Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sub tra 25, 2026 23:56

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 48 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet ruj 29, 2011 11:20 

Ali gdje sam napisao da u SDP-u smatraju da je to pozitivan filozofski stav?

Vrh

PostPostano: Čet ruj 29, 2011 11:28 

Katolik-SDPovac je napisao/la:

Zašto se mjenja izjašnjavanje iz "ateist" u "agnostik" ako to nije, po njihovom mišljenju, pozitivano??
2+2=4

Vrh

PostPostano: Čet ruj 29, 2011 12:14 

Barnaba je napisao/la:

Zašto se mjenja izjašnjavanje iz "ateist" u "agnostik" ako to nije, po njihovom mišljenju, pozitivano??
2+2=4

Zato jer je ateizam u 90im godinama demoniziran, radi politicke situacije tog doba. U to doba, gotovo cijela populacija HR izjednacavala je ateizam s komunizmom i s jugoslavenstvom. Deklarirati se ateistom bilo je politicko samoubistvo. Konzervativni katolicki desnicari djeluju u smislu nastavka te demonizacije i dan danas.

Pitam te: Zasto bi ateizam bio negativan filozofski stav? Ateizam nije zlo i to je danas svima jasno u praksi. Daj mi jedan primjer u sadasnjosti gdje je zbog ateizma ucinjeno jedno kazneno djelo? Pokazi mi podatke da su ateisti skloniji kriminalu i nasilju? Pogledaj statistike: gotovo 100% zatvorske populacije su vjernici. Medju ateistima je dvostruko manje kaznenih djela nego kod vjernika. Ateisti su prosjecno obrazovaniji od vjernika i u HR i u svijetu (za HR: podaci dvoje statisticara placenih od HBK). Nemoj, molim te vise vaditi floskule da su ateisti manje moralni od vjernika.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 29, 2011 12:31 

Također, postotak onih na ljevici nije tih 0,01%. Pripadnici mlađe generacije mogu ipak realnije pogledati na stvari i zaključiti da su i pobjednici u II. svj. ratu također činili zlodjela u kojima su stradali nevini ljudi.

To su sigurno ovi mladi, jelda. ;)

Vrh

PostPostano: Čet ruj 29, 2011 12:40 

atheos je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:

2+2=4

Zato jer je ateizam u 90im godinama demoniziran, radi politicke situacije tog doba. U to doba, gotovo cijela populacija HR izjednacavala je ateizam s komunizmom i s jugoslavenstvom. Deklarirati se ateistom bilo je politicko samoubistvo. Konzervativni katolicki desnicari djeluju u smislu nastavka te demonizacije i dan danas.

Pitam te: Zasto bi ateizam bio negativan filozofski stav? Ateizam nije zlo i to je danas svima jasno u praksi. Daj mi jedan primjer u sadasnjosti gdje je zbog ateizma ucinjeno jedno kazneno djelo? Pokazi mi podatke da su ateisti skloniji kriminalu i nasilju? Pogledaj statistike: gotovo 100% zatvorske populacije su vjernici. Medju ateistima je dvostruko manje kaznenih djela nego kod vjernika. Ateisti su prosjecno obrazovaniji od vjernika i u HR i u svijetu (za HR: podaci dvoje statisticara placenih od HBK). Nemoj, molim te vise vaditi floskule da su ateisti manje moralni od vjernika.

Evo konačno i tvog istinsko mišljenja o nama vjernicima. Hvala lijepo.

atheos je napisao/la:
Daj mi jedan primjer u sadasnjosti gdje je zbog ateizma ucinjeno jedno kazneno djelo?

Koliko je ateizma zlo može se jasno vidjeti iz činjenica o Domovinskom ratu, odnosno o ratu na prostorima bivše Yu. Pojedini pripadnici naroda koji je najviše bio ranjen komunističkim ateizmom i pred rat imao najmanje vjernika su počinili najveće i najmasovnije zločine u tom ratu. Najveća stradanja civilnog stanovništva i svirepi zločini ubijanja, silovanja i zatvaranja u logore tijekom agresije na Hrvatsku, počevši od onog u Škabrnji, Vukovaru i Dubrovniku su napravljani pod zapovjedništvom ateističkih generala i pod ateističkom petokrakom. Argumenata koliko hoćeš a ne samo jedan.

Zadnja izmjena: Barnaba; Čet ruj 29, 2011 12:57; ukupno mijenjano 2 put/a.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 29, 2011 12:43 

Barnaba je napisao/la:

Da, uistinu je lijepo kad ljevičarska (pardon, levičarska) otkrije svoje pravo lice. A toliko se trude biti prijetvorni.

BTW. ako ćemo o "čovjekoljubivim" ateistima onda mi na um padaju drugovi Josip, Josif, Enver, Mao, Nicolaj itd. Ima ih ka u priči, ni mačića ne bi zgazili. :lol:

Vrh

PostPostano: Čet ruj 29, 2011 13:34 

Barnaba je napisao/la:

Ovo nije moje misljenje, ovo je statisticka studija. Kolicina kriminala i opcenito negativnog djelovanja prema drustvu obrnuto je razmjerna je s nivoom obrazovanja jedne populacije i nema ama bas nikakve veze s religijom ili manjka iste kod pojedinaca. Cinjenica je da su ateisti prosjecno obrazovaniji od vjernika. To je jedini razlog zasto je kod ateista manja stopa kriminala. Ako uzmes populaciju iste velicine visoko obrazovanih vjernika i populaciju visoko obrazovanih ateista, nivo kriminala medju te dvije populacije bio bi jednak. Isto vrijedi za populaciju niko obrazovanih vjernika i ateista. Statistickom terminologijom: postoji negativna korelacija izmedju obrazovanja i kriminala, a nema korelacije izmedju religioznosti i kriminala. Jasnije?

Ja nemam jedno univerzalno misljenje o "vama" vjernicima. Ja pokusavam izgraditi misljenje individualno, od osobe do osobe na bazi njenog ponasanja. Generalizacija mi je odbojna i mislim da je izraz manjka tolerancije i mentalne rigidnosti. Pitam se, mislis li to i ti?

Barnaba je napisao/la:
Koliko je ateizma zlo može se jasno vidjeti iz činjenica o Domovinskom ratu, odnosno o ratu na prostorima bivše Yu. Pojedini pripadnici naroda koji je najviše bio ranjen komunističkim ateizmom i pred rat imao najmanje vjernika su počinili najveće i najmasovnije zločine u tom ratu. Najveća stradanja civilnog stanovništva i svirepi zločini ubijanja, silovanja i zatvaranja u logore tijekom agresije na Hrvatsku, počevši od onog u Škabrnji, Vukovaru i Dubrovniku su napravljani pod zapovjedništvom ateističkih generala i pod ateističkom petokrakom. Argumenata koliko hoćeš a ne samo jedan.

Komunizam i ateizam nemaju ama bas nikakve veze s velikosrpskom agresijom. Ocigledno ne razumijes povjesne i geopoliticke cinjenice tog doba, ili volis manipulirati deklarativnim ateizmom JNA devedesetih. Velikosrpska agresija je izraz nacionalizma koji je granicio s nacizmom, a ne ateizma. Srpski nacionalisti nisu napali Hrvatsku jer su Hrvati bili vjernici a oni ateisti (upravo suprotno, Srbi su vrlo jako isticali pravoslavlje), nego zato sto su htjeli nasiljem osvojiti dio HR teritorija, kad su uvidjeli da ce se Hrvatska osamostaliti.

Zadnja izmjena: atheos; Čet ruj 29, 2011 14:16; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 29, 2011 13:39 

Miroslav je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:

Da, uistinu je lijepo kad ljevičarska (pardon, levičarska) otkrije svoje pravo lice. A toliko se trude biti prijetvorni.

BTW. ako ćemo o "čovjekoljubivim" ateistima onda mi na um padaju drugovi Josip, Josif, Enver, Mao, Nicolaj itd. Ima ih ka u priči, ni mačića ne bi zgazili. :lol:

Miroslav, u vise sam postova vidio da je tvoj nacin razmisljanja na nivou adolescenta, koji se jos nije potpuno izgradio. Procitaj moje postove i vidjet ces da ja nemam veze s ljevicom niti s komunizmom niti sa Srbima (iako ih postujem kao i svaki narod, za razliku od tebe).
Tvrditi da je ateizam kriv za komunisticke zlocine je isto kao tvrditi da je djelovanje Isusa i apostola za njihovog zivota krivo za krizarske ratove.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 29, 2011 13:55 

atheos je napisao/la:
Miroslav, u vise sam postova vidio da je tvoj nacin razmisljanja na nivou adolescenta, koji se jos nije potpuno izgradio. Procitaj moje postove i vidjet ces da ja nemam veze s ljevicom niti s komunizmom niti sa Srbima (iako ih postujem kao i svaki narod, za razliku od tebe).
Tvrditi da je ateizam kriv za komunisticke zlocine je isto kao tvrditi da je djelovanje Isusa i apostola za njihovog zivota krivo za krizarske ratove.

Da, ja sam adolecent u tvojim očima, valjda kao i svi konzervativci, neizgrađen, nezreo, budala, pa su nam potrebne vođe sa "levice", učeni i pametni ljudi, koji ne vjeruju u Boga, nego samo u druga Titu, da nas vode stazom bratstva i jedinstva.

A tvoj bezobrazluk seže još i dalje, lažima kako ja kao "ne poštujem neke narode". Koje to narode? Zar bi trebao ljubiti Boru Tadića u jedno mjesto, a da on istovremeno pljuje po mojoj državi i narodu, baš kao što to radi odnarođeni sin oficira OZNA-e?

Konačno, ti imaš hrabrosti usporediti ateizam/marksizam/komunizam, sa Svetom Katolićkom Crkvom, stavljajući ih na istu razinu. Da, križarski ratovi bili su nesretna epizoda u povijesti Crkve (možda i ne tako nesretna, pogotovo ne Prvi križarski rat), no ta je epizoda bila tek reakcija na stoljeća muslimanskog zuluma i prodiranja do polovice Španjolske u prethodnim stoljećima. Uostalom, kršćanstvo ne poziva na nasilje, za razliku od vaše religije, religije ateizma - marksizma, koji poziva na revoluciju, na nasilje, na ubijanje "bečkih konjušara", zvanih Hrvati, dakle na genocid, a iz usta vašeg bradatog božanstva Marxa.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 29, 2011 14:04 

Miroslav je napisao/la:
Također, postotak onih na ljevici nije tih 0,01%. Pripadnici mlađe generacije mogu ipak realnije pogledati na stvari i zaključiti da su i pobjednici u II. svj. ratu također činili zlodjela u kojima su stradali nevini ljudi.

Miroslave, mogli bi ovako do sutra....

http://www.youtube.com/watch?v=zHrBcEqm1-U

Najveći je problem što ni jedni ni drugi u stvari nemaju pojma o čemu se tu zapravo radi, a bojim se da nemaš pojma ni ti.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 29, 2011 14:09 

Najveći je problem što ni jedni ni drugi u stvari nemaju pojma o čemu se tu zapravo radi, a bojim se da nemaš pojma ni ti.

Sigurno, mi konzervativci smo glupani, koji nemaju pojma ni o čemu. Kud bi mi bez vas "levičara". ;)

Vrh

PostPostano: Čet ruj 29, 2011 14:45 

atheos je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:

Ovo nije moje misljenje, ovo je statisticka studija. Kolicina kriminala i opcenito negativnog djelovanja prema drustvu razmjerna je s nivoom obrazovanja jedne populacije i nema ama bas nikakve veze s religijom ili manjka iste kod pojedinaca. Cinjenica je da su ateisti prosjecno obrazovaniji od vjernika. To je jedini razlog zasto je kod ateista manja stopa kriminala. Ako uzmes populaciju iste velicine visoko obrazovanih vjernika i populaciju visoko obrazovanih ateista, nivo kriminala medju te dvije populacije bio bi jednak. Isto vrijedi za populaciju niko obrazovanih vjernika i ateista. Statistickom terminologijom: postoji negativna korelacija izmedju obrazovanja i kriminala, a nema korelacije izmedju religioznosti i kriminala. Jasnije?

Smatram izrazito podlom, ovakvu manipulaciju i izvrtanje koje je općenito karakteristično za tvoje pisanje, u kojem uz temu o kojoj se raspravlja baciš niz neistina i podmetanja. Prije svega ako ne smatraš kako postoji veza između vjere i kriminala zašto si to spomenuo i jasno je naznačio?
Drugo, manipuliraš s činjenicom kako među obrazovanom populacijom ima više onih koji se izjašnjavaju ateistima i agnosticima iako je to posljedica socio-ekonomske naravi. U kojima su s jedne strane otežane mogućnosti kvalitetne vjerske izobrazbe a s druge, kršćanstvo je nespojivo s dijelom mentaliteta suvremenog društva koji je izrazito materijalno-hedonistički orijentiran, pa prihvaćanje takvih vrijednosti znači nužno negiranje kršćanskih vrijednosti. Takav mentalitet češće prisutan u urbanim sredinama i kod ljudi koji su mnogo uložili u svoje obrazovanje, pa očekuju da im taj trud bude višestruko vraćen, među tom populacijom je i veći broj ateistički usmjerenih osoba.
Treće, kriminal malog broja obrazovanih osoba, na visokim položajima ima daleko veće i razornije posljedice za veći broj ljudi a statistički ih se tretira kao i „džepare“. Što se tiče sexualnog zlostavljanja maloljetnika ono je čak prisutnije kod obrazovanih osoba.
Dakle čemu manipulacija s takvim stvarima i impliciranje kako su vjernici skloniji kriminalu?
Biti vjernik ne znači biti sklon kriminalu a pogotovo ne znači biti manje inteligentan jer inteligencija nije nužno vezana za stupanj formalnog obrazovanja osobe.

atheos je napisao/la:
Ja nemam jedno univerzalno misljenje o "vama" vjernicima. Ja pokusavam izgraditi misljenje individualno, od osobe do osobe na bazi njenog ponasanja. Generalizacija mi je odbojna i mislim da je izraz manjka tolerancije i mentalne rigidnosti. Pitam se, mislis li to i ti?

Ne moraš se opravdavati, sve je jasno.

atheos je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:

Komunizam i ateizam nemaju ama bas nikakve veze s velikosrpskom agresijom. Ocigledno ne razumijes povjesne i geopoliticke cinjenice tog doba, ili volis manipulirati deklarativnim ateizmom JNA devedesetih. Velikosrpska agresija je izraz nacionalizma koji je granicio s nacizmom, a ne ateizma. Srpski nacionalisti nisu napali Hrvatsku jer su Hrvati bili vjernici a oni ateisti (upravo suprotno, Srbi su vrlo jako isticali pravoslavlje), nego zato sto su htjeli nasiljem osvojiti dio HR teritorija, kad su uvidjeli da ce se Hrvatska osamostaliti.

Paradoksalno je nekoga optuživati za nepoznavanje povijesnih i geopolitičkih zbivanja a tvrditi takve nebuloze.
Akteri agresije na Hrvatsku su živjeli i obučavani u izrazito ateističkom okruženju i bez krštenja a kamoli istinskog obraćenja. Kao takvi nisu preko noći prestati biti ateist, odnosno, ako da se i desilo takvo jedno istinsko obraćenje (uz Božji zahvat) potrebno je vrijeme da bi takvo obraćenje moglo postati istinsko i vidljivo u ponašanju osobe (to je vidljivo i na primjeru sv. Pavla kad je određeno vrijeme bio u Damasku poslije vidljivog susreta s Kristom). Budući da očito takvog masovnog obraćenja nije bilo desio se skok iz komunističkog svjetonazora u nacionalistički što zapravo s obzirom na bezbožni karakter obaju načina razmišljanja i nije nikakvo čudo. To što su se oni (kako je rat odmicao) formalno nazivali vjernicima jedne crkve ne znači kako su bili istinski vjernici.

Miroslav je napisao/la:

Miroslave, mogli bi ovako do sutra....

http://www.youtube.com/watch?v=zHrBcEqm1-U

A za tvoju informaciju na filmiću se radi o svadbi a ne političkom skupu tako da je to obična podmetačina u svrhu izjednačavanja krivnje.
Iako ja naravno ne dijelim mišljenje kako je pripadnost pojedinoj opciji ujedno i garancija ispravnosti a na ovoj razini rasprave, uvođenje u raspravu desnih argumenata smatram kontraproduktivnim, kad se raspravlja o agnosticima.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 29, 2011 14:59 

Miroslav je napisao/la:
... pa su nam potrebne vođe sa "levice", učeni i pametni ljudi, koji ne vjeruju u Boga, nego samo u druga Titu, da nas vode stazom bratstva i jedinstva.

Upravo o tome pricam. Takve tvoje generalizacije cine tvoje postove infantilnim. Mene etiketiras kao jugokomunista, samo zato sto sam ateist (iako bi vjerojatno i po tvojim kriterijima trebao biti desnicar), druge etiketiras kao jugokomuniste jer su u SDPu, trece etiketiras kao jugokomuniste jer im smetaju crkvena zvona...pa se cudis da tvoja razmisljanja smatram nezrelim...

Miroslav je napisao/la:
Konačno, ti imaš hrabrosti usporediti ateizam/marksizam/komunizam, sa Svetom Katolićkom Crkvom, stavljajući ih na istu razinu...

Ne, ne usporedjujem ateizam ni marksizam ni komunizam s Katolickom Crkvom. Ali kad bi se ti potrudio otvoriti barem Wikipediju i procitati relativne definicije, vjerojatno ti ne bi palo na pamet da usporedjujes ateizam s marksizmom, ni ova dva s komunizmom. Mislim da si dovoljno pametan da uvidis razlike.
BTW. Iako je postujem za sve dobro sto je napravila, na Crkvu gledam kao na instituciju stvorenu od covjeka sa svim dobrim i losim stranama. Za mene ona nije sveta/bozanska.

Miroslav je napisao/la:
Uostalom, kršćanstvo ne poziva na nasilje, za razliku od vaše religije, religije ateizma - marksizma, koji poziva na revoluciju, na nasilje, na ubijanje "bečkih konjušara", zvanih Hrvati, dakle na genocid, a iz usta vašeg bradatog božanstva Marxa.

Ja ne znam ima li smisla odgovoriti na ovo. Tvrditi da je ateizam religija ili da ateizam poziva na nasilje reflektira ili tvoje neznanje ili tvoju zlobu. Kao sto sam rekao prije, neka konzervativna katolicka desnica samo tako nastavi. Svakoj normalnoj i dobronamjernoj osobi takvo je razmisljanje odbojno. Radite si medvjedju uslugu.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 29, 2011 15:31 

Smatram da bi ovdje također bilo nužno potrebno razlučiti još jednu stvar. Naime, smatram da bi, ako govorimo o tvrdim komunistima ipak trebali razlučiti ateiste od antiteista. Većina ovih o kojima priča Miroslav spada u red antiteista, no nemojmo zaboraviti da je jako puno onih koji su počinili zločine nad Hrvatima u Domovinskom ratu oko vrata nosilo "krst". Stoga nemojmo zločine pripisivati samo a(nti)teistima.

A što se filimića tiče, niti ono gdje SDP-ovci pjevaju pjesmu nije politički skup.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 29, 2011 15:51 

Barnaba je napisao/la:
Smatram izrazito podlom, ovakvu manipulaciju i izvrtanje koje je općenito karakteristično za tvoje pisanje, u kojem uz temu o kojoj se raspravlja baciš niz neistina i podmetanja. Prije svega ako ne smatraš kako postoji veza između vjere i kriminala zašto si to spomenuo i jasno je naznačio?

Zasto sam to spomenuo?

Radi ovakvih tvojih izjava:

Citat:
Pogotovo u slučaju nacional i komunal socijalizma koji su nažalost naše prostore udarili više puta i užasnom jačinom. Radi se o jednom te istom zlu utemeljenom na istinskom nepoštivanju čovjeka koje je svoje izvorište imalo u ateizmu odnosno agnosticizmu.
Do istine se može jedino doći ako se problem sagleda s pozicije vjernici nevjernici i tek tu kajanje i zrelo gledanje na problem dolazi do izražaja.

Ovo sto sam napisao je bio odgovor na tvoje tvrdnje o zloj prirodi ateizma.
To nisu izvrtanja ni manipulacije, a pogotovo ne neistine. Htio sam dokazati (cinjenicama) da to sto je netko ateist, ne znaci nuzno da je moralno inferioran i sklon kriminalu i nasilju ili agresivnim ideologijama. Ti i mnogi drugi na ovom forumu tvrdite da je ateizam izvor zla, da su ateisti moralno inferiorniji vjernicima i tvrdite da je osnovna (gotovo jedina) odlika nacizma i boljsevizma upravo ateizam. Ja tvrdim jos jednom: ateizam nije izvor zla (vecina ateista su humanisti), ateizam nije osnovna odlika ni nacizma, ni boljsevizma i ateisti nisu skloniji kriminalu ni moralnoj degradaciiji u odnosu na vjernike. Usudio bi se reci da svatko tko kaze drukcije iznosi hrpu gluposti.

Korupcija i kriminal nemaju veze s necijim ateizmom ili vjerom, imaju veze s vremenom provedenom na vlasti i prilikama za kriminal, koje od toga proizlaze. Kad se otkrije korupcija u SDPu to je zato sto su ateisti/agnostici, kad se otkrije korupcija u HDZ to je zato jer se nije provela lustracija...molim te...

Obracun s kriminalom u HDZu nema veze s krscanskim moralom i sklonoscu kajanja samih HDZovaca. Ima veze s politickim obracunima razilcitih struja unutar same stranke.

Velikosrpska agresija nema veze s hipotetskim ateizmom generala JNA, ima veze s povijesnom i geopolitickim prilikama na ovim prostorima u ono doba.

Cudi me da jos nisi spomenuo da je ateizam kriv i za nestanak sredozemne medvjedice iz Jadranskog mora...

Barnaba je napisao/la:
Dakle čemu manipulacija s takvim stvarima i impliciranje kako su vjernici skloniji kriminalu?

To nisam nikad implicirao, upravo suprotno. Tvrdio sam da religioznost nema veze s moralom pojedinca. Molio bi te da ti ne izvrces moje tvrdnje. Za takve stvari ti si meni brisao postove na drugim diskusijama (abortus) i trazio da ti se ispricam...ili ti to mozes, jer je u tebe moc?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 48 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata