Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet tra 24, 2026 01:20

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 56  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet kol 28, 2009 10:32 

Draga diba, koliko znam, nigdje u blizini nemas NP :(
Najbliza ti je Velika Gorica kod Zagreba ii Duga Resa kod Karlovca :roll:
Tak da dosta je to od Petrinje udaljeno.
Ali nista zato :wink: , mozes bit aktivnija u zupi (ako ima kakvih sadrzaja), a ako nema, predlozi nesto,
bilo sta, mozda za pocetak neko krace hodocasce da se zainteresirani zupljani vise zblize
i zapocnu pravo krscansko zajednistvo. Malo po malo i stvorit ce se aktivna zupna zajednica,
u kojoj ce se moci dublje zazivjeti i razvijati u duhu, ljubavi i vjeri.
Od srca te pozdravljam!

Vrh

PostPostano: Pet kol 28, 2009 19:39 

angelus je napisao/la:
Citat:
diba je napisao/la:
Iz Petrinje sam, već duže vrijeme čitam o neokatekumenima i jako bi se voljela pridružiti u jednu takvu zajednicu ali neznam ni gdje ni kako, ako mi netko može pomoći biti ću mu zahvalna.

:wink: Super, došla si na pravo mjesto. Verujem da će te neki naši forumaši koji pripadaju NP rado prigrliti. Samo ipak, bilo bi poželjno, dok si još slobodna katolikinja, da učiniš jedan spasonosan zavjet. Da se, kad uđeš u NP nećeš nikada s ostalim vjernicima svađati :lol: . Osim ako, nedaj Bože, to nije glavnim razlogom da im se pridružuješ. Oni nadasve vole halabuku i tu se razilazimo.
Razmiještanje klupa u crkvi. Ljudi pa kaj je vama? :roll:

Vidiš kako ti je to, mi neslobodni neokatekumeni trebamo drugog katolika, između ostalog, da bi se mogli konstruktivno posvađati. Nije dobro sam se sobom svađati.

Konstruktivna svađa je dobra, u njoj maske padaju, dalo se to i tu vidjeti. Toplo preporučam slobodnima i neslobodnima.

A to što razmištamo klupe? More bit da tražimo onu dasku koju je prije jedna slobodna katolkinja spomenila. :!: Nije da nam „fali daska“, ali Bože moj nikad viška „dasaka“.

Ma ko nam i fali što ima veze, ludo Božje…. :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Pet kol 28, 2009 21:16 

:wink: Tirsa, ti si s našeg juga kako vidim, pa kad je svađa u pitanju mi smo obični šegrti. :lol: :lol: :lol: Nadam se da ćeš to prihvatiti samo kao šalu.

Vrh

PostPostano: Pet kol 28, 2009 21:34 

Korizmeno pismo nadbiskupa Prenđe
[ 10.3.2009 ]
Zadarski nadbiskup poziva na uzajamno poštovanje među karizmama i pojedincima, među svećenicima i laicima

Zadarski nadbiskup Ivan Prenđa uputio je Korizmeno pismo svećenstvu, redovništvu i vjernicima laicima. Budući da su se u zadarskoj nadbiskupiji u zadnje vrijeme postavljala neka javna pitanja o djelovanju Neokatekumenskog puta, mons. Prenđa poručuje da mu je dužnost, kao pastiru nadbiskupije, reći sljedeće: 'Na mene, kao biskupa mjesne Crkve, spada različitim crkvenim zajednicama i pokretima dati dopuštenje za njihovo djelovanje u skladu s odlukama rimskih papa. Poznato je da nijedan pokret i zajednica ne mogu djelovati u Crkvi ako nije odobrena. Stoga sam odobrio rad svih nazočnih pokreta u nadbiskupiji. Moja zadaća je također bdjeti nad njihovim djelovanjem i pomagati im da radom u župama doprinesu duhovnom bogatstvu cijele nadbiskupije. Duhovni pokreti i zajednice ponuđeni su župnicima kao pomoć u djelovanju župe. I hrvatski biskupi su župu nazvali zajednicom zajednica u kojoj se trebaju vidjeti znakovi kršćanskog života. To znači da su prihvatili novu stvarnost u životu Crkve. Pokrete i zajednice želim potaknuti da budu uvijek vjerni svojim karizmama koje je odobrila Crkva, a poslušni biskupu kojem su odgovorni za svoj rad. Neka zajednice budu otvorene redovitom pastoralu u župi, spremne na suradnju sa župnicima u duhu poštovanja i poniznosti. Župnicima upućujem poziv: ako osjete da im pokreti mogu pomoći, neka izaberu ono što drže najprikladnijim za svoje župe. Jer župnik je pastir koji je pozvan biti otvoren inicijativama i pastir za sve u svojoj župi, otvoren svima svojom pastirskom revnošću. Vjernike koji nisu u pokretima potičem da imaju širinu i dobrohotnost u prihvaćanju novih stvarnosti u župama. Svi osjećamo ovog trena u nadbiskupiji da nema mjesta etiketiranju, omalovažavanju ili klevetama karizmi, pojedinih njihovih članova ili bilo koga u župama. Svi su pozvani na uzajamno poštovanje među karizmama i pojedincima, među svećenicima i laicima. Mora se također izbjeći sablazan malenih u mjesnoj Crkvi' poručuje mons. Prenđa i poziva da vladaju sloga i ljubav između svećenika i laika.

Nadbiskup Prenđa podsjeća da je Krist poslije Drugog vatikanskog koncila Crkvi dao novi polet u navještanju evanđelja nastankom novih zajednica i pokreta. Pape našeg vremena često su govorili o Novoj evangelizaciji koje su dio pokreti i zajednice u Crkvi. U Katoličkoj Crkvi djeluje više od 120 različitih zajednica i pokreta a u zadarskoj nadbiskupiji njih 19. 'Sve te zajednice i pokreti odobreni su od Crkve. Zajedničko svima su isti, dobri plodovi: obraćenje, sakramentalni život, kršćanski pogled na brak i obitelj, rast duhovnih zvanja, odgovornost za Crkvu, misijski polet, skrb za potrebne, siromašne i ljude na rubu društva' poručuje mons. Prenđa u svom Korizmenom pismu.

(Tekst je s http://www.hkr.hr)

Vrh

PostPostano: Sub kol 29, 2009 16:54 

angelus je napisao/la:
:wink: Tirsa, ti si s našeg juga kako vidim, pa kad je svađa u pitanju mi smo obični šegrti. :lol: :lol: :lol: Nadam se da ćeš to prihvatiti samo kao šalu.

Ma prihvaćam i šalu i svađu i dasku (pod uvjetom da nije po leđima) :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Ned kol 30, 2009 14:09 

diba je napisao/la:
Ah i ja se nadam da će mi se netko od neokatekumena javiti, malo sam nestrpljiva ali ...
Ma želim se već godinama pridružiti tom pokretu ali nikako da otkrijem gdje i kako....

najbliže karlovac ili zagreb

Vrh

PostPostano: Ned kol 30, 2009 14:29 

Nisam zaboravio kako nam, Vrabec duguješ neke odgovore u svezi misala?
Valjda znaš citirati propise koji opravdavju tvoje tvrdnje o Euharistiji pod obje prilike?

Vrh

PostPostano: Pon kol 31, 2009 08:14 

Barnaba je napisao/la:
Nisam zaboravio kako nam, Vrabec duguješ neke odgovore u svezi misala?
Valjda znaš citirati propise koji opravdavju tvoje tvrdnje o Euharistiji pod obje prilike?

znam, ali nemam misal doma, :oops:

Vrh

PostPostano: Sri ruj 02, 2009 10:43 

kalimero je napisao/la:
Ali nista zato :wink: , mozes bit aktivnija u zupi (ako ima kakvih sadrzaja), a ako nema, predlozi nesto,
bilo sta, mozda za pocetak neko krace hodocasce da se zainteresirani zupljani vise zblize
i zapocnu pravo krscansko zajednistvo. Malo po malo i stvorit ce se aktivna zupna zajednica,
Od srca te pozdravljam!

Pa Velika Gorica i nije tako daleka, mislim autom bi mogla doći....
Samo kako se s njima povezati????

Vrh

PostPostano: Čet ruj 10, 2009 13:06 

diba je napisao/la:
kalimero je napisao/la:
Od srca te pozdravljam!

Zdravo diba !
pozdrav od putnika iz velikogoričke zajednice

Mi smo kod našeg novog župnika "na ledu" tj. ne smijemo slaviti subotom navečer, već u poslušnosti katehistima odlazimo na župnu misu nedjeljom a subotom se sastanemo samo na službu Riječi.
Ako želiš doći, dobrodošla si, dapače i cijela obitelj. Ako te zanima , javi pa ćemo o detaljima preko PM

Vrh

PostPostano: Čet ruj 10, 2009 13:53 

diba je napisao/la:
kalimero je napisao/la:
Od srca te pozdravljam!

Bit će najbolje da to obavi tvoj župnik koji bi trebao stupiti u kontakt s Neokatekumenskim pokretom a ne s pojedinačnim zajednicama. Tako će se preskočiti mnoge nepotrebne zabune jer za uspostavu zajednice treba župnikov izričiti poziv.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 10, 2009 13:56 

putnik je napisao/la:
diba je napisao/la:
kalimero je napisao/la:
Od srca te pozdravljam!

Zdravo diba !
pozdrav od putnika iz velikogoričke zajednice

Mi smo kod našeg novog župnika "na ledu" tj. ne smijemo slaviti subotom navečer, već u poslušnosti katehistima odlazimo na župnu misu nedjeljom a subotom se sastanemo samo na službu Riječi.
Ako želiš doći, dobrodošla si, dapače i cijela obitelj. Ako te zanima , javi pa ćemo o detaljima preko PM

Hvaljen Isus i Marija Putniče,
možeš li nam ti kao sada neokatekumen reći što misliš o sljedećem postu?

Aurora je napisao/la:
Jučer sam se našla s tetom koja pripada NKP te potaknuta susretom s njom javljam se na ovaj forum. Naime, njen nećak (i moj bratić) se prije 3 godine krstio na uskrsnom bdijenju (ujak i teta s obiteljima pripadaju NKP). Na toj ceremoniji sam kao gost prisustvovala i moram reći da me nije nimalo oduševila. Ja sam inače praktična vjernica, dakle idem na nedjeljne mise i običaji i učenje Crkve mi nisu nimalo strani, ali u onom momentu Odjeka osjećala sam se kao da sam upala u seriju Zvjezdane staze i upravo doživjela susret s Borgom: masa ljudi koji imaju jedno mišljenje. Ti odjeci su mi bili toliko smiješni da nisam mogla vjerovat da ima ljudi s tako ispranim mozgovima. Nijedna osoba, ali baš ni jedna ( a vjerujte bilo ih je mnogo, počelo mi se jaaako spavat) nije rekla ništa novo, nego su se samo hvalili tko je od njih bio veći grešnik, tko je pronašao Boga i kako, kako su oni protumačili Riječ Božju (svi su je isto protumačili, ponavljam nitko od njih nema svoje mišljenje, sve skupa je zvučalo kado da recitiraju napamet naučeni tekst…). Još je tu puno primjera, npr. nikako im ne valja serijal Harry Potter, a ni jedan od njih nikad nije ni pročitao knjigu, ni pogledao film. Ali, oni to znaju jer je njima neki njihov pop to rekao… Sad vi meni recite da to nisu isprani mozgovi. I onda ja kažem da se meni ta knjiga baš svidjela, i onda oni meni krenu propovijedat (opet- ispiranje mozga) .
Uglavnom prije par tjedana se krstila sestra od malog bratića, ali na "običnom" krštenju, i sad meni teta kaže, kako su djeca krštena na neokatekumenskom uskrsnom bdijenju drugačija, posebna?!?! Nije mi jasno je li svi neokatekumeni misle da su oni nešto posebno, zar nas Bog nije stvorio jednakima, na svoju sliku, po čemu je bitno tko je kršten na kakav način.
Ovo je bio podugačak post, ispričavam se, ali zbilja sam još uvijek iznenađena takvim ponašanjem.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 10, 2009 16:18 

Barnaba je napisao/la:
Bit će najbolje da to obavi tvoj župnik koji bi trebao stupiti u kontakt s Neokatekumenskim pokretom a ne s pojedinačnim zajednicama. Tako će se preskočiti mnoge nepotrebne zabune jer za uspostavu zajednice treba župnikov izričiti poziv.

Zajednica se formira nakon što se održe kateheze, a da bi se u određenoj župi kateheze održale pa potom stvorila nova zajednica, potrebna je suglasnost i poziv župnika.

NKP se prati od početka, ima svoje etape, pa nije dobro "uskakati" u zajednicu koja je već formirana, funkcionira i manje ili više je "otišla naprijed" u odnosu na početne kateheze. Zato Dibi preporučam da obrati pozornost gdje se najbliže održavaju kateheze (a to bi trebalo biti krajem ove ili početkom iduće godine), posluša kateheze i uđe u novu zajednicu s kojom će pratiti NKP od početka.

Bog nas sve poziva da ga slijedimo, Diba ako misliš da će ti NKP biti od pomoći u tom smislu, a uvjerena sam da hoće, pričekaj (vremenski i prostorno) najbliže kateheze pa kreni od početka sa svojom zajednicom.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 11, 2009 12:38 

Tirsa je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:

Zajednica se formira nakon što se održe kateheze, a da bi se u određenoj župi kateheze održale pa potom stvorila nova zajednica, potrebna je suglasnost i poziv župnika.

NKP se prati od početka, ima svoje etape, pa nije dobro "uskakati" u zajednicu koja je već formirana, funkcionira i manje ili više je "otišla naprijed" u odnosu na početne kateheze. Zato Dibi preporučam da obrati pozornost gdje se najbliže održavaju kateheze (a to bi trebalo biti krajem ove ili početkom iduće godine), posluša kateheze i uđe u novu zajednicu s kojom će pratiti NKP od početka.

Bog nas sve poziva da ga slijedimo, Diba ako misliš da će ti NKP biti od pomoći u tom smislu, a uvjerena sam da hoće, pričekaj (vremenski i prostorno) najbliže kateheze pa kreni od početka sa svojom zajednicom.

Ništa bez župnikova odobrenja, slažem se.
Zajednici se treba pridružiti od početka, slažem se, ... ali čekanje na kateheze može potrajati ...
Pošto je Diba tražila put do NKP, možda bi upravo preko nje njezin župnik mogao saznati, ako još nije, o neokatekumenskom putu. A da bi ona mogla predložiti njemu da pozove katehiste NKP na razgovor kod župnika, mislio sam da bi bilo dobro da prije toga uživo vidi/čuje/osjeti zajednicu i upozna nekoga uživo. Forum je virtualan, živi ljudi u zajednici su nešto drugo. Diba, poziv i dalje vrijedi, samo hrabro...

Barnabino pitanje o Aurorinoj tetki ...

Na putu sam jer tražim, jer mislim da još nisam našao iako sam i u zajednici i praktični vjernik i ....
Čini mi se da su i Aurora i tetka "našle" i stale, a put treba putovati, znači kretati se ... a to znači i približavati se jedni drugima

Vrh

PostPostano: Pet ruj 11, 2009 13:31 

Aurora je napisao/la:
Jučer sam se našla s tetom koja pripada NKP te potaknuta susretom s njom javljam se na ovaj forum. Naime, njen nećak (i moj bratić) se prije 3 godine krstio na uskrsnom bdijenju (ujak i teta s obiteljima pripadaju NKP). Na toj ceremoniji sam kao gost prisustvovala i moram reći da me nije nimalo oduševila. Ja sam inače praktična vjernica, dakle idem na nedjeljne mise i običaji i učenje Crkve mi nisu nimalo strani, ali u onom momentu Odjeka osjećala sam se kao da sam upala u seriju Zvjezdane staze i upravo doživjela susret s Borgom: masa ljudi koji imaju jedno mišljenje. Ti odjeci su mi bili toliko smiješni da nisam mogla vjerovat da ima ljudi s tako ispranim mozgovima. Nijedna osoba, ali baš ni jedna ( a vjerujte bilo ih je mnogo, počelo mi se jaaako spavat) nije rekla ništa novo, nego su se samo hvalili tko je od njih bio veći grešnik, tko je pronašao Boga i kako, kako su oni protumačili Riječ Božju (svi su je isto protumačili, ponavljam nitko od njih nema svoje mišljenje, sve skupa je zvučalo kado da recitiraju napamet naučeni tekst…). Još je tu puno primjera, npr. nikako im ne valja serijal Harry Potter, a ni jedan od njih nikad nije ni pročitao knjigu, ni pogledao film. Ali, oni to znaju jer je njima neki njihov pop to rekao… Sad vi meni recite da to nisu isprani mozgovi. I onda ja kažem da se meni ta knjiga baš svidjela, i onda oni meni krenu propovijedat (opet- ispiranje mozga)
Uglavnom prije par tjedana se krstila sestra od malog bratića, ali na "običnom" krštenju, i sad meni teta kaže, kako su djeca krštena na neokatekumenskom uskrsnom bdijenju drugačija, posebna?!?! Nije mi jasno je li svi neokatekumeni misle da su oni nešto posebno, zar nas Bog nije stvorio jednakima, na svoju sliku, po čemu je bitno tko je kršten na kakav način.
Ovo je bio podugačak post, ispričavam se, ali zbilja sam još uvijek iznenađena takvim ponašanjem.

eto, tvoj mi je post zanimljiv i ne predug!
Dobro si sve opisala i zapravo dala jednu sliku koja je na žalost realna...bilo bi bolje da to nije tako.
međutim kad se već postaje na neki način sekta ili se dobiju te karakteristike, iako se nije htjelo da se tako skrene, tada ovakve normalne opise i pitanja ljudi koji su "ispranih mozgova" neće prihvatiti niti shvatiti.
i tu je cijela drama..
nemaju oni loše namjere, kao što i ti nemaš loše namjere.
Već kad si ljudi počnu brijati kak su POSEBNI nešto ne štima....mi smo bili u jednom trenutku kao molitvena zajednica u istoj zamci.
No, sve je to spalo s nas....Život je išao dalje bez onih stvarnosti na koje smo bili svikli i koje su nas opasno okretale prema nekakvom samoisticanju u skromnosti, samoisticanju u darovima koji su od Boga, a ne od nas, ali ipak...blabla...
nevjerojatni su ljudi...pa eto i sami isusovi apostoli imali su jednaki problem, nadmetanja i nadmenosti....sve je to ljudski.

zbog toga mi se u zadnje vrijeme sve više čini cool prepustiti se providnosti, predatri mu sve..
osjećaj nemoći nad vlastitim životom, nad situacijama, nad životima onih koje volimo, nad postupcima drugih, nad stavovima koji se teško pomioću i mijenjaju, mene je naprosto smirio i okrenu Jedinom koji je nevin od svega...
čak tome i ne pričam, jednostavno to je moje utočište iz kojega mogu proviriti i sagledati mnoge stvari koje prije nisam razumjela i nisu mi bile bistre, čak dapaće bile su mi problem..

ma ako me i ne razumijete, nema veze, glavno da bu me
pustinjak razumel... :wink:

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 56  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata