Hvala, teo, na ovim informacijama. To je odgovor na Matijino pitanje:
Citat:
Te ne razumijem kako blok ili poluga ili bilo koja tehnika može imati neko duhovno objašnjenje , zar ih se u nekim istočnjačkim religijam izvodi tijekom molitve ili vjerskoih obreda ili što?
S aikidom nemam iskustva, ali jedna slična stvar: jedno vrijeme me zanimao tai-chi, jer se reklamirao kao dobra tehnika opuštanja, koordinacije, ravnoteže, antistresa itd., itd., a na internetu i na informativnim letcima jedino to i piše da bi polaznik trebao znati (jer oni na taj način privlače ljude). Kako me to uistinu zanimalo nabavila sam knjigu o tai-chiju gdje je detaljno opisan svaki pokret i doista: svaki od 24 osnovnih pokreta osmišljen je tako da "omogućuje" protjecanje energije chi (ki) kroz sve glavne točke tijela, jer je cilj tai-chija u kineskoj narodnoj duhovnosti učiniti sebe "protočnim" i dijelom te energije. Slično je gotovo sa svim tehnikama koje koriste pojam chi: od TM do feng shui-a.
Želim reći: dobrobiti tih tehnika opuštanja i borilačkih vještina za život nisu puno veće od naših "zapadnih", samo što s njima dobivaš u paketu jednu vrstu duhovnosti koja je suprotna kršćanstvu.
Shvaćam i prihvaćam da tebe to ne zanima i da ćeš u hobiju tražiti samo osobni cilj, ali mislim da su ove informacije bitne.