Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 23, 2026 22:24

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 179 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Ned tra 12, 2015 13:55 

Odi na jednu misu koju void Lončar ili Radigovićili Balaban I na neku koju void neki Isusovac,razlika nebo I zemlja!Ili Fra Pavić I neznam,,Bozanić!
O tome govorim,razlika ima svagdje!Meni krštenje nije neka strašno važna razlika,smatram da I jedno I drugo može biti dobro,(ako je kršteno dijete postalo vjernik,po meni se uvažava ono prije,netreba ga opet krstiti).
Dok po Isusovom:"Tko uzvjeruje I krsti se,spasit će se!" dakle,vjera pa krštenje!Kad govoriš o sukobu Baptista ovih I onih,ja ću ti reći,što je sa sukobom Franjevaca I ostalih u BiH?

Vrh

PostPostano: Ned tra 12, 2015 18:13 

patriot_1 je napisao/la:
Odi na jednu misu koju void Lončar ili Radigovićili Balaban I na neku koju void neki Isusovac,razlika nebo I zemlja!Ili Fra Pavić I neznam,,Bozanić!
O tome govorim,razlika ima svagdje!Meni krštenje nije neka strašno važna razlika,smatram da I jedno I drugo može biti dobro,(ako je kršteno dijete postalo vjernik,po meni se uvažava ono prije,netreba ga opet krstiti).
Dok po Isusovom:"Tko uzvjeruje I krsti se,spasit će se!" dakle,vjera pa krštenje!Kad govoriš o sukobu Baptista ovih I onih,ja ću ti reći,što je sa sukobom Franjevaca I ostalih u BiH?

Ma o čemu to pričaš? Što to Lončar vodi i znaš li ti uopće što je misa i kako izgleda njezin obred? Znaš li da postoje barem dva katolička obreda slavljenja euharistije (ima ih više!), ali da obred ne mijenja bit?
Franjevci u BiH nisu ni u kakvom sukobu ni sa kim, osim ako ne govoriš o onima koji su otpušteni iz reda pa više nisu franjevci. A pojedinačni sukobi ove ili one osobe ne dovode u pitanje jedinstvo Crkve.

Vrh

PostPostano: Ned tra 12, 2015 18:28 

patriot_1 je napisao/la:

Nisi mi odgovorio na bitnu stvar, osim protunapadom. Jedno je kako ti doživljavaš razlike među protestantima (drago mi je da imaš tolerantno stajalište prema krštenju, slažemo se tu), a drugo je zašto među denominacijama nema teološkog jedinstva. To bih želio od tebe doznati.

Vrh

PostPostano: Ned tra 12, 2015 21:39 

Lucijan Antun

Nisi mi odgovorio na bitnu stvar, osim protunapadom. Jedno je kako ti doživljavaš razlike među protestantima (drago mi je da imaš tolerantno stajalište prema krštenju, slažemo se tu), a drugo je zašto među denominacijama nema teološkog jedinstva. To bih želio od tebe doznati.

Patriot:

Nikakvo čudo da nema.Jeli jedinstva bilo među Apostolima?Nisu li i oni imali trzavice.Budući da nema jedne centralističke uprave,nekog Vatikana i Pape,tumače onako kako misle da piše I da to BAŠ to znači.!A Sv. Pismo nije jednostavno,nije 2+2.
Ti spominješ razjedinjenost a kad ti kažem da u Bosni Franjevci i ostali imaju jednaku razjedinjenost,bježiš od stvarnosti!Zar razjedinjenosti nije bilo u Korintskoj crkvi"Ja Pavlov,ja Kefin,ja Apolonov"!Zar se Pavao i Barnaba nisu svadili?Pa Pavao i Petar?
Problem protestanata je što su mnogi pastori,"mali Pape!"Isto tako,kod katolika je problem što TO moraš vjerovati jer tako crkva i Papa uče ma što ti mislio!
Recimo , jedan primjer,sex u braku mora biti prokreacija,nema prezervativa,to je grijeh,nema prekida snošaja,to je grijeh,a ja u to ne vjerujem,i kako bih se ja mogao uklopiti u takav vid duhovnosti,kad se grijehom proglašava nešto što grijeh nije. Gdje je tu sloboda mišljenja?Jer iz Biblije se to nemože isčitati,a samo po sebi je nakaradno!

Vrh

Naslov: Re: Sex u snu
PostPostano: Ned tra 12, 2015 23:08 

EDIT: prebačeno sa teme "Sex u snu"
romanac je napisao/la:
Ja sam je pitao za detalje ali ovi me napali. Spolnost je precjenjena a svrha joj je samo prokreativna.

Tu se ne slažem,svrha je i ljubav a ne samo kreacija!Kao što su i nježne riječi,milovanje,poljubac,tako i sex.Ja se ne slažem sa učenjem crkve da je I prekid snošaja I prezervativ grijeh!

Vrh

PostPostano: Pon tra 13, 2015 07:47 

patriot_1 je napisao/la:
Lucijan Antun

Nikakvo čudo da nema.Jeli jedinstva bilo među Apostolima?Nisu li i oni imali trzavice.Budući da nema jedne centralističke uprave,nekog Vatikana i Pape,tumače onako kako misle da piše I da to BAŠ to znači.!A Sv. Pismo nije jednostavno,nije 2+2.

To ti nema veze s poviješću protestantizma. Među apostolima je bilo razmirica, ali oni nikad zbog toga nisu stvarali posebne odijeljene crkvene organizacije odn. denominacije s vlastitim naučavanjem koje se službeno protivilo nauku drugih denominacija. Doista, gdje u Novom zavjetu vidiš denominacije? Je li osnivanje denominacija biblijski utemeljeno?

Vrh

PostPostano: Pon tra 13, 2015 15:29 
Administrator

Patriot1, neće se tolerirati ni trolanje ni vrijeđanje.
Nazivaš "nakaradnim" potpuno bračno darivanje, a onanizam u smislu prekinutog snošaja veličaš kao nešto što nije grijeh, i još da se to ne može naći u Bibliji. Čini mi se da je uzaludno ponavljati da je Onan lik iz Biblije (toliko poznat da je po njemu i nastao izraz "onanizam"), koji je zloupotrijebio spolnost koju mu je Bog dao i činom prekinutog snošaja uvrijedio Boga:
"Ali Onan, znajući da se sjeme neće računati kao njegovo, ispuštaše ga na zemlju kad god bi prišao bratovoj udovici, tako da ne dade potomstva svome bratu. To što je činio uvrijedilo je Jahvu, pa i njega pogubi." (Post 38, 9-10)

Martin Luther je u vezi toga rekao: "Izuzetno prljavo djelo Onana ... je vrlo sramotan grijeh. Mi ga zovemo bludništvo, da, sodomitski grijeh." Svi protestanti su se slagali sa Katoličkim učenjem do 1930, ali bez pravog vodstva na kraju svatko sebi određuje grijeh kako mu što paše, tako da Katolička crkva jedina danas naučava važnost potpunog predanja među supružnicima.

Bez obzira na tvoju odluku, za širenje tvojih ideja na druge teme već sam ti napisao: "Ovdje raspravljamo konkretno o katoličkom nauku, i upozoravam te da prestaneš trolati i otvarati teme o sebi ili protestantima, jer ovdje je zanimljiv stvarni katolički nauk.", i više te ne mislim upozoravati ni prebacivati postove.

Vrh

PostPostano: Čet tra 16, 2015 11:26 

Giovi je napisao/la:
Patriot1, neće se tolerirati ni trolanje ni vrijeđanje.
Nazivaš "nakaradnim" potpuno bračno darivanje, a onanizam u smislu prekinutog snošaja veličaš kao nešto što nije grijeh, i još da se to ne može naći u Bibliji. Čini mi se da je uzaludno ponavljati da je Onan lik iz Biblije (toliko poznat da je po njemu i nastao izraz "onanizam"), koji je zloupotrijebio spolnost koju mu je Bog dao i činom prekinutog snošaja uvrijedio Boga:
"Ali Onan, znajući da se sjeme neće računati kao njegovo, ispuštaše ga na zemlju kad god bi prišao bratovoj udovici, tako da ne dade potomstva svome bratu. To što je činio uvrijedilo je Jahvu, pa i njega pogubi." (Post 38, 9-10)

Martin Luther je u vezi toga rekao: "Izuzetno prljavo djelo Onana ... je vrlo sramotan grijeh. Mi ga zovemo bludništvo, da, sodomitski grijeh." Svi protestanti su se slagali sa Katoličkim učenjem do 1930, ali bez pravog vodstva na kraju svatko sebi određuje grijeh kako mu što paše, tako da Katolička crkva jedina danas naučava važnost potpunog predanja među supružnicima.

Bez obzira na tvoju odluku, za širenje tvojih ideja na druge teme već sam ti napisao: "Ovdje raspravljamo konkretno o katoličkom nauku, i upozoravam te da prestaneš trolati i otvarati teme o sebi ili protestantima, jer ovdje je zanimljiv stvarni katolički nauk.", i više te ne mislim upozoravati ni prebacivati postove.

Ok,,,valjda već svi znaju da sam ja protestant.I neće moj odgovor smatrati katoličkim.Nek čuju i drugo mišljenje!
Glede Onana,tu se ne radi o ovom što ti tvrdiš!Onan je trebao JEDNOM "oploditi" bratovu ženu i šlus!Međutim,on je namjerno prosipao sjeme da bi je moga ,,,više puta!Dopalo mu se!Još nešto,ovo je moje mišljenje,ne Protestantsko!Kod nas nema uniformnog stave!
Ja mislim o nekim stvarima tako,moja žene drugčije.Njen brat ,svećenik , drugčije.Dakle,ovo o kontracepciji je samo moj stav.Ne Protestantski općenito!Tako da ja ne smatram prezervativ grijehom ni prekid snošaja!Čak ni spiral(e ovo će te sablazniti).No vi katolici imajte svoj stav,vaša stvar.Poštivam!

Vrh

PostPostano: Čet tra 16, 2015 11:34 

Lucijan Antun je napisao/la:
patriot_1 je napisao/la:
Lucijan Antun

To ti nema veze s poviješću protestantizma. Među apostolima je bilo razmirica, ali oni nikad zbog toga nisu stvarali posebne odijeljene crkvene organizacije odn. denominacije s vlastitim naučavanjem koje se službeno protivilo nauku drugih denominacija. Doista, gdje u Novom zavjetu vidiš denominacije? Je li osnivanje denominacija biblijski utemeljeno?

Je!
Crkva u Efezu i ona u Korintu nisu bile ISTE!Imale su drugčija bogoslužja!U Korintu su laprdali u jezicima,u Efezu ne toliko!(BTW nije svali govor u jezicima -laprdanje)!Luther je htjeo duhovnu obnovu SVOJE crkve,,a dobio je nogu!I što je trebao?Uostalom,zašto nebi moglo biti da budu jedno,da ovi vrše bogoslužje na ovaj način a oni na svoj!?Ali ne,,ili ćeš se pokoriti ili ću te ja pokoriti i u krajnjem slučaju ,exkomunicirati,proglasiti sotonskim okotom!Dakle,pristani na indulgenciju ili nisi kršćanin.Već sotonski sluga!
E neide brale,indulgencija je sotonsko sjeme!

Vrh

PostPostano: Pet tra 17, 2015 18:03 

patriot_1 je napisao/la:

Je!
Crkva u Efezu i ona u Korintu nisu bile ISTE!Imale su drugčija bogoslužja!U Korintu su laprdali u jezicima,u Efezu ne toliko!(BTW nije svali govor u jezicima -laprdanje)!Luther je htjeo duhovnu obnovu SVOJE crkve,,a dobio je nogu!I što je trebao?Uostalom,zašto nebi moglo biti da budu jedno,da ovi vrše bogoslužje na ovaj način a oni na svoj!?Ali ne,,ili ćeš se pokoriti ili ću te ja pokoriti i u krajnjem slučaju ,exkomunicirati,proglasiti sotonskim okotom!Dakle,pristani na indulgenciju ili nisi kršćanin.Već sotonski sluga!
E neide brale,indulgencija je sotonsko sjeme!

Pogrešno shvaćanje denominacije, kako sam i slutio. Novozavjetne crkve nisu se razlikovale u bitnim stvarima poput krštenja male djece ili odraslih, po čemu se recimo razlikuju današnje protestantske denominacije međusobno. Jednako tako nisu se bitno razlikovale po ustroju (anglikanci imaju biskupe, reformirani i baptisti ne). Vidi se da ih ni Pavao ne smatra "odijeljenim crkvama", nego dijelom iste Crkve. Pavlovo obraćanje lokalnim crkvama mnogo je više nalik komunikaciji katoličkog (ili pravoslavnog) biskupa sa župnicima, ili pape s biskupima. U protestantizmu nema šanse da recimo pentekosni pastor piše autoritativnu poslanicu nekoj baptističkoj crkvi, kori njezine vjernike i govori im što da rade i kako da žive kao što je Pavao činio. To je zato što oni nisu ista Crkva.

Vrh

PostPostano: Pet tra 17, 2015 21:24 

Lucijan Antun je napisao/la:

Pogrešno shvaćanje denominacije, kako sam i slutio. Novozavjetne crkve nisu se razlikovale u bitnim stvarima poput krštenja male djece ili odraslih, po čemu se recimo razlikuju današnje protestantske denominacije međusobno. Jednako tako nisu se bitno razlikovale po ustroju (anglikanci imaju biskupe, reformirani i baptisti ne). Vidi se da ih ni Pavao ne smatra "odijeljenim crkvama", nego dijelom iste Crkve. Pavlovo obraćanje lokalnim crkvama mnogo je više nalik komunikaciji katoličkog (ili pravoslavnog) biskupa sa župnicima, ili pape s biskupima. U protestantizmu nema šanse da recimo pentekosni pastor piše autoritativnu poslanicu nekoj baptističkoj crkvi, kori njezine vjernike i govori im što da rade i kako da žive kao što je Pavao činio. To je zato što oni nisu ista Crkva.
Novozavjetna crkva nije krštavala malu djecu do KONSTANTINA.
Kako reče moj profesor na Katoličkoj bogosloviji,Emanuel Hoško,,gvardijan na Trsatskom svetištu,,krstili su odrasle!"Danas sam krstio svog sina" citiram njega a on nekog Krčkog Biskupa!Hijerarhije nema u Protestantizmu ,one,vojničkog tipa!To je dobro,a i nije!
Npr.spomenuh Antuna Benvina,svećenika i rektora katoličke bogoslovije,,a pedera!Kasnije i ubicu!Da on naredi nešto,dali bi ga ti trebao poslušati?Bi,jer je po difoltu,tebi nadređen!Ja nebih,ako bih znao da je peder!Pa da je i stoput protestantski teolog bio,(što nije)!

Vrh

PostPostano: Sub tra 18, 2015 18:56 

Koliko pogresnog shvacanja krivice, grijeha, bliznjih pa onda u konacnici milosrdja.

Onaj tko je svet ne mora nikoga slusati?

Vrh

PostPostano: Sub tra 18, 2015 19:16 

patriot_1 je napisao/la:
Novozavjetna crkva nije krštavala malu djecu do KONSTANTINA.

A je li? Kako to da to Luther, Melanchton, Vlačić Ilirik, Zwingli, Kalvin, Butzer, Bullinger, Eccolampad, John Knox, John Wesley i masa drugih reformatora nisu shvatili? Pa svi oni odobravali su i prakticirali krštenje male djece, jednako tako čine i denominacije koje su izrasle iz njihova djela. Trebam li više vjerovati njihovome autoritetu ili tvojim tvrdnjama?

Vrh

PostPostano: Sub tra 18, 2015 19:40 

patriot_1 je napisao/la:
Npr.spomenuh Antuna Benvina,svećenika i rektora katoličke bogoslovije,,a pedera!Kasnije i ubicu!Da on naredi nešto,dali bi ga ti trebao poslušati?

Naravno da postoje granice onoga što ljudski autoritet smije tražiti od čovjeka. V. Pnz 13: 1-4. Da me netko poput onoga čije ime spominješ pokuša napastovati ili takvo što, ili da me nagovara na otpad od vjere, sigurno mu se ne bih pokorio nego bih to prijavio crkvenim vlastima, makar me to stajalo izbacivanja iz bogoslovije. Ali, nikad nisam bio u takvoj situaciji, pa ne znam kakvu bih cijenu doista morao platiti. Nije ni Luther bio u takvoj kaši, jer je razlog njegova raskida s Katoličkom Crkvom bio teološki. Istina da se sablaznio zbog trgovanja oprosnicama, ali njemu osobno nitko nije naudio.
Bez obzira na pokvarene predstavnike Crkva nikad nije naučavala da je spolno napastovanje ili pederastija nešto dobro i da nije grijeh. Bog će suditi svakom takvom prijestupniku čak i ako se prošverca kroz mrežu ljudskih ograničenih propisa. Strašno je upasti u ruke Boga živoga!

Vrh

PostPostano: Sub tra 18, 2015 20:03 

SlijepiPutnik je napisao/la:
Koliko pogresnog shvacanja krivice, grijeha, bliznjih pa onda u konacnici milosrdja.

Onaj tko je svet ne mora nikoga slusati?

Vjerojatno ne mora. Eto jednog primjera iz povijesti protestantizma: 1608. godine najmanje dvojica engleskih anabaptista (jedan od njih je bio John Smyth) krstili su sami sebe pod izgovorom da ne postoji nijedna crkva dovoljno čista i savršena da ih primi. (Owen Chadwick: Povijest reformacije; pisac te izvrsne knjige je uzgred rečeno protestant).

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 179 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata