Pričest klečeći danas nikome nije zabranjeno. Taj je stav nastao u srednjem vijeku kad se Pričest počela primati na usta, pa je kod pričešćivanja bilo najprikladnije kleknuti. Inače se do 9. stoljeća pričest redovito dijelila na ruku, o čemu nas izvješćuju sveti Oci (npr. sv. ćiril Jeruzalemski u 4. stoljeću).

Simbolika primanja pričesti na ruku je u tome da Tijelo Kristovo uvijek primamo ipak nedostojno. Pružanje ruke ima simboliku prosjaka koji prosi nešto što nije zaslužio, koji prosti dar. Tijelo Kristovo je dar nikako plaća. Isto tako Isus Krist na Posljednjoj večeri nije učenicima davao kruh u usta već u ruke.("Uzimite i jedite! Ovo je tijelo moje!" (Mt 26,26)) Tako svi oni koji misle da je primanje Tijela Kristova na ruke nedostojno primanje ipak nisu u pravu.

Pričest na ruku ponovno je vraćena za vrijeme Pavla VI, te je potvrđena od Crkve kao povratak na izvore prve Crkve. Ivan Pavao II i sada Benedikt XVI mogli su promijeniti tu praksu, ali nisu imali razloga za to, jer mnogi vjernici koji primaju pričest na ruku čine to s jednakom brigom, predanjem, i ljubavi kao i oni koji primaju na usta. Naravno, uvijek se može naći i problema i teoloških rasprava oko toga što je bolje.

Među nekim krugovima širio se govor o tome da je pričest na ruku-slobodno zidarski komplot te se "usmeno" širilo osuđivanje pričesti na ruku, ili se bar naglašavalo da je to nešto manje vrijedno i kao takvo manje u skladu s poštivanjem i ljubavlju prema Isusu.
Osobe koje govore o primanju sv. pričesti na jezik, a oštro se protive pričešćivanju na dlan, uglavnom pripadaju Zajednici sv. Šarbela. Pri svome "misionarenju" članovi spomenute Zajednice služe se unaprijed pripravljenim odgovorima kojima žele prikazati pričešćivanje na dlan nevažećim.
Međutim, ne trebamo se opterećivati na koji ćemo način primiti pričest da li na ruku ili na usta, pod jednom ili pod obje prilike.
Danas je, s obzirom na pričest, Crkva vjernicima ostavila alternativu: pričest u usta ili na ruku. Jedino je važno da se sakramentu Kristovog Tijela pristupa s doličnim (straho)poštovanjem, vjerom i, dakako, u stanju milosti. Osobe koje primaju pričest na ruke, svakako moraju voditi računa da su im, pri tom svetom činu, obje ruke slobodne (dakle, ne s torbama ili djecom na rukama, niti da pružaju samo jednu ruku), te da budu pažljivi prema svetim česticama koje im ostanu na dlanu poslije pričesti, te da i njih s poštovanjem blaguju.

Kako se vi pričešćujete?

Prije sam se pričešćivao na usta ali više ne jer ima starih svećenika koji nisu tako spretni i vidim na njima olakšanje kad ispružim ruku.
I zbog higijenskih razloga izbjegavam pričest na usta jer bakice malo više isplaze jezik koji svećenik neki puta dotakne prstom.
U jednoj crkvi bio je svećenik (mislim da više nije na župi) koji je sjedio po strani dok su se vjernici sami pričešćivali iz ciborija na žrtveniku!
Hostije su bile malo zalijepljene i bakice bi zagrabile i prstima prebirale. Nisam mogao vjerovati svojim očima.

Ovako se pričešćujem:
Pokleknem prije pričesti. Pružim lijevi dlan povrh desnog. Primim hostiju i stavim u usta pred svećenikom i radostan odem na mjesto zahvaljivati.

