adrijana je napisao/la:
Pročitala sam tekst u Glasu koncila i to je ustvari reportaža o životu župe, a u toj se rubrici i inače predstavlja malo povijest naselja i župe, pa stanovnici (statistika: rođeni/umrli), vjerski život župe i to uglavnom s pozitivne strane, pa mislim da je novinar namjerno izbjegao svu tu problematiku oko ukazanja i odnosa s biskupom.
Članak je sasvim solidno napisan, vođen je razgovor sa četvoricom franjevaca koji žive i rade u župi i dobro je što su spomenuli stvari koje se inače nikad ne spominju u svjetovnim novinama: burna prošlost župe, stradanja ljudi tijekom prošlog stoljeća, težak život u vrijeme komunizma i svi problemi s kojima su se ljudi suočavali, težak i neravnopravan današnji položaj u državi i nezaustavljivo iseljavanje Hrvata iz BiH, sadašnji porast župe, ali i manjak svećenika s obzirom na potrebe vjernika i hodočasnika…
Jedan je franjevac spomenuo i kako Međugorje spada u najrazvijenije krajeve Hercegovine i da praktički čitava Hercegovina živi od Međugorja, ali i da im izrazito nedostaju svećenici (osobito stranci) za pastoral hodočasnika iz drugih zemalja.
Dvije stranice su premalo da bi se još i predstavile laičke udruge i organizacije koje djeluju u mjestu, pa su prednost dali franjevcima koji vode župu…
Naziv „svetište Kraljice mira“ ne spominje se u tekstu, kako ste naveli prije, iz razloga što nije službeno, a ne spominju se ni vidioci ni ukazanja. Mislim da je novinar htio izbjegnuti govor o tome, jer je uobičajena kritika nekih crkvenih službenika kako čitava župa živi na račun hodočasnika koji dolaze zbog navodnih ukazanja koje Crkva još nije priznala – a to je sad posve druga problematika.
Naslov reportaže je „Svjetsko središte duhovne rekreacije“ i mislim kako je župa na takav pozitivan način i prikazana.
Svjetsko središte duhovne rekreacije!?
A možeš li mi to malo elaborirati...je li to neki izričaj modernih teologa?
Nisam se nikad susreo sa takvom definicijom nečega.
Ustvari .... jesam kod yoga centara.