alojzije je napisao/la:
Netko će reći crkveno učiteljstvo je dopustilo.... a drugi Papa poziva .... koliko ga Biskupi slušaju to je već drugi par opanaka...
Kako se iz ovoga može shvatiti da (naši) biskupi ne slušaju, i da nas papa poziva da bi se svi trebali pričešćivati isključivo na usta i klečeći, moram ponoviti da ni jedno ni drugo nije istina.
Pošto se već treći put navodi ovaj tekst sa interneta koji namjerno predstavlja laž kao istinu, navest ću neke dijelove koji sugeriraju kako je papa zabranio pričešćivanje na ruku ili da je to nekatolička praksa. Mislio sam da je to samo po sebi očigledno i ne zavrijeđuje pažnju, no nakon tri ponavljanja, treba detaljnije na to upozoriti:
CITAT: "Papa Benedikt poručuje katolicima: Kleknite i klečeći primajte Pričest " SAMO NA JEZIK "
Papa Benedikt XVI. ne želi da vjernici primaju Sv. Pričest na ruku a niti želi da stojeći primaju Krista u Presvetom Oltarskom Sakramentu."Kroz ovakav naslov i početak članka može se shvatiti da papa zabranjuje pričest na ruku, za cijelu Crkvu, a ne da to želi provoditi na svojim misama u Vatikanu kako bi naglasio strahopoštovanje i stvarnu Kristovu prisutnost. Svakako o tom strahopoštovanju i primjeru trebamo razmišljati, a ne papine riječi izokretati! U tekstu se izostavlja da papa nije protiv pričešćivanja na ruku, i pokušava se sugerirati suprotno. Nigdje nema papina "citata" iz naslova, nasuprot toga papa objašnjava:
"Nisam načelno protiv pričesti na ruke, sam sam je dijelio i primao. Time što sada tražim da se pričest prima klečeći i na usta htio sam postaviti znak strahopoštovanja i uskličnik za stvarnu Kristovu prisutnost."
CITAT: "Razmišljanje Svetoga Oca je jednostavno: "Mi kršćani klečimo pred Presvetim, jer u Njemu, znamo i vjerujemo da je prisutan Jedini i Pravi Bog." (22. svibnja 2008.)
Prema papi cijela Crkva treba klečati u klanjanju pred Bogom u Euharistiji. "Klečanje za vrijeme klanjanja pred Euharistijom je najbolji, najuspješniji i radikalni lijek protiv idolopoklonstvava i jučer i danas""Ovo su i jedini papini citati u članku, a ne odnose se na klečanje kod pričesti, već na klečanje za vrijeme klanjanja. Cijela Crkva treba zaista klečati za vrijeme klanjanja pred Euharistijom, a ne pričesti. Oba citata su izvađena iz konteksta iz
govora na Tijelovo 2008 u kojem papa opširnije govori o klanjanju pred Euharistijom.
CITAT: "Danas se Pričest na ruku daje protuzakonito i to je postalo jedan od glavnih neprijateljskih alata za uništenje Vjere po cijelome svijetu."To je neistina, konkretno kod nas na području Hrvatske biskupske konferencije zakonita su oba načina primanja pričesti i niti jedno se ne treba omalovažavati, što autor i dalje čini:
"Jer ova praksa primanja Sv. Pričesti nema druge svrhe nego da iskrivi naše poimanje Isusa Krista i da njeguje prijezir prema Svetim Otajstvima."CITAT: "Nije ni čudo da je sveti Bazilije (329-379) okarakterizirao Pričest na ruku kao "teški grijeh.""Nigdje Bazilije nije tako nešto naveo, o tome smo pisali na početku teme. Bazilije Veliki naprotiv izvještava kako je dopušteno pričešćivanje bez svećenika u uvijetima progona, a pričešćivanje na ruku - od svećenika - je praksa u Crkvi u normalnim uvjetima:
"A čak i u crkvi, kad svećenik daje hostiju, primatelj je uzima s kompletnom vlasti nad njom, i tako je diže do svojih usana sa vlastitom rukom."
CITAT: "To znači, primanje Pričesti na ruku nije u katoličkoj tradiciji. Ova praksu su prvi puta uveli u Crkvu heretički Arijevci u IV. st. kao način izražavanja svoje vjere da Krist nije božanska osoba."Takve laži nemaju veze s istinom, nasuprot tome Joseph Ratzinger navodi:
"Znademo da se do 9. stoljeća pričest primalo stojeći i na ruku. To dakako ne mora značiti da tako treba uvijek ostati. Jer je veličina i ljepota Crkve u njezinu rastu, sazrijevanju, dubljem shvaćanju tajne. Stoga je novi razvoj, koji je počeo nakon 9. stoljeća kao izraz strahopoštovanja, posve opravdan, i za nj postoje dobri razlozi. No ipak moramo reći i to da Crkva nije mogla 900 godina nedostojno slaviti euharistiju."
CITAT: "Nažalost, to je isto tako i danas, i to je bit istoga krivovjerja i oskvrnuća koje se je galopirajuće proširilo u cijeloj Crkvi."Nema govora o takvim protucrkvenim podmetanjima. Ovo je nasuprot toga rekao Joseph Ratzinger: "Mi bi trebali brinuti samo u korist onoga prema čemu su Crkvena nastojanja usmjerena, i prije i poslije devetoga stoljeća, a to je poštovanje u srcu, unutrašnja pokornost pred otajstvom Boga koji se stavlja u naše ruke. Ne trebamo zaboraviti da nisu samo naše ruke nečiste, već i naš jezik i naše srce i da mi često više griješimo s jezikom nego rukama."
i ovo:
"htio bih vas sve zamoliti da u ovome smislu budete pomirljivi, da ne okrivljujete onoga tko se odluči za određenu formu".
I po treći put, nemojmo nasjedati već slušajmo što nam papa i Crkva govore.