zdrave je napisao/la:
Adrijana, kako (kao primjer) učenik, pored "bubanja" povijesti (opet npr.) nađe vremena još i za ostale predmete? A za povijest mu treba barem 20-ak min. Ostane li mu vremena za igru, druženje i sl.?
.
10-15 min za Brigitine molitve je mnogo?
Divim ti se.
Ja nikad nisam izmolila te molitve za manje od pola sata.
Mislim zapravo na onih 15 molitava koje se mole godinu dana. Znam da su ove druge kraće, ali se mole 12 godina.
*
Tema (tema) je u biti što učiniti ako jedan dan zaboraviš ili preskočiš moliti. Držiš da je Isus vjeran svojim obećanjima, a peče te savjest (ne tebe, Zdrave,

načelno) što si tako slab te vidiš brzo da ne možeš izvršiti svoj zavjet (jer to jest neka vrst zavjeta).
Možda nikad nisi redovito baš svaki dan molio, možda nisi dugo izmolio niti koju devetnicu da se iskušaš jesi li dosljedan u molitvi.
A već si Bogu obećao (olako) nešto što se činilo tako jednostavnim ("što svi čine"), a ustvari jednostavno nije.
Ono što ja mislim (i znam, tj. mislim da znam o tome) jest da treba zbaciti lažni teret krivnje sa sebe iz proste činjenice što "obećanja" nisu dio objava sv. Brigite (a imam i dokaza za to), već treba vježbati svoju ustrajnost manjim i raznovrsnijim duhovnim vježbama.
Ne treba Bogu obećavati nešto što kadar učiniti nisi.
Jedino to može biti - vježbanje poniznosti.