Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 27, 2026 23:43

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 135 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
Autor Poruka
PostPostano: Pon ruj 08, 2025 08:48 

2. Ako te baš Kopitar hrabri i brani tvoj stav… pa hajde, zar ti to nije crvena lampica? Čovjekovo glavno zanimanje na forumu je relativizacija svega što miriše na grijeh. Ako ti on drži stranu, to je kao da ti lisica čuva kokošinjac ili kao da te nutricionist nagovara na još jednu porciju bureka jer je on završio škole i stručan je nutricionist, zvuči lijepo, ali vodi te ravno u problem.

Ovo si ve grdo napisala Majkićka. Kaj je da je. Tak čoveka potvarjati, pa ko je to videv?! Kopitar je na ovom forumu isti ko i svi mi. Nije da je do ve nekome nekaj napraviv. Pak je on vredu čovek, dok oče biti. Druga stvar je dok ga prime i otpira teme kaj tje muka sam od naslova teme. Ali nebitno. Nesi lepo napisala.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 09, 2025 11:39 

Tako nešto ne dolazi u obzir kada se radi o sadržaju ispovijedi, ako svećenik želi govoriti o nekom grijehu to će poručiti osobno u javnosti.
Već sam pisao o tome na temi o ispovjednoj tajni:
"Pokornik može drugima reći što god želi o sebi i o svojim grijesima, međutim ne bi smio govoriti o drugome, ili iskorištavati javno svećenikove riječi u ispovijedi, koje svećenik onda ne može javno komentirati a da ne riskira kršenje ispovjedne tajne.
Naprotiv svećenikovi savjeti iz ispovijedi se ne bi trebali javno govoriti, jer tu ne govorimo o sebi već uvlačimo drugoga, i svećenika stavljamo u nezgodan položaj ili ga možemo i namjerno iskorištavati za svoje stavove pošto on ne može dalje komentirati, stoga je nepisano pravilo da se o takvom sadržaju ispovijedi ne govori."

Dok dopuštaš da mi se govori da lažem i trola da pravi svoje liste, neznam zašto se osjećaš prozvan odgovoriti.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 09, 2025 15:24 

Dok dopuštaš da mi se govori da lažem i trola da pravi svoje liste, neznam zašto se osjećaš prozvan odgovoriti.

A kaj si ti dušice draga očekivala?! Da će Giovi dopustiti svakakve gadosti i laži na ovom forumu samo da tebi ugodi?! :roll: Kako se kojim slučajem tvoja osjetljiva dušica ne bi našla uvrijeđenom?! :roll: To što je Giovi učinio možeš slobodno smatrati činom prijateljstva i ljubavi prema tebi.

Izr 27, 5-6 Bolji je javni ukor nego lažna ljubav. Čestiti su udarci prijateljevi, a lažni poljupci neprijateljevi.

Bratska opomena je čin ljubavi: jer cilj joj je popravak brata. Sv. Toma Akvinski "Summa Theologica"

Kada je riječ o grijesima, njih kod prijatelja ne smijemo ni podupirati ni trpjeti. Naše bi prijateljstvo bilo jadno i zlo kad bismo gledali kako nam prijatelj srlja u propast a ne bismo mu pritekli u pomoć, kad bismo gledali kako umire od gnojnog čira a ne bismo se usudili čir britvom zasjeći i tako prijatelja spasiti. Pravo i živo prijateljstvo ne može potrajati među grijesima. Sv. Franjo Saleški "Filotea"

Prema tvojoj reakciji, sasvim je sigurno da ovo "zasjecanje gnojnog čira" nije prošlo bezbolno kod tebe, kao što je manje-više reakcija kod svih nas kad nas netko opravdano opomene. Ali bolje i to nego da nastaviš gomilati učitelje koji, citiram;

Tko voli laskanje više nego istinu, uvijek će tražiti učitelje koji potvrđuju njegove strasti. Sv. Katarina Sijenska "The Dialogue of Saint Catherine of Siena"

Mnogi slušaju ono što im srce želi, a odbacuju riječi koje bi ih mogle ispraviti. Sv. Grgur Nazijanski "Orationes"

Odbijanje razuma i istine otvara vrata učiteljima koji laskaju samo osjećajima i željama. Sv. Ivan Pavao II., "Fides et Ratio"

p.s.

Treba podnositi slabosti prijatelja, ali grijeh ne smijemo ni odobravati ni prešutjeti… Onaj koji šuti pred grijehom nije prijatelj, nego neprijatelj. Sv. Franjo Saleški "Filotea"

Nemaš se pravo ljutiti ni buniti, Giovi je postupio potpuno ispravno. Kao što to i obično biva kod njega.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 09, 2025 16:50 

...trola da pravi svoje liste, ...

Ma pusti to, trol je kao pijanac za mikrofonom, misli kako propovijeda, a zapravo otkriva toplu vodu i flautiše o samodiranju. Nego, ozbiljno jesi ti proučila one dvije stvari koje sam ti napisala?

Vrh

PostPostano: Uto ruj 09, 2025 19:28 

Nego, ozbiljno jesi ti proučila one dvije stvari koje sam ti napisala?

Kao što sam već prije spomenuo, nisam Vidoviti Milan, ali ako ne mari što govore: čak četiri katekizma (Veliki katekizam sv. Pija X., The Catechism of the Council of Trent, The Douay Catechism, Katekizam Katoličke Crkve iz 1992. godinice), Sv. Pavao (na više mjesta u svetom pismu), čak šest Crkvena naučitelja (Sv. Alfonz Liguori, Sv. Ivan Zlatousti, , Sv. Toma Akvinski, Sv. Franjo Saleški, Sv. Katarina Sijenska, Sv. Grgur Nazijanski), ako ne sluša šta govore; Sv. Ivan Pavao II., i Sv. Ivan Vianney, ne znam zašto Majkićka misliš da bi npr. slušala tebe?! :) Ne moraš ništa odgovoriti, tak, na glas razmišljam kako se to u narodu kaže. :|

Nauk Crkve, a poglavito njezina odlučnost da brani univerzalnu i trajnu valjanost propisa koji zabranjuju u sebi zle čine, nerijetko se prosuđuje kao znak nepodnošljive nepomirljivosti, osobito u iznimno složenim i konfliktnim situacijama moralnog života čovjeka i današnjeg društva, nepomirljivost koja je navodno u sukobu s majčinskim osjećajem Crkve. Crkvi, kaže se, nedostaje razumijevanja i sućuti. Ali zapravo, majčinstvo Crkve nikada se ne može odijeliti od njezina poslanja da poučava, koje ona mora stalno provoditi kao vjerna Zaručnica Krista, Istine same: »Kao učiteljica, ona neumorno navješćuje moralnu normu. (...) Crkva nije ni stvarateljica ni prosuditeljica te norme. Poslušna istini, koja je Krist, čija slika se odrazuje u naravi i dostojanstvu ljudske osobe, Crkva tumači moralnu normu i nudi ju svim ljude dobre volje, a da pri tom ne skriva njezine zahtjeve za radikalnošću i savršenošću.«

U odlučnosti kojom Crkva brani univerzalne i nepromjenljive moralne norme nema ničega uvredljivog. Ona samo služi pravoj slobodi čovjeka: kako nema slobode izvan istine ili nasuprot njoj, kategorička obrana apsolutno neotklonjivih zahtjeva osobnoga dostojanstva čovjekova, dakle bez popuštanja i nagodaba, mora se smatrati putom i uvjetom za samo postojanje slobode. Ta se služba okreće svakome čovjeku, shvaćenom u jedinstvenosti i neponovljivosti njegova bića i postojanja: samo u poslušnosti univerzalnim moralnim normama čovjek nalazi punu potvrdu svoje osobne jedinstvenosti i mogućnost istinskog moralnog rasta. Sv. Ivan Pavao II., "Veritatis splendor"

Smrad nečistoće pred Bogom i anđelima je toliko jak da se nijedan smrad na svijetu ne može s njim mjeriti. Sv. Filip Neri "The Maxims and Sayings of St Philip Neri"

Vrh

PostPostano: Sri ruj 10, 2025 11:27 

Ma pusti to, trol je kao pijanac za mikrofonom, misli kako propovijeda, a zapravo otkriva toplu vodu i flautiše o samodiranju. Nego, ozbiljno jesi ti proučila one dvije stvari koje sam ti napisala?

Koje?

Vrh

PostPostano: Sri ruj 10, 2025 11:37 

Koje?

Ove;

Vidi Totus, Sotona se tu znoji kao na maratonu i očito mu je baš stalo da preko tog grijeha povuče tvoju dušu na svoju stranu. Zato stani i promisli o dvije stvari:
1. Smodirkanje je sitna “neurednost”. Katekizam i homoseksualni čin zove neurednim, ali svejedno spada u teške grijehe. Dakle, nisu to samo razbacane čarape u duhovnoj sferi.
2. Ako te baš Kopitar hrabri i brani tvoj stav… pa hajde, zar ti to nije crvena lampica? Čovjekovo glavno zanimanje na forumu je relativizacija svega što miriše na grijeh. Ako ti on drži stranu, to je kao da ti lisica čuva kokošinjac ili kao da te nutricionist nagovara na još jednu porciju bureka jer je on završio škole i stručan je nutricionist, zvuči lijepo, ali vodi te ravno u problem.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 10, 2025 13:04 

Koje?

Ovo viewtopic.php?f=16&t=2007&start=105#p53458

Vrh

PostPostano: Sri ruj 10, 2025 13:36 

Vidi Totus, Sotona se tu znoji kao na maratonu i očito mu je baš stalo da preko tog grijeha povuče tvoju dušu na svoju stranu. Zato stani i promisli o dvije stvari:
1. Smodirkanje je sitna “neurednost”. Katekizam i homoseksualni čin zove neurednim, ali svejedno spada u teške grijehe. Dakle, nisu to samo razbacane čarape u duhovnoj sferi.

Ovo prvi put vidim :roll:
Što ti je ovo smodirikanje?
Nije mi želja ovdje iznositi intimu. Ali nije to sigurno moj primarni grijeh, koji bi mogla biti oholost i svakakve gore stvari za koje mislim da ću biti suđena. A tko će me hrabriti/ braniti nije mi baš nešto bitno, posebno u virtualnom svijetu.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 11, 2025 06:34 

Što ti je ovo smodirikanje?

Nije smodirikanje, nego je smodirkanje. Pa piše ti šta je, citiram;

Smodirkanje je sitna “neurednost”.

*Smodirkanje - tradicionalni naziv za samozadovoljavanje.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 15, 2025 07:47 

Mislim da je svakom prosječnom vjerniku teško prihvatiti da je ova sitna "neurednost" u istom rangu kao i npr. hotimično ubojstvo, dakle smrtni grijeh.
Stoga je razumljivo da pojedini svećenici blago na to gledaju. Nauk Crkve je po tom pitanju jasan i nitko ga ne dovodi u pitanje, već je očito teško shvatljiv/prihvatljiv.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 15, 2025 07:59 

Stoga je razumljivo da pojedini svećenici blago na to gledaju. Nauk Crkve je po tom pitanju jasan i nitko ga ne dovodi u pitanje, već je očito teško shvatljiv/prihvatljiv.

Mislim da je svakom prosječnom vjerniku teško prihvatiti da je ova sitna "neurednost" u istom rangu kao i npr. hotimično ubojstvo, dakle smrtni grijeh.

???
Ko određiva što je smrtni grijeh ti ili ispovjednik?

Vrh

PostPostano: Pon ruj 15, 2025 08:09 

Ko određiva što je smrtni grijeh ti ili ispovjednik?

A tko određuje da uopće postoji grijeh, dijeli grijehe na lake i teške? Je li to proizvoljno tumačenje nekog čovjeka?

Vrh

PostPostano: Pon ruj 15, 2025 08:13 

A tko određuje da uopće postoji grijeh, dijeli grijehe na lake i teške? Je li to proizvoljno tumačenje nekog čovjeka?

Ispovjednik nije neki čovjek....

Vrh

PostPostano: Pon ruj 15, 2025 09:54 

Smješno je koliko neki koji žele relativizirati grijeh inzistiraju na teološkom znanju svećenika, a većinu vremena u povijesti Katoličke Crkve ispovjednici uopće nisu nosili titulu mag. teologije. Dakle nije uopće bit u tome. Grijehe govori osoba koja se ispovijeda, a ispovjednik to treba poslušati i ako može dati odriješenje treba ga dati te odmjeriti pokoru (ako smatra da nije dati će manju pokoru), a ispovjednik se nikako ne treba prepirati je li nešto grijeh ili nije. Uostalom i onaj koji se ispovijeda ne treba se hvaliti grijehom niti ga opravdavati već samo ispovjediti.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 135 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9

Vrijeme na UTC + 01:00 sata