2. Sveto i Bezgrješno začeće Blažene Djevice Marije
Ana je bila uvjerena, tj. imala je čvrsto uvjerenje da je dolazak Mesije vrlo blizu, i da je i ona sama, jedna od njegovih rođakinja po krvnom srodstvu. Njena je molitva bila neprekidna, a uvijek je nastojala postići još veću čistoću. Bilo joj je pretkazano da će ona sama roditi dijete obećanja. Svoju prvu kćer, koja je ostala s djedom Eliudom, Ana je priznavala i voljela, bijaše to njeno i Joakimovo dijete. Ali, osjećala je neku nelagodu, da ona nije to dijete, koje je po duhovnom prosvjetljenju trebala donijeti. Već 19 i pol godina ona i Joakim bijahu bez druge djece. Živjeli su u stalnoj molitvi i pokori, mrtvljenju i spolnoj suzdržanosti. Često sam ih viđala kako razdjeljuju svoja stada, koja bi se opet čudesno množila. Joakim je često i dugo ostajao sa stadima, daleko na pašnjacima, u poniznom podvrgavanju Bogu.
Kad je Ana molila Boga da je ne odvoji od njena pobožna muža, bez obzira ako je to Njegova volja da nemaju još djece, odjednom se pred njom pojavi jedan anđeo. Lebdio je iznad nje. Reče joj da bude mirna, jer je Gospodin čuo njenu molbu. Reče joj da bi sutra ujutro trebala otići zajedno s dvije sluškinje u jeruzalemski Hram. Neka uđe sa strane doline Jošafat i tamo u Hramu pod Zlatnim vratima, susresti će Joakima, koji je upravo sad krenuo prema Jeruzalemu. Reče da će Joakimova žrtva biti prihvaćena, molitva mu uslišana, a da će se on (anđeo) tamo pojaviti pred njim. Anđeo još uputi Anu da ponese par golubića kao žrtveni dar. Još joj obeća da će joj uskoro biti obznanjeno ime djeteta, koje će uskoro začeti. Ana zahvali Gospodinu, pa se vrati u kuću. Nakon poduge molitve, leže na ležaj i zaspa. Tad ugledah svjetlo kako silazi nad nju. Okruživalo ju je, da, prodiralo je u nju. Vidjela sam je, nekom unutarnjom percepcijom, kako se dršćući budi i sjeda na ležaj. Zdesna blizu nje, Ana ugleda obasjani lik, kako piše na zidu velika sjajna hebrejska slova. Pročitah i shvatih napisano, riječ po riječ. Baš po tome efektu će Ana začeti, zato će plod njene utrobe biti poseban, a Blagoslov koji je dan Abrahamu, biti će izvor začeća. Vidjela sam da je Ana zabrinuta kako će sve to saopćiti Joakimu, ali anđeo je umiri, rekavši joj da je i Joakim imao viziju o tome.
Tad sam primila jasno objašnjenje Marijina Bezgrješna začeća. Vidjela sam da Zavjetna škrinja sadrži Sakrament Bezgrješnog začeća, Misteriju za obnavljanje palog čovječanstva. Vidjela sam Anu radosnu i sretnu, kako čita zlatna i sjajna slova na zidu, puna ushita. Njena se radost povećala do tog stupnja, da kad je ustala spremiti se za put u Jeruzalem, izgledala je puno mlađa nego inače. Vidjela sam, kad se anđeo pojavio pred njom, jedna sjajna zraka pade na Anu, a u njoj se pojavi jedna sjajna posuda. Ne mogu to bolje opisati, ako kažem da je to bilo, kao kolijevka ili tabernakul, koji je do sada bio zatvoren, a sada je otvoren i spreman primiti Svetu stvar. Kako sam to lijepo i čudesno promatrala, ne može se opisati. Jer, vidjela sam to, kao kolijevku spasenja za cijelu palu ljudsku rasu i također, kao neku vrstu otvorene svete posude, s koje je veo skinut. Gledala sam to posve prirodno, kao što čovjek vidi svete stvari.
Također sam vidjela pojavak anđela pred Joakimom. Anđeo mu naredi da odnese svoj dar u Hram, obećavši da će njegova molitva biti uslišana i onda neka ode pod Zlatna vrata. Na ovu zapovijed, Joakim ostade zbunjen. Bio je vrlo plašljiv da opet ide u Hram. Ali anđeo ga uvjeri, da ga svećenici već čekaju i da su iznutra obasjani milošću. Baš je bilo vrijeme blagdana Beskvasnih kruhova.
Kad se dim sa žrtvenika podiže uvis, ugledah zraku svjetla kako silazi nad Joakima i nad službujućeg svećenika. Nastade pauza, prisutni narod gledaše sve sa zaprepaštenjem, a ja ugledah dvojicu svećenika kako idu k Joakimu i odvode ga kroz pokrajnje sobe u Svetište, pred kojim je bio oltar za tamjan. Tad svećenici položiše tamjan na oltar, ne u granulama nego u smotku, a tamjan se zapali sam od sebe. Svećenici se odmah povukoše na distancu, ostavivši Joakima sama pred oltarom. Vidjela sam ga na koljenima, ruke raširio dok je tamjan sporo izgarao i polako nestajao.
Ostao je tako zatvoren u Hramu cijelu noć, moleći velikim žarom. Vidjela sam da je u ekstazi. Pred njim se pojavi jedan svijetli lik, na isti način kao što je to bilo Zahariji. Lik mu dade svitak pisma sa sjajnim slovima. Na svitku su bila tri imena: Helia, Hana i Mirjam, a pokraj zadnjeg imena, slika malog Zavjetnog kovčega ili tabernakula. Joakim sakri svitak ispod haljine na grudima. Anđeo progovori: 'Ana će začeti Bezgrješno dijete, a ono će roditi Otkupitelja svijeta.' Anđeo mu osim toga reče da ne žali nad svojom neplodnošću, koja nije na njegovu sramotu, već na slavu, jer ono što će njegova zaručnica začeti, neće biti po njemu, nego kroz njega, biti će plod Boga, najviša točka Blagoslova danog Abrahamu. Vidjela sam da Joakim ne može pojmiti ove riječi.
Tada ga anđeo povede iza zastora koji je skrivao rešetku, koja bijaše ispred Svetinje nad svetinjama. Prostor između zastora i rešetke bijaše za stajanje. Tad anđeo držaše pred Joakimovim licem neku sjajnu kuglu, vrlo blizu njegova lica, a ja se sjetih
običaja na našim vjenčanjima, gdje svaki svat ljubi oslikanu glavu i daje 14 novčića voditelju slavlja. A sad, kao da su pozvane Joakimovim dahom, pojaviše se sve vrste slika u globusu. Joakim ih je jasno vidio, jer njegov dah ih nimalo ne zamagljivaše. Čini mi se da mu je tad anđeo rekao da će Ana začeti, premda će ostati od njega nedirnuta, čista, kao i ova kugla.
Tada anđeo odnese kuglu ispred njega daleko uvis. Vidjela sam da je lebdjela u zraku i kao kroz neki otvor, brojne i čudesne slike uđoše u globus. Bile su kao čitavi svijet, jedna slika izlazila iz druge. Gore visoko, na najvišem mjestu pojavi se Presveto Trojstvo, a ispod, na jednoj strani Raj, Adam i Eva, Pad, Obećanje Otkupitelja, Noa, Arka, scene povezane s Abrahamom i Mojsijem, Zavjetni kovčeg i brojni simboli Marije.
|