Vrh

PostPostano: Pon lis 20, 2014 07:26 

Odavno se pričešćujem na ruku, osim ako je pričest pod obje prilike (umakanjem) što je vrlo rijetko jer se radi o sasvim osobitim prigodama. Pelegrin je to lijepo opisao pa ja nemam potrebu elaborirati dalje. Komentari koje ima ovaj ili onaj su posve nevažna stvar. Ako netko želi zloupotrijebit pričest, izvadit će hostiju iz ustiju i kvit. A još nisam vidjela (u svojih 40-tak godina aktivnog života u Crkvi) da je netko primio pričest na ruku i krenuo niz crkvu.

Vrh

PostPostano: Pon lis 20, 2014 07:45 

Barnaba je napisao/la:
Još je jedan prekrasan način koji sam vidio pri redovitom obredu, a to je da je svećenici donosili hostije vjernicima idući kroz crkvu. Vjernici su stajali a svećenici donosili do njih. Na taj nači je definitivno pokazano tko donosi Krista vjernicima i kako Crkva služi čovjeku.
Što mislite o tome?

To je postalo uobičajeno u katedrali u Zagrebu zadnjih godina. Po meni, to nije dobro jer se stvara zbrka i gužva, za razliku od uobičajenog načina kad vjernici stoje u redu i idu prema oltaru.

Misa u katedrali mi je uvijek bila doživljaj baš zbog tog ambijenta; stojiš u dugom redu vjernika i gledaš Raspelo daleko ispred sebe, lagano kliziš prema Raspelu i toneš u molitvu dok ne dođe tvoj red. A danas, vjernici stoje nagužvani u prolazu između klupa, i sve do trenutka kad primiš Pričest moraš gledati kako se kreću ljudi ispred tebe i kojim redom ide svećenik - meni je to očajno, ne razumijem zašto su to uveli.

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Pon lis 20, 2014 07:56 

Protivnik sam toga da svećenik okolo nosi pričest, osim ako drugačije nije moguće (velika okupljanja), jer u tom hodu je označen i naš hod traženja Krista i prilaženja k njemu, naša volja ići i tražiti. Zanima me što o tome kažu upute u Misalu.

Vrh

PostPostano: Pon lis 20, 2014 08:27 

Barnaba je napisao/la:
alberik je napisao/la:
Ono što mene najviše zabrinjava je da se kradu hostije. Nekoliko sam puta to vidio, a tko zna koliko je onih koje nisu ulovili. Zato mislim da ne treba lopužama ići na ruku, samo zato da i ja ne izgubim mogućnost da dodirnem hostiju. To je snobovski, nije stvar u dodirivanju, nego Isus želi da se hranimo njegovim Tijelom i Krvlju pod prilikama kruha i vina.

Ovo mi je pomalo smiješno.
Zašto misliš da je nemoguće ukrasti hostiju ako se primi na usta?
Ona se odmah ne rastopi i postoji mogućnost da ju netko tako iznese. Koliko je tih možda bilo a ti nisi vidio i jesi li zbog toga više zabrinut?

Pomalo me zabrinjava ta orijentiranost na drugoga u trenutcima kad bi čovjek trebao imati najintimniji odnos s Bogom, ta Boga primamo a brinemo se kako ga drugi primaju. Nije li to pomalo čudno ili se samo meni čini? Meni uopće ne smeta ako se netko pričešćuje na bilo koji od oba dopuštena načina.

Oni koji kradu posvećene Hostije ne kradu ih zato da bi se pričestili, i zato im je puno zgodnije dijeljenje pričesti na ruku.

Prije par godina je bio onaj skandal s turskim turistom u zg. katedrali, kad je izvadio Hostiju iz usta ili šta već. Kad bi se pričešćivalo klečeći, kao ranije, manja je vjerojatnost da bi dotični turist imao hrabrosti i/ili volje za takav "eksperiment". Jenostavno, praksa klečanja kod Pričesti s primanjem na jezik je i neka vrsta zaštite od mogućih zloupotreba ili svetogrđa, pogotovo u većim crkvama gdje je mnoštvo vjernika, koji se uglavnom ne poznaju i gdje je u gužvi moguće da se uvuče netko tko "stoji tamo gdje mu nije mjesto". Što ne znači da je primanje u stojećem stavu i na ruku nedostojno ili svetogrdno, nego samo, da tako kažem, riskantno.

Kod razmatranja prakse rane Crkve treba uzeti u obzir i to da se većina tih zajednica, "kućnih Crkava", sastojala od ljudi koji su se međusobno poznavali i rijetko je, ako ikada, na bogoslužjima bilo po par stotina ljudi kao danas. Takve okolnosti, danas nepostojeće, su diktirale i običaje. Poznata je i praksa u starini da su nekršteni vjernici bili "otpuštani" s bogoslužja na kraju "Mise katekumena" a prije obreda pričesti, pa je to dodatno smanjivalo mogućnost da netko zajednici nepoznat pristupi Pričesti. Budući da danas takvih "zaštitnih faktora" nema, bilo bi barem oportuno obnoviti staru praksu s pričesnom ogradom, klečanjem i primanjem na jezik, s obzirom na moguće zloupotrebe.

Evidentno je da su u starijoj povijesti Crkve postojali različiti načini primanja Pričesti i da Crkva danas može primijeniti ono što joj se čini bolje s obzirom na današnje okolnosti i s obzirom na zaštitu svetosti Otajstva. Isto tako je činjenica da Pričest uz klečanje više ističe svetost Otajstva nego uz stajanje. Osim toga, danas ima dosta svećenika koji dijele pričest a da ni ne gledaju pričesnike i to takvom brzinom kao da imaju neki vremenski rok u kojem to trebaju "obaviti". Mislim da je to krajnje neprikladno i štetno za vjeru samih pričesnika, pogotovo za one koji možda nisu dovoljno educirani i koji zapravo ni ne razumiju što Pričest zapravo jest.

Što se tiče klečanja na Pričesti, moje osobno iskustvo je ovakvo: dok klečim i primam Tijelo a svećenik i akolit stoje iznad mene osjećam se kao dijete pred Bogom, kao da me Bog drži na rukama i hrani. Nikad ništa svetije i uzvišenije nisam doživio na Misi.

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Pon lis 20, 2014 09:10 

Ignisardent je napisao/la:
Što se tiče klečanja na Pričesti, moje osobno iskustvo je ovakvo: dok klečim i primam Tijelo a svećenik i akolit stoje iznad mene osjećam se kao dijete pred Bogom, kao da me Bog drži na rukama i hrani. Nikad ništa svetije i uzvišenije nisam doživio na Misi.

Kamo sreće da svi tako doživljavaju primanje Tijela Kristovog, ali avaj...
https://www.facebook.com/note.php?note_id=482804149610
...I za zamisliti se (ali malo dublje):
http://bogoslovija-ri.hr/2013/11/teolos ... i-na-ruku/
.
Ne nađem nigdje ono, gdje papa Ivan Pavao II izjavljuje da je morao staviti potpis...ali je gajio veliku nadu u vjeru, razbor i savjest vjernika po pitanju odluke: primiti Pričest na ruke ili jezik.

Vrh

PostPostano: Pon lis 20, 2014 09:35 

Zdrave, hvala na linkovima.

Vrh

PostPostano: Pon lis 20, 2014 10:32 

zdrave je napisao/la:
Ignisardent je napisao/la:

Kamo sreće da svi tako doživljavaju primanje Tijela Kristovog, ali avaj...
https://www.facebook.com/note.php?note_id=482804149610
...I za zamisliti se (ali malo dublje):
.
Ne nađem nigdje ono, gdje papa Ivan Pavao II izjavljuje da je morao staviti potpis...ali je gajio veliku nadu u vjeru, razbor i savjest vjernika po pitanju odluke: primiti Pričest na ruke ili jezik.

Ma otkuda samo pojedinci vade te hrpe izmišljotina!
Neki tip napiše na facebooku i to je relevantno?! A kome to na bogosloviji pada na pamet biti pametniji od Crkve?
PS navedi link tako da se može normalno pogledati, a ne da ga moram prepisivati

Vrh

PostPostano: Pon lis 20, 2014 10:39 

Saro, kome ti to i o čemu?
.
https://www.youtube.com/watch?v=wbny3AzdLI8
.
https://www.youtube.com/watch?v=9hrAhwg9YyI

Vrh

PostPostano: Pon lis 20, 2014 10:58 

Samo detalj(čić) iz teksta donjeg linka:
"U skladu s Gospodinovim riječima kod umnažanja kruhova i riba (događaju koji se može uzeti kao prednavještaj Euharistije) – ,,Skupite preostale ulomke da ništa ne propadne’’ (Iv 6,12). U svakoj, i najmanjoj čestici, prisutan je čitav i potpun Krist kao i u većoj hostiji i stoga je razumljiva dvotisućljetna briga Crkve da se maksimalno obzirno i vjerno obdržava ovo pravilo. Djela ovdje uistinu govore više od riječi."
.

Vrh

PostPostano: Pon lis 20, 2014 12:42 

zdrave je napisao/la:

Ne znam što mi želiš reći. Tko je uopće dovodio u pitanje je li Krist prisutan u SVIM česticama? Ali još nikada na svom dlanu nisam našla nikakvu zaostalu česticu. Svojevremeno sam i sama pekla hostije i znam kako se mrve ili ne mrve. Mislim da skrupuli nikad nemaju veze s Bogom, nego s osobnim psihološkim problemima.

Vrh

PostPostano: Pon lis 20, 2014 13:12 

Saro, nisam na forumu da bih se nadmudrivao, jer forumi ne služe zbog nametanja osobnog mišljenja ili uvjerenja, nego za razmjenu istih. A čestice...I one MIKROSKOPSKE su čestice...Pretjerujem? Lako moguće...Ja nisam pekao hostije, ali one ostatke, kao ministrant, jeo sam i znam što su čestice kao i ti. :)
Istinsku repliku na tvoj post prepuštam mudrijima.

Vrh

PostPostano: Pon lis 20, 2014 13:35 

sara je napisao/la:
zdrave je napisao/la:

Ne znam što mi želiš reći. Tko je uopće dovodio u pitanje je li Krist prisutan u SVIM česticama? Ali još nikada na svom dlanu nisam našla nikakvu zaostalu česticu. Svojevremeno sam i sama pekla hostije i znam kako se mrve ili ne mrve. Mislim da skrupuli nikad nemaju veze s Bogom, nego s osobnim psihološkim problemima.

"Na ovom forumu i inače nije dozvoljeno vrijeđanje i psihoanaliziranje drugih osoba - forumaša, što ne doprinosi korisnoj raspravi."- nedavno je upozorio administrator.

Da se dogodi da odjednom na oltaru ugledamo Krista u bijeloj haljini svjetlom obasjana kako bismo naglo svi pali na koljena... možda bi neki ipak ostali stajati kao i za vrijeme prikazanja. Zaprepašćujuća je naša nevjera. Što je toliko loše u tome da ljudi dostojanstvenije pristupe pričesti, a ne da se naguravaju i pružaju ruku sa sredine crkve? U svetog Filipa Nerija u Splitu na misama za studente dika ih je vidjeti gdje svi kleknu i prime hostiju, ja sam se stvarno divno osjećala jer nikad prije to nisam iskusila. A što se pečenja hostija tiče, pekla sam ih u strinskoj preši s časnom Teom Mišić u dominikanskom samostanu u Splitu i bijahu puno tanje od ovih danas, posve krhke, izabirale su se najljepše i cjelovite, a ostale bismo pojeli na vjeronauku. I doista mi se znalo dogoditi da mi na dlanu zaostane komadić s pričesti, ja bih ga ustima uzela i progutala. Godinama se već pričešćujem na usta, a kad sam počela, nisam ništa čula ni pročitala na tu temu, jednostavno sam to doživjela kao bolje.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 451 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 31  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata