Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet tra 24, 2026 08:04

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 24 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2
Autor Poruka
PostPostano: Pet svi 18, 2012 23:53 

adrijana je napisao/la:
gran senal je napisao/la:
Kršćanin je kršćanin, tj. katolik je katolik...neshvatljivo mi je ovo konzervativno/liberalni kršćanin. Zna se i jasno je da danas biti kršćanin znači biti konzervativan, lud, odbačen kako god hoćete :mrgreen:
Tko god kaže ( i tko ne živi kao kršćanin, a svi znamo što to znači) da nije tako nemože se zvati kršćaninom, tj. bitan je život kršćanina, on je u društvu itekako prepoznatljiv kao i kroz cijelu povijest.

Istina, ni meni te etikete nisu baš shvatljive i znam da ih netko koristi u pozitivnom, drugi u negativnom smislu, i u tome je baš problem jer o istim pojmovima "svatko misli svoje".

Za mene je eto liberalni katolik onaj koji se zalaže za reforme unutar Crkve, onaj koji liberalno gleda na moralno-teološki nauk, pa naprimjer zagovara "slobodu" i "prava" tamo gdje bi trebao više misliti na "odgovornost" i "dužnosti"... To je moje mišljenje.
Možda je najveća hereza u tom smislu danas što mnogi katolici žele biti za Krista, a protive se Crkvi (i onome što ona naučava).

U tome čini mi se da je i kriza vjere Europljana...

Ali vidim po postovima da je Ezo mislio na nešto drugo... Nadam se da će nam se javiti.

Da se vratimo na temu: masoni u EU...
Tajne organizacije nikako ne mogu biti u srži dobre i čovječne, a mislim da bi kao kršćani trebali u svakom čovjeku - pa bio on na ne znam kakvom političkom položaju ili u instituciji - gledati najprije čovjeka. Mislim uostalom da nije dobro oko sebe gledati samo neprijatelje, i upirati prstom u nekoga, a ne znati u koga. Kristov nauk i naš kršćanski pogled na svijet ( na rad, na društvo, patnju, radost, običaje, obrede...) jači su i bolji od bilo kakvog "tajnog programa" koji netko želi nametnuti.

Ista stvar je i sa iluminatima. Za njih, čini mi se kao da su iskočili iz kojeg Dan Brownovog romana. Iz knjige fikcija ravno na youtube. Do prije nekoliko godina nismo ni znali tko su nam sve "neprijatelji", a danas ih vidimo sve po svuda. I što je najgore, ne uspijevamo drugima objasniti svoju fiksaciju i potkrijepiti ju stvarnim dokazima...

Ne želim ulaziti u daljnji off oko ove teme, u principu se slažem sa ovim podcrtanim, i smatram da je i naš narod isto tako pomalo počeo/inje ulaziti u dio ove europske krize vjere. Nadam se da svi Vi vidite opasnosti koje prijete, odnosno opasnost u odstupanju od crkvenog nauka (razvodi brakova, uništavanje kršćanske obitelji raznim zakonima, obitelji koja je temelj jednog društva, abortusi, eutanazije,legalizacija lakih droga, itd).

Vrh

PostPostano: Sub svi 19, 2012 13:46 

Ne želim ulaziti u daljnji off oko ove teme, u principu se slažem sa ovim podcrtanim, i smatram da je i naš narod isto tako pomalo počeo/inje ulaziti u dio ove europske krize vjere. Nadam se da svi Vi vidite opasnosti koje prijete, odnosno opasnost u odstupanju od crkvenog nauka (razvodi brakova, uništavanje kršćanske obitelji raznim zakonima, obitelji koja je temelj jednog društva, abortusi, eutanazije,legalizacija lakih droga, itd).

Mislim da je bilo važno za početak među nama razbistriti neke pojmove, tek toliko da ne odlazimo u krajnosti. Svatko je uvijek slobodan vratiti se na početak teme i dati odgovor na pitanje koje je Ezo postavio.

Kako gledate npr. na ovo:
„Sjedinjene Države ne priznaju nadležnost ICC-a tvrdeći da bi se njihovi državljani mogli suočiti s politički motiviranim optužbama. Američki State Department provodi pritisak na vlade zemalja u svijetu da prihvate bilateralne sporazume o imunitetu koji bi izuzeli sve američke državljane od ovlasti Suda.

Kina nije potpisnica sporazuma o Sudu dok ga je Rusija potpisala, ali ne i ratificirala.

ICC je jedini stalni svjetski sud za individualnu odgovornost za ratne zločine, uključujući genocid, kao i za zločine protiv čovječnosti i agresiju.”

Pa malo za razmišljanje:
Jesu li Amerikanci u pravu ili samo izbjegavaju pravednost koja mora uvijek počivati na istini?

Jesmo li mi kao zemlja u ovih 10 godina izvukli prednosti koje nam daje Rimski statut ili smo se povinuli raznim “nevladinim organizacijama” koje utječu na ICC?

S teološke strane, ovdje je itekako velik problem u nametanju osjećaja krivnje (osobito braniteljima) i potrebi stalnog samooptuživanja – a to se provodi kroz našu politiku i kroz velik dio naših medija (koji nisu slobodni) - a ti moralni pritisci ne dolaze samo izvana (da bismo morali uglavnom kriviti ICC) nego i iznutra… Nažalost.

Vrh

PostPostano: Sub svi 19, 2012 22:55 

adrijana je napisao/la:

Mislim da je bilo važno za početak među nama razbistriti neke pojmove, tek toliko da ne odlazimo u krajnosti. Svatko je uvijek slobodan vratiti se na početak teme i dati odgovor na pitanje koje je Ezo postavio.

Kako gledate npr. na ovo:
„Sjedinjene Države ne priznaju nadležnost ICC-a tvrdeći da bi se njihovi državljani mogli suočiti s politički motiviranim optužbama. Američki State Department provodi pritisak na vlade zemalja u svijetu da prihvate bilateralne sporazume o imunitetu koji bi izuzeli sve američke državljane od ovlasti Suda.

Kina nije potpisnica sporazuma o Sudu dok ga je Rusija potpisala, ali ne i ratificirala.

ICC je jedini stalni svjetski sud za individualnu odgovornost za ratne zločine, uključujući genocid, kao i za zločine protiv čovječnosti i agresiju.”

Pa malo za razmišljanje:
Jesu li Amerikanci u pravu ili samo izbjegavaju pravednost koja mora uvijek počivati na istini?

Jesmo li mi kao zemlja u ovih 10 godina izvukli prednosti koje nam daje Rimski statut ili smo se povinuli raznim “nevladinim organizacijama” koje utječu na ICC?

S teološke strane, ovdje je itekako velik problem u nametanju osjećaja krivnje (osobito braniteljima) i potrebi stalnog samooptuživanja – a to se provodi kroz našu politiku i kroz velik dio naših medija (koji nisu slobodni) - a ti moralni pritisci ne dolaze samo izvana (da bismo morali uglavnom kriviti ICC) nego i iznutra… Nažalost.

Mislim da SAD izbjegava odgovornost,to se po meni debelo vidi,i čudno mi je da je sud takvih razmjera osnovan tek ,mogu reći "tek" ,1.7.2002.,a naravno prije te 2002 počinjeno je mnogo genocida i zločina protiv čovječnosti za koje uglavnom nitko nije odgavarao,ili su odgovarali "tek" podređeni.

Vrh

PostPostano: Ned svi 20, 2012 13:17 

Mogu reći ovako iskreno da razumijem Amerikance. Oni imaju najviše vojnika po mirovnim misijama UN-a širom svijeta i boje se (i na neki način štite) svoje građane da se ne nađu u ispolitiziranim slučajevima odgovornosti za genocid ili ratne zločine. Možda im je to palo na pamet nakon iskustva optužbe hrvatskih generala (kojima su i sami pomagali) pred jednim međunarodnim sudom, a to nije bilo tako davno prije osnivanja ICC-a.
...
...
...

:?

Vrh

PostPostano: Ned svi 20, 2012 22:53 

Slažem se da bi se neki vojnici našli na ispolitiziranim optužbama,no vidjeli smo da se dešava (nažalost u svakoj vojsci u ratovima ima toga) da pojedinci,ovdje označavam "pojedinci" rade zločine,strijeljaju nedužne,silovanja itd.,ako već ne žele ICC,mislim da bi u tom slučaju trebalo urediti nekakv specijalni sud za takve stvari,koji bi opet bio koliko-toliko neovisan od svake strukture,bar koliko je to moguće,jer nije ni ovo apsolutno pošteno da ne podliježu Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu. :|

Vrh

PostPostano: Uto svi 22, 2012 13:48 

ezo je napisao/la:
Slažem se da bi se neki vojnici našli na ispolitiziranim optužbama,no vidjeli smo da se dešava (nažalost u svakoj vojsci u ratovima ima toga) da pojedinci,ovdje označavam "pojedinci" rade zločine,strijeljaju nedužne,silovanja itd.,ako već ne žele ICC,mislim da bi u tom slučaju trebalo urediti nekakv specijalni sud za takve stvari,koji bi opet bio koliko-toliko neovisan od svake strukture,bar koliko je to moguće,jer nije ni ovo apsolutno pošteno da ne podliježu Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu. :|

Ovo potcrtano smatram jako važnim, ako ne i najvažnijim u svemu tome... U međuvremenu sam našla jedan intervju od prije deset godina s Ivom Josipovićem i indikativno mi je kako on odgovara na pitanja o tome Sudu, npr. na ovo pitanje:

Citat:
No, suditi ljudima koji se doživljavaju kao branitelji zemlje u Hrvatskoj očito nije često popularno. Nije li zato pomalo ironično da je Hrvatska tako spremno prigrlila ideju stalnog Međunarodnog kaznenog suda, kada je njegovu svojevrsnu prethodnicu godinama kritizirala i nije uvijek bila spremna izvršiti svoje obaveze?

Odgovor se može pročitati u nastavku: http://www.voanews.com/croatian/news/a- ... 94862.html

Vrh

PostPostano: Uto svi 22, 2012 15:06 

Jako je bitno znati da je upravo Hrvatska bila jedna od glavnih zemalja i zagovornica da se osnuje Međunarodni kazneni sud za područje bivše SFRJ (ICTY),to je čista istina.

A sad o tome zašto se sudi Gotovini,itd.....

Po meni nažalost,bilo je ratnih zločina i s hrvatske strane,jer nakon Oluje nažalost nije funkcionirala pravna država,dopuštale su se pljačke,ubojstva ostalih staraca i starica,krađe,nažalost zbog takvih stvari pred Haagom odgovaraju Gotovina i Markač,a sigurno su trebali neki drugi,na našu žalost.

Vrh

PostPostano: Čet svi 24, 2012 11:44 

Što ćeš. Bio sam sudionik Oluje i dobro se sjećam kakva je bila dnevna zapovijed vrhovnog zapovjednika F. Tuđmana Hrvatskoj vojsci na dan početka operacije: zaobići i ne uznemirivati unproforovce, civile ne dirati, Srbe koji se predaju razoružati. Dnevna zapovijed je svetinja za svaku normalnu vojsku u svijetu, a onaj tko je krši, treba za to odgovarati pred vojnim sudom.

Vrh

PostPostano: Ned svi 27, 2012 09:22 

Ne znam baš što u zadnja dva posta želite reći, ali ne mogu se složiti s tim da Hrvatska tada nije funkcionirala kao pravna država i da su se "dopuštale pljačke i ubojstva". Zakon o procesuiranju ratnih zločina donesen je 1995. i prema njemu je suđeno pojedincima koji su bili osumnjičeni za povredu tog zakona. Ono što je Haaški sud napravio jest da je odgovornost za te zločine prenio na najvišu državnu i vojničku razinu, a na onom linku koji sam ostavila u prijašnjem postu Josipović zapravo objašnjava da Međunarodni kazneni sud može doslovno činiti svim državama potpisnicama isto što je i Haaški sud napravio Hrvatskoj…
Sve ovisi u čijim se rukama on nalazi, takvu pravdu će i krojiti…

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 24 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2

Vrijeme na UTC + 01:00 sata