Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon tra 27, 2026 21:29

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 157 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11
Autor Poruka
PostPostano: Ned tra 26, 2026 19:14 

Ti bi osudila branitelje srpske nacionalnosti poput Predraga Mišića zbog balvana koji su postavljali drugi. Zar to ima smisla?
Sve su to nedjela pojedinaca koje treba jasno osuditi, ali bez nepravde u govoru i bez kolektivnih osuda židovskog ili bilo kojeg drugog naroda. Katolička vjera nikada ne dopušta kolektivno optuživanje cijelog naroda zbog djela pojedinaca.

Nije te sram ovako podmetati? Pa nije čudno, ni malo, što se gubi vjera, što se po Evropi prodaju crkve, što je manjak duhovnika? Sve do sada bilo mi je teško zbog toga. Ali sad vidim, hvala ti, Bože, na tome. Kraj ovakvih "katolika", to smo zaslužili. Bolje da nas nema, nego da smo ovakvi!

BRAVO Totus Tuus! Svaka riječ ti je na mjestu. Nažalost. :|

Vrh

PostPostano: Pon tra 27, 2026 01:48 

Ova analogija sa balvan revolucijom od nekoga koji svakodnevno piše na ovome forumu mi je zaista neobična. Pa iza balvan revolucije nije stajala neka šačica pijanih pojedinaca nego jedan organizirani i veliki kolektiv kao što ni Gazu nije sravnala isto šačica pojedinaca nego država sa svojom ogromnom snagom i moći i naredbom izabrane vlasti, kao što ni drugi svjetski rat nije vodilo par nadobudnih njemaca nego isto tako organizirani kolektiv sa svom svojom snagom vojnom, materijalnom,duhovnom itd. itd itd, da ne nabrajam više kroz povjjest ratova. Ima svijetlih Predraga Mišića među svim ovima i hvala Bogu da uvijek ima svijetla među svim narodima ali ovdje i uvijek kroz povjest se gleda i tumači većina. Predrazi Mišići su u većini svoga naroda izdajnici i žive u nemilosti, opasnosti i izgnanstvu dok ne dođe druga opcija tako da dijelim stav sa totus s kojom se ponekad ne slažem. Žao mi je što su hrki i fran ovdje totalno promašili što bi rekli naši istočni susjedi "celi fudbal". Vjerovatno ima nade i za njih dvojicu da će nadoći a ja neću ponavljati slična obrazloženja a u ostalom svatko ima pravo na svoje mišljenje pa makar i pogrešno. Primjetio sam na ovome forumu da nema dijaloga nego svi žele biti u pravu. Neću stavljati biblijske citate o tzv. izabranom narodu jer su napisani još u starom savezu a Krist je došao svima a ne samo njima. Od njih je došao a primili su ga izabrani kao i ovdje spomenuti naš Predrag Mišić. Pavao o tome puno govori u poslanici hebrejima pa tko hoće može to malo produbiti i bit će mu jasnije.

Vrh

PostPostano: Pon tra 27, 2026 05:37 

Prvo griješite što uopće zahtijevate svetce na forumu, ali bez obzira na to nepravdu treba jasno osuditi, ali bez nepravde u govoru i bez kolektivnih osuda.

Vrh

PostPostano: Pon tra 27, 2026 07:39 

Ova analogija sa balvan revolucijom od nekoga koji svakodnevno piše na ovome forumu mi je zaista neobična. Pa iza balvan revolucije nije stajala neka šačica pijanih pojedinaca nego jedan organizirani i veliki kolektiv kao što ni Gazu nije sravnala isto šačica pojedinaca nego država sa svojom ogromnom snagom i moći i naredbom izabrane vlasti, kao što ni drugi svjetski rat nije vodilo par nadobudnih njemaca nego isto tako organizirani kolektiv sa svom svojom snagom vojnom, materijalnom,duhovnom itd. itd itd, da ne nabrajam više kroz povjjest ratova. Ima svijetlih Predraga Mišića među svim ovima i hvala Bogu da uvijek ima svijetla među svim narodima ali ovdje i uvijek kroz povjest se gleda i tumači većina. Predrazi Mišići su u većini svoga naroda izdajnici i žive u nemilosti, opasnosti i izgnanstvu dok ne dođe druga opcija tako da dijelim stav sa totus s kojom se ponekad ne slažem. Žao mi je što su hrki i fran ovdje totalno promašili što bi rekli naši istočni susjedi "celi fudbal". Vjerovatno ima nade i za njih dvojicu da će nadoći a ja neću ponavljati slična obrazloženja a u ostalom svatko ima pravo na svoje mišljenje pa makar i pogrešno. Primjetio sam na ovome forumu da nema dijaloga nego svi žele biti u pravu. Neću stavljati biblijske citate o tzv. izabranom narodu jer su napisani još u starom savezu a Krist je došao svima a ne samo njima. Od njih je došao a primili su ga izabrani kao i ovdje spomenuti naš Predrag Mišić. Pavao o tome puno govori u poslanici hebrejima pa tko hoće može to malo produbiti i bit će mu jasnije.

Ante ,

miješaš kruške i jabuke?---tema je da li je Izrael i dalje izabran narod, a ne da li u nekom povijesnom trenutku dio njegovog naroda čini zločine
Znači , jedno s drugim nema veze.
Barem 3 puta sam da o citat iz Novog zavjeta gdje KC to tvrdi...ne ja, Fran ili neko treći nego sam vrh KC
EVO staviti ću još jednom, valjda će se kod tebe primiti, :

Rimlajnima 11
1 Izraelova je nevjernost samo djelomična

Pitam dakle: Zar je Bog odbacio narod svoj? Nipošto! Ta i ja sam Izraelac, iz potomstva Abrahamova, plemena Benjaminova. 2 Nije Bog odbacio naroda svojega koga predvidje. Ili zar ne znate što veli Pismo, ono o Iliji – kako se tuži Bogu na Izraela: 3 Gospode, proroke tvoje pobiše, žrtvenike tvoje porušiše; ja ostadoh sam i još mi o glavi rade. 4 Pa što mu veli Božji glas? Ostavih sebi sedam tisuća ljudi koji ne prignuše koljena pred Baalom. 5 Tako dakle i u sadašnje vrijeme postoji Ostatak po milosnom izboru. 6 Ako pak po milosti, nije po djelima; inače milost nije više milost!
7 Što dakle? Što Izrael ište, to nije postigao, ali izabrani postigoše. Ostali pak otvrdnuše, 8 kao što je pisano:
Dade im Bog duh obamrlosti,
oči da ne vide,
uši da ne čuju
sve do dana današnjega.

9 I David veli:
Nek im stol pred njima bude zamkom,
i mrežom, i stupicom, i plaćom.
10 Nek im potamne oči da ne vide
i leđa im zauvijek pogni!
11 Izraelova je nevjernost privremenaPitam dakle: jesu li posrnuli da propadnu? Nipošto! Naprotiv: po njihovu posrtaju spasenje poganima da se tako oni, Židovi, izazovu na ljubomor. 12 Pa ako je njihov posrtaj bogatstvo za svijet, i njihovo smanjenje bogatstvo za pogane, koliko li će više to biti njihov puni broj?
13 Vama pak, poganima, velim: ja kao apostol pogana službu svoju proslavljam 14 ne bih li na ljubomor izazvao njih, tijelo svoje, i spasio neke od njih. 15 Jer ako je njihovo odbačenje izmirenje svijeta, što li će biti njihovo prihvaćanje ako ne oživljenje od mrtvih?

16 Izrael i nevjeran ostaje izabrani narod

Ako li su prvine svete, sveto je i tijesto; ako li je korijen svet, svete su i grane. 17 Pa ako su neke grane odlomljene, a ti, divlja maslina, pricijepljen umjesto njih, postao suzajedničar korijena, sočnosti masline, 18 ne uznosi se nad grane. Ako li se hoćeš uznositi – ne nosiš ti korijena, nego korijen tebe. 19 Reći ćeš na to: grane su odlomljene da se ja pricijepim. 20 Dobro! Oni su zbog nevjere odlomljeni, a ti po vjeri stojiš. Ne uznosi se, nego strahuj! 21 Jer ako Bog ne poštedje prirodnih grana, ni tebe neće poštedjeti. 22 Promotri dakle dobrotu i strogost Božju: strogost na palima, a dobrotu Božju na sebi ako ostaneš u toj dobroti, inače ćeš i ti biti odsječen. 23 A i oni, ako ne ostanu u nevjeri, bit će pricijepljeni; ta moćan je Bog da ih opet pricijepi. 24 Doista, ako si ti, po naravi divlja maslina, odsječen pa mimo narav pricijepljen na pitomu maslinu, koliko li će lakše oni po naravi biti pricijepljeni na vlastitu maslinu!

Ovo boldano piše u NZ Kršćanske sadašnjosti
Tako piše i u Biblijama ostalih katolika u svijetu
Te naslove je pisala Kongregacija KC zadužena za svete knjige...nije to stavio neki čova iz Hrvatske!

Vrh

PostPostano: Pon tra 27, 2026 08:17 

Ti bi osudila branitelje srpske nacionalnosti poput Predraga Mišića zbog balvana koji su postavljali drugi. Zar to ima smisla?

Ova analogija sa balvan revolucijom od nekoga koji svakodnevno piše na ovome forumu mi je zaista neobična.

BRAVO Antezg!

Dobro si primjetio kad si napisao od nekoga tko svakodnevno piše na ovome forumu. I zamisli, ta ista ženska piše, citiram;

... ja nisam zgubidanka koja tu stalno visi jer nema drugog posla...

Mi žene imamo puno kućanskih poslova i obiteljskih obaveza pa ne možemo trošiti vrijeme..

... nisam zgubidan kao onaj TTejac pa da mogu svako malo pisati po forumu. Imam ja i drugih obaveza..

Nažalost ne mogu dulje obrazlagati jer imam i obiteljskih obaveza..

A kad pogledaš koliko postova ima ta "zauzeta žena" koja nije zgubidanka i koja ne visi stalno na forumu jer ima i drugog posla, onda vidiš da na konto piše: Postovi: 2154 :lol:

Ante moj! Ti i ja zajedno nemamo toliko. Ljute li ironije. :lol:

Vrh

PostPostano: Pon tra 27, 2026 14:14 

Ne shvaćam zašto ti je neobična dosljedna primjena onoga što pričam na sve narode. Ja stvarno ne želim upadati u kontradiktornosti jer je to slika krivog nauka odnosno nekatoličkog življenja po vjeri te uvijek nastojim vjeru dosljedno i bez pristranosti tumačiti. I zaista što se tiče kolektivne odgovornosti, povijest poznaje narode koji su činili ili čine velike nepravde, ali katolička vjera i dalje ne dopušta pojednostavljeno poistovjećivanje cijelog naroda s moralnom krivnjom u svakom vremenu. Sud se uvijek mora temeljiti na istini i konkretnim djelima, a ne na etiketiranju cijelog naroda. To isto ne znači kako moramo podržavati sve što radi sadašnja izraelska politika ili sadašnja vlada.
Nije mi jasno gdje si se zbunio u Poslanici Hebrejima jer tamo se ne kaže kako Židovi „više nisu izabrani narod“, nego uči da je Stari savez dovršen i nadmašen u Kristu? Pored toga u Poslanici Rimljanima sv. Pavao izričito kaže kako Izrael nije odbačen, nego ostaje u posebnom odnosu prema Božjem planu, iako je ispunjenje spasenja sada u Kristu i u Crkvi.

Vrh

PostPostano: Pon tra 27, 2026 14:30 

Židovsko mišljenje o Isusu u katoličkom je časopisu »Veritas« iznijela mr. Julija Koš, tada voditeljica knjižnice Židovske općine Zagreb: »Kada se kršćanstvo iz židovstva izdvojilo kao zasebna religija, židovstvo nije prihvatilo niti je moglo prihvatiti Isusa kao sina Božjega, držeći se svoje temeljne teološke postavke o jedinstvenoj i nedjeljivoj Božjoj prirodi. Zamisao o božanskoj prirodi bilo kojega čovjeka u židovstvu je isključena. Premda su Židovi, u patnjama pod poganskom vlašću, mesiju žudno iščekivali, nisu prihvatili Isusa kao mesiju, kao židovskoga kralja spasitelja. Biblijski proroci su već bili objavili, osobito Izaija, kako će se svijet onoga dana kada mesija dođe na prvi pogled razlikovati od jučerašnjega, što opisuju i midraši (pripovjedna tumačenja biblijskoga teksta). Mesijinim dolaskom prestat će ratovi i progoni nevinih, oružje će se ‘prekovati’ u plugove, janje će mirno pâsti pored lava (koji će ponovno jesti travu i lišće, kao što je to bilo u rajskome vrtu), iz Jeruzalema će se vidjeti otvoren ulaz u raj, sudit će se dušama… i svatko će sâm sve to moći opaziti i zaključiti.«

Mesijansko tisućljeće
»Takvi događaji u povijesti se još nisu dogodili, zapravo svakodnevno pratimo vijesti o novim nepravdama i stradanjima nevinih, slabih i progonjenih. Stoga Židovi i dalje tek čekaju mesiju. Mnogi vjeruju da bi on odmah došao ako bi svi svjetski Židovi, njih oko 13 i pol milijuna, do posljednjega pojedinca tijekom dvaju uzastopnih šabata poštovali sve šabatne propise. Malo je vjerojatno da će se to ikada ostvariti, ali većina drži da će mesija ipak doći, a najkasnije kada se navrši 6000 godina svjetske povijesti (prema židovskome računanju vremena od stvaranja svijeta). Tada će nastupiti bezvremensko sedmo, šabatno, mesijansko tisućljeće. Bit će to za 231 godinu, jer židovski kalendar upravo broji 5769.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 157 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11

Vrijeme na UTC + 01:00 sata