Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 23, 2026 06:20

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 451 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 31  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Ned sij 06, 2013 15:14 

Papa Benedikt XVI o Svetoj Pričesti- VAŽNO!

Papa Benedikt poručuje katolicima: Kleknite i klečeći primajte Pričest " SAMO NA JEZIK ".

Papa Benedikt XVI. ne želi da vjernici primaju Sv. Pričest na ruku a niti želi da stojeći primaju Krista u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Prema vatikanskom liturgičaru mons.Guido Marini-u, papa nastoji zorno prikazati cijeloj Crkvi odgovarajuće norme ponašanja kod primanja Sv. Pričesti. Zbog toga se od pričesnika na papinskoj Misi sada traži da kleknu na klupu i da primaju Sv. Pričest na jezik od samog Pape.. Razmišljanje Svetoga Oca je jednostavno: "Mi kršćani klečimo pred Presvetim, jer u Njemu, znamo i vjerujemo da je prisutan Jedini i Pravi Bog." (22. svibnja 2008.)

Prema papi cijela Crkva treba klečati u klanjanju pred Bogom u Euharistiji. "Klečanje za vrijeme klanjanja pred Euharistijom je najbolji, najuspješniji i radikalni lijek protiv idolopoklonstvava i jučer i danas" (22. svibnja 2008.)

Papino nastojanje je u skladu s tradicijom Crkve starom 2.000 godina i sada je to u cilju poticanja obnove ljubavi i poštovanja prema Euharistiji, koju se trenutno ismijava i prema kojoj se mnogi odnose s prezirom. Razni trendovi i inovacije u naše vrijeme (gitara u liturgiji, djevojke – poslužiteljice oltara, laici- ministranti, Pričest na ruku, laici-djelitelji Pričesti) sve je to djelovalo da se uništi naše poštovanje prema Euharistiji, a time se ubrzava duhovna smrt Crkve. Uostalom, Euharistija je istinski život i otkucaj srca istinskoga Mističnog Tijela oko kojega se mora okupljati cijela Crkva.

Klečanje se također poklapa s crkvenim stoljećima starim pravilnikom da samo posvećene ruke svećenika smiju dodirivati Tijelo Kristovo u svetoj Pričesti. "Samo svećenicima je dana vlast da posvećuju i posreduju vjernicima Svetu Euharistiju." (Tridentski sabor) To učenje lijepo izražava Sveti Toma Akvinski u svojoj „Summa Theologica“: "Zbog poštovanja prema tom Sakramentu, ne dodirivati ono što je posvećeno: stoga su tjelesnik (korporal) i kalež posvećeni, a tako i svećenikove ruke, da bi mogle dodirivati taj Sakrament.“

Danas se Pričest na ruku daje protuzakonito i to je postalo jedan od glavnih neprijateljskih alata za uništenje Vjere po cijelome svijetu. Jer ova praksa primanja Sv. Pričesti nema druge svrhe nego da iskrivi naše poimanje Isusa Krista i da njeguje prijezir prema Svetim Otajstvima. Nije ni čudo da je sveti Bazilije (329-379) okarakterizirao Pričest na ruku kao "teški grijeh." To znači, primanje Pričesti na ruku nije u katoličkoj tradiciji. Ova praksu su prvi puta uveli u Crkvu heretički Arijevci u IV. st. kao način izražavanja svoje vjere da Krist nije božanska osoba. Nažalost, to je isto tako i danas, i to je bit istoga krivovjerja i oskvrnuća koje se je galopirajuće proširilo u cijeloj Crkvi. Ako danas imamo u Crkvi problem „zlostavljanja“, onda je to i zbog toga jer smo zlostavljali i Presveti Sakramenat - a to nam se je vratilo!

Zahvaljujući Pričesti na ruku, članovima sotonskih kultova je sada data jednostavnija mogućnost pristupa da dođu u Crkvu i uzmu Hostiju, te da tu Hostiju odnesu u svoje zajednice gdje je zlostavljaju i muče u ritualima crne mise koju služe Sotoni. Oni lome Hostiju svojim cipelama kako bi ismijali Boga živoga, a mi im to pomažemo našom ležernom praksom? I sami sotonisti izjavljuju da je Pričest na ruku najveća stvar koja im se uopće dogodila, a mi ništa ne činimo da to zaustavimo?

Dakle, Sveti Otac je učinio sa svoje strane i pokušao očistiti Crkvu od zlostavljanja, a mi smo kao dijelovi Kristova tijela pozvani da mu pomognemo. Za vaše ohrabrenje smo uključili sljedeći citat iz nagovora kardinala Llovera, novoga prefekta vatikanskog Zbora za Božansko bogoslužje i disciplinu sakramenata“ koji je izrekao na elektroničkoj stranici „Life Site News“ (Novosti sa stranice Života) 22. srpnja 2009. god.: "Poslanje Kongregacije za bogoštovlje i Sakramente je da promiče tradicionalne prakse u bogoslužju, kao što su primanje Pričesti klečeći i na jezik, a što je papa Benedikt posvjestio i posebno naglasio.

Također je vrijedno razmotriti nedavni dekret kardinala Caffarra-e, nadbiskupa Bologne (Italija), kojim zabranjuje praksu Pričesti na ruku: "Dogodili su se mnogi slučajevi profanacije Euharistije, upravo zbog načina primanja Posvećenoga kruha na dlan ruke ... S obzirom na učestalost slučajeva bezčasnoga i bezpoštovanja primanja Euharistije o čemu su nas izvjestili, određujemo da će od danas u metropolitanskoj crkvi sv. Petra, u bazilici sv. Petronija, i u Svetištu Blažene Djevice Marije od sv. Luke u Bologni vjernici primati Posvećeni kruh samo iz ruku svećenika i to direktno na jezik. " (Iz njegove uredbe o primanju Euharistije, od 27. travnja 2009.)

Vrh

PostPostano: Ned sij 06, 2013 19:11 

alojzije je napisao/la:
.......Klečanje se također poklapa s crkvenim stoljećima starim pravilnikom da samo posvećene ruke svećenika smiju dodirivati Tijelo Kristovo u svetoj Pričesti........

Hoćeš reći da me na zadnjoj sv. Misi sa Benediktom XVI nije smjela pričestiti časna sestra.

Postoji službena Katolička misna knjiga ili ti ga treća verzija novog Rimskog misala koji je stupio na snagu 2002 god. Odobrio ga je ondašnji papa Ivan Pavao II.
Dakle Rimski misal je zakon u KC. Čitam ovo što sam ostavio iz tvog posta i čitam Rimski misal opće uredbe i tamo piše :
100. Ako nedostaje postavljeni akolit, za služenje se pri oltaru i
kao pomoć svećeniku i đakonu mogu odrediti poslužitelji laici, koji
nose križ, svijeće, kadionicu, kruh, vino, vodu, a mogu biti također
opunomoćeni za dijeljenje svete pričesti kao izvanredni služitelji.85

Očito je da netko ovdje piše neistine. Ili ti ili Rimski misal.
P.S. Na misi s Papom nisam morao kleknuti za primiti sv. Pričest.

Vrh

PostPostano: Ned sij 06, 2013 20:43 
Administrator

Nemojte nasjedati na ovo, već smo dva puta na ovoj temi pisali o tom tekstu koji iznosi neistine. Ovako objašnjava sam papa Benedikt XVI. zašto traži pričest klečeči na audijencijama u Vatikanu:
"Nisam načelno protiv pričesti na ruke, sam sam je dijelio i primao. Time što sada tražim da se pričest prima klečeći i na usta htio sam postaviti znak strahopoštovanja i uskličnik za stvarnu Kristovu prisutnost."

U članku se podmeće želja raznih skupina koji bi zabranili pričest na ruku (često tzv. tradicionalisti), a papa ono što želi jasno definira i dokumentima i izjavama. Pričest se kod nas zakonito dijeli i na jezik i na ruku, Crkva dopušta i jednu i drugu praksu uz dostojanstveno pristupanje pričesti. Još jednom upozoravam da se ne nasjeda raznim tekstovima koji podmeću nešto protivno učenju Katoličke Crkve.

Vrh

PostPostano: Ned sij 06, 2013 20:52 

Giovi ispričavam se zbog teksta koji kažeš da je već postavljan nisam ga uočio :oops:
Tekst nisam ja napisao iako se slažem s napisanim barem 95%.
I ja sam bio na Misi sa Papom i ja sam na isti način kao i ti primio sv. Pričest , a dali si vidio i jednoga kojeg je Pričestio Papa da je stojao ili je dobio Pričest na ruku?

Uopće se ne želim prepirati samo svraćam pozornost , svejedno će svatko dalje raditi po svojoj savjesti ,
Netko će reći crkveno učiteljstvo je dopustilo.... a drugi Papa poziva .... koliko ga Biskupi slušaju to je već drugi par opanaka...

Zadnja izmjena: alojzije; Ned sij 06, 2013 22:25; ukupno mijenjano 2 put/a.

Vrh

PostPostano: Ned sij 06, 2013 23:43 

alojzije je napisao/la:
........ a da li si vidio i jednoga kojeg je Pričestio Papa da je stojao ili je dobio Pričest na ruku?........

Giovi je napisao/la:
...... Pričest se kod nas zakonito dijeli i na jezik i na ruku, Crkva dopušta i jednu i drugu praksu uz dostojanstveno pristupanje pričesti........

Ne znam što nije jasno. Pričestiti te može i laik koji ima dopuštenje za dijeljenje sv. Pričesti. Pričesti se možeš klečeći ili stojeći. Tijelo Kristovo možeš primiti na jezik ili na ruke. Želiš li primati Krista klečeći i na jezik super. Netko drugi želi primiti Krista na dlan pa na jezik. Oba su načina ispravna i dozvoljena od Crkve.

alojzije je napisao/la:

Netko će reći crkveno učiteljstvo je dopustilo.... a drugi Papa poziva .... koliko ga Biskupi slušaju to je već drugi par opanaka...

To je stvar između Pape i biskupa. Naše je da molimo za Crkvu i njene pastire. I ako Papa i Učiteljstvo nisu zabranili pričest na ruku, a dozvoljena je od tvog mjesnog biskupa ne shvaćam u čemu je problem. Slobodan si čovjek i čini po svojoj savjesti. Drugi su isto slobodni i čine po svojoj savjesti. Dok Crkva ili mjesni biskup ili svećenik koji predsjeda sv. Misom nema ništa protiv pričesti na ruku nema potrebe da se opterećuješ s tim kako se drugi pričešćuju. Sve dozvoljeno od Crkve je ispravno i dobro.

Vrh

PostPostano: Pon sij 07, 2013 00:07 

Citat:
Nemojte nasjedati na ovo, već smo dva puta na ovoj temi pisali o tom tekstu koji iznosi neistine. Ovako objašnjava sam papa Benedikt XVI. zašto traži pričest klečeči na audijencijama u Vatikanu:
"Nisam načelno protiv pričesti na ruke, sam sam je dijelio i primao. Time što sada tražim da se pričest prima klečeći i na usta htio sam postaviti znak strahopoštovanja i uskličnik za stvarnu Kristovu prisutnost."

Dakle papa traži da se pričest prima klečeći i na usta, jer je htio postaviti znak strahopoštovanja i uskličnik za stvarnu Kristovu prisutnost.
E pa meni nije jasno, iako je dopušteno primati na ruke (što nitko ne spori), zašto se ne slijedi papin primjer, to jest da je postavio znak strahopoštovanja i prisutnosti Kristove. Zašto je toliko teško primiti na jezik ili čak kleknuti ako sam papa kaže da je to znak strahopoštovanja i prisutnosti Kristove. Zašto se baš MORA uzeti ta hostija rukom??
Eto ja bih molio da ovi koji primaju na ruke, neka mi objasne zašto ne slijede papinu želju, koju je tako jednostavno ispuniti.
Čak mi ispada da se provlači misao da nek papa to misli za sebe, ipak ja znam bolje pa ja ne želim primiti na jezik.
Eto ako ste me dobro razmjeli, zašto toliki otpor a tako jednostavno! Zar samo papi ta gesta nešto znači! Ili papa jednostavno voli fantazirati!
Hvala!

Vrh

PostPostano: Pon sij 07, 2013 16:22 
Administrator

alojzije je napisao/la:
Kako se iz ovoga može shvatiti da (naši) biskupi ne slušaju, i da nas papa poziva da bi se svi trebali pričešćivati isključivo na usta i klečeći, moram ponoviti da ni jedno ni drugo nije istina.

Pošto se već treći put navodi ovaj tekst sa interneta koji namjerno predstavlja laž kao istinu, navest ću neke dijelove koji sugeriraju kako je papa zabranio pričešćivanje na ruku ili da je to nekatolička praksa. Mislio sam da je to samo po sebi očigledno i ne zavrijeđuje pažnju, no nakon tri ponavljanja, treba detaljnije na to upozoriti:

CITAT: "Papa Benedikt poručuje katolicima: Kleknite i klečeći primajte Pričest " SAMO NA JEZIK "
Papa Benedikt XVI. ne želi da vjernici primaju Sv. Pričest na ruku a niti želi da stojeći primaju Krista u Presvetom Oltarskom Sakramentu."

Kroz ovakav naslov i početak članka može se shvatiti da papa zabranjuje pričest na ruku, za cijelu Crkvu, a ne da to želi provoditi na svojim misama u Vatikanu kako bi naglasio strahopoštovanje i stvarnu Kristovu prisutnost. Svakako o tom strahopoštovanju i primjeru trebamo razmišljati, a ne papine riječi izokretati! U tekstu se izostavlja da papa nije protiv pričešćivanja na ruku, i pokušava se sugerirati suprotno. Nigdje nema papina "citata" iz naslova, nasuprot toga papa objašnjava:

CITAT: "Razmišljanje Svetoga Oca je jednostavno: "Mi kršćani klečimo pred Presvetim, jer u Njemu, znamo i vjerujemo da je prisutan Jedini i Pravi Bog." (22. svibnja 2008.)
Prema papi cijela Crkva treba klečati u klanjanju pred Bogom u Euharistiji. "Klečanje za vrijeme klanjanja pred Euharistijom je najbolji, najuspješniji i radikalni lijek protiv idolopoklonstvava i jučer i danas""

Ovo su i jedini papini citati u članku, a ne odnose se na klečanje kod pričesti, već na klečanje za vrijeme klanjanja. Cijela Crkva treba zaista klečati za vrijeme klanjanja pred Euharistijom, a ne pričesti. Oba citata su izvađena iz konteksta iz govora na Tijelovo 2008 u kojem papa opširnije govori o klanjanju pred Euharistijom.

CITAT: "Danas se Pričest na ruku daje protuzakonito i to je postalo jedan od glavnih neprijateljskih alata za uništenje Vjere po cijelome svijetu."

To je neistina, konkretno kod nas na području Hrvatske biskupske konferencije zakonita su oba načina primanja pričesti i niti jedno se ne treba omalovažavati, što autor i dalje čini:
"Jer ova praksa primanja Sv. Pričesti nema druge svrhe nego da iskrivi naše poimanje Isusa Krista i da njeguje prijezir prema Svetim Otajstvima."

CITAT: "Nije ni čudo da je sveti Bazilije (329-379) okarakterizirao Pričest na ruku kao "teški grijeh.""

Nigdje Bazilije nije tako nešto naveo, o tome smo pisali na početku teme. Bazilije Veliki naprotiv izvještava kako je dopušteno pričešćivanje bez svećenika u uvijetima progona, a pričešćivanje na ruku - od svećenika - je praksa u Crkvi u normalnim uvjetima:
"A čak i u crkvi, kad svećenik daje hostiju, primatelj je uzima s kompletnom vlasti nad njom, i tako je diže do svojih usana sa vlastitom rukom."

CITAT: "To znači, primanje Pričesti na ruku nije u katoličkoj tradiciji. Ova praksu su prvi puta uveli u Crkvu heretički Arijevci u IV. st. kao način izražavanja svoje vjere da Krist nije božanska osoba."

Takve laži nemaju veze s istinom, nasuprot tome Joseph Ratzinger navodi:
"Znademo da se do 9. stoljeća pričest primalo stojeći i na ruku. To dakako ne mora značiti da tako treba uvijek ostati. Jer je veličina i ljepota Crkve u njezinu rastu, sazrijevanju, dubljem shvaćanju tajne. Stoga je novi razvoj, koji je počeo nakon 9. stoljeća kao izraz strahopoštovanja, posve opravdan, i za nj postoje dobri razlozi. No ipak moramo reći i to da Crkva nije mogla 900 godina nedostojno slaviti euharistiju."

CITAT: "Nažalost, to je isto tako i danas, i to je bit istoga krivovjerja i oskvrnuća koje se je galopirajuće proširilo u cijeloj Crkvi."

Nema govora o takvim protucrkvenim podmetanjima. Ovo je nasuprot toga rekao Joseph Ratzinger: "Mi bi trebali brinuti samo u korist onoga prema čemu su Crkvena nastojanja usmjerena, i prije i poslije devetoga stoljeća, a to je poštovanje u srcu, unutrašnja pokornost pred otajstvom Boga koji se stavlja u naše ruke. Ne trebamo zaboraviti da nisu samo naše ruke nečiste, već i naš jezik i naše srce i da mi često više griješimo s jezikom nego rukama."
i ovo:
"htio bih vas sve zamoliti da u ovome smislu budete pomirljivi, da ne okrivljujete onoga tko se odluči za određenu formu".

I po treći put, nemojmo nasjedati već slušajmo što nam papa i Crkva govore.

Vrh

PostPostano: Pon sij 07, 2013 17:29 

Giovi slažem se sa tvojim razlaganjem .

Međutim kako sam već naveo na jednom mjestu u ovoj temi , ponekad sam promatrao ljude kako idu na Pričest. Mogu reći da ih 99% od onih koji su primili Pričest na ruku nije to učinilo dostojno i sa stahopoštovanjem. Skoro svi , ustvari samo dvije žene iz župe naprave sve po propisu , ostali se okrenu prema koru i tek onda stave Hostiju u usta , da ne kažem kako ju neki pojedinci odnesu na kraj crkve pa ju tek onda blaguju , o žvakama i bobonama da ne govorim.
Da me se krivo ne shvati nisam ja protiv ovoga ili onoga načina ako se Isus prima dostojno , ali kod primanja na jezik svećenik ima ipak nekakav nadzor nad nedostojnim pričešćivanjem.
Evo to je ono što ja vidim, a ako smijem tako reći i Papa je vjerovatno to uočio.

Mobiteli i fejs pod misnim slavljem je za drugu temu, s čime sve više imamo problema...

Vrh

PostPostano: Čet sij 10, 2013 11:27 

U zadnje vrijeme se moze vidjeti kako se naglasava potreba povratku tradiciji jer se previse nestrahopostovanja i olakog shvacanja uvuklo u sve ovo. Smatram da ako netko stvarno vjeruje da je to zivi Krist kleknuti ce ga i primiti dostojanstveno jer budimo realni pricest na ruku jest dozvoljena ali je jako neprakticna. Prvo na velikim Misama ljudi su znali odnositi hostije stave u novcanik ili negdje i rade svasta. Drugo mislim da ako cemo se svi pricescivati na ruku onda ne trebamo svecenika. Idemo svi na oltar uzeti si.Sto ce nam onda svecenik? Nije li i jedna vrsta poniznosti doci sklopljnih ruku i pustit da te Njegov sluga pricesti?
Smatram da to jeste stav katolika ali ako je on samo na papiru katolik to mu nista ne znaci. A ako ti srcem vjerujes da je zivi Krist u tome nece ti past na pamet da ga dotaknes gresnim rukama nego ces ih ponizno sklopiti dopustiti da ti se sam da preko ruku svecenika. Mozda je malo ostra kritika ali mislim da je potrebno to spomenuti jer vidim kako se to nestrahopostovanje uvlaci medu moju subracu i susestre i ne zelim da se to nastavi.

Vrh

PostPostano: Čet sij 10, 2013 23:35 

Stvarno misliš da su ti ruke grešne ? Ne shvaćam kako ruke mogu biti grešne.
Grešno srce mogu razumjeti . Jezik isto tako. Zar se ne može u poniznosti primiti Krista na ruke i u poniznosti ga uzeti i jesti.
Nekako sam više za soluciju klečanja prije i za vrijeme pretvorbe. I naravno nakon sv. Mise. U crkvi u kojoj se ne prakticira klečanje kod uzimanja Krista ,meni to malo baca na glumu. No to je samo moj stav. Čovjeka koji još nije obraćen. I koji ima jako malo ljubavi za bližnje.
Pitaš se što će svećenik na sv. Misi. Pa on ima sakrament sv.Reda. Ne može laik držati sv.Misu i "učiniti" pretvorbu. Međutim laik te može pričestiti.

Vrh

PostPostano: Pet sij 11, 2013 09:34 

Dijete Božje je napisao/la:
U zadnje vrijeme se moze vidjeti kako se naglasava potreba povratku tradiciji jer se previse nestrahopostovanja i olakog shvacanja uvuklo u sve ovo. Smatram da ako netko stvarno vjeruje da je to zivi Krist kleknuti ce ga i primiti dostojanstveno jer budimo realni pricest na ruku jest dozvoljena ali je jako neprakticna. Prvo na velikim Misama ljudi su znali odnositi hostije stave u novcanik ili negdje i rade svasta. Drugo mislim da ako cemo se svi pricescivati na ruku onda ne trebamo svecenika. Idemo svi na oltar uzeti si.Sto ce nam onda svecenik? Nije li i jedna vrsta poniznosti doci sklopljnih ruku i pustit da te Njegov sluga pricesti?
Smatram da to jeste stav katolika ali ako je on samo na papiru katolik to mu nista ne znaci. A ako ti srcem vjerujes da je zivi Krist u tome nece ti past na pamet da ga dotaknes gresnim rukama nego ces ih ponizno sklopiti dopustiti da ti se sam da preko ruku svecenika. Mozda je malo ostra kritika ali mislim da je potrebno to spomenuti jer vidim kako se to nestrahopostovanje uvlaci medu moju subracu i susestre i ne zelim da se to nastavi.

Opet imamo "papskije od pape". Priče o zloupotrebama mi stvarno izgledaju prilagođavanje svakoj prilici. Ne sjećam se da sam ikada vidjela da je netko spremio hostiju bilo gdje osim u usta. Da ima manjka pobožnosti, ima makar tako izgleda. Ali prava pobožnost jest življenje, a ne pokazivanje. O tome kako su ruke grješne ne treba gubiti vrijeme, iz čovjekovog srca izlazi i dobro i zlo i ruke i jezik su samo oruđa čovjekove nutrine i po sebi ne mogu biti ni dobri, ni zli.
A teza da nam ne treba svećenik, jer se sami možemo pričestiti me navodi na pitanje koliko uopće poznaješ vlastitu vjeru. Ta bez zaređenog službenika nema ni euharistije, ni bilo kojeg sakramenta

Vrh

PostPostano: Pet sij 11, 2013 21:32 

Pa dobro Sara uz dužno poštovanje ono što nisi vidjela znači da se ni ne događa :shock:
Ostalo neću kometirati jer se vade djelovi koji nemaju veze sa tekstom kad se izdvoje, a ne želi se vidjeti problem koji se navodi ... :x

Vrh

PostPostano: Ned sij 13, 2013 10:50 

Naravno da znam koja je svrha svećenika. Ali želim reći kako ima razlog zašto svećenik pričešćuje i zašto mi ne možemo sami RUKAMA uzimati hostiju. Grešne ruke? Ruke koje su nekad toliko zla učinile i onda da na njih primam živog Krista-nema šanse. Mislim da je najbolje da se vratimo primanju pričesti na klecalo jer ljudima fali strahopoštovanja danas. I nije gluma ako netko živog Isusa poštuje i voli svim srcem jer to je neobično zato što je danas malo takvih ljudi i dobro je kad ih se nađe.

Vrh

PostPostano: Sri sij 23, 2013 15:03 

Čitajući diskusiju na ovu temu od početka stječem dojam da tradicionalisti imaju puno više argumenata na svojoj strani (osobno se ne smatram tradicionalistom). Argumenti liberalista izgledaju prilično jalovo i svode se na sto puta ponovljenu činjenicu "primanje pričesti je kod nas dozvoljeno" ili onu da su rani kršćani to prakticirali.
Ukoliko papa kao vrhovni autoritet crkve službeno kaže da bi bilo dobro primati pričest na usta jer se tako ostavlja znak većeg strahopoštovanja prema Kristu onda bi bilo logično da vjernici diljem svijeta nastoje tako i raditi, bez obzira što je negdje (kao kod nas) dopušteno primanje i na ruke. Dužnost vjernika je da se stalno duhovno uzdiže i da slijedi ovakve dobrodošle preporuke pape. Moram priznati da sam ja osobno do sada primao pričest na ruke, ali odsad ću samo na usta.
Diskusija na ovu temu je vrlo dobra i otvara oći, preporučit ću je mnogima jer toga nedostaje među vjernicima u današnje vrijeme.

Vrh

PostPostano: Sri sij 23, 2013 16:44 

sir.oliver je napisao/la:
Čitajući diskusiju na ovu temu od početka stječem dojam da tradicionalisti imaju puno više argumenata na svojoj strani (osobno se ne smatram tradicionalistom). Argumenti liberalista izgledaju prilično jalovo i svode se na sto puta ponovljenu činjenicu "primanje pričesti je kod nas dozvoljeno" ili onu da su rani kršćani to prakticirali.
Ukoliko papa kao vrhovni autoritet crkve službeno kaže da bi bilo dobro primati pričest na usta jer se tako ostavlja znak većeg strahopoštovanja prema Kristu onda bi bilo logično da vjernici diljem svijeta nastoje tako i raditi, bez obzira što je negdje (kao kod nas) dopušteno primanje i na ruke. Dužnost vjernika je da se stalno duhovno uzdiže i da slijedi ovakve dobrodošle preporuke pape. Moram priznati da sam ja osobno do sada primao pričest na ruke, ali odsad ću samo na usta.
Diskusija na ovu temu je vrlo dobra i otvara oći, preporučit ću je mnogima jer toga nedostaje među vjernicima u današnje vrijeme.

Samo jedno pitanje:
nisam znala da se naša Crkva dijeli na tradicionaliste i liberaliste... Gdje su tu onda "normalni" vjernici i kakav je njihov stav - glede ovog pitanja?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 451 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 31  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata