Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 03:39

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 1631 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 109  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon ruj 10, 2012 20:25 

Vatikan uskoro priznaje pojavljivanje Gospe u Međugorju

Vatikan će uskoro razmatrati izveštaj Međunarodne komisije za Međugorje pri Kongregaciji za nauk vjere u Vatikanu zadužene da ispita činjenice o navodnom pojavljivanju Gospe ili Blažene Djevice Marije u Međugorju kod Čitluka, javila je ruska Vjerska informativna agencija (VIA), a prenosi srbijanski Tanjug. Monsinjor Ivo Tomašević za agenciju Anadolija komentira informaciju ruske Vjerske novinske agencije, koja se poziva na italijansku štampu....

(Cijeli tekst ovdje)
http://www.klix.ba/vijesti/bih/vatikan- ... /120910184

Vrh

PostPostano: Uto ruj 11, 2012 07:11 

http://www.youtube.com/watch?v=oc0DpNJq ... re=related

Vrh

PostPostano: Čet ruj 27, 2012 20:08 

Leja je napisao/la:
Vatikan uskoro priznaje pojavljivanje Gospe u Međugorju

Vatikan će uskoro razmatrati izveštaj Međunarodne komisije za Međugorje pri Kongregaciji za nauk vjere u Vatikanu zadužene da ispita činjenice o navodnom pojavljivanju Gospe ili Blažene Djevice Marije u Međugorju kod Čitluka, javila je ruska Vjerska informativna agencija (VIA), a prenosi srbijanski Tanjug. Monsinjor Ivo Tomašević za agenciju Anadolija komentira informaciju ruske Vjerske novinske agencije, koja se poziva na italijansku štampu....

(Cijeli tekst ovdje)
http://www.klix.ba/vijesti/bih/vatikan- ... /120910184

Ovo postaje zanimljivo. Kako to da su se u isto vrijeme pojavile i kontra-vijesti?
Ovaj bosanski portal piše kako rad Komisije ne će biti završen ove godine jer "predstoji još jako mnogo razgovora"...

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... vrsava-rad

Rad Komisije je i dalje tajan i članovi naime ne mogu pričati o tome... Svi se pozivaju na neku stranu štampu ili neimenovane izvore.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 27, 2012 20:17 

adrijana je napisao/la:
Ovo postaje zanimljivo. Kako to da su se u isto vrijeme pojavile i kontra-vijesti?
Ovaj bosanski portal piše kako rad Komisije ne će biti završen ove godine jer "predstoji još jako mnogo razgovora"...
http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... vrsava-rad

Rad Komisije je i dalje tajan i članovi naime ne mogu pričati o tome... Svi se pozivaju na neku stranu štampu ili neimenovane izvore.

Pa to je uvjek tako..da u medijima ,"drugi" bolje znaju od onoga na koga se odnosi..nema veze da li je istina ili ne.I ne znam,da li je ovo vrijeme pravo vrijeme / da priznaju/...
Ali nije to moj problem...Sve ima razloga ,zasto...!

Vrh

PostPostano: Sri ruj 25, 2013 10:21 

Protekla dva dana internetski portali, mnogi „statusi“, ali i tradicionalna medijska mreža „vrvi“ informacijama o Gospinom kipu koji svijetli u staroj kući vidjelice Vicke u Međugorju. Nižu se naslovi: Čudo ili prijevara? Deseci tisuća vjernika pred Vickinom kućom, U Međugorju novo čudo, itd. Mudro bi bilo zaustaviti ovaj medijski let u senzacionalističke visine i donijeti stav razboritim putem.
Ima li kip stvarno veze s Gospom?

Kod:
http://laudato.hr/Duhovnost/Godina-vjere/Ima-li-kip-stvarno-veze-s-Gospom.aspx
http://laudato.hr/Duhovnost/Godina-vjer ... ospom.aspx

Vrh

PostPostano: Sri ruj 25, 2013 13:46 

Pogledajte ovo: http://www.index.hr/vijesti/clanak/medj ... 02543.aspx

Znam da je index smeće od novina, ali ovdje se navode neki konkretni primjeri koji zvuče uvjerljivo. Proglasili su vidioce na največe lažce. Ocrnili su i fratra i biskupa i svih redom.

Smatrate li da su istiniti ovi navodi koji tamo stoje, da su vidioci stvarno napisali ove morbidne poruke (koje su skenirane i stavljene u članak)?

Vrh

PostPostano: Sri ruj 25, 2013 14:40 
Administrator

Morrison je napisao/la:
Ocrnili su i fratra i biskupa i svih redom.

Ne vidim zapravo da su ocrnili biskupe, jer su uglavnom prepisivali tekstove iz knjige mostarske nadbiskupije o navodnim ukazanjima u Međugorju, o kojoj smo već pisali na ovoj temi.

Meni je zanimljiviji detaljan članak koji je linkao Barnaba, a koji govori o općim crkvenim stavovima:
"Dakle, slika ili kip nije svrha samom sebi, čak i doslovno u materijalnom smislu nema ništa s onim/onom koga predstavlja. To je (samo) putokaz za pokret duha, misli i srca prema osobi koju predstavlja. Također, moram podsjetiti na terminološki jasnu razliku kada govorimo o odnosima: Bogu se klanjamo, Blaženu Djevicu Mariju častimo, a svece štujemo!
(...)
I ono što je najvažnije: „Konačni cilj svakog štovanja koje se iskazuje Djevici Mariji jest proslavljivanje Boga i postizavanje da kršćani žive životom koji će u svemu biti u skladu s voljom Božjom.“ (...) „Prava pobožnost ne sastoji se niti u neplodnim prolaznim osjećajima, niti u određenoj lakovjernosti, nego struji iz vjere koja nas vodi da uvidimo izvrsnosti Bogorodice (...)"
(...)
Najnoviji slučaj iz Međugorja upozorava svećenike da nešto „ne štima“ u pastoralu kad su vjernici željni ovakve „jeftine medijske hrane.“ "

Vrh

PostPostano: Čet ruj 26, 2013 10:33 

Evo sad piše da su kip premazali sa fluorescentnom bojom. Piše i da je Papa Benedikt rekao da je Međugorje prevara: http://www.index.hr/vijesti/clanak/cak- ... 02537.aspx

Ja sam doista vjerovao da se tamo ukazala Gospa, išao sam u Međugorje, vozio svoje rođake iz Australije tamo. To su bili jako ljepi dani za mene. I sad po ovome ispada da je sve bila laž i obmana. Stvarno šteta.

Što je bilo s onom komisijom koja je trebala utvrditi situaciju u Međugorju? Jesu li dali svoj pravorjek?

Vrh

PostPostano: Čet ruj 26, 2013 12:01 

Morrisone, ako te zanima crkveni stav onda nemoj čitati dokazano anticrkvene portale kakav je taj čije linkove stavljaš. Dobar dio informacija o Međugorskom fenomenu možeš naći na službenim stranicama Biskupije Mostar-Duvno Trebinje-Mrkan
Kod:
http://www.cbismo.com/index.php?menuID=37
http://www.cbismo.com/index.php?menuID=37

Morrison je napisao/la:
Ja sam doista vjerovao da se tamo ukazala Gospa, išao sam u Međugorje, vozio svoje rođake iz Australije tamo. To su bili jako ljepi dani za mene. I sad po ovome ispada da je sve bila laž i obmana. Stvarno šteta.

Bez obzira bila ukazanja istinita ili ne, vrijeme provedeno u molitvi i sudjelovanju na sv. Misama nije izgubljeno. To su samo sredstva koja dovode Bogu te mogu biti vezana za svako mjesto na Zemlji. Dakle trebao bi biti ponosan zbog toga što si odvojio vrijeme za to, nevezano za mjesto i prvotni razlog dolaska.

Morrison je napisao/la:
Što je bilo s onom komisijom koja je trebala utvrditi situaciju u Međugorju? Jesu li dali svoj pravorjek?

Komisija još nije objavila rezultate do kojih je došla.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 26, 2013 14:53 

Taj "anticrkveni portal" prenio je s jednog drugog portala prikaz uglavnom korektan, s malom dozom sarkazma.
Činjenice koje se iznose poznate su mi otprije sa stranica Mostarske biskupije i s nekih inozemnih katoličkih (!) stranica.
Da takvi prigovori uopće postoje - to se uvijek kod nas guralo pod tepih, da bude mir u kući, da ne bude razdora.
O tome je vladala šutnja i muk, kao da skrivamo neke vojne tajne.

Pitanje koje bi s pravom svaki vjernik mogao postaviti jest: zašto su u nas već 30 godina mediji uglavnom izvještavali o Međugorju sve pozitivno, sve naj, kao da ne postoji ni najmanja dilema, ni najmanja kontroverza?
Zbog naklonosti prema vjernicima? Zbog ljubavi prema Bogu? Baš ne vjerujem.
Zašto su Večernji list i Slobodna Dalmacija o svemu pisali godinama nekorektno i neobjektivno, slušajući samo jednu stranu, uvijek stavljajući sol na ranu "vjernici protiv biskupa"...?
Večernji je prije 15 godina objavljivao feljtone o svetištu sa člancima tipa: "Severina svjedoči: Bila sam u Međugorju, obratila sam se..." i slično.

Razumijem da je teško shvatiti uopće čitav slučaj jer se radi o našem svetištu, o hrvatskom narodu, o samim vjernicima... to je kao da se radi o vlastitom djetetu.
I ja sam, kao i Morrison, vodila tamo svoje rođake, i hvalila im sve to, i molitvenike kupovala. Svi smo se molili za tog zločestog biskupa. A sad mene zanima tko je sve to već znao - a šutio, tko je sakrivao i zašto, zbog čije volje (i naredbe) je kršena novinarska etika i objektivnost, pa se Mostar spominjao tek usput i to isključivo negativno?...

Vrh

PostPostano: Pet ruj 27, 2013 10:42 

Evo, još jučer se prodavala na eBay-u i prodana je!

http://www.ebay.com/itm/281166613217

Plašt premazan fosforom i svijetli u mraku. Netko je odlučio da ima kod kuće čudo za svega 249 dolara (i 40 dolara za dostavu). Možda sad hodočasnici nahrle u neko drugo mjesto u Hrvatskoj koje ima prazne hotele....

Vrh

PostPostano: Pet ruj 27, 2013 10:43 

adrijana je napisao/la:
Taj "anticrkveni portal" prenio je s jednog drugog portala prikaz uglavnom korektan, s malom dozom sarkazma...

Ozbiljno dvojim kako neki anticrkveni portal može biti izvor relevantnih informacija o stanju u Crkvi. Pored toga ostaje pitanje namjere kad se objavljuju takvi članci. Anticrkveni portal i kad objavi činjenice to radi s namjerom diskreditacije vjere i Crkve, a Biskupija je objavila ona pisma jer joj je zadaća brinuti o pastoralu na prostoru koji joj pripada. Međugorje jest fenomen današnjeg vremena gdje su određena pučka uvjerenja o postojanju ukazanja dosta jaka, a mjesna Crkva čini ono što jedino može u takvoj situaciji. Omogućava podjelu sakramenata i služenje sv. Mise za sve vjernike koji dođu jer oni na to imaju pravo. Pored toga Mostarski biskupi nikada nisu krili probleme koji su vezani uz navodna ukazanja, no teško mi je vjerovati da bi ikada nekome savjetovali korištenje spomenutog portala kao imalo vjerodostojnog.
Objektivno gledano teško onom čija vjera potpuno ovisi o ponašanju nekog kipa u nekoj privatnoj kući. No bez obzira na razlog dolaska u neko mjesto sam odlazak na ispovijed i sv. Misu u mjesnoj crkvi nije pogrešan niti može biti poguban za vjeru.
Meni je osobno žao što se razne pobožnosti ne obavljaju i u ostalim mjestima. Bio sam u jednom službenom Marijanskom svetištu gdje je sv. Misa trajala sat i 20 minuta, a zahvaljivanje sudionicima i gostima, prije završnog blagoslova još 40 minuta?! U Međugorju traje cjelodnevni duhovni program u crkvi sv. Jakova koji se proteže duboko u noć i ne može mu se lako naći liturgijska zamjerka niti neprimjerenost.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 27, 2013 17:06 

Nije mi namjera preporučivati Index, ne čitam ga već godinama...
Oni jednostavno koriste "loše vijesti" koje su katolički mediji u svoje vrijeme propustili objaviti, a također mogu pokolebati vjeru samo onih koji na takvim sekundarnim upitnim stvarima baziraju svoju vjeru u Boga.
Istina, jedne mogu pokolebati, a druge mogu učiniti fanatičnim braniteljima jedne iluzije. Ovisi o čitateljima. Ljudi uglavnom u takvim stvarima ne čekaju mišljenje Crkve, po naravi duha i intelekta mnogi već imaju formirano mišljenje na temelju informacija kojima raspolažu.

Biskup Žanić (prijašnji biskup iz Mostara) je u jednom intervjuu rekao: "Vjerujem u mogućnost čudesa, ali u isto vrijeme sam uvijek bio strog prema svim pričanjima pobožnih žena "vidila ovo, doživila itd.", jer takve njihove fantazije, često puta i halucinacije, pomalo ubijaju ugled i vrijednost Fatime, Lurda, Isusa Krista i onda nam mogu reći: "Vidiš kako ste vi krivo vjerovali", ako bi se dokazalo da je krivo. Može se dogoditi da oni koji danas govore da vide, mogu nakon 10 godina reći "Nisam ništa vidio".
Ljudi potkrepljuju vjeru svoju sa onim što ni sami ne znaju je li istina. I zato kada posižemo za ukazanjima kao argumentom moramo dobro promisliti je li to možda kontra-argumenat, pa da nam kažu: vidiš, na temelju čega si ti vjerovao...? I zato vrlo treba biti oprezan, vrlo oprezan..."

Vrh

PostPostano: Pet ruj 27, 2013 20:34 

Teško šarlatanstvo i vjerski turizam. Zar stvarno postoje ljudi koji vjeruju da taj kip svjetli nekim ćudom ?? Mislim da su to teške gluposti i velika zarada na ljudima koji vjeruju u to.

Vrh

PostPostano: Sub ruj 28, 2013 15:48 

Barnaba je napisao/la:
No bez obzira na razlog dolaska u neko mjesto sam odlazak na ispovijed i sv. Misu u mjesnoj crkvi nije pogrešan niti može biti poguban za vjeru.

Nekada sam i ja mislila tako, ali sam u zadnje vrijeme počela duboko preispitivati takve stavove. Razlozi dolaska u neko mjesto mogu biti vrlo različiti, a takva mjesta su svjetski poznata baš po ukazanjima. Kad netko dođe u Međugorje, dolazi da bi bio bliže Gospi, da upozna mjesta gdje se ona ukazivala i da se zahvali Bogu za to, pomoli za ono najpotrebnije i sl.
Isus je rekao da se treba klanjati u Duhu i istini.
Znam da ovo u kontekstu zvuči gotovo blasfemično, ali Isus nije rekao da se klanjamo u Duhu i laži.
Nije li vrijeme da malo razbistrimo pojmove, zapitamo se čuje li Bog takve molitve...? Kako Bog gleda na sve to? Drugim riječima, kakav je naš odnos prema Bogu...

...

...

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 1631 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 109  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata