Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon lip 15, 2026 23:40

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 590 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 40  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet lip 09, 2011 09:21 

sara je napisao/la:
Jedino mi nije jasno kakve veze ima riječ Božja s predatorima i dinosaurima! :shock:

Božja Riječ ima veze sa svim Božjim stvorenjima, s od Boga željenim i stvorenim izvornim stanjem svih tipova stvorenja i ima veze s time zašto su stvorenja uopće postala predatori i što se sve događalo sa životom na našem planetu.

Vrh

PostPostano: Čet lip 09, 2011 10:06 

Urban je napisao/la:
sara je napisao/la:
Jedino mi nije jasno kakve veze ima riječ Božja s predatorima i dinosaurima! :shock:

Božja Riječ ima veze sa svim Božjim stvorenjima, s od Boga željenim i stvorenim izvornim stanjem svih tipova stvorenja i ima veze s time zašto su stvorenja uopće postala predatori i što se sve događalo sa životom na našem planetu.

Objasni!
Uz put, nije mi jasno misliš li na Sina ili na riječ Božju, s obzirom na uporabu velikog slova.

Vrh

PostPostano: Čet lip 09, 2011 10:51 

sara je napisao/la:
Objasni!
Uz put, nije mi jasno misliš li na Sina ili na riječ Božju, s obzirom na uporabu velikog slova.

Draga Sara, sve je jasno.
Što se tiče uporabe velikih i malih slova, u privatnoj komunikaciji, iskreno, baš me briga što drugovi jezikoslovci misle koja slova treba umanjiti kada se piše o Bibliji. Po meni, za Bibliju se piše Božja Riječ kao i za Sina. Kad su u pitanju naše svetinje, do njihovog mišljenja držim k'o do lanjskog snijega.

Vrh

PostPostano: Čet lip 09, 2011 13:12 

Urban je napisao/la:
sara je napisao/la:
Objasni!

Draga Sara, sve je jasno.
Što se tiče uporabe velikih i malih slova, u privatnoj komunikaciji, iskreno, baš me briga što drugovi jezikoslovci misle koja slova treba umanjiti kada se piše o Bibliji. Po meni, za Bibliju se piše Božja Riječ kao i za Sina. Kad su u pitanju naše svetinje, do njihovog mišljenja držim k'o do lanjskog snijega.

A vidiš meni nije sve isto je li se radi o tekstu ili Sinu Božjemu.
A uopće mi nisi objasnio ono o dinosaurima.

Vrh

PostPostano: Ned lip 12, 2011 13:00 

U svijetu se vodi, nazovimo to tako, rat za duše i rat protiv Boga koji određen temelj imaju u prirodnim znanostima.

Mislim da je vrijeme da počnemo konkretnije pričati o tome. Neki razvikani biolozi-evolucionisti doista uzimaju svoju „teoriju znanosti“ kao mjerilo svega, potpun pogled na svijet i na život i iz toga izvode zaključak kako Boga gotovo sigurno nema i da On nikako nije stvorio ovaj svijet. Primjer, Richarda Dawkinsa nismo uopće spominjali. Čovjek je uzeo očito kao misiju biti veći ateist nego što je stručan biolog, pa su za njega sve religije veliko zlo, uzroci svih zala i pranje mozga i trebalo bi ih čim prije iskorijeniti. Njegove knjige vrve gotovo rasističkim ispadima, a poznavanje vjere, povijesti kršćanstva i teologije naravno na niskim granama. Mračnu stranu povijesti, današnji nasilni fundamentalizam nekih religija i kreacionizam on uzima, kao i većina drugih borbenih ateista, kao „dokaz“ da su sve religije ljudski izumi koji čovjeka drže u strahu ili podupiru nasilje, daleko od zdravog razuma i ljudskog dobra.
Pitanje:
- Je li bijeg u kreacionizam odgovor na takve provokacije?
- Znamo li dosta o povezanosti vjere i znanosti, pogotovo o njihovim granicama?

Vrh

PostPostano: Sri lip 29, 2011 16:05 

adrijana je napisao/la:
U svijetu se vodi, nazovimo to tako, rat za duše i rat protiv Boga koji određen temelj imaju u prirodnim znanostima.

Mislim da je vrijeme da počnemo konkretnije pričati o tome. Neki razvikani biolozi-evolucionisti doista uzimaju svoju „teoriju znanosti“ kao mjerilo svega, potpun pogled na svijet i na život i iz toga izvode zaključak kako Boga gotovo sigurno nema i da On nikako nije stvorio ovaj svijet. Primjer, Richarda Dawkinsa nismo uopće spominjali. Čovjek je uzeo očito kao misiju biti veći ateist nego što je stručan biolog, pa su za njega sve religije veliko zlo, uzroci svih zala i pranje mozga i trebalo bi ih čim prije iskorijeniti. Njegove knjige vrve gotovo rasističkim ispadima, a poznavanje vjere, povijesti kršćanstva i teologije naravno na niskim granama. Mračnu stranu povijesti, današnji nasilni fundamentalizam nekih religija i kreacionizam on uzima, kao i većina drugih borbenih ateista, kao „dokaz“ da su sve religije ljudski izumi koji čovjeka drže u strahu ili podupiru nasilje, daleko od zdravog razuma i ljudskog dobra.
Pitanje:
- Je li bijeg u kreacionizam odgovor na takve provokacije?
- Znamo li dosta o povezanosti vjere i znanosti, pogotovo o njihovim granicama?

Ovako, bilo kakav bijeg nije rijesenje. Treba biti covjek i znati odgovoriti na provokacije. A ovo drugo mogu jedino reci da je znanost mlada i jos se dopunjava pa zato govoriti o granicama je nesto na sta ne bi imao odgovora. Ali zato govoriti povezanosti vjere i znanosti je jasna stvar. Sama znanost urlice na vjeru, odnosno da Bog postoji. Npr. pogledajmo teoriju najveceg uma 20. st. Alberta Einsteina E-MC2 sto znaci da je energije jednaka masa puta konstanca na kvadrat. Svi znanstvenici se pozivaju na teoriju velikog praska ( inace otac teorije praska je jezuitski svecenik, al mu neznam ime ) i svi oni kazu da je svemir nastao prije 15 ili 16 milijarda godina. Sta to znaci? To znaci, da prije 17 milijardi godina nije bilo vremena, ako nije bilo vremena nije bilo mase, ako nije bilo mase nije bilo energije. A sve ove planete, galaksije. zvijezde, i cijeli svemir je mogao stvoriti samo onaj koji nije zakocen materijom, vremenom i energijom, a to je Bog. Amen.

Vrh

PostPostano: Sri lip 29, 2011 20:24 

Maestro je napisao/la:
A ovo drugo mogu jedino reci da je znanost mlada i jos se dopunjava pa zato govoriti o granicama je nesto na sta ne bi imao odgovora.

Mislila sam na to da znanost ograničava njena vlastita metodologija prema kojoj sve ono što nije razumom spoznatljivo i eksperimentom dokazljivo nije njen predmet.
Vjerske istine su primjer onoga što je dijelom moguće shvatiti, a dijelom uvelike nadilazi razum i iskustvo. I one se mogu, u želji da se približe ljudskom shvaćanju, zarobiti u neke pojednostavljene prikaze ili stereotipe koji nisu uvijek bliski istini i onome što se dogmom htjelo iskazati.

Primjer bi mogla biti tajna Presvetog Trojstva. To otajstvo vjere često zamišljamo i predstavljamo si ovako:
Slika

mada Bog Otac nije uopće neki starac s bijelom bradom i ne drži žezlo, a u Katekizmu čak stoji:
Zato treba imati na umu da Bog nadilazi ljudske razlike spolova: on nije ni musko ni zensko, on je Bog; (KKC 239)

Kao drugi primjer, samo stvaranje čovjeka često zamišljamo ovako:
Slika

kao da je Bog stvorio Adama odjednom, u punoj naravi, bez ikakve veze sa ostalim živim bićima i stavio ga u prekrasan vrt da ga obrađuje i čuva.
Ali vjerske istine tu ne koriste znanstveni opis i metode da bi iskazale KAKO je Bog stvorio čovjeka.

Citat:
Sama znanost urlice na vjeru, odnosno da Bog postoji. Npr. pogledajmo teoriju najveceg uma 20. st. Alberta Einsteina E-MC2 sto znaci da je energije jednaka masa puta konstanca na kvadrat. Svi znanstvenici se pozivaju na teoriju velikog praska ( inace otac teorije praska je jezuitski svecenik, al mu neznam ime ) i svi oni kazu da je svemir nastao prije 15 ili 16 milijarda godina. Sta to znaci? To znaci, da prije 17 milijardi godina nije bilo vremena, ako nije bilo vremena nije bilo mase, ako nije bilo mase nije bilo energije. A sve ove planete, galaksije. zvijezde, i cijeli svemir je mogao stvoriti samo onaj koji nije zakocen materijom, vremenom i energijom, a to je Bog. Amen.

Nisam sigurna dal si to htio reći, ali meni se čini da ovaj primjer govori o tome da se znanstvene hipoteze u vjerskom smislu mogu različito objasniti. Jer nekome će teorija Velikog praska biti “dokaz da Bog ne postoji”, a drugome dokaz Božjeg stvaralaštva, jer materija nije vječna.
Slično je bilo i sa francuskim biologom G. Cuvierom koji se bavio anatomijom i otkrio da postoje velike sličnosti u građi organa i organskih sustava unutar velikih skupina i tako postao začetnikom poredbene anatomije. Pošto je bio veliki protivnik evolucije, on je tu sličnost u građi pripisivao "jedinstvom građevnog plana" Stvoritelja. Kasnije su njegova otkrića postala argument u prilog istom razvojnom putu živih bića.

Vrh

PostPostano: Sri lip 29, 2011 20:33 

Maestro je napisao/la:
Ovako, bilo kakav bijeg nije rijesenje. Treba biti covjek i znati odgovoriti na provokacije. A ovo drugo mogu jedino reci da je znanost mlada i jos se dopunjava pa zato govoriti o granicama je nesto na sta ne bi imao odgovora. Ali zato govoriti povezanosti vjere i znanosti je jasna stvar. Sama znanost urlice na vjeru, odnosno da Bog postoji. Npr. pogledajmo teoriju najveceg uma 20. st. Alberta Einsteina E-MC2 sto znaci da je energije jednaka masa puta konstanca na kvadrat. Svi znanstvenici se pozivaju na teoriju velikog praska ( inace otac teorije praska je jezuitski svecenik, al mu neznam ime ) i svi oni kazu da je svemir nastao prije 15 ili 16 milijarda godina. Sta to znaci? To znaci, da prije 17 milijardi godina nije bilo vremena, ako nije bilo vremena nije bilo mase, ako nije bilo mase nije bilo energije. A sve ove planete, galaksije. zvijezde, i cijeli svemir je mogao stvoriti samo onaj koji nije zakocen materijom, vremenom i energijom, a to je Bog. Amen.

Bilo kakav bijeg u zagrljaj darvinizma (da bi se izbjegle konfrontacije i nečije ruganje) nije rješenje. Treba biti čovjek i razvaljivati bigbangovsku i makroevolucionističku izmišljotinu di god se stigne.

Imam doma snimljen dio emisije kada je prije nekih 2 godine bio u školskom programu HTV-a gost dr. Mladen Martinis, fizičar sa instituta Ruđer Bošković, a tema je bila svemir. U tih 10-ak minuta dr. Martinis je više puta spomenuo da ima sve više znanstvenika koji Big Bang ne smatraju valjanim odgovorom.

Naš fizičar dr. Pavuna 12.08.2010. nešto malo spominje big bang i evoluciju:
http://www.velecasnisudac.com/hr/clanak ... vaku-krizu gdje kaže: Naime, mi smo poput kapljica Božje Svijesti i Ljubavi ("jesam" u multidimenzionalnoj Vječnosti Bitka), a ne, kako su poučavali boljševici, visokoevoluirani "majmunoidi" s tek dodatnom ''duhovnom komponentom''. Štoviše, čak su i tzv. nevjernici - vjernici - koji vjeruju (zasad) u pogrešne "bogove": veliki prasak i evoluciju, dva zgodna, al' redukcionistička koncepta prirode. Zato se i za njih trebamo redovno moliti jer susret s dragim Bogom je najveći Poklon i velika Milost, te posljedično radost i oslobođenje u vječnosti Božje Beskonačnosti (jer mi jesmo vječni!).

I na ovom mjestu Pavuna ih isto spominje 11.11.2010.:
http://www.velecasnisudac.com/hr/rubrik ... na-kolumna, gdje Pavuna kaže: "Nasuprot tome nudi im se uvjerenje da smo visokoevoluirani majmunoidi...To su ti hipnotizirani ljudi koji se još nisu duhovno oslobodili, takozvani nevjernici za koje se treba moliti da upoznaju Krista. Kažem takozvani nevjernici jer i oni vjeruju, ali u veliki prasak i evoluciju, ne znaju da su to zgodni, al’ redukcionistički koncepti."

Na ovom videu od cca. 4:40 min. Pavuna spominje big bang, evoluciju kao "zumba - jumba" praživotinjice, pramajmunčiće i sl.:
http://www.youtube.com/watch?v=BQVWk0Fd ... r_embedded

U dokumentarcu novijeg datuma, pod nazivom 'Big bang se nikada nije dogodio', svjetski poznati astronomi iznose samo jedan dio argumenata koji se protive priči o Big bangu:
1. dio : http://www.youtube.com/watch?v=1yTfRy0LTD0

Amen ljudi!

Vrh

PostPostano: Sri lip 29, 2011 21:38 

adrijana je napisao/la:
Maestro je napisao/la:
A ovo drugo mogu jedino reci da je znanost mlada i jos se dopunjava pa zato govoriti o granicama je nesto na sta ne bi imao odgovora.

Mislila sam na to da znanost ograničava njena vlastita metodologija prema kojoj sve ono što nije razumom spoznatljivo i eksperimentom dokazljivo nije njen predmet.
Vjerske istine su primjer onoga što je dijelom moguće shvatiti, a dijelom uvelike nadilazi razum i iskustvo. I one se mogu, u želji da se približe ljudskom shvaćanju, zarobiti u neke pojednostavljene prikaze ili stereotipe koji nisu uvijek bliski istini i onome što se dogmom htjelo iskazati.

Primjer bi mogla biti tajna Presvetog Trojstva. To otajstvo vjere često zamišljamo i predstavljamo si ovako:
Slika

mada Bog Otac nije uopće neki starac s bijelom bradom i ne drži žezlo, a u Katekizmu čak stoji:
Zato treba imati na umu da Bog nadilazi ljudske razlike spolova: on nije ni musko ni zensko, on je Bog; (KKC 239)

Kao drugi primjer, samo stvaranje čovjeka često zamišljamo ovako:
Slika

kao da je Bog stvorio Adama odjednom, u punoj naravi, bez ikakve veze sa ostalim živim bićima i stavio ga u prekrasan vrt da ga obrađuje i čuva.
Ali vjerske istine tu ne koriste znanstveni opis i metode da bi iskazale KAKO je Bog stvorio čovjeka.

Pa naravno da ne koriste znanstveni opis, jer knjiga Postanka nije pisana za umove i mislioce 21st, vec za ljude onog doba, kojima je glavna briga bila stado ovaca i da kada dode doma da ima tanjur gulasa na stolu. Osim toga koliko bi stranica imala Biblija da netko opisuje cijelo stvaranje zemlje pocevsi od toga da je zemlja bila uzarena masa, pa ovo, pa ono, pa permsko izumiranje, pa onaj komet koji je pao na zemlju? Knjiga Postanka opisuje omnipotenstvo Boga, a Adam i Eva nije primjer muza i zene vec covjecanstva. Ali istina je da je Bog stvoritelj neba i zemlje, svega vidljivoga i nevidljivoga.

Vrh

PostPostano: Sri lip 29, 2011 22:45 

Sad me Urban podsjetio na našeg drugog fizičara, Vladimira Paara. Jednom sam bila na njegovom predavanju o odnosu vjere i znanosti gdje je govorio nama studentima i kao vjernik i kao znanstvenik. Izvrsno predavanje! Genetika, veliki prasak i sve ono što su započeli svećenici-prirodnjaci. Čovjek nije kreacionist, već samo realno povezuje stvari. Dogodilo mu se ovo.
Nedavno, kad se u nekom interviewu usudio taknuti u evoluciju i kad je spomenuo Božju ruku u stvaranju, uslijedio je veliki otpor tzv. "pravih" znanstvenika koje je povrijedio svojom neznanstvenošću (Đikić i co.). Svijet je danas jednostavno takav da postoje određene interesne grupe u znanstvenim krugovima koje svom silom žele Boga izgurati na marginu i omalovažiti kršćanski pogled na svijet, pa s te strane razumijem jednog Pavunu kojeg je počela naveliko interesirati teologija, samo ne razumijem baš njegov osebujni pristup. 8)

Izgleda da je puno čitao boljševičku literaturu, jer ne znam koji još danas ozbiljan znanstvenik, bio ateist ili agnostik, tvrdi da su ljudi "visokoevoluirani majmunoidi s duhovnom komponentom"... Al dobra fora.

Vrh

PostPostano: Čet lip 30, 2011 10:02 

Urban je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Smiješna je tvrdnja kako su ljudi i dinosaurusi živjeli zajedno na zemlji jer su potonji izumrli prije 65 milijuna godina, isto tako ljudi ne bi mogli opstati pored takvih predatora poput Raptorsia i T-Rexa.

Smiješna je tvrdnja da su dinosauri izumrli prije 65 milijuna godina jer se pouzdano zna kako su živjeli zajedno s čovjekom na Zemlji.

Pa ako takav ozbiljan dokaz, za suživot čovjeka i dinosaurusa postoji, molim te da ga izneseš?!

Urban je napisao/la:
Vjerojatno će za nekih 500 godina ako, recimo, lavovi budu izumrli neki "znanstvenik" tvrditi isto tako pouzdano kako su lavovi živjeli prije 65 milijuna godina jer je nemoguće da čovjek opstane pored takvih predatora. A tek tigrovi, vukovi, medvjedi, krokodili... ma, u biti čovjeka više i nema na Zemlji jer je previše predatora. :shock:

To je malo vjerojatno s obzirom da su dokazi o suživotu lavova i ljudi toliko prisutni u znanstvenoj literaturi i nečem što se naziva „body of knowledge” te je i sama pomisao na paralelu s dinosaurusom smiješna, da baš ne kažem što gore.

Urban je napisao/la:
Stvarno treba velika hrabrost pa više vjerovati nevjernicima nego Riječi Božjoj.

Sorry Barnaba, morao sam. Iako znam da ćeš ti ovo obrisati jer je samo tebi dozvoljeno davati "konkretne" odgovore. S velikim veseljem iščekujem brisanje ovoga posta jer onda znam da si ga i pročitao. Ego je gadna stvar. Nemoj se ljutiti. Samo ti briši. U tebe je vlast. :lol:

Ja sam već ovdje viewtopic.php?p=17699#p17699 napisao koja je svrha ovakvih tvojih ispada no za prebacivanje postova u reciklažu si isključivo ti kriv jer pišeš laži kao i ovaj put. Slobodno iznesi dokaz da ti je nešto obrisano na za to predviđenom mjestu tj ovdje viewtopic.php?f=2&t=27 a mani se demagoških podmetanja jer ti sigurno nije ništa obrisano već eventualno prebačeno u reciklažu. Tamo možeš potražiti i buduće reakcije na ovo što sam napisao ako ih ovdje bude jer ljudi koji su željni poštene rasprave nisu dužni trpjeti ničija prepucavanja i skretanja s teme.

Urban je napisao/la:
Pa nevjernici u zadnjih 200 godina pokušavaju progurati hipotezu evolucije. Riječ Božja kaže da je Bog stvorio sve dobro i da je čovjek bio u savršenom skladu s okolinom. Da je smrt došla kao posljedica grijeha. Da je Isus Krist nas otkupio od grijeha i time nas spasio od smrti. Da nas je pomirio s Ocem. Da su Adam i Eva bili prvi ljudi. Da od njih počinje ljudski rod.

Istina je da se nevjernici trude no ne mogu pobiti tezu kako se Svemogući mogao poslužiti i evolucijom za oblikovanje čovjeka. Evolucija se ne protivi izvještaju o stvaranju svijeta iz Biblije.

Urban je napisao/la:
Prihvaćanjem evolucije bi vjernici prihvatili nekog boga koji nije savršen, nego jadan ne zna što radi. Sve nešto pokušava, pa mu ne uspijeva.

Ovo nije točno baš naprotiv, nevjernici često tako oslikavaju Boga pa za dokaz uzimaju izvještaj o potopu. Dakle stvar je ipak u pravilnom tumačenju a ne u tome da će netko pokušati nešto iskoristiti u svrhu negiranja Boga. Takvih pokušaja je uvijek bilo i nisu vezani samo uz znanost niti uz evoluciju.

Urban je napisao/la:
Pa pušta puki slučaj da se nešto razvije. Da je smrt postojala od samoga početka, ne kao posljedica grijeha. Isusova žrtva tada ne bi imala značaja, jer nema smisla da nas se otkupi od nečega što i ne postoji. Dogma o Istočnom grijehu tada ne postoji. Nema kršćanstva. Ostaje folklor. Znaš ono... skupimo se, pjevamo i družimo.

Bilo bi stvarno pogrešno vjerovati kako je čovjek proizvod pukog slučaja jer on to nije ni u slučaju kad Bog oblikuje čovjeka evolucijskim procesima u dužem periodu vremena.
Što se tiče pojma smrti, nema Biblijskih dokaza da se taj pojam odnosio na uginuće životinja a u gornjem tekstu se to implicira a zanemaruje Biblijska činjenica kako se o pojmu čovjek može govoriti tek pošto ga Bog oblikuje (moguće je da je to bilo i evolucijom) i nakon što mu udahne dušu.

Urban je napisao/la:
Evolucionistima je jako važno dugo vremensko razdoblje koje ničime nije potkrijepljeno. Naime, ako im srušiš duga vremenska razdoblja onda nemaju osnove za bajke kako se iz banane razvio čovjek. Zato im je važan dinosaur kao fol jedan u nizu, a i zbog psihološkog efekta. Fosili su nastali za vrijeme Potopa, a oni tvrde neke nebuloze kako su nastali. I još izmišljaju milijune godina. Luda kuća. Sve luđe od luđeg.
To je priča za ne povjerovati da već 200 godina nešto što se nikako ne može dokazati se uzima za ozbiljno. I to prihvaćaju ozbiljni ljudi. Pametni. Obrazovani. I to bez ikakvog dokaza. Ako imaju dokaza, neka ga konačno objave.

Pa dobro može se neznalicama tako činiti jer nemaju niti predispozicija niti kapaciteta a niti volje raspravljati o načinu stvaranja na koji je Bog mogao stvoriti svijet.

Urban je napisao/la:
Ili neka prihvate da je evolucija jedna obična vjera i da su svi koji vjeruju u evoluciju - vjernici. No, tada sigurno ne mogu biti katolici jer je katolička Crkva davno riješila to pitanje. Evolucija i vjera u Isusa Krista ne ide skupa. Jer jedno pobija drugo.

Prije svega jasno ću ti reći kako si napisao dosta demagogije i laži i kako ćeš s tim morati prestati. Iznesi jasan dokaz gdje se to Crkva jasno odredila kako „Evolucija i vjera u Isusa Krista ne ide skupa.“ Budući je jasno kako takvog dokaza nema svako ponavljanje takve demagogije bit će tretirano kao trolanje. Krajnje je vrijeme da se počne argumentirano raspravljati bez demagoških podmetanja.

sara je napisao/la:
A uopće mi nisi objasnio ono o dinosaurima.

Pa vjerojatno ne može jer ne postoji dokaz da su fosili nastali isključivo potopom jer bi u tom slučaju oni svi bili unutar jednog geološkog sloja. Dakle našli bi bez problema fosile ljudi i dinosaurusa jedne pored drugih. Bilo bi dobro da Urban iznese takav dokaz ako zna za njega.

Vrh

PostPostano: Čet lip 30, 2011 10:54 
Administrator

Urban je napisao/la:
Evolucija i vjera u Isusa Krista ne ide skupa. Jer jedno pobija drugo.

Već sam to napisao, ali da ponovim:

- Crkva dopušta raspravljati o mogućnosti evolucije, ali ne i o ateističkoj evoluciji (da je svijet nastao sam od sebe, bez Boga). Pritom naglašava da je Bog ljudsku dušu neposredno stvorio: "crkveno učiteljstvo ne brani da se nauka ’evolucionizma’ ispituje, ... ukoliko ona naime istražuje podrijetlo ljudskog tijela koje potječe iz postojeće žive tvari – da duše stvara neposredno Bog, to nam zapovijeda katolička vjera da i dalje držimo" (Humani Generis 36)

Dakle učenje da je svijet nastao sam od sebe, bez Boga, ne ide skupa sa vjerom, ali o mogućnosti evolucije tijela je dopušteno raspravljati. U tom smislu sve molim za raspravu sa više poštivanja drugačijeg mišljenja.

Vrh

PostPostano: Sub srp 23, 2011 16:24 

Evo, za besplatni download u pdf-u odlična knjiga dr. Jonathana Sarfatia The greatest hoax on Earth (iz 2010.) u kojoj rastura najjače argumente koje u knjigama iznosi Richard Dawkins i pokazuje kakav je zapravo Dawkins diletant, i znanstveno i, naravno, teološki.

http://www.mediafire.com/?0j9o17f3u6bacaa#2

Vrh

PostPostano: Sub srp 23, 2011 16:41 

Evo, također za besplatan download, onaj genijalni njemački udžbenik 'Evolution - ein kritisches Lehrbuch' koju je više puta citirao papa Benedikt u vezi razlikovanja mikroevolucije i makroevolucije i nepostojanju empirijskih dokaza za makroevoluciju. Ova je prevedena na nama razumljivom jeziku (iz 2002.). Inače, tu knjigu autori svakih par godina izdaju s dodanim najnovijim argumentima i s još par novih znanstvenika koji rade na njoj. Sada je trenutno aktualno izdanje iz 2006.

http://www.mediafire.com/?qqqgiwmp7b6m49d

Ugodno čitanje ljudi!

Vrh

PostPostano: Pon srp 25, 2011 21:00 

Urban je napisao/la:
Evo, za besplatni download u pdf-u odlična knjiga dr. Jonathana Sarfatia The greatest hoax on Earth (iz 2010.) u kojoj rastura najjače argumente koje u knjigama iznosi Richard Dawkins i pokazuje kakav je zapravo Dawkins diletant, i znanstveno i, naravno, teološki.

http://www.mediafire.com/?0j9o17f3u6bacaa#2

Urban je napisao/la:
Evo, također za besplatan download, onaj genijalni njemački udžbenik 'Evolution - ein kritisches Lehrbuch' koju je više puta citirao papa Benedikt u vezi razlikovanja mikroevolucije i makroevolucije i nepostojanju empirijskih dokaza za makroevoluciju. Ova je prevedena na nama razumljivom jeziku (iz 2002.). Inače, tu knjigu autori svakih par godina izdaju s dodanim najnovijim argumentima i s još par novih znanstvenika koji rade na njoj. Sada je trenutno aktualno izdanje iz 2006.

http://www.mediafire.com/?qqqgiwmp7b6m49d

Ugodno čitanje ljudi!

Hvala na ovome. Pokušat ću pročitati pa onda dati svoje mišljenje. Biologija me zanima. A ni jezik mi nije stran. :lol:

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 590 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 40  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata