Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 23, 2026 06:15

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 451 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 31  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri sij 23, 2013 19:39 

Ja nisam tradicionalist, i doživio sam ovu raspravu kao i Oliver, i isto uvidio da ne tradicionalisti, nego oni koji realno primječujući i osluškijući atmosferu oko ovog pitanja se odlučuju primati na jezik.
A molio bih da mi se objsni što je to tradicionalist, jer do sada ako ne želiš na ruke, odmah te proglašavaju tradicionalistom, ja ne kužim što je to?
Olivere jako puo je takvih koji su prekinuli sa tom praksom! Valjda to nešto znači!

Vrh

PostPostano: Sri sij 23, 2013 23:41 

Alan Ford je napisao/la:
Ja nisam tradicionalist, i doživio sam ovu raspravu kao i Oliver, i isto uvidio da ne tradicionalisti, nego oni koji realno primječujući i osluškijući atmosferu oko ovog pitanja se odlučuju primati na jezik.
A molio bih da mi se objsni što je to tradicionalist, jer do sada ako ne želiš na ruke, odmah te proglašavaju tradicionalistom, ja ne kužim što je to?
Olivere jako puo je takvih koji su prekinuli sa tom praksom! Valjda to nešto znači!

U principu i mene smeta što se vjernike često olako etiketira kao tradicionaliste ili liberale, ali ja sam tu etiketu u mojem prijašnjem postu samo prenio jer je već ranije u postovima drugih bila korištena dosta puta, a nitko se nije bunio :) Ako sam koga time uvrijedio, ispričavam se unaprijed, nije mi bila namjera.
Inaće, koliko znam, službeno se tradicionalistima smatraju tzv. Lefebvre-ovci odnosno sljedbenici nadbiskupa Lefebvrea iliti Svećeničko bratstvo sv. Pija X, koji ne prihvačaju liturgijsku reformu odnosno ne slažu se sa drugim vatikanskim koncilom. Papa Benedikt XVI nastoji pomiriti tzv. progresivce i ove tradicionaliste.

Vrh

PostPostano: Čet vel 28, 2013 14:44 

Čudno je što su ljudi toliko fokusirani na druge, a manje na sebe iako bi primarno trebalo voditi računa o osobnom ponašanju kod primanja pričesti. Ako se ljude promatra ovako kritičkim okom i traže im se greške:
alojzije je napisao/la:
Međutim kako sam već naveo na jednom mjestu u ovoj temi , ponekad sam promatrao ljude kako idu na Pričest. Mogu reći da ih 99% od onih koji su primili Pričest na ruku nije to učinilo dostojno i sa stahopoštovanjem....

Dakle u neku ruku ih se omalovažava onda nije ni čudo što se ljudi na primjer ne odazivaju kad ih ista osoba pozove na bojkot Jovanovićevog zdravstvenog odgoja ili drugih oblika vjerskog zajedništva.

Sažetak o uvjetima i načinima primanja Sv. pričesti može se pročitati na linku http://www.bitno.net/pitajte-svecenika/ ... -pricesti/

Vrh

PostPostano: Pet ožu 01, 2013 21:49 

Vidi brate Barnaba ako bolje pogledaš nisam ja protiv pričesti na ruku, nego sam protiv toga na koji se način prima , jer crkveno učiteljstvo je propisalo i način primanja sv.Pričesti kojeg se večina ne drži ,nažalost.

Vrh

PostPostano: Pet ožu 01, 2013 22:08 

alojzije je napisao/la:
Vidi brate Barnaba ako bolje pogledaš nisam ja protiv pričesti na ruku, nego sam protiv toga na koji se način prima , jer crkveno učiteljstvo je propisalo i način primanja sv.Pričesti kojeg se večina ne drži ,nažalost.

Nažalost i većina onih koji sv. Pričest primaju na najdostojniji propisani način (na jezik i klečeći) su sposobni poslije toga raditi tolike gadosti i lagati kao najgori bezvjerci. Jedino bi prema sebi trebali biti strogi i raditi da bi bili u milosti kako nam pričešćivanje ne bi bilo na osudu već na blagoslov.

Vrh

PostPostano: Pet ožu 01, 2013 22:25 

Naslov je teme KAKO SE PRIČEŠĆIVATI , pa mislim ako je rasprava na tu temu da smijem napisati svoje mišljenje i zapažanje , ili možda ne smijem :?:

Vrh

PostPostano: Pet ožu 01, 2013 22:33 

alojzije je napisao/la:
Naslov je teme KAKO SE PRIČEŠĆIVATI , pa mislim ako je rasprava na tu temu da smijem napisati svoje mišljenje i zapažanje , ili možda ne smijem :?:

Ne znam je li meni pitanje uopće upućeno no, ja ti to ne branim niti mogu braniti, prije sam ti samo ukazao na možebitnu povezanost sa nekim drugim događanjima u župi bez zlih namjera.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 13, 2013 17:25 

Barnaba je napisao/la:
alojzije je napisao/la:

Nažalost i većina onih koji sv. Pričest primaju na najdostojniji propisani način (na jezik i klečeći) su sposobni poslije toga raditi tolike gadosti i lagati kao najgori bezvjerci. Jedino bi prema sebi trebali biti strogi i raditi da bi bili u milosti kako nam pričešćivanje ne bi bilo na osudu već na blagoslov.

.
Ista pitanja su se vrtjela i na TT-u.
Kopisao sam svoj post (zašto da izmišljam bijele vrane :)
.
Kod: "Gospodine nisam dostojan da uniđeš…"(itd.) - tu klečim na oba koljena, jer je to PONOVLJENO kajanje i priznanje da sam griješnik. KAJEM se još jednom, mada znam da sam nedostojan…
Pričest počinje.
Poklonim se jop na svom mjestu Presvetom Tijelu, kojeg svećenik već dijeli (na usta, na ruke, onima koji kleče).
Svjestan KAKAV sam - ali i da je Isus došao TU, MEĐU NAS DA UĐE POD NAŠ KROV - osjećam se dostojnim primiti Njegovo Tijelo stoječki - na jezik. Nedostojan sam i bit ću uvijek, no Isus je došao radi bolesnih...ON me poziva, On se ponizio da bi mene (nas) uzvisio!
.
Kad bih klečao, SMETAO bih drugima u redu. OMETAO bih.
Ako sam sad grješnik, to mogu biti samo nekomu na forumu. Isus najbolje zna tko i kakav sam.
Kad se Pričest bude dijelila kao nekad, svi kležimo na klecalu ispred Svetohraništa, a svećenik "šeta" i s njim ministrant koji drži pliticu da ne bi kojim slučajem pala koja čestica Hostine na tlo - opet ću klećeći primati Pričest - na jezig.
Sada, dok se primićemo u redu - oprostite na paraboli - kao kaznu gdje se kuha grah, nema šanse pričestiti se klečeći.
.
(Mir i BB na sve koji sebe smatraju dostojnijim i od najdostojnijeg).

Vrh

PostPostano: Sri ožu 13, 2013 18:29 

zdrave je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
alojzije je napisao/la:

.
Ista pitanja su se vrtjela i na TT-u.
Kopisao sam svoj post (zašto da izmišljam bijele vrane :)
.
Kod: "Gospodine nisam dostojan da uniđeš…"(itd.) - tu klečim na oba koljena, jer je to PONOVLJENO kajanje i priznanje da sam griješnik. KAJEM se još jednom, mada znam da sam nedostojan…
Pričest počinje.
Poklonim se jop na svom mjestu Presvetom Tijelu, kojeg svećenik već dijeli (na usta, na ruke, onima koji kleče).
Svjestan KAKAV sam - ali i da je Isus došao TU, MEĐU NAS DA UĐE POD NAŠ KROV - osjećam se dostojnim primiti Njegovo Tijelo stoječki - na jezik. Nedostojan sam i bit ću uvijek, no Isus je došao radi bolesnih...ON me poziva, On se ponizio da bi mene (nas) uzvisio!
.
Kad bih klečao, SMETAO bih drugima u redu. OMETAO bih.
Ako sam sad grješnik, to mogu biti samo nekomu na forumu. Isus najbolje zna tko i kakav sam.
Kad se Pričest bude dijelila kao nekad, svi kležimo na klecalu ispred Svetohraništa, a svećenik "šeta" i s njim ministrant koji drži pliticu da ne bi kojim slučajem pala koja čestica Hostine na tlo - opet ću klećeći primati Pričest - na jezig.
Sada, dok se primićemo u redu - oprostite na paraboli - kao kaznu gdje se kuha grah, nema šanse pričestiti se klečeći.
.
(Mir i BB na sve koji sebe smatraju dostojnijim i od najdostojnijeg).

E pa baš to hodanje na pričest ima svoj duboki smisao - mi idemo prema Kristu i pružamo ruke prema njemu, to je naš dio "posla" i to i u životu a ne samo na misi.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 13, 2013 18:46 

Ali to "hodanje" onemogućava pričešćivanje KLEČEĆI :)

Vrh

PostPostano: Sri ožu 13, 2013 20:40 

zdrave je napisao/la:
Ali to "hodanje" onemogućava pričešćivanje KLEČEĆI :)

I?

Vrh

PostPostano: Sri ožu 13, 2013 20:48 

Ne kužim taj upitnik?
U dva reda idemo, s noge na nogu do svećenika. Netko moli, netko pjeva...
I kad dođeš pred svećenika - KLEKNI na dva koljena!
Iza tebe je netko stajao, sad se mora POVUĆI za korak unazad. Jedina ako unaprijed ne upozoriš osobu iza sebe: "Nemojte i vi koraknuti kad ja stanem pred svećenika. Znate...ja ću se pričestiti klečeći" :)
Uostalom, to je već toliko prežvakano da nema smisla o tome i dalje. :)

Vrh

PostPostano: Čet ožu 14, 2013 14:59 

zdrave je napisao/la:
Ne kužim taj upitnik?
U dva reda idemo, s noge na nogu do svećenika. Netko moli, netko pjeva...
I kad dođeš pred svećenika - KLEKNI na dva koljena!
Iza tebe je netko stajao, sad se mora POVUĆI za korak unazad. Jedina ako unaprijed ne upozoriš osobu iza sebe: "Nemojte i vi koraknuti kad ja stanem pred svećenika. Znate...ja ću se pričestiti klečeći" :)
Uostalom, to je već toliko prežvakano da nema smisla o tome i dalje. :)

Ako se ne možeš pričestit klečeći, pričestit ćeš se stojeći i gotovo. U čemu je problem? - to znači upitnik

Vrh

PostPostano: Pet ožu 15, 2013 11:07 

Kada bi ljudi koji dolaze na pričest zaista vidjeli živo tijelo i krv Kristovu koju primaju u obliku pričesti, siguran sam da bi svi osjetili potrebu da se svome Gospodinu poklone i kleknu. Ovako nažalost koliko mogu primjetiti mnogo njih rutinirano i indiferentno prima hostiju, čak možda dobar dio njih i ne vjeruje da je to živo tijelo i krv Kristova. Kako je već rečeno, primanje pričesti klečeći danas je vrlo nezgodno, stoga se ja osobno uvijek poklonim, pokleknuvši kada dođem na red, a prije samog primanja, tako ne smetam nikome. :)

Vrh

PostPostano: Pet ožu 15, 2013 11:18 

sir.oliver je napisao/la:
....čak možda dobar dio njih i ne vjeruje da je to živo tijelo i krv Kristova. Kako je već rečeno, primanje pričesti klečeći danas je vrlo nezgodno, stoga se ja osobno uvijek poklonim, pokleknuvši kada dođem na red, a prije samog primanja, tako ne smetam nikome. :)

.
Olivere, ova tvoja primjedba bi skoro mogla biti podtema ove teme, zar ne?
NITKO od nas nije dostojan primati Najdostojnijeg, no On nas sam čini dostojnima čak traži od nas da primamo Njegovo Tijelo, ali SVJESNI koga priramo.
Danas toliko prevladava banalizacija baš svega - pa i pričesti - najviše kod koga?
Primjetio sam - baš kod onih mahom starijih "bakica". NIKAD ih ne vidim u redu za ispovijed, ali su na sv. Pričesti svaki dan!

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 451 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 31  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata