Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sub tra 25, 2026 02:04

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 269 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 18  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto ruj 22, 2009 10:04 

kalimero je napisao/la:
Sinke je napisao/la:
Čak i imućniji vjernici imaju "izazove" radi prinova, ne zato što imaju novca, već zato što trebaju uložiti više vremena da ga zarade.

Daj primijeti koliko se tvoji postovi vrte oko novca i materijalnog.
Ako ljudi imaju novca (ocito vece place), sta ce jos dodatno ulagati vremena u zaradu?!
Cisti mentalitet ovog vremena i svijeta.
Ne znam kako bi reagirao da cujes s koliko primanja konkretno zivi moja 5-clana obitelj i u kako skromnim podstanarskim uvjetima :mrgreen:
(eto samo jedan moj konkretni primjer, a koliko ih jos ima.... cuje i vidi onaj tko ima ta cula)
Nije u soldima ni pola!

Šoldi su ovdje, pitanje je samo kako ćemo ih uložiti. Radi se o ekonomskom sustavu i načinu trošenja novca Crkve, države, društva i pojedinca.

Da se novac ne troši na opanke, nego na tvoju obitelj, imala bi već deset članova. Djeca bi ti doslovce besplatno rasla, i imao bi materijalnih mogućnosti pružiti im više. Ovako živiš u uvjetima s kojima nisi zadovoljan, i vjerujem da zaslužuješ više.

Nisam siguran da smo se razumjeli, ali sigurno nisam materijalist ako želim da tvoja obitelj živi bolje. Ja bih bio spreman živjeti skromnije, ako bi djeca imala besplatnu školu, vrtiće i ostale stvari.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 22, 2009 10:29 

Ne, ne kuzimo se. Opet ti o novcima....
Ne znam iz cega si iscitao da sam nezadovoljna sa svojim uvjetima? :roll:
Djeca i mi smo zadovoljni i sretni, jako. Jest, fali nam jos barem jedna soba, jer smo sad svi u jednoj :lol: ,
ali sve ce doci na svoje, Bog nam svoju providnost nikad nije uskratio :wink:
Zivot krscanina jest u neizvjesnosti, pa to mi je bar garancija da smo koliko toliko na pravom putu :wink:
Ta neizvjesnost i motivira da stalno oremo, kopamo i radimo na svom "vrtu".
Necu ponavljat vec sve price bogati, siromasni.... s brojem djece to stanje nema veze.
Eto, idem sad svojem najmladjem, a tebi zelim da sagledas stvari i s druge strane :wink:

Vrh

PostPostano: Sri ruj 23, 2009 11:19 

Gle, ako si ti zadovoljna svojim uvjetima, nisi ih trebala niti predočiti u ovoj diskusiji- jer tad ne govorim o tebi, već o desetinama drugih obitelji koje nemaju ni jednu sobu.

Ja ovdje ne govorim o novcu. Pričamo o razlozima zašto ljudi rade pobačaje, i na koji način možemo djelovati na te razloge da smanjimo broj pobačaja. Ako za ovo treba novac, on je sekundaran- bitna je poniznost Bogu i spremnost za pomoć bližnjemu.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 23, 2009 12:30 

Sinke je napisao/la:
Gle, ako si ti zadovoljna svojim uvjetima, nisi ih trebala niti predočiti u ovoj diskusiji- jer tad ne govorim o tebi, već o desetinama drugih obitelji koje nemaju ni jednu sobu.

Ja ovdje ne govorim o novcu. Pričamo o razlozima zašto ljudi rade pobačaje, i na koji način možemo djelovati na te razloge da smanjimo broj pobačaja. Ako za ovo treba novac, on je sekundaran- bitna je poniznost Bogu i spremnost za pomoć bližnjemu.

Nešto ja ne kužim.
Prvo sugeriraš da bi veće materijalne pogodnosti smanjile pobačaje, a sad kažeš da nije pitanje novca. Nešto tu ne mogu polovit.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 24, 2009 14:17 

sara je napisao/la:
Nešto ja ne kužim.
Prvo sugeriraš da bi veće materijalne pogodnosti smanjile pobačaje, a sad kažeš da nije pitanje novca. Nešto tu ne mogu polovit.

Možda sam i ja malo preširoko govorio. Kad sam rekao da nije stvar u novcima, mislio sam time da novca ima, samo se ne troši na konstruktivan način. Nisam mislio da novac nije važan u cijeloj priči.

U doba Srednjeg Vijeka, novac je isto tako bio važan, ali njegovo imanje/nemanje nije bitno utjecalo na broj djece u obitelji. Kmetovi su živjeli od svojih uroda, a plemići nisu morali raditi da bi imali novca. Danas nema kmetstva, a plemići su uglavnom još samo na papiru. Promjenili su se ekonomski principi, doslovce rečeno "na što se novac troši". Zato je došlo do potrebe za kontrolu brojnosti obitelji (kontracepcija, pobačaj). Nama su te tehnologije zabranjene, ali osjeća se u svakodnevnom životu da nam fale zamjenska rješenja.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 24, 2009 14:23 

Sinke je napisao/la:
sara je napisao/la:
Nešto ja ne kužim.

Možda sam i ja malo preširoko govorio. Kad sam rekao da nije stvar u novcima, mislio sam time da novca ima, samo se ne troši na konstruktivan način. Nisam mislio da novac nije važan u cijeloj priči.

U doba Srednjeg Vijeka, novac je isto tako bio važan, ali njegovo imanje/nemanje nije bitno utjecalo na broj djece u obitelji. Kmetovi su živjeli od svojih uroda, a plemići nisu morali raditi da bi imali novca. Danas nema kmetstva, a plemići su uglavnom još samo na papiru. Promjenili su se ekonomski principi, doslovce rečeno "na što se novac troši". Zato je došlo do potrebe za kontrolu brojnosti obitelji (kontracepcija, pobačaj). Nama su te tehnologije zabranjene, ali osjeća se u svakodnevnom životu da nam fale zamjenska rješenja.

Pitanje je lagodnosti i udobnosti življenja, kao i općenite promjene uvjeta života, a tek onda materijalni status.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 24, 2009 14:27 

Citat:
Pitanje je lagodnosti i udobnosti življenja, kao i općenite promjene uvjeta života, a tek onda materijalni status.

Ne razumijem što hoćeš reći, oprosti. Materijalni status će ti vjerojatno utjecati na udobnost življenja.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 24, 2009 16:40 

kalimero je napisao/la:
Ne, ne kuzimo se. Opet ti o novcima....
Ne znam iz cega si iscitao da sam nezadovoljna sa svojim uvjetima? :roll:
Djeca i mi smo zadovoljni i sretni, jako. Jest, fali nam jos barem jedna soba, jer smo sad svi u jednoj :lol: ,
ali sve ce doci na svoje, Bog nam svoju providnost nikad nije uskratio :wink:
Zivot krscanina jest u neizvjesnosti, pa to mi je bar garancija da smo koliko toliko na pravom putu :wink:
Ta neizvjesnost i motivira da stalno oremo, kopamo i radimo na svom "vrtu".
Necu ponavljat vec sve price bogati, siromasni.... s brojem djece to stanje nema veze.
Eto, idem sad svojem najmladjem, a tebi zelim da sagledas stvari i s druge strane :wink:

Kalimero :D
Sve što si rekla je velika istina. Ne volim čuti da netko ima uvjete za djecu ili ih nema. Ljudi pod tim "uvjetima" misle na materijalno, ali uvjeti za djecu dolaze iz veličine naše ljubavi, iz osjećaja za bližnjeg, iz "srca". Tvoja djeca će izrasti u sasvim drugačije ljude nego djeca onih koji imaju materijalno svega previše. Imaš puno razloga biti sretna i zadovoljna.

Sinke, misliš li da materijalno bogati ljudi ne vrše pobačaje? Vrše, u skupim privatnim klinikama!

Vrh

PostPostano: Čet ruj 24, 2009 19:55 
Administrator

ruta je napisao/la:
...misliš li da materijalno bogati ljudi ne vrše pobačaje? Vrše, u skupim privatnim klinikama!

Slažem se, kod nas je glavni razlog za ubojstvo djeteta kotraceptivni mentalitet, a ne materijalni razlozi. Pobačaj košta, oni koji su stvarno siromašni ostavit će svoje dijete u domu za nezbrinutu djecu, a neće ga ubiti.
Naprotiv, glavni razlog za pobačaj je to što se dijete ne želi, a zakazala je kontracepcija. Ja osobno ne znam niti jednu osobu koja je ubila svoje dijete zbog novaca, već je tu bio u pitanju kontraceptivni mentalitet. U više slučajeva djevojka se ne želi vezati sa mladićem s kojim se "provodila", kontracepcija je zakazala, a ona ne želi to dijete jer nema ljubavi da se žrtvuje za njega, pa ga onda radije na "fini" način ubije.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 24, 2009 21:22 

Ma čekajte ljudi nije baš sve tako jednostavno kakao izgleda.
Da li se tko pita što se radi sa tim ubijenim tijelima djece. Strahovita se lova okreće jer sve to ide u farmaceutsku industriju i ve industrije koje rade razne preparate,. Sada sam pročitao na kat net da je izašla kjiga o tome. "Pobačaji - velika zarada" Vrlo zanimljivo pitanje na koje nitko ne želi odgovarati,. ni liječnici, ni savjetnici ni političari..
Poznatu kliniku u Beču (oko koje se ovih dana mnogo prašine diglo)osnovala "Nazi-tante" Hitlerova savjetnica koja je tako uklanjala sve koji su bili za vrijeme Hitlera nepodobni...
Milijuni djece za nečiju ljepotu!

Vrh

PostPostano: Čet ruj 24, 2009 22:03 

Da, koriste se ponajvise u kreme za pomladjivanje.
Usko povezano sa MPO :cry:

Vrh

PostPostano: Pon ruj 28, 2009 12:25 

ruta je napisao/la:
Kalimero :D
Sve što si rekla je velika istina. Ne volim čuti da netko ima uvjete za djecu ili ih nema. Ljudi pod tim "uvjetima" misle na materijalno, ali uvjeti za djecu dolaze iz veličine naše ljubavi, iz osjećaja za bližnjeg, iz "srca". Tvoja djeca će izrasti u sasvim drugačije ljude nego djeca onih koji imaju materijalno svega previše. Imaš puno razloga biti sretna i zadovoljna.

Znači li ovo da se treba ženiti s 13 godina u današnjem svijetu, kao što se Marija udala za Josipa ( i kao što se većina djevojaka udavala u toj dobi) ? Ako uvjeti nisu važni, već ljubav, onda stvarno nema razloga da smo podigli dobnu granicu za ulazak u brak.

Citat:
Sinke, misliš li da materijalno bogati ljudi ne vrše pobačaje? Vrše, u skupim privatnim klinikama!

Naravno da vrše pobačaje. Poanta nije u tome, već zašto do pobačaja uopće dolazi.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 28, 2009 13:16 

Sinke, a što je po tebi ljubav? Zar pubertetska poplava emocija?!

Vrh

PostPostano: Pon ruj 28, 2009 14:44 

sara je napisao/la:
Sinke, a što je po tebi ljubav? Zar pubertetska poplava emocija?!

Zar su se ljudi prije ženili u pubertetu jer su imali poplavu emocija?

Imalu su društvenu i kulturološku zrelost, koju mi nemamo u pubertetu. Imali su i drukčije ekonomske uvjete, a ovdje ne govorim o plaći ili penziji, već na koji se način hrana proizvodila i koju je ulogu imalo obrazovanje.

Dok barem malo ne krenemo razmišljati u ovome smjeru, ljudi će činiti pobačaje jednim dijelom jer mi ne gledamo problem kakav jest- dok je i dalje sebičan čin, moramo konstruktivno pristupiti "zakonitostima" sebičnosti.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 28, 2009 20:08 

Opet ti o 13-godisnjacima, vremenu stoljecima iza nas i pustim pretpostavkama.
Zasto mi danas u tim godinama nemamo tu društvenu i kulturološku zrelost?
"Napredovali" smo. Vec 3-godisnjaci su bombardirani raznoraznim glupostima (da ne kazem gadostima)
i nisu rijetke recenice "Pa ti si vec veliki!" kojima se odobrava masa stvari koje uopce nisu prikladne za tu dob
(od hrane i pica, agresivnih igracaka, crtica, odjece, ponasanja prema drugom spolu, itd., itd.)

Da se vratimo na temu - pobacaj se iskljucivo cini iz nevjere i neljubavi, a cesto i iz ciste sebicnosti
(molim ne pomisliti automatski samo na samu zenu!)
Vec mi je dosta citati tvoje poticaje na mijenjanje stavova, "okrenimo razmisljanje"....
Problem je globalniji.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 269 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 18  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata