Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned srp 26, 2026 21:54

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 512 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri lip 24, 2026 09:29 

Generaliziraš. A to čini i moj biskup, taj dio mi zapravo najviše smeta.
Nismo kamenje, ljudi smo sa kompleksnim osobnostima, nije korektno trpati raznoliku skupinu ljudi pod jedan generalizirajući pojam.
Samo jedan vrlo mali dio ljudi sa tradicionalističkog spektra zauzima tvrdi stav spram Koncila ili novovjekih papa.
A i među njima je opet samo jedan mali dio koji je otišao u ekstrem. I tu se mogu složiti, ekstrem nije dobar. Ali između ekstrema i granice prema liberalnom je jedan ogroman spektar ljudi.

Koncil ili modernizam bilo kojeg oblika (kao ni tradicionalizam) ne bi trebale biti nedodirljive teme. Sasvim je u redu kritizirati ih ili hvaliti ih.

Dobro da nisi napisao, citiram;

Katolički nauk je podložan interpretacijama. Konzervativnim i modernističkim, tradicionalističkim i liberalnim.... nije se lako u svemu tome snaći. Crkva nije monolitna i nikada ni nije bila. To je grotlo koje neprestano kuha.

Ovo ti je najcrnji modernizam i takvi stavovi su ti izvor svih hereza.

Vrh

PostPostano: Sri lip 24, 2026 09:35 

Pa eto, dosljedan sam. Zahvaljujem što tako revno pratiš moje pisanje na ovom forumu, gotovo pa da sam počašćen! :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Sri lip 24, 2026 16:54 

Pa eto, dosljedan sam.

Pravo kažeš: jesi! Samo u čemu?! Dobro je moja pokojna bakica govorila: čega se pametan stidi budala se ponosi.

Zahvaljujem što tako revno pratiš moje pisanje na ovom forumu, gotovo pa da sam počašćen! :mrgreen:

Ne trebaš meni ništa zahvaljivati. Zahvali se Alenu Fućaku koji te doveo u ovo stanje u kojem si sada.

Vrh

PostPostano: Sri lip 24, 2026 17:57 

Sve manje pišeš o temama, a sve se više baviš drugim forumašima. :roll:

Vrh

PostPostano: Sri lip 24, 2026 21:02 

Ako si ti shvatila o čemu se radi, onda su ostali biskupi davno prije tebe to shvatili. Nemere laik nešto shvatiti, a ostali biskupi to kao ne shvaćaju. Doslovno nemoguće. Ako bi bilo tako, onda bolje da ni nisu biskupi.

Točno tako. Nespretno sam se izrazila. Tu sigurno i papa zna o čemu se radi. :wink:

Vrh

PostPostano: Pon srp 06, 2026 13:28 

Mate je dao veliki intervju za Telegram i uz uobičajeno preveliku dozu moderne teologije uvjerava čitatelje kako i danas živim u Jugi u kojoj su ustaše glavni problem. Nisam nigdje vidjela da itko opravdava ustaške zločine. Zapravo jedini zločini koji su se opravdavali i koji se i danas opravdavaju su oni partizanski, a o njima on ne govori.

Vrh

PostPostano: Pon srp 06, 2026 20:23 

Ako misliš na onaj naslov "Progon Crkve u komunizmu ne može biti razlog da opravdavamo ustaške zločine" tu je Uzinić potpuno u pravu. Danas niti Crkva niti ijedna misleća osoba u Hrvatskoj ne opravdava te zločine, ali po društvenim mrežama ima određen broj ljudi koji koristi tu simboliku i time pokazuje nemale simpatije prema tom režimu. Još kad se u takvom kontekstu nađe i bl. Stepinac - tu treba povući crtu, jasno se distancirati od takvih osoba i ne dopustiti kompromitaciju kao ni izvrtanje povijesnih činjenica...

Što dalje piše u članku ne znam, nisam pretplaćena na Telegram, pa mi samo naslov otvara.

Vrh

PostPostano: Sub srp 11, 2026 13:09 

Kome Uzinić odgovara, ili, svi su radikali osim Uzinića
https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/po ... na-1567286

Vrh

PostPostano: Ned srp 12, 2026 11:30 

Ako misliš na onaj naslov "Progon Crkve u komunizmu ne može biti razlog da opravdavamo ustaške zločine" tu je Uzinić potpuno u pravu. Danas niti Crkva niti ijedna misleća osoba u Hrvatskoj ne opravdava te zločine, ali po društvenim mrežama ima određen broj ljudi koji koristi tu simboliku i time pokazuje nemale simpatije prema tom režimu. Još kad se u takvom kontekstu nađe i bl. Stepinac - tu treba povući crtu, jasno se distancirati od takvih osoba i ne dopustiti kompromitaciju kao ni izvrtanje povijesnih činjenica....
Zar Uzinić inače prati Dark web i zna što tamo komentiraju i rade? Uostalom kakve veze ima Katolička Crkva s tim pojedinačnim komentarima koje najčešće plasira srbijanska služba te zar nema većih problema nevjere od toga?

Vrh

PostPostano: Uto srp 14, 2026 21:03 

Kakva srbijanska služba? Kako onda dr. Bagić, sociolog, kaže da desni radikali žele preuzeti Crkvu i HDZ... :roll:

Imaš pojma o kome se radi?

Od svih komentara na račun nadbiskupa Uzinića nisam naišla na valjan argument da njegov nauk ili rad nije dobar... Eto vidiš i onaj sociolog kaže da ga napadaju bezveze.

Rad biskupa trebali bi vrednovati prema katoličkom nauku ( KKC i papinski dokumenti), a ne prema opcijama desno - lijevo...

Vrh

PostPostano: Sri srp 15, 2026 14:57 

Naravno da će sociolog Bagić sa filozofskog fakulteta tako govoriti.
I naravno da nisu takve osobe mjerodavne.

(Vukušić podsjetio na simpatije Bagića prema Možemo
“‘Moramo se dogovoriti oko toga tko čini naciju i kako želimo graditi naciju’. Tako je sinoć na RTL-u zborio Dragan Bagić, sociolog sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Povod je, naravno, kako to Bagić definira u već klasičnom rtlovskom trendu ‘subkultura simpatizera NDH i ustaškog pokreta’.

Za istu Bagić kaže da ‘očekuje od …političkih aktera, intelektualaca, kao i od Crkve, da se jasno pozicioniraju prema ovoj subkulturi, koja nepotrebno izaziva poredak koji je dominantan i koji je utemeljen na samostalnosti i nezavisnosti’.

Što je za Bagića “dominantan poredak” u društvu jasno se može iščitati iz njegovog članka u Večernjem listu od 20. svibnja ove godine gdje sam naslov sve govori: ‘DRUGI MANDAT MOŽEMO BUDI NADU DA SU REFORME MOGUĆE’.)

Ništa čudno i ništa novo, da ljevičari, ateisti, lgbtq i slični vole našeg biskupa.

Vrh

PostPostano: Sri srp 15, 2026 17:25 

Ako je tako kako pišeš onda sve te navodne simpatije tog ljevičara prema Plenkoviću i Mati Uziniću treba uzeti s rezervom...

On tobože brani Plenkovića i Uzinića od desnih radikala (a možda čovjek nije niti vjernik)...

Za nas vjernike pak Uzinić nije "neki tamo" kojeg možemo razapinjati po forumu, on je nadbiskup Katoličke crkve i svaki loš komentar može biti udarac i samoj Crkvi.

Sociolog u prvi plan stavlja "desne radikale" - a Stepinčev put koji nam je kompas u politici nije bio niti desno niti lijevo.

(Ti isti "desni radikali" jako su loše pisali o papi Franji, spočitava im se isključivost i to što zanemaruju manjine, zatim agresivnost u nametanju neokonzervativizma - a nama bi trebao biti kompas jedino Evanđelje.)

Zato bi bilo loše za nas kad bi "desni radikali zaista namjeravali preuzeti vlast u Crkvi", kao što sociolog navodi.

Vrh

PostPostano: Sri srp 15, 2026 18:07 

Kakva srbijanska služba? Kako onda dr. Bagić, sociolog, kaže da desni radikali žele preuzeti Crkvu i HDZ... :roll:
Imaš pojma o kome se radi?
Ti i dr. Bagić sociolog rođen u Gradačcu trebate dati provjerljive dokaze tko su ti desni radikali koji žele preuzeti HDZ i Katoličku Crkvu. Kad vidim imena tek tada mogu vidjeti jeste li ozbiljni.
adrijana je napisao/la:
Od svih komentara na račun nadbiskupa Uzinića nisam naišla na valjan argument da njegov nauk ili rad nije dobar...
Ovo nije točno već je mantra jer ja sam osobno dala argumente kako nekatolički tvrdi da Rijeci treba točno određeni Krist (kao da je On podijeljen). U zadnje vrijeme posve krivo poistovjećuje katoličku vjeru s pacifizmom.
adrijana je napisao/la:
Eto vidiš i onaj sociolog kaže da ga napadaju bezveze.
Budući nije iznio argumente, a niti govori kako je praktični katolik ne vidim zašto je on mjerodavan. Ljudi svašta pričaju, a ima i zločestih umišljenih itd. Bitno je kako dokazuju svoje tvrdnje.
adrijana je napisao/la:
Rad biskupa trebali bi vrednovati prema katoličkom nauku ( KKC i papinski dokumenti), a ne prema opcijama desno - lijevo...
Zašto onda navodiš argumente sociologa koji baš barata s opcijama desno-lijevo?

Vrh

PostPostano: Čet srp 16, 2026 11:14 

Gle, opet okrećeš sve. Nisam ja stavila poveznicu na taj članak nego Totus Tuus. Zato ako znaš imena, draga Majkićka, o kome se to radi, slobodno ovdje napiši. Koji su to "desni radikali koji žele preuzeti vlast u Crkvi"? Ako je članak podmetnula srbijanska služba, imaš li dokaza za to?

Vrh

PostPostano: Čet srp 16, 2026 15:12 

Ako može pomoći moje mišljenje...mislim da su za njih desni radikali većina klera u HR osim Uzinića.

on je nadbiskup Katoličke crkve i svaki loš komentar može biti udarac i samoj Crkvi.
Baš suprotno, radi se o "dobrim" komentarima od strane koja nikad nije, ajmo pežorativno reći, obožavala Crkvu i na taj način je podmuklo napada, ustvari, nastavlja poslanje.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 512 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata