Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 21, 2026 17:51

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 1631 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 109  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub ožu 20, 2010 09:00 

Da se razumijemo Crkva ne proglašava neku crkvu ili hodočasničko mjesto. To ne spada u domenu učlteljstva.
Moj biskup je proglasio jednu crkvu "svetištem za otok Brač" (to biskup može!) ali ni svećenici ni narod nisu "prihvatili" i tamo se nikada nije hodočastilo i ne vjeruje da će se hodočastiti. Prema tome ako vjernici u neko mjesto hodočaste - zbog nečega - onda Crkva može proglasiti dotičnu crkvu - svetištem. To je jedino.

Crkva može prepuručiti i zabraniti svećenicima - jer su se obvezali na posluh biskupu, prema tome i Crkvi.. vjernicima može savjetaovati da u neka mjesta ne idu.
Ali crkva ne proglašava nikakvon mjesto ili grad svetištem ili hodočasničkim mjestom.

Što se tiče Međugorja - Crkva će izreći svoj konačni sud. Moja očekivanja su ovo. Neće se priznati nadnaravnost ukazanja ni poruka.
Može se izreći pohvala okupljanju ljudi - dijeljenju sakramenta , pozvati ljude da se okoriste ovim izvorima milosti i pozvati svećenike i biskupe da budu ljudima na raspolaganju i što više učine da ljudi po sakramentima dođu bliže Bogu!

Vrh

PostPostano: Sub ožu 20, 2010 11:54 

Citat:
:lol: :lol: :lol:
Znaš kako obožavam kad mi netko začini priču : "po kaptolskim se hodnicima priča" ili "neimenovani visoki vatikanski dužnosnik je rekao" i sl. A ja tu razbijam glavu nekakvim crkvenim pravilnicima, kritičkim istraživanjima i službenim dokumentima... :mrgreen:

Usput, možeš li mi odgovoriti ovo:
koji je ključni dokaz kojim će uvjeriti ljude da su ukazanja zaista autentična? ... tvoje mišljenje ...

drago mi je sto volis kad ti neko zacini pricu

-naravno da ne postoji nekakv detektor za ukazanja je nije nego se uzimaju cinjenice, svjedoci ozdravljenja, autenticnost poruka, samo ispitivanje vidjelica, broj hodocasnika je zanemariv mada se ne ignorira u potpunost, a za pravne postupke pogledaj CIC

Vrh

PostPostano: Sub ožu 20, 2010 17:52 

sneni je napisao/la:
Da se razumijemo Crkva ne proglašava neku crkvu ili hodočasničko mjesto. To ne spada u domenu učlteljstva.
Moj biskup je proglasio jednu crkvu "svetištem za otok Brač" (to biskup može!) ali ni svećenici ni narod nisu "prihvatili" i tamo se nikada nije hodočastilo i ne vjeruje da će se hodočastiti. Prema tome ako vjernici u neko mjesto hodočaste - zbog nečega - onda Crkva može proglasiti dotičnu crkvu - svetištem. To je jedino.

Hvala na odgovoru. Sad je jasnije.
:wink: Ustvari nije. Stvar je dosta komplicirana.

Biskupi Žanić i Perić nikad nisu proglasili Međugorje svetištem.
Mi bi trebali kao katolici imati obzira prema tome, usprkos činjenici što se već godinama mjestu pripisuje taj naziv. A koriste ga i novinari i pisci knjiga, čak i neki svećenici... Diljem svijeta.

luky je napisao/la:
-naravno da ne postoji nekakv detektor za ukazanja je nije nego se uzimaju cinjenice, svjedoci ozdravljenja, autenticnost poruka, samo ispitivanje vidjelica, broj hodocasnika je zanemariv mada se ne ignorira u potpunost, a za pravne postupke pogledaj CIC

Hvala i tebi. Prije si se predstavio kao osoba od povjerenja visokih crkvenih krugova u BIH, o kojima imam visoko mišljenje, premda nisam sigurna da će oni nekritički uzimati neprovjerene činjenice...

Postavit ću podrobnije pitanje:
što misliš koje od navedenih bi moglo presuditi u korist autentičnosti:
a) svjedoci ozdravljenja
b) poruke
c) vjerodostojnost vidioca ?

Vrh

PostPostano: Sub ožu 20, 2010 19:36 

Adrijana je napisala
Citat:
a) svjedoci ozdravljenja
b) poruke

Mislim da ni jedna od ovih neće imati nikakvu vrijednost čak imaju i protu vrijednost

a) svjedoci ozudravljenja - U Lurdu postoje stručni medicinski opisi svake bolesti, toka bolesti, ljekova, liječenja, i povjest bolesti poslije ozdravljenja.. i samo malo od tih je proglašeno čudom. Nisam nigdje vidio Međugorju takvu dokumentaciju. Čudo izlječenja proglašava se kakao se kome svbidi i od bolesti koju bilo tko naziva bolersšću.

b) poruke - su vrlo problematične posebno one koje su poticvale na neposluh prema biskupu..

vidioci - pa lijepo se okoristili viđenjima - što mislim da je jedan od uvjeta da ne smiju imati koristi..

Vrh

PostPostano: Ned ožu 21, 2010 00:31 

adrijana je napisao/la:
sneni je napisao/la:

Hvala na odgovoru. Sad je jasnije.
:wink: Ustvari nije. Stvar je dosta komplicirana.

Biskupi Žanić i Perić nikad nisu proglasili Međugorje svetištem.
Mi bi trebali kao katolici imati obzira prema tome, usprkos činjenici što se već godinama mjestu pripisuje taj naziv. A koriste ga i novinari i pisci knjiga, čak i neki svećenici... Diljem svijeta.

luky je napisao/la:

Hvala i tebi. Prije si se predstavio kao osoba od povjerenja visokih crkvenih krugova u BIH, o kojima imam visoko mišljenje, premda nisam sigurna da će oni nekritički uzimati neprovjerene činjenice...

a) svjedoci ozdravljenja
b) poruke

- poznajem neke ljude u visoko crkvenim krugovim ne sve, budimo iskreni da u crkvi ima svakakvih ljudi pa to ne zaobilazi visoke krugove, takodjer nam je poznat da u crkvi veliki dio igra i politika (crkvena politika), na koji nacin se ljudi biraju itd... i iz tog razloga mislim da ce doci do potvrdjivanja Medjugorja i sam tim potrebe za osnivanjem nove biskupije koja bi dovela do stabiliziranja izmedju 3 crkvene struje unutar crkve u BIH

a od ova tri nemoze se uzeti samo jedno koje ce presudit jer sva tri se odnose na jednu cijelinu i svaki od njhi ima svoj doprinos.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 21, 2010 11:40 

luky je napisao/la:

- poznajem neke ljude u visoko crkvenim krugovim ne sve, budimo iskreni da u crkvi ima svakakvih ljudi pa to ne zaobilazi visoke krugove, takodjer nam je poznat da u crkvi veliki dio igra i politika (crkvena politika), na koji nacin se ljudi biraju itd... i iz tog razloga mislim da ce doci do potvrdjivanja Medjugorja i sam tim potrebe za osnivanjem nove biskupije koja bi dovela do stabiliziranja izmedju 3 crkvene struje unutar crkve u BIH

a od ova tri nemoze se uzeti samo jedno koje ce presudit jer sva tri se odnose na jednu cijelinu i svaki od njhi ima svoj doprinos.

:shock:
Znači: istraživanje neće biti u službi istine nego u službi politike ?!
Povuci - potegni, pa tko je jači ? Kako se "oni dogovore" ?!

Jesi ti svjestan, luky, o čemu ti pričaš?

Vrh

PostPostano: Ned ožu 21, 2010 13:41 

adrijana je napisao/la:
luky je napisao/la:

:shock:
Znači: istraživanje neće biti u službi istine nego u službi politike ?!
Povuci - potegni, pa tko je jači ? Kako se "oni dogovore" ?!

Jesi ti svjestan, luky, o čemu ti pričaš?

Kao sto rekoh u svim granam drustva politka igra veliku ulogu pa tako i u Crkvi (crkvena politika), bili zivi pa vidjeli...
- ne kazem da su istina i politika suprotno jedno od drugog, to je druga stvar sta je u glavama naseg naroda sama rijec politika povezuje s lazima i prevarama
- Ja iskreno vjerujem i mislim da se Djevica u Medjugorju ukazala, ali takodjer znam da ce politika igrat svoju ulogu u tome bas radi stabilnosti crkve u BIH

ps: zasto me vec drugi put pitas JESAM LI SVJESTAN O CEMU PRICAM, kao da sam neki maloumnik

Vrh

PostPostano: Ned ožu 21, 2010 13:45 

Kad bi sve bilo tako jednostavno, a nije, već bi Međugorje bilo proglašeno svetištem Majci Božjoj.
Postoji sumnja u autentičnost poruka, sumniv je život vidjelaca, postoji prevelika korist...sve to je jasno, ali nije jasno postoji li negdje dokumentacija o uslišanim molitvama, je li pokrenut postupak za prikupljanje medicinske dokumentacije, kao dokaz čudesnim ozdravljenjima.
Za proglašenje Alojzija Stepinca blaženim, znalo se da se svjedočanstva šalju Jurju Batelji i na koju adresu. Ovo oko Međugorja je sve nekako tajnovito i nedorečeno. Pitam se zašto...ili ja nisam upućena...

Vrh

PostPostano: Ned ožu 21, 2010 18:10 

luky je napisao/la:

Kao sto rekoh u svim granam drustva politka igra veliku ulogu pa tako i u Crkvi (crkvena politika), bili zivi pa vidjeli...
- ne kazem da su istina i politika suprotno jedno od drugog, to je druga stvar sta je u glavama naseg naroda sama rijec politika povezuje s lazima i prevarama
- Ja iskreno vjerujem i mislim da se Djevica u Medjugorju ukazala, ali takodjer znam da ce politika igrat svoju ulogu u tome bas radi stabilnosti crkve u BIH

ps: zasto me vec drugi put pitas JESAM LI SVJESTAN O CEMU PRICAM, kao da sam neki maloumnik

Daleko od toga da te mislim vrijeđati, poštujem tvoju vjeru i vjerska iskustva, oprosti ako si iz mojih postova drugačije shvatio i našao se uvrijeđen.

Jedino su mi malo čudni tvoji stavovi kako će razjašnjavanje privatnih ukazanja biti stvar crkvene politike, a ne objektivnih teoloških i empirijskih kriterija.
Tako postavljene stvari čine mi se gotovo pa blasfemija.

Znam da vi kao katolici u BiH imate teške okolnosti života i vjere, i sam si rekao da postoje tri crkveno-političke struje, što znači da ste vjerski međusobno podijeljeni i imate vjerojatno više stvari oko kojih postoje sporovi, ali Međunarodna komisija je osnovana radi razjašnjavanja okolnosti ukazanja (koja se još nazivaju "privatnim"), a ne radi rješavanja stabilnosti u BiH i crkveno-pravnih sporova.
Prava je šteta što je Međugorje od početka dio te crkvene podijeljenosti.

Drugim riječima, briga mene što neki Hercegovci koriste razna ukazanja radi svojih crkveno-političkih probitaka!
U najmanju ruku to mi izgleda skandalozno.

PS. Fenomen ukazanja prešao je granice BiH, također i Europe, u sadašnjim okolnostima ono se tiče zapravo katolika čitavog svijeta - radi toga postoji vatikanska komisija, a ne radi vaše crkveno-političke stabilnosti.
Crkveno-politička stabilnost u pravilu je rezultat poštivanja hijerarhijskog ustrojstva koji je jedinstven u KC, a on je definiran sasvim drugim crkvenim konstitucijama i aktima - koje mnogi u, meni dragoj Bosni i Hercegovini, ne poštuju!

Slobodno me razuvjeri i uvjeri u suprotno! Ovo je forum i nemoj shvaćati osobno moje dojmove o cijeloj situaciji. Imaš uvijek pravo post koji misliš da prelazi granice prijaviti moderatoru radi sankcioniranja...

Vrh

PostPostano: Ned ožu 21, 2010 20:14 

Mislim da nema potrebe da ikoga prijvaljujem pa tko ni tebe.

- naravno da je medjunarodna konferencija sazvana radi razjasnjavanja okolnosti ukazanja a ne radi NASE crkveno-politicke podjeljenosti( koja pripada KC i time je problem i KC a ne samo NAS problem, jer ako smo katolici prema tome, braca i sestre pred Gospodinom svi jednaki onda je ovo VAS problem koliko i NAS)
- vjerujem da kad dodje komisija da nece setat po Medjugorju i trazit kome se Djevica ukazala, koje izlijecen itd... normalno da ce ic preko biskupa, i crkveni glavara u BIH, i koje im oni cinjenice iznesu ili neiznesu tako ce bit
- ja vjerujem da ce komisija ic istinom a ne za namjestenom istinom, ali govorim to je do crkvenih vodja u BIH koji vec u naprijed znaju sto bi im islo u korist i sto ce se trudit prikazat vatikanskoj komisiji

Vrh

PostPostano: Ned ožu 21, 2010 20:18 

Mislim da ta komisija neće ni doći u Medjugorje - ima dovoljno materijala i izvještaja na temelju kojih će prosuditi. A ako bude potrebno neko razjašnjenja na licu mjesta onda će doći neki od članova komisije. A od Crkve u BiH je u komisiji kardinal Puljić, a sa Hrvatske strane kardinal Bozanić

Vrh

PostPostano: Pon ožu 22, 2010 13:19 

luky je napisao/la:
- naravno da je medjunarodna konferencija sazvana radi razjasnjavanja okolnosti ukazanja a ne radi NASE crkveno-politicke podjeljenosti( koja pripada KC i time je problem i KC a ne samo NAS problem, jer ako smo katolici prema tome, braca i sestre pred Gospodinom svi jednaki onda je ovo VAS problem koliko i NAS)

Naravno, bilo bi mi drago kad bi recimo otvorio novu temu o tome, pa malo više objasnio koje su to tri strane i kako izgleda cijeli problem iz tvoje perspektive, pa da vidimo gdje možemo pomoći i kako savjetovati, jer sad mi se čini da smo tek načeli smisao - pa da ne bude više nerazumijevanja (što sam ja mislila, a što si ti mislio...)

Citat:
- vjerujem da kad dodje komisija da nece setat po Medjugorju i trazit kome se Djevica ukazala, koje izlijecen itd... normalno da ce ic preko biskupa, i crkveni glavara u BIH, i koje im oni cinjenice iznesu ili neiznesu tako ce bit
- ja vjerujem da ce komisija ic istinom a ne za namjestenom istinom, ali govorim to je do crkvenih vodja u BIH koji vec u naprijed znaju sto bi im islo u korist i sto ce se trudit prikazat vatikanskoj komisiji

Također i ja se nadam da tijek rada komisije neće ometati razna prepucavanja, podmetanja, klevetanja i da neće doći do razdora, jer mi se nažalost situacija sada čini na pola puta do šizme... To je možda samo moj pesimistički dojam ... u ovaj kišni dan... :|

Vrh

PostPostano: Pon ožu 22, 2010 18:21 

Nemojte samo otvoriti klađenje da li će biti priznato ili ne :lol: Šalim se!
Zašto sve ne prepustiti Bogu? On je jedini koji zna više od svih nas zajedno.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 23, 2010 16:50 

ruta je napisao/la:
Nemojte samo otvoriti klađenje da li će biti priznato ili ne :lol:

Nećemo kladionice. Sad je korizma. :D :D

Vrh

PostPostano: Sri ožu 24, 2010 07:46 

http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID=120556

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 1631 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 109  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata