Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 23, 2026 03:24

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 451 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 31  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet ruj 30, 2010 18:18 

cunjozu je napisao/la:
Za ovo što mu(Johnu Learyju) je Isus navodno rekao mogao bih reći da je kardinal Canizares Llovera, prefekt kongregacije za Bogoštovlje i disciplinu sakramenata, nešto slično rekao:
Citat:
''What does it mean to receive communion in the mouth? What does it mean to kneel before the Most Holy Sacrament? What does it mean to kneel during the consecration at Mass? It means adoration, it means recognizing the real presence of Jesus Christ in the Eucharist; it means respect and an attitude of faith of a man who prostrates before God because he knows that everything comes from Him, and we feel speechless, dumbfounded, before the wondrousness, his goodness, and his mercy. That is why it is not the same to place the hand, and to receive communion in any fashion, than doing it in a respectful way; it is not the same to receive communion kneeling or standing up, because all these signs indicate a profound meaning."
Tekst je odavdje.
Što će reći:
Citat:
Što to znači primiti pričest na usta? Što to znači kleknuti pred Presvetim Sakramentom? Što to znači kleknuti tijekom posvećenja na Misi? To znači klanjanje(adoraciju), to znači priznavanje(potvrđivanje,prepoznavanje) prave prisutnosti Isusa Krista u Euharistiji; to znači poštovanje i stav vjere čovjeka koji leži pred Bogom jer zna da sve dolazi od Njega te se mi zato osjećamo kao bez teksta, zapanjeni pred čudesnošću, Njegovom dobrotom i Njegovim milosrđem. To je razlog zašto nije isto primiti pričest na ruku ili na neki drugi način i učiniti to s poštovanjem; nije isto primiti pričest klečeći i stojeći jer svi znakovi upućuju na jedno dublje značenje.

Nije, nije slično, jer kardinal ovdje govori o VRIJEDNOSTI sv. pričesti, izvanjskog stava pobožnosti koji je odraz unutarnjeg (poštovanja), dok Leary piše:

"Napadi đavla najviše su usmjereni: na uklanjanje Mog Svetog Svetohraništa od ljudi i potiče ljude da stoje kod Posvećenja i da stojeći primaju Svetu Pričest na ruke."

Ovo potonje vjernike može navesti na izrazitu odbojnost prema primanju sv. pričesti na ruke (i prema onima koji tako čine), dok je ono prvo (kardinalove izjave) sasvim ok.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 30, 2010 19:33 

Nekom će se ovo činiti izvan teme mo imam jedno pitanje: Kako počima liturgija Velikog (Svetog petka) molim par odgovora!

Vrh

PostPostano: Čet ruj 30, 2010 20:28 

Prostracijom :D

Vrh

PostPostano: Čet ruj 30, 2010 20:44 

Pa ako se ne računa križni put prije podne , obredi velikog petka počinju tako da svečenik čini mi se legne pred oltar .... :roll:

Vrh

PostPostano: Pet lis 01, 2010 08:49 

Nadam se da zaključak, ovog skretanja, neće biti u smijeru primanja pričesti ležeći jer bi se baš tim stavom tijela najviše iskazala potresenost što su i naši grijesi sukrivci Isusove smrti na križu.

Vrh

PostPostano: Pet lis 01, 2010 09:03 

Citat:
Nadam se da zaključak, ovog skretanja, neće biti u smijeru primanja pričesti ležeći jer bi se baš tim stavom tijela najviše iskazala potresenost što su i naši grijesi sukrivci Isusove smrti na križu.

Možda bi se trebale izmisliti neke visoke ležaljke u svrhu toga da se svećenik ne mora saginjati do dolje. :D

Vrh

PostPostano: Pet lis 01, 2010 10:12 

alojzije je napisao/la:
Pa ako se ne računa križni put prije podne , obredi velikog petka počinju tako da svečenik čini mi se legne pred oltar .... :roll:

U obrede Velikog petka ne spada križni put u jutro! Obredi muke i smrti Gospodinove počimaju takozvanom prostracijom- najstariji oblik klanjnja Bogu -

Citat:

Ne nije to smisao prostracije. Nego priznavanja potpunog veličanstva Bpžjega. Primanje pričesti je kroz povijest imalo različite oblike. Da se izrazi poštovanje Tridentinski misal je uveo klečanje (sjećam se predivne pričesti na Veliki četvrtak u mojoj rodnoj župi) Kada je uvedena pričest pod misom da se izbjegnu velike gužve i lakšeg protoka ljudi uvedena je pričest stojeći. Borci za "stojeću" pričest ne žele tim činom priznati Božju veličinu i otajstvo (to je bit problema!)Papa naglašava upravo to! I danas je pričest postala šou (za veliku većinu) tako da i ja imama velike osobne probleme ima li smisla pričešćivati sve koji dolaze na pričest! I mislim da ako se uvede "klečeća" pričest da će otpasti makar oni koji ne žele na taj način priznati Božje veličanstvo i otajstvo. "Skini obuću svoju, jer mjesto na kojem stojiš svetp je!" Na poseban način vrijedi za pričest.

Vrh

PostPostano: Pet lis 01, 2010 10:34 

Mislim da bi se u župama koje nemaju velik broj vjernika, bez problema moglo uvesti striktno pričešćivanje klečeći a u onim pobožnijim (gdje se želi više) i prostracija prije pričesti. Na taj način bi otpali svi oni koji imalo sumnjaju u Božje veličanstvo i otajstvo a pogotovo oni kojima psihološki nije jasno da kleče pred Bogom već misle da kleče pred svećenikom koji može biti i previše ljudski nastrojen izvan liturgije.
Ostaje i pitanje je li poslanje Crkve da daje put spasenja ili da otpadaju mnogi zbog ljudskih predrasuda, neznanja itd.

cunjozu je napisao/la:
Citat:

Možda bi se trebale izmisliti neke visoke ležaljke u svrhu toga da se svećenik ne mora saginjati do dolje. :D

Možda bi to ipak bilo primjerenije sakramentu Pokore i pomirenja a ne Euharistije kojem vjernik treba pristupiti kao slobodno dijete Božje.

Vrh

PostPostano: Pet lis 01, 2010 10:37 

Citat:
Možda bi to ipak bilo primjerenije sakramentu Pokore i pomirenja a ne Euharistije kojem vjernik treba pristupiti kao slobodno dijete Božje.

Bio bi to zanimljiv prizor....:D

Vrh

PostPostano: Pet lis 01, 2010 12:40 

Barnaba je napisao/la:
Mislim da bi se u župama koje nemaju velik broj vjernika, bez problema moglo uvesti striktno pričešćivanje klečeći a u onim pobožnijim (gdje se želi više) i prostracija prije pričesti. Na taj način bi otpali svi oni koji imalo sumnjaju u Božje veličanstvo i otajstvo a pogotovo oni kjima psihološki nije jasno da kleče pred Bogom već misle da kleče pred svećenikom koji može biti i previše ljudski nastrojen izvan liturgije.
Ostaje i pitanje je li poslanje Crkve da daje put spasenja ili da otpadaju mnogi zbog ljudskih predrasuda, neznanja itd.
cunjozu je napisao/la:
Citat:

Smatram da je tema prilično ozbiljna i očekivao bih da se ozbiljno raspravlja

XXX

XXX - maknuto osobno konotiranje

Vrh

PostPostano: Pet lis 01, 2010 13:12 

Mislim da ovo postaje cirkus! A i čini mi se da se zaboravlja kako vanjski stav može, ali i ne mora biti odraz unutrašnjeg odnosa.

Vrh

PostPostano: Pet lis 01, 2010 14:10 

sara je napisao/la:
..... A i čini mi se da se zaboravlja kako vanjski stav može, ali i ne mora biti odraz unutrašnjeg odnosa.

A što onda reći na abecedu filozovije kako svaka forma proizlazi iz ljudskog duha kojeg obilježava određeno stanje svijesti?

Vrh

PostPostano: Pet lis 01, 2010 15:18 

Barnaba je napisao/la:
sara je napisao/la:
..... A i čini mi se da se zaboravlja kako vanjski stav može, ali i ne mora biti odraz unutrašnjeg odnosa.

A što onda reći na abecedu filozovije kako svaka forma proizlazi iz ljudskog duha kojeg obilježava određeno stanje svijesti?

Hm, a što ćemo onda reći o predstavljanju i izvanjkosti koja ne odražava sadržaj?

Vrh

PostPostano: Pet lis 01, 2010 17:27 

sara je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
sara je napisao/la:

Hm, a što ćemo onda reći o predstavljanju i izvanjkosti koja ne odražava sadržaj?

Iskreno rečeno ne znam?

Vrh

PostPostano: Sub lis 02, 2010 10:43 

Slika

Slika

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 451 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 31  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata