Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 01:54

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 1631 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 109  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto pro 13, 2011 20:47 

Leja je napisao/la:
Molim nekoga da mi priskoci u pomoc tumacenja..ovih Biblijskih redaka,i oblacenja iz zivota ovih ljudi..4 Nego: čovjek skrovita srca, neprolazne ljepote, blaga i smirena duha.
Kako se moze znati,kakvo oni imaju srce..??

Nečije srce je sigurno tajna i o tom nismo u stanju suditi, ali mislim da Marija želi reći kako bi vidioci vjerojatno djelovali drugačije da su izabrali posvećeni život, u skrovitosti i povučenosti... Kao sestra Lucija i da ne nabrajamo koliko je bilo vidjelica među redovnicama i onih koji su se nakon izvanrednih doživljaja odlučili za takav život.
I meni se čini da svjedočenje na takav način nije bez smisla...

U jednom vrlo ranom interviewu '80-tih bile su neke od njih i izjavile da im to i Gospa preporučuje i od njih traži...

Vrh

PostPostano: Uto pro 13, 2011 22:14 

Hvala ti draga Andrijana...
To sam i sama znala..nije mi bas odgovor dovoljan na ono sto sam pitala..ali nije vazno..mislila sam tumacenje toga biblijskog redka u danasnjem zivotu..na odjevanje i zivot u srcu...tu se radilo o zeni i muzu...?
Ne o vidiocima!Vidioca ima i muskaraca?
Znaci ukazanje bi bilo zaista,po tome kako Marija zeli reci ,samo da su otisli u samostane.?
Da li je bilo ukazanje ,to za mene ostaje i dalje ,slusati Poglavare nase K.Crkve,sta kazu oni..Za mene je vazno,da se narod obraca..i da moli..
Svatko ima slobodnu volju moze da bira ili da vjeruje ili ne..

Vrh

PostPostano: Ned pro 18, 2011 13:50 

Večernji list donosi osvrt na fotomonografiju mons. Mije Gabrića koji je osamredetih godina prošlog stoljeća bio novinar-fotoreporter Glasa Koncila te je fotografije iz tog razdoblja sada objavio.
http://www.vecernji.hr/vijesti/gospa-je ... nak-357318
Prošlo je 30 godina od početaka događanja u malom hercegovačkom mjestu Međugorju koja su danas u cijelom svijetu znamenita kao ukazanja Blažene Djevice Marije mjesnoj djeci, vidiocima, i koja, prema njihovu svjedočenju, traju do danas. Međugorje se u ovih 30 godina posve promijenilo. To više nije ono mjesto iz doba kad je sve počelo. Mjesto je posve izmijenilo svoju vizuru, a jedino je župna crkva ostala ista. I ne samo to. Mjesto je postalo planetarno poznato, posjetili su ga milijuni vjernika i znatiželjnika iz cijelog svijeta. A u Vatikanu upravo traju nova ispitivanja svjedoka, aktera, vidioca, kako bi Katolička crkva donijela novi sud o tim zbivanjima.

Vrh

PostPostano: Ned pro 18, 2011 17:09 

Barnaba je napisao/la:
Večernji list donosi osvrt na fotomonografiju mons. Mije Gabrića koji je osamredetih godina prošlog stoljeća bio novinar-fotoreporter Glasa Koncila te je fotografije iz tog razdoblja sada objavio.
Prošlo je 30 godina od početaka događanja u malom hercegovačkom mjestu Međugorju koja su danas u cijelom svijetu znamenita kao ukazanja Blažene Djevice Marije mjesnoj djeci, vidiocima, i koja, prema njihovu svjedočenju, traju do danas. Međugorje se u ovih 30 godina posve promijenilo. To više nije ono mjesto iz doba kad je sve počelo. Mjesto je posve izmijenilo svoju vizuru, a jedino je župna crkva ostala ista. I ne samo to. Mjesto je postalo planetarno poznato, posjetili su ga milijuni vjernika i znatiželjnika iz cijelog svijeta. A u Vatikanu upravo traju nova ispitivanja svjedoka, aktera, vidioca, kako bi Katolička crkva donijela novi sud o tim zbivanjima.

Eto, opet me izazivaš na riječi koje se mnogima ovdje neće svidjeti.

Ali imat ću obzira pa ću to preskočiti. :?

Vrh

PostPostano: Ned pro 18, 2011 20:04 

adrijana je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:

Eto, opet me izazivaš na riječi koje se mnogima ovdje neće svidjeti.

Ali imat ću obzira pa ću to preskočiti. :?

Ne razumijem zašto je upotrijebljen baš glagol "izazivaš" jer 99,95% mog posta je preneseno iz članka i to onog informativnog dijela? Možda bi bilo primjerenije:motiviraš, potičeš, inspiriraš itd.

No kad sam već tu evo i jedan dokumentarni film iz 1957. godine pod nazivom "Kamen i zemlja"
http://hr.gloria.tv/?media=221544
kojemu je tema Međugorje, mjesto koje će 24. godine poslije postati poznato po Gospinim ukazanjima i koje je do danas posjetilo preko 30 milijuna ljudi iz cijeloga svijeta.

Budući da je ovaj film sniman u vrijeme najveće moguće državne represije nad narodom Hercegovine u ondašnjoj državi, mogli smo pretpostaviti da neće biti snimljena Stara crkva u Međugorju kao ni brdo Križevac gdje je davne 1933. godine podignut zavjetni Križ za 1900 godišnjicu razapeća Isusa Krista na kojem se nalazi natpis: Isusu Kristu, Otkupitelju ljudskog roda, u znak svoje vjere, ljubavi i nade, u spomen 1900. godišnjice Muke Isusove.

Sve u svemu, s ozbizom da je snimano kad je snimano vrijedno je vidjeti kako je ondašnje malo Hercegovačko selo Međugorje izgledalo 1957. godine.

Italic je preneseni tekst opisa filma ispod videa :wink:

Vrh

PostPostano: Ned pro 18, 2011 21:21 

Barnaba je napisao/la:
Ne razumijem zašto je upotrijebljen baš glagol "izazivaš" jer 99,95% mog posta je preneseno iz članka i to onog informativnog dijela? Možda bi bilo primjerenije:motiviraš, potičeš, inspiriraš itd.

Naravno, u pravu si. Motivirana sam, bez sumnje...

Citat:
No kad sam već tu evo i jedan dokumentarni film iz 1957. godine pod nazivom "Kamen i zemlja"
http://hr.gloria.tv/?media=221544

Evo ovaj me video pak motivirao da dodam kako u Međugorju rade zaista izvrsnu travaricu. Bez pretjerivanja.

/Doduše ne znam kakve to veze ima s našom temom, ali to mi je prva asocijacija na ovaj poticajni video... :wink:/

P.S. Bar smo se malo odmakli od Despota i njegovih komunista. A to je možda napredak...

Vrh

PostPostano: Pon sij 02, 2012 15:06 

Na stranicama Mostarske biskupije objavljeno je priopćenje Biskupskog ordinarijata o ljetos objavljenoj knjizi u izdanju Večernjeg lista, a u kojoj je na posebno tendenciozan način predstavljen prijašnji biskup, mons. Žanić.

Nemoguće je čitajući ovu knjigu ne primijetiti namjerne konstrukcije autora kojima je jedan biskup prikazan na tako negativan način...

:|

Vrh

PostPostano: Ned vel 26, 2012 21:06 

Po pisanju http://vaticaninsider.lastampa.it/en/ho ... ope-12965/ Papa je danas primio predsjednika komisije za Međugorje kardinala Ruinija koji ga je izvijestio o radu tog povjerenstva. Procjenjuje se da će komisiji trebati još šest do sedam mjeseci rada do trenutka kad će predati izvješće Kongregaciji za nauk vjere i samom Papi Benediktu XVI koji će poslije toga donijeti odgovarajuće odluke.

Vrh

PostPostano: Ned vel 26, 2012 21:39 

Barnaba je napisao/la:

Po tom pisanju opet čitamo svašta.

A. Tornieli ponovno piše: "Recently, some documents that emerged from the archives have shown that the secret services of Yugoslavia's communist regime had attempted to negatively influence the ecclesiastical authorities at that time."

"Nedavno, dokumenti iz arhiva pokazali su da su tajne službe jugoslavenskog komunističkog režima pokušavale negativno utjecati na crkvene autoritete tog doba."

Njemu je već prije odgovorio L. Belanger: http://en.louisbelanger.com/2011/09/19/ ... mgr-zanic/

i Marco Corvaglia: http://www.marcocorvaglia.com/medjugorj ... ishop.html

a priopćenje je došlo i iz Mostara: http://www.cbismo.com/index.php?mod=vijest&vijest=920

To što mons. Žanić nije bio sklon tim ukazanjima nema veze s komunistima. U arhivskim dokumentima koji su objavljeni u "Misteriju Međugorja" vidi se da su oni sve to nadgledali, pratili su posebno fra Jozu Zovka koji je bio obilježen kao "narodni neprijatelj" kada je u propovjedima pozivao na "izlazak iz ropstva" što je shvaćeno kao poziv na pobunu protiv režima. Sve ostalo o tobožnjim sastancima mons. Žanića i državne službe svodi se na "pričam ti priču" i "Jozo je čuo kad mu je netko rekao..." i slično.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 19, 2012 22:01 

http://www.hrsvijet.net/index.php?optio ... Itemid=144

odličan čćanak...svakako za pročitati!

Vrh

PostPostano: Uto ožu 20, 2012 12:45 

hrki je napisao/la:
http://www.hrsvijet.net/index.php?option=com_content&view=article&id=11644:hrvatska-i-eu-politika-u-kontekstu-meugorja&catid=40:vjera&Itemid=144

odličan čćanak...svakako za pročitati!

:lol:

Vrh

PostPostano: Uto ožu 20, 2012 13:07 

hrki je napisao/la:
http://www.hrsvijet.net/index.php?option=com_content&view=article&id=11644:hrvatska-i-eu-politika-u-kontekstu-meugorja&catid=40:vjera&Itemid=144

odličan članak...svakako za pročitati!

Počeo sam zazirati od ovakvih članaka. O Hrvatima kao izabranom narodu. I Srbi za sebe kažu da su nebeski narod. Mali smo narod jer se malo obitelji odlučuje živjeti otvorenost životu. Rastave su nešto najnormalnije na svijetu. Velike gazde koji se deklariraju kao katolici prisiljavaju radnike da im rade nedjeljom. Dok se oni hvale svojim preskupim jahtama i automobilima radnici im rade za crkavicu........

Vrh

PostPostano: Uto ožu 20, 2012 22:11 

Iskreno me kao vjernicu zbunjuje što je Gospa iz Međugorja početkom rata 90-tih "izbjegla" na slovensko brdo Kurešček jer smo je mi Hrvati razočarali svojom nevjerom. Istina, ona se još uvijek ukazuje u Međugorju, ali je tamo Slovencima rekla sve o nama i o ratu. Šteta što u Međugorju nije bila tako direktna. Mogli smo izbjeći RAT, kao Slovenci što su poslušali Gospu...

:?

Vrh

PostPostano: Sri ožu 21, 2012 12:39 

toni1 je napisao/la:
hrki je napisao/la:

odličan članak...svakako za pročitati!

Počeo sam zazirati od ovakvih članaka. O Hrvatima kao izabranom narodu. I Srbi za sebe kažu da su nebeski narod. Mali smo narod jer se malo obitelji odlučuje živjeti otvorenost životu. Rastave su nešto najnormalnije na svijetu. Velike gazde koji se deklariraju kao katolici prisiljavaju radnike da im rade nedjeljom. Dok se oni hvale svojim preskupim jahtama i automobilima radnici im rade za crkavicu........

Slažem se. Nije pravi katolik onaj koji je to izvana, nego onaj koji je to iznutra.
"Da nam Jahve nad Vojskama ne ostavi Ostatak, bili bismo k'o Sodoma, Gomori slični." (Iz 1:4)

Vrh

PostPostano: Sri ožu 21, 2012 17:10 

prvo ću reći da prihvaćam konačan sud crkve o Međugorju, bez obzira što ja osobno o Međugorju mislio. Sumnjam da će se donijeti neki konkretni zaključci u smislu priznanja ili opovrgavanja Međugorja, mislim da će sve biti na tragu prijašnjih izjava. Smatram da je vrlo mudro što je Vatikan oformio posebnu komisiju, zbog situacije među franjevcima i biskupom. to je problem koji se vuče 100-tinjak godina i puno je tu zle krvi....Smatram da će crkva pričekati još neko vrijeme iz jednostavnog razloga. Fra Petar Ljubičić je svećenik koga je Mirjana izabrala, osoba koja će, po njenim riječima, svijetu objaviti tajne. Pošto čovjek ima blizu 70 godina, vrlo brzo će se vidjeti je li to autentično ili ne. Crkva si ne može dopustiti da proglasi Međugorje autentičnim, pa da se pokaže suprotno, odnosno da ga opovrgne, a pokaže se autentično

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 1631 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 109  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata