Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 21, 2026 19:16

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 1631 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 109  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet ožu 11, 2010 12:31 

Barnaba je napisao/la:
Istini za volju nije ponašanje Bečkog nadbiskupa u duhu bratske solidarnosti koja inače vlada među biskupima, jer se oni redovito jave lokalnom biskupu (koji je ujedno kanonski najmjerodavniji za događanja u svojoj biskupiji) i kad dolaze privatno, to je naprosto gesta pristojnosti i dobrog kršćanskog odgoja.
Ali i ono što je on izjavio nije nikakvo crkveno priznanje tih događaja već su novinari nastojali "nevješto" čitati između redaka. Vlasnicima novina odgovara malo bure oko Međugorja jer to podigne tiražu kada se predsjedinički kandidati dosadno i nemušto međusobno vrijeđaju.

Isto tako je važno imati u vidu neke činjenica o Bečkom kardinalu Christoph Schönborn, koji je stvarno kontraverzna osoba jer čas koketira s konzervativcima i slavi latinsku misu ali i dopušta blagoslov homoseksualnih parova u bečkoj katedrali http://cathcon.blogspot.com/2007/02/car ... e-day.html te dodjeljuje odličje političarki koja se zalaže za abortus http://www.lifesitenews.com/ldn/2008/jul/08071101.html
Što reći osim hvala dragom Bogu da nisam u njegovoj nadbiskupiji odnosno moramo moliti za vjernike koji jesu.

Slika

Slika

Nažalost ovome bi pridodao i najnoviji njegov biser kad je izjavio "Katolička crkva zbog pedofilije mora preispitati celibat" http://metro-portal.hr/vijesti/svijet/k ... ti-celibat

Slika

Vrh

PostPostano: Čet ožu 11, 2010 13:48 

Iskreno, čudi me što nema nikakvih reakcija iz Vatikana na postupke bečkog kardinala koji su, najblaže rečeno, vrlo čudni i zbunjujući, da ne kažem kako bi čovjek mogao shvatiti njegovo dodjeljivanje odličja osobi koja promovira ubojstvo!

Vrh

PostPostano: Čet ožu 18, 2010 08:54 

Ustanovljeno je pri Zboru za nauk vjere Međunarodno povjerenstvo za Međugorje, a za predsjednika Povjerenstva imenovan je kardinal Camillo Ruini – priopćeno je danas iz Tiskovnoga ureda Svete Stolice. Ustanovljeno će povjerenstvo, sastavljeno od kardinala, biskupa, vještaka i stručnjaka, raditi na povjerljiv način, a ishod vlastitoga proučavanja će podnijeti uredima Zbora za nauk vjere.
http://www.radiovaticana.org/cro/Articolo.asp?c=365232

Slika
kardinal Camillo Ruini

Vrh

PostPostano: Čet ožu 18, 2010 11:24 

Ajme nasmijao sam se Fra Tomislav (eks fratar!) ne dopušta don Ivanu (dijecezanskom svećeniku u župsku kuću i crkvu, stvar je na sudu a odvjetnici Fra Tomislava (ex fratra) tv rde da je stekao pravo jer da po međunarodnim propisima o ljudskim pravima njega se ne može istjerati iz kuće.
Evo ga na .... neću kometirati!

Vrh

PostPostano: Čet ožu 18, 2010 23:28 

sneni je napisao/la:
Ajme nasmijao sam se Fra Tomislav (eks fratar!) ne dopušta don Ivanu (dijecezanskom svećeniku u župsku kuću i crkvu, stvar je na sudu a odvjetnici Fra Tomislava (ex fratra) tv rde da je stekao pravo jer da po međunarodnim propisima o ljudskim pravima njega se ne može istjerati iz kuće.
Evo ga na .... neću kometirati!

:wink: Don Sneni, hm?

Nisu li to don Tomislav i fra Martin? http://slobodnadalmacija.hr/BiH/tabid/6 ... fault.aspx

Ima li to ikakve veze s Međugorjem?

Vrh

PostPostano: Pet ožu 19, 2010 11:06 

A sta reci o Međugorju kad sam isao kao klinac s roditeljima to mi je bilo fascinantno mjesto gdje bi svak put osjetio nesto posebno i ne opisivio, ali otkako sam nanovo otisao u Međugorje osjetio sam gadost, iskorištavanje i licemjerje, JA vjerujem da se Djevica ukazala Prvi put a ove ostala ukazanja su po meni samo izmisljotine, od Međugorja je napravljen shoping centar krunica, kipica,svete vode, po meni je to blasfemija,(Sto je Krist napravio kad je usao u Jeruzalemski hram?), prije sam stvarno i iz srca cjenio i vjerovao u to mjesto tj. vjerujem jos i dan danas, samo mi je zao sto se napravilo od toga nekad skromnog mjesta. Najvise me pogodilo proslo ljeto kad sam slusao radio Međugorje pa kad je spikerica rekla da je vidjelica rekla da ce joj se gospa ukazivat 15 dana svaki dan u 16:30, ti ljudi opce nemaju postovanja prema Svetosti. A ova buka ok priznanja Međugorja vjerojatno ce ga priznat jer se tu slijeva ogromna kolicina novca, a posto sam u takvim krugovima znam da međugorje nece vise bit fratarska zupa.
Eto toliko od mene. Mir i blagoslov.

Vrh

PostPostano: Pet ožu 19, 2010 11:23 

luky je napisao/la:
A ova buka ok priznanja Međugorja vjerojatno ce ga priznat jer se tu slijeva ogromna kolicina novca,

Ma daj, Luky, što pričaš??

Prema svim Pravilima koje je donijela Crkva to je jedan od glavnih razloga da se ukazanje ne prizna !!

http://medjugorjedocuments.blogspot.com ... ition.html
(to je samo jedna od web-stranica na kojima je opisano kako Crkva razlučuje ukazanja, prema kojim kriterijima)

Vrh

PostPostano: Pet ožu 19, 2010 11:28 

adrijana je napisao/la:
luky je napisao/la:
A ova buka ok priznanja Međugorja vjerojatno ce ga priznat jer se tu slijeva ogromna kolicina novca,

Prema svim Pravilima koje je donijela Crkva to je jedan od glavnih razloga da se ukazanje ne prizna !!

(to je samo jedna od web-stranica na kojima je opisano kako Crkva razlučuje ukazanja, prema kojim kriterijima)

da svi znamo da Crkva ne voli novce i materijalnost,
a jeli mi mozes objasnit zasto ce Međugorije bit oduzeto fratrima i bit ce predano dijacezanskim svecenicima

Vrh

PostPostano: Pet ožu 19, 2010 12:29 

luky je napisao/la:
adrijana je napisao/la:
luky je napisao/la:

da svi znamo da Crkva ne voli novce i materijalnost,
a jeli mi mozes objasnit zasto ce Međugorije bit oduzeto fratrima i bit ce predano dijacezanskim svecenicima

Mogu ti ja odgovorit zašto se općenito župe daju dijecezantskom svećenstvu. Redovnici imaju specifične karizme i rad na župi nije njihovo temeljno poslanje kao što je to dijecezantskom svećenstvu. Zato gdje god je moguće, s obzirom na broj dijecezantskih svećenika, njima se povjeravaju župe. Redovnici uskaču gdje je i dok je manjak.
U Hercegovini je davno, još Pavao VI. donio odluku kojom se župe trebaju povjeriti dijecezantskom svećenstvu prema broju raspoloživih ljudi.

Vrh

PostPostano: Pet ožu 19, 2010 12:43 

Nisam baš čuo tu varijantu da će se Međugorje oduzeti fratrima.. No ako pođemo razglabati stanje: što su fratri. Po poslanju oni su za zajednički život a ne za rad po župama. No gdje je potreba tu se onda može privremeno dati i fratrima.. Povjesno gledano: dok je Crkva u bosni bila pod jurizdikcijom Propagandae fidei onda su vrijedila jedna pravila, prestankom sultanskog imperija prestala je Crkva o Bosni biti pod Propagandaom uvedeno je redovno ustrojstvo Crkve sa sasvim drugim načinom rada i uprave. Neki fratri nikakao to prihvatiti. Pa je pitanje kakao ti ljudi poimaju svoju crkvenost. Iz ovog nejasnog odgovora izviru svi problem!

Vrh

PostPostano: Pet ožu 19, 2010 13:27 

Citat:
Mogu ti ja odgovorit zašto se općenito župe daju dijecezantskom svećenstvu. Redovnici imaju specifične karizme i rad na župi nije njihovo temeljno poslanje kao što je to dijecezantskom svećenstvu. Zato gdje god je moguće, s obzirom na broj dijecezantskih svećenika, njima se povjeravaju župe. Redovnici uskaču gdje je i dok je manjak.
U Hercegovini je davno, još Pavao VI. donio odluku kojom se župe trebaju povjeriti dijecezantskom svećenstvu prema broju raspoloživih ljudi.

ma poznajem to no svejdno hvala na odgovoru. Posto sam novi na forumu ne zelim da se pocne o meni mislit kako sam dosa stvarati razdor ili pomutnju ili pljuvati po Crkvi i njenom uredjenju svaki od nas ovde trazi odgovore na neka svoja pitanja i spoznaje pa tako i ja. Samo moram prizant da mi je sve to sad sto se dogadja oko Medjugorja malo sumnjivo jer bas sad kad bi trebalo doci do verificiranja Medjugorja isto vremeno se, govori o formiranju Trebinjske-biskupije.
- a i mozda je teska rijeci ali gadi mi se kad vidim ono trgovanje s krunicama, kipovima, molitvenicima zar vama to ne smeta
- nemozemo zanijekt da je Medjugorje preraslo u vjerski turizam a sa samim tim dolazi i do mogucih skretanja s puta i upadanje u materijalnost protiv kojeg se Crkva borila kroz stoljeca da bi i sama upala pod utjecaj materijalizma
- kako moj djed kaze "gdje god ima para ima i vraga", pa mi je ta njegova recenica dala za razmisljanje da bi dosao do zakljucka u SZ Bog je pokusavao toliko puta narod otkinuti od idolopoklonstva tj. klanjanju asirskom bogu Ballu (imaju ga sve kulture tog vremena samo pod razlicitim imenom) danas je taj Ball itekako ziv samo se naziva Novac, kojemu smo svi postali robovi na jedan veci ili manji nacin, Zato ne zelim da se nekad tako jedno prekrasno mjesto kao sto je Medjugorje pretvori u nakazu.

nadam se da ste me razumijli sto zelim reci

Vrh

PostPostano: Pet ožu 19, 2010 17:28 

luky je napisao/la:
jer bas sad kad bi trebalo doci do verificiranja Medjugorja

Jesi siguran da će baš do toga doći?

Pogledaj kako su različiti mediji različito prenijeli vijest o osnivanju Međunarodnog istražnog povjerenstva za M.:

This investigation will put an end to any doubts and it’ll be critical for the millions of pilgrims who visit this shrine every year. / Ova istraga okončat će svaku sumnju i bit će kritična za milijune hodočasnika koji svake godine posjećuju ovo svetište. (RomeReports)
*
Međugorje - korak do priznanja (Večernji list)
*
Kako je javila tiskovna agencija Kathpress, u središtu njihova ispitivanja ne bi trebala biti navodna ukazanja Blažene Djevice Marije, nego duhovni život i pastoralna pratnja hodočasnika u Međugorju. Istražna komisija Svete Stolice za crkveno nepriznato hodočasničko mjesto u Bosni i Hercegovini već je više puta bila najavljivana. (Glas Koncila)
*
Kako možeš biti siguran unaprijed do kakvih rezultata će doći to Povjerenstvo?

Vrh

PostPostano: Pet ožu 19, 2010 22:14 

adrijana je napisao/la:
luky je napisao/la:
jer bas sad kad bi trebalo doci do verificiranja Medjugorja

Jesi siguran da će baš do toga doći?

Pogledaj kako su različiti mediji različito prenijeli vijest o osnivanju Međunarodnog istražnog povjerenstva za M.:

This investigation will put an end to any doubts and it’ll be critical for the millions of pilgrims who visit this shrine every year. / Ova istraga okončat će svaku sumnju i bit će kritična za milijune hodočasnika koji svake godine posjećuju ovo svetište. (RomeReports)
*
Međugorje - korak do priznanja (Večernji list)
*
Kako je javila tiskovna agencija Kathpress, u središtu njihova ispitivanja ne bi trebala biti navodna ukazanja Blažene Djevice Marije, nego duhovni život i pastoralna pratnja hodočasnika u Međugorju. Istražna komisija Svete Stolice za crkveno nepriznato hodočasničko mjesto u Bosni i Hercegovini već je više puta bila najavljivana. (Glas Koncila)
*
Kako možeš biti siguran unaprijed do kakvih rezultata će doći to Povjerenstvo?

o Glasu koncila necu nista pricat to je stvar za sebe,
- nisam 100% siguran u potvrdu Međugorja, ali posto se krecem u tim krugovima pojedine kolege su mi rekle o stanju Medjugorja nebi o imenima jer mislim da to nebi bilo u redu jer mi je receno u povjerenju, a ti ljudi su vodeci crkveni ljudi u BIH

Vrh

PostPostano: Pet ožu 19, 2010 22:36 

Koliko ja znam Crkva ne priznaje nikakvo hodočasničko mjesto. To se uopće Crkve ne tiče - nego Crkva ispituje nadnaravnost i vjerodostojnostz ukazanja i eventualnih poruka. Sve ostalo su tlapnje!

Vrh

PostPostano: Pet ožu 19, 2010 23:22 

luky je napisao/la:
- nisam 100% siguran u potvrdu Međugorja, ali posto se krecem u tim krugovima pojedine kolege su mi rekle o stanju Medjugorja nebi o imenima jer mislim da to nebi bilo u redu jer mi je receno u povjerenju, a ti ljudi su vodeci crkveni ljudi u BIH

:lol: :lol: :lol:
Znaš kako obožavam kad mi netko začini priču : "po kaptolskim se hodnicima priča" ili "neimenovani visoki vatikanski dužnosnik je rekao" i sl. A ja tu razbijam glavu nekakvim crkvenim pravilnicima, kritičkim istraživanjima i službenim dokumentima... :mrgreen:

Usput, možeš li mi odgovoriti ovo:
koji je ključni dokaz kojim će uvjeriti ljude da su ukazanja zaista autentična? ... tvoje mišljenje ...

sneni je napisao/la:
Koliko ja znam Crkva ne priznaje nikakvo hodočasničko mjesto. To se uopće Crkve ne tiče - nego Crkva ispituje nadnaravnost i vjerodostojnostz ukazanja i eventualnih poruka. Sve ostalo su tlapnje!

Hodočasnici se ne tiču Crkve? Zanimljivo...

A ja sam mislila kad se sve zbroji i oduzme postoje tri moguća ishoda:

a) priznanje i dopuštanje službenih hodočašća
b) nepriznanje, ali dopuštanje hodočašća pod posebnom pastoralnom skrbi - (što god to značilo)
c) nepriznanje i zabrana svih daljnjih hodočašća

???

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 1631 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 109  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata