Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sub tra 25, 2026 20:15

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 9 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Ned vel 19, 2017 18:03 

Najprije moram priznati: prošle godine me zaista obradovalo kad je u kategoriji popularne duhovne glazbe na Porinu najviše glasova dobio album "Kamenita vrata live". Čuvši tek 2-3 pjesme koje su mi se svidjele i prateći natpise o toj molitvenoj zajednici koja se okuplja na Kam. vratima, rekoh najprije "hvala Bogu" za njih ustrajne, kupih i ja album - zaista je prelijep i kvalitetan...
Dobro, da skratim priču, na tom albumu naime polovica pjesama su zapravo prepjevi stranih (mahom evangeličkih i pentekostalnih) pjesama slavljenja, tj. pjesama koje se izvode na njihovim bogoslužjima i koncertima, i kad to shvatih, malo mi postade krivo što pobjednici Porina ipak nisu bili Uskrsfest-ovci. (Poslušala sam na Deezeru i njihov album. Prelijep je.)

Razlika između jednog i drugog albuma jest u tome što su na prvome izvrsni, provjereni i etablirani izvođači, a pjesme su uglavnom prepjevani svjetski hitovi, a na drugome albumu su doista autorske pjesme onih kreativnih pojedinaca i skupina koji se trude ostvariti nešto novo i dati pečat svom radu u hrvatskoj duhovnoj glazbi. I to im doista ide. (Neka ne proturiječi nitko tko nije poslušao cijeli album.)

Nekako sa zadrškom sam ovih dana pročitala vijest na Laudato-portalu kako se osniva tim prevoditelja pjesama slavljenja i štovanja(!), a istovremeno je objavljena vijest da se ove godine neće održati Uskrsfest zbog datumskog preklapanja sa Susretom mladih...?

Koja "radost" da će nas baš ove godine preplaviti nove-nove-nove pjesme sa svjetskih top-lista koje tako nestrpljivo očekujemo, da i mi budemo u trendu sa svjetskim ekumenskim zbivanjima...?

Vrh

PostPostano: Sri vel 22, 2017 00:37 

adrijana je napisao/la:

Nekako sa zadrškom sam ovih dana pročitala vijest na Laudato-portalu kako se osniva tim prevoditelja pjesama slavljenja i štovanja(!), a istovremeno je objavljena vijest da se ove godine neće održati Uskrsfest zbog datumskog preklapanja sa Susretom mladih...?

Koja "radost" da će nas baš ove godine preplaviti nove-nove-nove pjesme sa svjetskih top-lista koje tako nestrpljivo očekujemo, da i mi budemo u trendu sa svjetskim ekumenskim zbivanjima...?

Ček, šta stvarno? Netko će osnovati tim prevoditelja strane duhovne glazbe? Mislim, stvarno....
I čudi me da te iznenadila činjenica o tolikim prepjevima u domaćoj duhovnoj glazbi. Redovna praksa već dugo. (Npr. Emanuel, Božja pobjeda, Palićke koje pucaju svom snagom (promašenom, IMHO) s još jednom verzijom "Mary, did you know", Ana-Marija Šarić (Svoja ću koljena), čak i stara garda tipa Fides....ima ih... (Divan si, U Tvojoj prisutnosti, Nek pada......)
Btw, si slušala fra Marina Karačića? Sjajan, kompletan autor.
I istina, Uskrsfest je sigurno bolji nego prepjevi stranih duhovnih pjesama makar se mora biti realan pa priznati da su i domaći autori duhovne glazbe već dugo ukalupljeni u prastare klišeje tako da nije rijetko da se na Uskrsfestu pojavi i ultra-promašena ljigica od pjesme (možda grubo reći "ljigica" za duhovnu pjesmu, ali kužiš poantu).

No, Uskrsfest je još mila majka za vukovarski Bonofest na koji se slete i "Kurta i Murta", npr. davno zaboravljene "dive" tamburaške glazbe, njihovi muški ekvivalenti, pa neka nova imena koja inače uopće ne sviraju duhovnu glazbu (npr. mladi ili nedovoljno poznati tamburaški sastavi željni probitka i bilo kojeg načina promocije) i slični likovi. Uz par izuzetaka, naravno - obično Čedo ili tako netko, zadnje dvije godine fra Marin i još par likova.

Uglavnom, ovo bi se možda moglo pretvoriti u temu o (domaćoj) duhovnoj glazbi. ;-)

EDIT:

Zaboravih - ovo s otkazivanjem ovogodišnjeg Uskrsfesta zbog preklapanja datuma sa SHKM je također ogroman promašaj. Šta je bilo tako teško pomaknuti datum tjedan unaprijed? Bzvz.

Vrh

PostPostano: Sri vel 22, 2017 21:49 

Evo i linka
http://laudato.hr/Novosti/Glazba/Osniva ... -i-st.aspx
tko ne vjeruje...

Slažem se, Filipe, u vezi fra Marina, ali zaista ne znam koji je povod ovom (gore navedenom) zbivanju u Crkvi u Hrvata.

Meni su te pjesme odviše sentimentalne (ugođaj glazbe je u prvom planu, a tekst se primijeti tek nakon nekoliko slušanja). A mislim da se ne smije poistovjetiti glazbeni užitak i doživljaj sa "silaženjem Duha Svetoga", kao što to Hillsong u svojim intervjuima govore. Istina je da glazba utječe na psihu, i može izazvati i trans i duhovno ispunjenje i veliku radost, ali bit duhovnih pjesama nije u tome... Ne znam kako da to objasnim.

Ove godine će se na Porinu opet dogoditi kao i lani: u kategoriji popularne duhovne glazbe (koja je na sreću slušanija i popularnija od nekih drugih nominiranih žanrova, iako je radijske postaje uglavnom izbjegavaju) - sastaju se Emanuel, album "Svake slave dostojan", Uskrs fest 2016 i "Božićne pjesme" Čede Antolića.

http://porin.org/content/nominacije-2017-godina

Vrh

PostPostano: Čet vel 23, 2017 01:27 

Svašta, da ne povjeruješ.
Citiram samo dio:
Na inicijativu Rahele Grozdanov koordinatorice za Hrvatski nacionalni tim za prijevode pjesama slavljenja i štovanja ovaj tim pokušati će ''uvesti red'' u prijevode pjesama slavljenja i štovanja s engleskog jezika kako bismo imali samo jedan kvalitetan i autoriziran prijevod pjesme na nivou Hrvatske.

Otkud uopće postoji nešto što se zove "Hrvatski nacionalni tim za prijevode pjesama slavljenja i štovanja"? Tko je to osnovao i kad?
Rahela Grozdanov, nije li to pjevačica protestantskog kršćanskog banda "Kristina"? Mislim da se želi promovirati kroz ovo "tijelo" i tu čudnu aktivnost "uvođenja reda" u prijevode stranih pjesama.
Pazi ti tu oholost - oni će uvesti reda i odlučiti što je dobar prijevod. Valjda je frustrirana što prijevodi koje ona pjeva ne prolaze tako dobro kao neki drugi, puno uspješniji - padaju mi na pamet "Divan si", "Nek pada" te "Jer Ti si predivan Bog" koja je dobila takav prijevod i izvedbu koji su ju učinili gotovo novom pjesmom, daleko jačom i od samog originala.
Uostalom, tko meni može reći koji ću ja prijevod koristiti i zabraniti mi da uradim svoj prijevod? Zatim je tu i pitanje nečega što se zove prepjev pjesme, obrada - dakle ne čisti 1/1 prijevod nego moj doživljaj i prepjev nečije pjesme koji uglavnom/najčešće nije doslovan prijevod nego upravo prepjev, dakle nešto slobodniji pristup. Tako zapravo i jeste u svim glazbenim žanrovima kad se rade prepjevi/obrade koje uključuju prijevod.
Druga stvar je ako se izvođač odlučio na obradu na originalnom jeziku na kojem je pjesma snimljena.
Užas!

Uglavnom - ajme!! Što dalje sve gore.

A što reći kad su u pitanju nominacije za Porina?
Situacija nešto drugačija nego kad je u pitanju "svjetovna" produkcija, ako ništa, a ono zbog puno manjeg broja izdanja duhovnih albuma.
Mislim da će Čedo skupit Porina, ali više kao neku satisfakciju da daju čovjeku jer ako ga nije dobio za "Jutro" onda stvarno...
Doduše, mislim da je Željka Marinović svojevremeno dobivala neke Porine za duhovnu glazbu tj. albume čiji je autor zapravo bio Čedo.
A i ovogodišnja nominacija s "Božićnim pjesmama" nema tu težinu jer se radi o tradicionalnim pjesmama, a aranžmane je, mislim, većinom radio Matija, tako da i ovo ispada u neku ruku "nepotpun" Porin, zapravo samo za izvedbu.
"Jutro" je zaista jak, prejak, kompletno autorski i izvođački album i to je trebalo biti prepoznato i nagrađeno Porinom.....ako još netko uopće mari za Porin, actually...

Vrh

PostPostano: Pet vel 24, 2017 15:53 

Nije baš tako. :roll: Protestanti se imaju pravo ljutiti ako katolici šakom i kapom preuzimaju njihove pjesme.
Pa što ti misliš? ... Pa uskoro se katolička liturgija i npr. baptističko bogoslužje neće uopće razlikovati!

P.S. Evo jedne parodije na temu: https://www.youtube.com/watch?v=GhYuA0Cz8ls

I još jedne dobre o modernoj glazbi: https://www.youtube.com/watch?v=_q43NRD6hgw

:lol:

Vrh

PostPostano: Pet vel 24, 2017 19:35 

adrijana je napisao/la:
Nije baš tako. :roll: Protestanti se imaju pravo ljutiti ako katolici šakom i kapom preuzimaju njihove pjesme.

Ne kužim te baš ovdje, šta nije baš tako?
Nemaju se šta ljutiti protestanti, ovi ili oni nego samo i jedino autori pjesama.
Ne znam za sve domaće izvođače, ali znam da neki uredno traže dozvolu i traže autorizaciju prijevoda/prepjeva čak. Ponovo, nisam siguran baš tko, ali mislim da su to radili i Emanuel i Božja pobjeda.

adrijana je napisao/la:
Pa što ti misliš? ... Pa uskoro se katolička liturgija i npr. baptističko bogoslužje neće uopće razlikovati!

Što ja mislim? Evo što - godinama sam slušao dosta duhovne glazbe, kupovao cdove, neki ljudi su me stvarno dotaknuli, ali ono što je bitno za našu temu ovdje je to da ni pod razno ne odobravam tzv. "mise mladih", "mise za mlade" pa onda mladi sviraju, "animiraju" misu.
To mi je nešto prestrašno, užas jedan. Mislim da takvo što uopće ne bismo smjeli raditi.
Takvu duhovnu glazbu može se svirati na molitvenim susretima, susretima mladih, raznim druženjima, eventualno na klanjanjima ponešto iz tog repertoara.

Nažalost, pokretanje zbora mladih je najlakši način da se nešto u župi pokrene s tom djecom jer uvijek imaš nekog klinca koji drnda po gitari ili uz malo sreće i nekoga tko nabada po klaviru pa se onda to nekako zakotrlja i eto ti aktivnosti za mlade.
No, što se događa - skupe se, imaju probe, traje to usviravanje i upjevavanje i to im je zanimljivo. Zatim se približi Božić pa se organizira kakav božićni koncert, svi ushićeni, svi sretni.

Međutim, onda su blagdani završili, sve je opet sivo i dosadno, djeca počnu gubiti volju i traže još nešto, neki angažman iii......onda se počne razmišljati da im se dadne da sviraju na jednoj misi, bar na jednoj mjesečno....
Zapravo sam ti upravo opisao situaciju u našoj župi. I iskreno - bojim se ishoda tih promišljanja jer mislim da će im župnik ipak dopustiti da sviraju tu jednu misu kako se mladi ne bi osjećali zapostavljeno jer su ipak uložili nekakav trud i vrijeme u taj zbor.

A zbor se u međuvremenu osuo - i dalje na susrete mladih dolazi dosta ljudi, ali nisu više svi u zboru kao nekad.
S nekih blizu 40 članova zbor je pao na možda 12-15 ljudi. Što nije nužno loše za samu "zvučnu sliku", ali de sad...to sad otvara još drugih pitanja - želiš li da ti svi sudjeluju zdušno i punim srcem bez obzira na vokalne sposobnosti ili misliš loviti kakvo "savršenstvo" u izvedbi...
No, opet ja naširoko. Uglavnom, nisam za to da se takva glazba izvodi na sv. misi.
Neka se mladima (tj. ne samo njima) organizira molitvena zajednica ili bar neki molitveni susreti s klanjanjem ili bez, kako god, gdje bi oni mogli svojim sviranjem i pjevanjem dati dio sebe.

A što se tiče glazbe na misi - pa ja stalno raspravljam i s časnom orguljašicom s kojom se znam desetljećima da smanji malo doživljaj s pjesmama i sa svojim zborom, hehe.
Gomila stvari mi i tu smeta i nepotrebno se želi uloviti nekakva virtuoznost (sic) izvedbe sa zborom pa stalno uvježbavaju i nove pjesme i misne tekstove na neke druge melodije, aranžmane tako da se tu često nađe i jako ružnih, dosadnih i pretjeranih stvari gdje puk na misi dođe više kao publika, kao da si na koncertu.
Ne možeš sudjelovati jer ne znaš aranžman, melodiju za koju su se taj dan odlučili.....ništa, samo si publika veći dio mise jer skoro sve dijelove pjevaju. Ponekad se da skužiti da je i župniku to lagano "over the top".
Mislim da smo nekad davno već pisali nešto o tome na forumu.
Najsretniji bih bio da se glavni dijelovi mise (Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Agnus Dei) jednostavno samo mole, dakle govore. Ostaje dovoljno prostora i za sviranje i pjevanje. No...

I, da - dobar ti je ovaj video o modernoj glazbi.
Ovaj o duhovnoj je možda zamišljen kao parodija, ali to zapravo i nije. Samo je pristup malo ironičan. Zapravo se radi o skupu pravila i situacija koji su primjenjivi na svaki glazbeni žanr.

Vrh

PostPostano: Pet vel 24, 2017 22:57 

Filip. izgleda da je situacija svvugdje identična s tim mladima, jer opisao si baš kako je, u detalj!!
Ova rasprava je odlična i ovo počinje smetati mnoge koji ne ovise o plitkim emocijama za koje prostestantske pjesme i služe!
I da, zaboravili ste Dragutina Hrastovića, koji ima odlične stvari!!

Vrh

PostPostano: Sub vel 25, 2017 10:10 

Da, Dragutin Hrastović ima dobrih stvari.
Ne znam je li izdavao još koji album pošto zadnjih godina slabije pratim scenu, a i sama događanja na duhovnoj sceni su mi nekako "nevidljivija", ne znam kako bih to opisao.

Ranije bi se o izlasku nekog cda odmah saznalo na nekom od foruma pa bi se čak i našao neki link za download, ljudi bi to dijelili, nekad bi i sami izvođači dali cd na besplatan download.

Imao sam nekad doslovno gomiletinu cdova raznih glazbenih pravaca, često sam i sam kupovao duhovnu glazbu, a ono što ne bih uspio kupiti, kažem, nekako bi se nabavilo - od prijatelja, od časne sestre, na forumu negdje....
Sad toga više nema.

Znam počesto pročitati na IKAi ili nekom vjerskom portalu da je netko predstavio svoj album duhovne glazbe, ali što se događa - nigdje albuma ni za čuti informativno kako zvuči niti za kupiti.
Valjda bi se kupac trebao toliko truditi pa tražiti u kojoj je župi navedeni umjetnik/zbor, pa tražiti kontakt, pa tražiti informacije o cijeni i naručivati na kraju cd. Čudno mi to nekako.
Kao da se ljudi zadovoljavaju time da im se album jednom spomene na nekom portalu i to je to. A nije to to, svi znamo i vidimo.

Tako mi je netko skrenuo pažnju na fra Marina Karačića ili sam slučajno naletio, ne znam više, ali taj čovjek je sve pjesme sa svog albuma stavio na YouTube.
Meni se jako svidio njegov rad i išao sam detaljnije pogledati izdavača i sve kako bih baš iz poštovanja kupio cd mada ga nemam u što ni staviti, eventualno u ovaj razdrndani stari laptop (šifra "poplava", nije se uspjelo sve vratiti na staro stanje, nema love za pojačala, zvučnike, cd playere), ali cda više nema za kupiti, valjda sam prekasno saznao za fra Marina (prije možda godinu i nešto).
Tako da mi je bilo čudno da nema više cda za kupiti, ali i drago jer se rasprodalo kompletno izdanje što inače nije slučaj s baš puno albuma/izvođača.
Znam jer vidim da u web shopu Laudata ili Glasa Koncila i dalje u ponudi stoje albumi stari i po 10 godina i više.

Zato mi je malo krivo i čudno da neki izvođači ne stave album na slobodan download nakon nekog vremena. Npr, to bi moglo uraditi i neko tijelo zaduženo za organizaciju i održavanje Uskrsfesta - on mi prvi pada na pamet kao najveća i najznačajnija manifestacija duhovne glazbe kod nas.
Znam da tu ima puno peripetija s autorskim pravima i takvim stvarima, ali sve se to da urediti.

Zar ne bi bilo sjajno da možeš doći na web stranicu i naći cijelu povijest Uskrsfesta, imati mogućnost vidjeti npr. popis izvođača od svake godine pa i poslušati barem dio svake pjesme. Možda čak tu i kupiti ili besplatno skinuti nešto, sve, bilo šta.
I dalje se kod nas Crkva premalo angažira oko tih i sličnih stvari.
Sve je spalo na dva-tri svećenika mlađe generacije koji svojim trudom dopiru do javnosti, ali nema nekog sustavnog informiranja/poučavanja o nekim stvarima iz same Crkve kod nas.
Ista je situacija i s knjigama duhovne tematike. Masu ljudi nema pojma da postoje izdavači takvih knjiga i da se za malo novaca često može naći odličnih knjiga.

Nije ništa bolja situacija ni kad je u pitanju npr. informiranje javnosti o redovničkim zajednicama, redovima, povijesti istih - ničega od tih stvari nema po župama.
Nema gostovanja propovjednika, redovnika, misionara, redovničkih kandidata po župama (ili ih ima ekstremno malo i to uglavnom po velikim gradskim župama), nema biblijskih skupina, slabo ili nikako molitvenih zajednica i onda se čudimo da je sve mrtvo, da smo mlaki i nikakvi.
Takvih stvari uglavnom ima po gradovima - pratim stranicu svoje nadbiskupije (Đakovačko-Osječka) i rastu mi zazubice kad vidim raspored aktivnosti i događanja u samom Đakovu, pa u vikarijatu u Osijeku....svega i svačega.
Da ne spominjem da su u gradovima uglavnom smješteni i svi značajniji samostani i redovničke zajednice tako da nama "tugomirima" iz raznih provincija ostaje samo tužno blejati u sve te rasporede događanja i bogatstvo ponude - od biblijskih grupa do duhovnih vježba u tišini, npr.

Biskupa vidiš jednom u 5 godina kad su vizitacije - zapravo ni tada jer često pošalje u zamjenu vikara. Da je sreće ne bi se smirivao, stalno bi obilazio i hrabrio stado, posjećivao, živio s njim.
Ovako ispada kao neki feudalac, Božeprosti, koji samo docira i šalje "poslanice" iz udobnosti svoga dvorca.

Karikiram, znam, ali nije to ni baš tako daleko od istine. Kojekakve čudne izjave nekih biskupa bolje da i ne spominjem (prvi val "izbjeglica", sjećate se).

No, to nije tema naše današnje emisije ;-)
Iovako sam zaglibio izvan teme. Prekidam. :!: :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Sub vel 25, 2017 20:59 

Filip je napisao/la:
"Jutro" je zaista jak, prejak, kompletno autorski i izvođački album i to je trebalo biti prepoznato i nagrađeno Porinom.....ako još netko uopće mari za Porin, actually...

Porin je, istina, od početka zapravo bio pun nekih čudnih nominacija i ludih kombinacija pa ni samim izvođačima nekad nije bilo jasno zašto ih struka stavlja u tu i tu kategoriju i na temelju čega ih uspoređuje. Sjećam se kako je Josipa Lisac prošle godine bojkotirala Porin jer su ju stavili u istu kategoriju s „nekom nepoznatom“ Darijom Hodnik koja je dotad pjevala back vokale... Ove godine u kategoriji „zabavne glazbe“ nominirani su Tereza Kesovija, Hrvoje Hegedušić i Jelena Rozga. Ne znam po čemu je jedna Tereza s 50 godina karijere, koja je zaista profesionalna glazbenica, zaslužila da ove godine „struka“ bira između nje i Jelene Rozge. Niti je Terezin album protekle godine bio nekako posebno slušan da bi se moglo reći da je na poseban način obilježio zabavnu glazbu 2016. godine, niti Jelenin spada u istu ravan s njom (a i objavljen je tek sredinom prosinca, pa ni on nije „obilježio“ proteklu godinu). A o tome da je polovica potonjeg albuma neki balkanski kič i trash, da ne govorimo. (Da ne ispadne da je samo Jelena kriva, naposljetku ne vidim ni razloga zašto baš navedeni albumi u kategoriji „album godine“ zaslužuju nekakvu posebnu „stručnu nagradu“. Kojim zaslugama?)
Uglavnom, ako se (a to vidim) Porin bori protiv kiča u glazbi promoviranjem neke nazovi-rock, alternativne, klupske i urbane pop-glazbe, onda samo mogu reći da to ne slušam niti pratim, jer upravo oni čine pojmove „glazbena“ i „kultura“ proturječnim, kao npr. zimsko ljetovanje... (vidi: Let3, Elemental...)

Citat:
Što ja mislim? Evo što - godinama sam slušao dosta duhovne glazbe, kupovao cdove, neki ljudi su me stvarno dotaknuli, ali ono što je bitno za našu temu ovdje je to da ni pod razno ne odobravam tzv. "mise mladih", "mise za mlade" pa onda mladi sviraju, "animiraju" misu.
To mi je nešto prestrašno, užas jedan. Mislim da takvo što uopće ne bismo smjeli raditi.
Takvu duhovnu glazbu može se svirati na molitvenim susretima, susretima mladih, raznim druženjima, eventualno na klanjanjima ponešto iz tog repertoara.

Nažalost, pokretanje zbora mladih je najlakši način da se nešto u župi pokrene s tom djecom jer uvijek imaš nekog klinca koji drnda po gitari ili uz malo sreće i nekoga tko nabada po klaviru pa se onda to nekako zakotrlja i eto ti aktivnosti za mlade.
No, što se događa - skupe se, imaju probe, traje to usviravanje i upjevavanje i to im je zanimljivo. Zatim se približi Božić pa se organizira kakav božićni koncert, svi ushićeni, svi sretni.

Međutim, onda su blagdani završili, sve je opet sivo i dosadno, djeca počnu gubiti volju i traže još nešto, neki angažman iii......onda se počne razmišljati da im se dadne da sviraju na jednoj misi, bar na jednoj mjesečno....
Zapravo sam ti upravo opisao situaciju u našoj župi. I iskreno - bojim se ishoda tih promišljanja jer mislim da će im župnik ipak dopustiti da sviraju tu jednu misu kako se mladi ne bi osjećali zapostavljeno jer su ipak uložili nekakav trud i vrijeme u taj zbor.

A zbor se u međuvremenu osuo - i dalje na susrete mladih dolazi dosta ljudi, ali nisu više svi u zboru kao nekad.
S nekih blizu 40 članova zbor je pao na možda 12-15 ljudi. Što nije nužno loše za samu "zvučnu sliku", ali de sad...to sad otvara još drugih pitanja - želiš li da ti svi sudjeluju zdušno i punim srcem bez obzira na vokalne sposobnosti ili misliš loviti kakvo "savršenstvo" u izvedbi...
No, opet ja naširoko. Uglavnom, nisam za to da se takva glazba izvodi na sv. misi.
Neka se mladima (tj. ne samo njima) organizira molitvena zajednica ili bar neki molitveni susreti s klanjanjem ili bez, kako god, gdje bi oni mogli svojim sviranjem i pjevanjem dati dio sebe.

Upravo si opisao situaciju i u mojoj župi. Gotovo u tančine. Nevjerojatno kako župnici koji bi na neki način mogli u par poteza okupiti raznolike udruge u svojoj župi (osobito s malo članova) i povezati ih jednostavno: molitvom, pjesmom, druženjem; zapravo inercijom čine suprotno, udruge se razdvajaju (ovo je naša misa, ono je vaša), svaka ima svoje vrijeme i svoj opis poslova, nema mogućnosti prijelaza iz jedne u drugu (npr. mladi su u pjevačkom zboru, stari u Caritasu), traži se „aktivnost“, a nema međusobnog zajedništva... Pjevanje u crkvenom zboru po nekoj vjerskoj logici trebao bi voditi k dubljem unutarnjem angažmanu u liturgiji, dubljem shvaćanju vrijednosti svete mise, a to nije samo „zabava u dosadno nedjeljno jutro“ niti taština („ljudi me lajkaju jer pjevam na misi“), jer to prije ili kasnije vodi u razočaranje.

Citat:
Zato mi je malo krivo i čudno da neki izvođači ne stave album na slobodan download nakon nekog vremena. Npr, to bi moglo uraditi i neko tijelo zaduženo za organizaciju i održavanje Uskrsfesta - on mi prvi pada na pamet kao najveća i najznačajnija manifestacija duhovne glazbe kod nas.
Znam da tu ima puno peripetija s autorskim pravima i takvim stvarima, ali sve se to da urediti.

Koliko ja znam, ako se registriraš na Deezer (sa google+ ili facebook profilom) možeš preslušati zadnjih 13 albuma Uskrsfesta, 11 albuma Bonofesta, kompilaciju 100 popularnih duhovnih pjesama (u izdanju Croatia Recordsa prošle godine), zatim novije albume tipa Kamenita vrata i Emanuel... Ali podržavam tvoj prijedlog nek se i izvođači malo reklamiraju.

Citat:
Nije ništa bolja situacija ni kad je u pitanju npr. informiranje javnosti o redovničkim zajednicama, redovima, povijesti istih - ničega od tih stvari nema po župama.
Nema gostovanja propovjednika, redovnika, misionara, redovničkih kandidata po župama (ili ih ima ekstremno malo i to uglavnom po velikim gradskim župama), nema biblijskih skupina, slabo ili nikako molitvenih zajednica i onda se čudimo da je sve mrtvo, da smo mlaki i nikakvi.
Takvih stvari uglavnom ima po gradovima - pratim stranicu svoje nadbiskupije (Đakovačko-Osječka) i rastu mi zazubice kad vidim raspored aktivnosti i događanja u samom Đakovu, pa u vikarijatu u Osijeku....svega i svačega.
Da ne spominjem da su u gradovima uglavnom smješteni i svi značajniji samostani i redovničke zajednice tako da nama "tugomirima" iz raznih provincija ostaje samo tužno blejati u sve te rasporede događanja i bogatstvo ponude - od biblijskih grupa do duhovnih vježba u tišini, npr.

Biskupa vidiš jednom u 5 godina kad su vizitacije - zapravo ni tada jer često pošalje u zamjenu vikara. Da je sreće ne bi se smirivao, stalno bi obilazio i hrabrio stado, posjećivao, živio s njim.
Ovako ispada kao neki feudalac, Božeprosti, koji samo docira i šalje "poslanice" iz udobnosti svoga dvorca.

Karikiram, znam, ali nije to ni baš tako daleko od istine. Kojekakve čudne izjave nekih biskupa bolje da i ne spominjem (prvi val "izbjeglica", sjećate se).

No, to nije tema naše današnje emisije
Iovako sam zaglibio izvan teme. Prekidam.

Nisi. Slobodno nastavi, široko je more. :D

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 9 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata