Da, Dragutin Hrastović ima dobrih stvari.
Ne znam je li izdavao još koji album pošto zadnjih godina slabije pratim scenu, a i sama događanja na duhovnoj sceni su mi nekako "nevidljivija", ne znam kako bih to opisao.
Ranije bi se o izlasku nekog cda odmah saznalo na nekom od foruma pa bi se čak i našao neki link za download, ljudi bi to dijelili, nekad bi i sami izvođači dali cd na besplatan download.
Imao sam nekad doslovno gomiletinu cdova raznih glazbenih pravaca, često sam i sam kupovao duhovnu glazbu, a ono što ne bih uspio kupiti, kažem, nekako bi se nabavilo - od prijatelja, od časne sestre, na forumu negdje....
Sad toga više nema.
Znam počesto pročitati na IKAi ili nekom vjerskom portalu da je netko predstavio svoj album duhovne glazbe, ali što se događa - nigdje albuma ni za čuti informativno kako zvuči niti za kupiti.
Valjda bi se kupac trebao toliko truditi pa tražiti u kojoj je župi navedeni umjetnik/zbor, pa tražiti kontakt, pa tražiti informacije o cijeni i naručivati na kraju cd. Čudno mi to nekako.
Kao da se ljudi zadovoljavaju time da im se album jednom spomene na nekom portalu i to je to. A nije to to, svi znamo i vidimo.
Tako mi je netko skrenuo pažnju na fra Marina Karačića ili sam slučajno naletio, ne znam više, ali taj čovjek je sve pjesme sa svog albuma stavio na YouTube.
Meni se jako svidio njegov rad i išao sam detaljnije pogledati izdavača i sve kako bih baš iz poštovanja kupio cd mada ga nemam u što ni staviti, eventualno u ovaj razdrndani stari laptop (šifra "poplava", nije se uspjelo sve vratiti na staro stanje, nema love za pojačala, zvučnike, cd playere), ali cda više nema za kupiti, valjda sam prekasno saznao za fra Marina (prije možda godinu i nešto).
Tako da mi je bilo čudno da nema više cda za kupiti, ali i drago jer se rasprodalo kompletno izdanje što inače nije slučaj s baš puno albuma/izvođača.
Znam jer vidim da u web shopu Laudata ili Glasa Koncila i dalje u ponudi stoje albumi stari i po 10 godina i više.
Zato mi je malo krivo i čudno da neki izvođači ne stave album na slobodan download nakon nekog vremena. Npr, to bi moglo uraditi i neko tijelo zaduženo za organizaciju i održavanje Uskrsfesta - on mi prvi pada na pamet kao najveća i najznačajnija manifestacija duhovne glazbe kod nas.
Znam da tu ima puno peripetija s autorskim pravima i takvim stvarima, ali sve se to da urediti.
Zar ne bi bilo sjajno da možeš doći na web stranicu i naći cijelu povijest Uskrsfesta, imati mogućnost vidjeti npr. popis izvođača od svake godine pa i poslušati barem dio svake pjesme. Možda čak tu i kupiti ili besplatno skinuti nešto, sve, bilo šta.
I dalje se kod nas Crkva premalo angažira oko tih i sličnih stvari.
Sve je spalo na dva-tri svećenika mlađe generacije koji svojim trudom dopiru do javnosti, ali nema nekog sustavnog informiranja/poučavanja o nekim stvarima iz same Crkve kod nas.
Ista je situacija i s knjigama duhovne tematike. Masu ljudi nema pojma da postoje izdavači takvih knjiga i da se za malo novaca često može naći odličnih knjiga.
Nije ništa bolja situacija ni kad je u pitanju npr. informiranje javnosti o redovničkim zajednicama, redovima, povijesti istih - ničega od tih stvari nema po župama.
Nema gostovanja propovjednika, redovnika, misionara, redovničkih kandidata po župama (ili ih ima ekstremno malo i to uglavnom po velikim gradskim župama), nema biblijskih skupina, slabo ili nikako molitvenih zajednica i onda se čudimo da je sve mrtvo, da smo mlaki i nikakvi.
Takvih stvari uglavnom ima po gradovima - pratim stranicu svoje nadbiskupije (Đakovačko-Osječka) i rastu mi zazubice kad vidim raspored aktivnosti i događanja u samom Đakovu, pa u vikarijatu u Osijeku....svega i svačega.
Da ne spominjem da su u gradovima uglavnom smješteni i svi značajniji samostani i redovničke zajednice tako da nama "tugomirima" iz raznih provincija ostaje samo tužno blejati u sve te rasporede događanja i bogatstvo ponude - od biblijskih grupa do duhovnih vježba u tišini, npr.
Biskupa vidiš jednom u 5 godina kad su vizitacije - zapravo ni tada jer često pošalje u zamjenu vikara. Da je sreće ne bi se smirivao, stalno bi obilazio i hrabrio stado, posjećivao, živio s njim.
Ovako ispada kao neki feudalac, Božeprosti, koji samo docira i šalje "poslanice" iz udobnosti svoga dvorca.
Karikiram, znam, ali nije to ni baš tako daleko od istine. Kojekakve čudne izjave nekih biskupa bolje da i ne spominjem (prvi val "izbjeglica", sjećate se).
No, to nije tema naše današnje emisije

Iovako sam zaglibio izvan teme. Prekidam.