Giovi je napisao/la:
Da ne skrećemo sa teme, za tradicionaliste/sedevakantiste je svaki od zadnjih papa nakon 2. vatikanskog sabora loš, ali ovdje ne raspravljamo o takvim idejama, kao ni o onima koji nisu u punom jedinstvu s Crkvom, poput Sspx ili Hans Kunga. Za to postoji druga tema "Tradicionalizam, modernizam".
Dakle, zanima me što konkretno kod pape je vama "enigma"?
Kao prvo, nisam sedesvakantist, kao što i većina tradicionalista nisu, pa te molim da ubuduće ne ponavljaš to izjednačavanje, ne toliko zbog mene, nego zato što je većini "tradicionalista" jako važno to što NISU sedesvakantisti (čak i sspx). To je jednostavno integralni dio njihovog "tradicionalizma".
Isto tako nije fer izjednačavati sspx i apostatu Kunga, koji nema veze ni sa kakvim kršćanstvom, zaboravi katolicizam.
Što se tiče enigme - pa, tu bih uvrstio Papinu podršku, implicitnu doduše, kardinalu Kasperu i njegovom projektu milosrdne Crkve, koja bi trebala pastoralnu praksu prema određenim skupinama (uglavnom se govori o vjernicima u drugom braku) prilagoditi njihovoj situaciji, neovisno o Nauku, bez nominalnog mijenjanja nauka samog. Znači, brak je i dalje nerazrješiv, ali razvedeni-ponovo vjenčani ipak mogu na pričest.
Jednako tako, enigmatsko je i njegovo prisno prijateljevanje s protestantskim vođama, npr. Copelandom, anglikanskim biskupom Palmerom itd. dok istodobno nastupa izrazito grubo prema određenim pripadnicima svoje Crkve - najbolji primjer Franjevci od Bezgrešne, zbog afiniteta prema misi Ad Orientem.
Na youtubeu se može naći video poruka Pape Franje za američkog protestanta Copelanda, koju je snimio (sada pokojni) anglikanski biskup Palmer; u toj poruci Papa kaže za Palmera da je on njegov "brat, brat- biskup", dakle ne samo prijatelj i u tom smislu brat, nego brat u biskupstvu. To je ujedno i još jedna podeblja jota za Saru. Jota se sastoji u tome što je Leon XIII. proglasio anglikanska ređenja neregularnim, tako da Franjo ne može Palmera smatrati svojim bratom-biskupom a da ne mijenja Nauk, pa makar i preko ipoda, ili na šta ga je već snimao Palmer. U usporedbi s postupanjem prema Franjevcima od Bezgrešne, koji su stavljeni pod izvanrednu upravu, dosadašnji poglavar je suspendiran i poslan u nekakav samostan u Njemačku, i to sve zbog preferiranja pretkoncilske Mise, vidimo javno intimiziranje s ljudima kao što su Copeland i Palmer, koji se od Pape razlikuju ne u tome što preferiraju ovaj ili onaj obred, nego u tome što ne vjeruju u stvarnu prisutnost Kristovu u euharistiji, u Ispovijed kao sakrament, u zagovor svetaca, Mariju kao Bogorodicu itd. itd. - jota kolko hoćeš. Enigma, naravno.
Papina video-poruka Copelandu
https://www.youtube.com/watch?v=b5TwrG8B3ME - "brat, brat biskup" je na 9:45.
Predmnijevam da je ovaj neobičan Papin potez također odraz primata pastorala nad dogmama. Kako vidimo, daleko smo otišli od Yvesa Congara, koji nije, čini mi se, anticipirao takvu vrstu ekumenizma.
Enigmatsko mi je i imenovanje biskupa Nunzija Galantina za tajnika biskupske konferencije Italije - dotični se biskup javno u medijima distancirao od ljudi koji mole pred klinikama gdje se vrše abortusi, s uvredljivim komentarima upućenim tim vjernicima. Isto je tako izjavio da bi se Crkva trebala potruditi da se "nekonvencionalni parovi" ugodnije osjećaju u Crkvi, a da pritom nije mislio na ponovo oženjene. Slične "nekonvencionalne" izjave je dao i o abortusu.
Galantinu je, u svemu navedenom, vrlo sličan novi nadbiskup Chicaga, Blase Cupich, kojeg je Papa nedavno imenovao.
Ja ne mogu znati pod kakvim je sve pritiscima sadašnji Papa (znamo što se dogodilo njegovom prethodniku) i zato ne mogu procjenjivati njegove motive, zato se i nadam, i nadat ću se tome dok god bude moguće, da Papa ne misli ono što govori, barem ne sve, ali i u najboljem slučaju, tragedija se ne događa Papi, nego čitavoj Crkvi. Pod pritiscima pod kakvima je danas Crkva nije bila od 4. stoljeća, i još je strašnije da su ti pritisci ne samo iz vana nego i iz nutra.