Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet ožu 20, 2026 18:00

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 84 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon lis 20, 2025 08:48 

Nebitno što ne vjeruješ. Đavli vjeruju.

Da. Vidiš koja je to kontra?! Đavli čak i dršću.

Jak 2,9 I đavli vjeruju, i dršću.

Idemo napraviti test?! Ti moli svoje egzorcizme na latinskom, a ja i onaj mali crnček iz Mozambika ćemo moliti svaki na svojem jeziku. Ja na međimurskom a crnček na mozambiškom. Pa da vidimo tko će od nas prije biti uslišan. Ti moli da istjeraš đavle, mali crnček i ja ćemo moliti za kruh i novce da platimo ček za struju i plin. Može?! Da probamo?! :| Zamaraš se budalaštinama. Kakvi egzorcizmi su te spopali?! Ljudi nemaju kaj jesti. Razmišljaju gdje će sutra nasloniti glavu. Nisi mi odgovorio, valjda ti je promaklo. Kaj misliš, jesu Sv. Petar i njegov brat Andrija služili misu na latinskom jeziku?! Pa ako baš hoćeš, jesu li Matej carinik i ona udovica koja je stavila najviše u riznicu (usp. Lk 21,2-4) služili misu na latinskom jeziku?! Sve su to ljudske bedastoće. Bog nema veze sa time. Ako je Sv. Petru i njegovom bratu Andriji bila dobra misa na jeziku kojem god već da su služili, onda je i meni moja misa dobra na mojem jeziku.

Vrh

PostPostano: Pon lis 20, 2025 21:58 

Pints, i Fran, nitko ne spori da je vrijednija usmena molitva koju razumiješ.
2.vatikanski je htio upravo to postići u cijelom katoličkom liturgijskom svijetu: aktivno sudjelovanje vjernika.

Ipak latinski ostaje službeni jezik Crkve (usp SC 36). To Crkva kaže o sebi. Tu se ne radi o ' ja mislim'. Vulgata je službeni prijevod Biblije.

Ne postavljamo ovdje pitanje spasenja duše koje još manje vežemo uz jezik, a što ionako nije nešto što spada na ljudski sud ('ne sudite'), a ukoliko je Bog vezao spasenje uz sakramente a On sam nije vezan sakramentima (KKC 1257) koliko to manje možemo tvrditi za jezik, bilo koji.

Vezano uz pitanje o apostolima: pretpostavljam na jednom od druga dva jezika sa Križa.

Vrh

PostPostano: Pon lis 20, 2025 22:26 

Vezano uz 'struju i plin' Crkva moli za izvore dohotka, zdravlje, zaposlenost, obuzdavanje ljudi zasjednih (udruge koje rade protiv Crkve i države) i sve redom. Ovo se moli u različitim oblicima. Izrazito kod Procesije, zaštitu prirodnih nepogoda,plodnost zemlje, za sve što ćemo pojesti... Uglavnom ništa nije izostavljeni iz molitve Crkve.
Za prirodu, životinje i ljude, dakle, molitve blagoslova, oslobođenja, kozmička bitka i više od toga.

Npr molitva za blagoslov polja radi se o molitvama u kojima treba osloboditi prirodu od Zla. Dakle, od pada u istočni grijeh i priroda je pod vlasti zloga, zato se sve blagoslivlja, oslobađa.

Starozavjetno od kuge gladi i rata, oslobodi nas. A to je sve određeni egzorcizam. Doduše ne izravni sukob sa Zlim, što je vrlo iznimno.

Za kraj, papa Benedikt u knjizi Isus iz Nazareta govori o boljem prijevodu Oče naš, o zadnjem zazivu a glasi 'nego izbavi nas od Zloga..' Amen

Vrh

PostPostano: Uto lis 21, 2025 08:29 

Vezano uz 'struju i plin' ...

Tak tak. I ti se moli da imaš čime platiti ček za struju i plin. Ide studeni, a znaš i sam kakve su zimske rate plina. Nebu 18 eura kak u srpnju mesecu, to da ti unapred kažem. :|

A to je sve određeni egzorcizam.

Nema egzorcizama prika moj. Sve je to samo u tvoji glavi. Kaj misliš zake ti je ovaj čovek koji piše pod nickom Pints napisao, citiram;

Nemoj biti opsjednut egzorcistima. To je septička jama.

Zato jer u svakom drugom postu spominješ nekve egzorcizme. Ej prika moj! Nema ti od egzorcizma kruha. Ja idem na misu od 2008 godine. Idem tu kod kapucina, Sv. Nikole, nekad idem kod fratra ili na Banficu. Šta hoću reći?! Nikad do sada nisam čuo svećenika da trabunja o nekakvim egzorcizmima. A bio sam na stotine i stotine misa.

To ti je onaj Marino Restrepo napunio glavu tim egzorcizmima. :roll: :roll: Ti njega pitaj koliko radnog staža ima, i jel ikad platio ček za struju i vodu. Prvo to treba učiniti, a tek onda egzorcizam. Na baušteli je pravi egzorcizam. Mjesec dana bauštele i svi "đavli" će izać iz tebe.

Vrh

PostPostano: Uto lis 21, 2025 12:18 

Kao i sa svakom duhovnom stvarnošću treba biti budan, ne svemu se otvarati, prepoznavati dobro i uz to prianjati a odbacivati loše. Prepoznati zdravi nacionalni naboj a odbaciti ustaštvo, prepoznati poticaje Duha Svetog, a odbaciti pentakostalizam. Nije lako sve prepoznati. Korov uvijek neminovno raste. Borba do konca traje. Zlo uvijek dolazi u drugačijim oblicima, i polarizira. Nekada se prikazuje kao avangarda, nekada kao tradicionalizam, a u svakom slučaju je mainstream, a plod podjela. U prijevodu: uvijek bučno sa istim lošim tonovima.

Tradicionalisti
Prikazuju se kao čuvari vjere. Opisani u sceni gdje napadaju Isusove učenike koji trgaju klasje. Poznata zgoda. Čine to u sred bijela dana, iskačući usred polja: ne, ne! Vidi! (Mt 12,1-8)
Uistinu komična situacija koju Sveti pisac namjerno tako uprizoruje. A donose ju svi sinoptici. Teški moralisti, ali uvijek prema drugima.
Hodaš u sunčano poslijepodne, i bum! evo ih. Iz neba pa u rebra.
Čekaju što je tko rekao (usp.Mt 22,15). Čim važnija osoba tim bolje. Ustvari isključivo ih prvi čovjek zanima sve niže je ispod njihova dosega, odnosno sve je u službi prvog. Gorljivo se time bave. Umotani i premazani, naravno, pravovjerjem. Protiv takvih nema obrane jer njihov je smisao uvijek napad. Ne znaju za trenutak kada se napuštaju velike teme (Iv 21,5) Njima je sve duhovnost, ozbiljna i teška. Strogi prema svima, osim prema sebi. I tu je njihov najveći promašaj. Nož umjesto prema sebi uvijek je uperen u druge. Opsesivno se bave liturgijom do u tančine, a previđaju njen žrtveni karakter. Radi toga 'previda' sve ostalo postaje im krucijalno. Citirat će Benedikta XVI. o liturgiji. Po potrebi. Slovo zakona ih oživljuje, ne duh (2 Kor 6). Agilno ažuriranju web da sa sobom ulove neupućene (Mt 23,15)
Poznaju teologiju više nego Pismo. Citiraju svete oce, koje zamijenjuju sa iskustvom, kojega im manjka. Citiraju i Pismo i koncile kao kontra argument hereticima. Riječ koju vole rabiti. Žive u prošlosti (Mt 22,32) Citiraju pape, ali samo protiv pape. (Mt 23,13) Licemjeri. Restrepo ih je nazivao američkim 'gringosima'.

Nažalost, navedeni blog redovito prevodi američke portale tih tradicionalista

Bravo, Soren! 8) Čitaš mi misli. Sve ovo što si naveo, stoji. Ne daj se smesti.

Vrh

PostPostano: Uto lis 21, 2025 17:23 

Blog Quo vadis Ecclesia uređuje Robert Dumančić i na njemu se rjeđe mogu pronaći osobna razmišljanja i komentari, nego je uglavnom riječ o praćenju i prevođenju najzanimljivijih tema iz katoličke blogosfere. To je zapravo dragocjen pristup budući se nigdje drugdje ne mogu naći takvi članci poput razgovora Kardinala Saraha koji objašnjava zašto je liturgija postala bojno polje u Crkvi?
https://www.quovadisecclesia.com/kardin ... e-u-crkvi/
No možda neki misle kako su više unutar Crkve od njega iako nisu.

Vrh

PostPostano: Uto lis 21, 2025 20:53 

Sam Obred, danas zvan Izvanredni nije problem ili ne bi trebao biti.

Ignoratis casusis, de effectibus non est iudicandum. Ako ne znamo uzroke ne možemo se baviti posljedicama.

O uzrocima sam prije nešto rekao. Radilo se o bolesnom čovjeku koji je zaključio da je Crkva zabludjela deklaracijom u kojem govori o slobodi savjesti.

Pa ako te dragi Bog ne prisiljava, nego daje slobodu, što bi Crkva trebala, kad je tako jasno da u vjeri nema prisile.

Dakle, nije problem Obreda, ne primarni.

Radi se o unutarnjoj crkvenoj rani raskola (KKC usp. 817-818;2089).
Naravno da treba raditi na prevladavanju toga.
Dosta je Benedikt XVI tu učinio na prevladavanju rane.
Rješavanje toga nije na nama, iako smijemo i možemo biti upoznati sa temom, nego na sadašnjem Papi.
Ps 131

Dakle, katolik nema problem sa time. Papa se tu obraća sspx - u. Ne obraća se tu katolik Papi.

Vrh

PostPostano: Čet lis 23, 2025 13:23 

"Po plodovima ih prepoznajemo..." još je jedan odličan članak s Quo vadis bloga koji prikazuje kako treba prosuđivati po mjerljivim plodovima.
Prvo, oni koji vole tradicionalnu misu bivaju isključeni, a zatim ih se optužuje da oni isključuju druge. Odvajaju ih, a onda se ta marginalizacija koristi kao dokaz da su „razdorni“. To je savršen krug isključenja i optužbe. No stvarnost bi trebala biti upravo suprotna: kada Vetus Ordo (stari obred) koegzistira s običnim oblikom mise, to ne stvara podjele, nego plodnu ravnotežu. To je upravo ono što je Benedikt XVI. izjavio u Summorum Pontificum i u svom pismu biskupima: dva oblika rimskog obreda ne bi trebala biti u sukobu, nego trebaju mirno supostojati. Tamo gdje je to ispravno primijenjeno, župe i bogoslovna sjemeništa ponovno su se ispunila vjernicima.
https://www.quovadisecclesia.com/po-plo ... lnoj-misi/

Vrh

PostPostano: Čet lis 23, 2025 16:33 

Uskoro nećemo imati svećenika, kad ovaj naš ode u mirovinu ne zna se tko će ga zamijeniti a već sada drži dvije župe.
Trebalo bi ih biti puno više da se obredi mogu izvršavati a što bi još uz to trebalo za vas nekolicinu izmisliti još dodatne koji će držati misu na latinskom? Pravite podjele nepotrebno :((

Vrh

PostPostano: Pet lis 24, 2025 09:55 

Totus malo to ipak gledaš uskogrudno, ali opet dobro je što ti je liturgija važna jer u svijesti današnjeg čovjeka stvari koje se tiču Boga, pa tako i liturgija, zapravo se ne doživljavaju bitnima.
Pogrešno misliš kako bi ti dobrovoljno služenje izvanrednog oblika Rimskog obreda (latinska misa) ikako naštetila. Sva istraživanja pokazuju kako župe gdje se služi tradicionalna misa ili su ikako zadržali tradicionalan odnos imaju više svećeničkih zvanja pa bi bilo lakše naći zamjenu za tvog sadašnjeg župnika. Dakle ne radi se o nikakvoj prisili nego dozvoljavanju onim svećenicima koji žele da bez posebne dozvole mogu služiti tradicionalnu misu.
Uostalom, ako ne vjeruješ meni pročitaj što je rekoa pokojni papa Benedikt XVI.
"U godinama nakon Drugog vatikanskog sabora ponovno sam postao svjestan prvenstva Boga i božanske liturgije. Nerazumijevanje liturgijske reforme, koje se široko proširilo u Katoličkoj Crkvi, dovelo je do toga da se sve više u prvi plan stavljala pouka, te ljudska aktivnost i kreativnost. Djelovanje čovjeka gotovo je dovelo do zaborava Božje prisutnosti. U takvoj situaciji postaje sve jasnije da Crkva živi od ispravnog slavljenja liturgije, te da je Crkva u opasnosti kad u liturgiji, a time i u životu, više ne dolazi do izražaja Božja prvenstvenost. Najdublji uzrok krize koja je potresla Crkvu nalazi se u brisanju Božjeg prvenstva u liturgiji.
Sve me to potaknulo da se posvetim temi liturgije šire nego prije, jer sam znao da je istinsko obnavljanje liturgije temeljni uvjet obnove Crkve."
https://www.quovadisecclesia.com/zastat ... o-mislimo/

Vrh

PostPostano: Pet lis 24, 2025 11:19 

Liturgija automatic

To vam je nesto poput aparata za kavu pa stisneš kapućino, makijato i samo izlazi.

U ovom slučaju promijeniš Obred.

U pozadini tih teza, a rekoh ubace oni i Benedikta, radi se o tzv. trgovačkom odnosu. Ozbiljan molitelj prođe tu fazu, i iskustveno se uvjeri da stvari ne funkcioniraju tako.

Ali ovi jašu li ga jašu, godinama. Obred, Obred. Skaču po glavi svakodnevno.

Sodomiti, da su zdravi, ne bi paradirali o svojoj seksualnosti, ponosno, jel.
Tako, nažalost, ima ljudi koji to čine sa liturgijom.
Zato ne čudi prvi Isusovov egzorcizam u Kafarnaumu. Zapisao ga je sv. Marko. Gdje?
U sinagogi.

Vrh

PostPostano: Pet lis 24, 2025 13:11 

Srećo imamo samo 1 osobu na forumu koja stalno pa stalno tupi o modernizmu gdje treba i ne treba
I nema forumaša koji nije bio proglašen heretičnim modernistom :lol: :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Pet lis 24, 2025 13:40 

Monasi i redovnici tvrde da je jedna osoba dovoljna da razorni cijeli samostan.

Opomene nalazimo u Pismu, zatim hijerarhijski ustroj, napokon i Kanonsko pravo i to kao izraz ljubavi.
Luther je tvrdio da je Kanonsko pravo nepotrebno.

Vrh

PostPostano: Pet lis 24, 2025 13:43 

Monasi i redovnici tvrde da je jedna osoba dovoljna da razorni cijeli samostan.

Opomene nalazimo u Pismu, zatim hijerarhijski ustroj, napokon i Kanonsko pravo i to kao izraz ljubavi.
Luther je tvrdio da je Kanonsko pravo nepotrebno.

Slažem se
Pogotovo ako se radi o iznimno zavodljivoj ženskoj osobi 8)

Vrh

PostPostano: Ned lis 26, 2025 07:57 

Slažem se
Pogotovo ako se radi o iznimno zavodljivoj ženskoj osobi 8)

Davno je prošlo vrijeme kada su samo žene bile problem situacija u nekim nadbiskupijama je više nego ozbiljna Šok u Crkvi: Zagovornik ređenja žena novi nadbiskup Beča https://www.quovadisecclesia.com/sok-u- ... skup-beca/

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 84 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata