Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon pro 09, 2024 10:40

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 35 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon tra 08, 2024 16:29 

https://hr.wikipedia.org/wiki/Bezgrje%C ... ice_Marije

https://www.vjeraidjela.com/bezgrjesno- ... ce-marije/

https://laudato.hr/Duhovnost/Zelite-li- ... arije.aspx

https://rastimougospodinu.com/poboznost ... -marijinu/

Vraćao sam 4 godine unazad i nisam naišao na ovu temu...otvaram ju jer je zanimljiva i otajstvo je naše vjere. Slavi se 8.12.
Ljudi , katolici ga često miješaju sa Navještenjem Gospodinovim, Blagovjesšću ( slavi se 25.3.)...ove godine se Blagovijest slavi koje li slučajnosti baš danas ( jer je liturgijski padao na Cvjetnicu)

Ovaj veliki događaj je proglašen dogmom 1854. godine od strane pape PIA IX. Blagdan je utemeljio već papa Siksto IV. 1476. g.
U vezi Bezgrješnog začeća Marijina ima detaljno opisano u knjizi od blažene Katharine Anne Emmerick:

Ponizni život i gorka Muka NAŠEG GOSPODINA ISUSA KRISTA

I NJEGOVE BLAŽENE MAJKE

zajedno s
tajnama Starog zavjeta,

po vizijama časne Anne Katharine Emmerick,
kako je zapisao u žurnalu Clemens Brentano,

https://drive.google.com/file/d/0B9cl5W ... uclI_1yQhA

strane157. do 170.

Zadnja izmjena: hrki; Pon tra 08, 2024 17:12; ukupno mijenjano 2 put/a.

Vrh

PostPostano: Pon tra 08, 2024 16:36 

2. Sveto i Bezgrješno začeće Blažene Djevice Marije

Ana je bila uvjerena, tj. imala je čvrsto uvjerenje da je dolazak Mesije vrlo blizu, i da
je i ona sama, jedna od njegovih rođakinja po krvnom srodstvu. Njena je molitva bila
neprekidna, a uvijek je nastojala postići još veću čistoću. Bilo joj je pretkazano da će
ona sama roditi dijete obećanja. Svoju prvu kćer, koja je ostala s djedom Eliudom,
Ana je priznavala i voljela, bijaše to njeno i Joakimovo dijete. Ali, osjećala je neku
nelagodu, da ona nije to dijete, koje je po duhovnom prosvjetljenju trebala donijeti.
Već 19 i pol godina ona i Joakim bijahu bez druge djece. Živjeli su u stalnoj molitvi i
pokori, mrtvljenju i spolnoj suzdržanosti. Često sam ih viđala kako razdjeljuju svoja
stada, koja bi se opet čudesno množila. Joakim je često i dugo ostajao sa stadima,
daleko na pašnjacima, u poniznom podvrgavanju Bogu.

Kad je Ana molila Boga da je ne odvoji od njena pobožna muža, bez obzira ako je to
Njegova volja da nemaju još djece, odjednom se pred njom pojavi jedan anđeo.
Lebdio je iznad nje. Reče joj da bude mirna, jer je Gospodin čuo njenu molbu
. Reče
joj da bi sutra ujutro trebala otići zajedno s dvije sluškinje u jeruzalemski Hram. Neka
uđe sa strane doline Jošafat i tamo u Hramu pod Zlatnim vratima, susresti će
Joakima, koji je upravo sad krenuo prema Jeruzalemu. Reče da će Joakimova žrtva
biti prihvaćena, molitva mu uslišana, a da će se on (anđeo) tamo pojaviti pred njim.
Anđeo još uputi Anu da ponese par golubića kao žrtveni dar. Još joj obeća da će joj
uskoro biti obznanjeno ime djeteta, koje će uskoro začeti.
Ana zahvali Gospodinu, pa se vrati u kuću. Nakon poduge molitve, leže na ležaj i
zaspa. Tad ugledah svjetlo kako silazi nad nju. Okruživalo ju je, da, prodiralo je u
nju. Vidjela sam je, nekom unutarnjom percepcijom, kako se dršćući budi i sjeda na
ležaj. Zdesna blizu nje, Ana ugleda obasjani lik, kako piše na zidu velika sjajna
hebrejska slova. Pročitah i shvatih napisano, riječ po riječ. Baš po tome efektu će
Ana začeti, zato će plod njene utrobe biti poseban, a Blagoslov koji je dan Abrahamu,
biti će izvor začeća. Vidjela sam da je Ana zabrinuta kako će sve to saopćiti Joakimu,
ali anđeo je umiri, rekavši joj da je i Joakim imao viziju o tome.

Tad sam primila jasno objašnjenje Marijina Bezgrješna začeća. Vidjela sam da
Zavjetna škrinja sadrži Sakrament Bezgrješnog začeća, Misteriju za obnavljanje palog
čovječanstva. Vidjela sam Anu radosnu i sretnu, kako čita zlatna i sjajna slova na
zidu, puna ushita.
Njena se radost povećala do tog stupnja, da kad je ustala spremiti
se za put u Jeruzalem, izgledala je puno mlađa nego inače. Vidjela sam, kad se
anđeo pojavio pred njom, jedna sjajna zraka pade na Anu, a u njoj se pojavi jedna
sjajna posuda. Ne mogu to bolje opisati, ako kažem da je to bilo, kao kolijevka ili
tabernakul, koji je do sada bio zatvoren, a sada je otvoren i spreman primiti Svetu
stvar. Kako sam to lijepo i čudesno promatrala, ne može se opisati. Jer, vidjela sam
to, kao kolijevku spasenja za cijelu palu ljudsku rasu i također, kao neku vrstu
otvorene svete posude, s koje je veo skinut. Gledala sam to posve prirodno, kao što
čovjek vidi svete stvari.

Također sam vidjela pojavak anđela pred Joakimom. Anđeo mu naredi da odnese
svoj dar u Hram, obećavši da će njegova molitva biti uslišana i onda neka ode pod
Zlatna vrata. Na ovu zapovijed, Joakim ostade zbunjen. Bio je vrlo plašljiv da opet ide
u Hram. Ali anđeo ga uvjeri, da ga svećenici već čekaju i da su iznutra obasjani
milošću. Baš je bilo vrijeme blagdana Beskvasnih kruhova.

Kad se dim sa žrtvenika podiže uvis, ugledah zraku svjetla kako silazi nad Joakima i
nad službujućeg svećenika. Nastade pauza, prisutni narod gledaše sve sa
zaprepaštenjem, a ja ugledah dvojicu svećenika kako idu k Joakimu i odvode ga kroz
pokrajnje sobe u Svetište, pred kojim je bio oltar za tamjan. Tad svećenici položiše
tamjan na oltar, ne u granulama nego u smotku, a tamjan se zapali sam od sebe.
Svećenici se odmah povukoše na distancu, ostavivši Joakima sama pred oltarom.
Vidjela sam ga na koljenima, ruke raširio dok je tamjan sporo izgarao i polako
nestajao.

Ostao je tako zatvoren u Hramu cijelu noć, moleći velikim žarom. Vidjela sam da je u
ekstazi. Pred njim se pojavi jedan svijetli lik, na isti način kao što je to bilo Zahariji.
Lik mu dade svitak pisma sa sjajnim slovima. Na svitku su bila tri imena: Helia, Hana
i Mirjam, a pokraj zadnjeg imena, slika malog Zavjetnog kovčega ili tabernakula.
Joakim sakri svitak ispod haljine na grudima. Anđeo progovori: 'Ana će začeti
Bezgrješno dijete, a ono će roditi Otkupitelja svijeta.' Anđeo mu osim toga reče da ne
žali nad svojom neplodnošću, koja nije na njegovu sramotu, već na slavu, jer ono što
će njegova zaručnica začeti, neće biti po njemu, nego kroz njega, biti će plod Boga,
najviša točka Blagoslova danog Abrahamu. Vidjela sam da Joakim ne može pojmiti
ove riječi.

Tada ga anđeo povede iza zastora koji je skrivao rešetku, koja bijaše ispred Svetinje
nad svetinjama. Prostor između zastora i rešetke bijaše za stajanje. Tad anđeo
držaše pred Joakimovim licem neku sjajnu kuglu, vrlo blizu njegova lica, a ja se sjetih

običaja na našim vjenčanjima, gdje svaki svat ljubi oslikanu glavu i daje 14 novčića
voditelju slavlja. A sad, kao da su pozvane Joakimovim dahom, pojaviše se sve vrste
slika u globusu. Joakim ih je jasno vidio, jer njegov dah ih nimalo ne zamagljivaše.
Čini mi se da mu je tad anđeo rekao da će Ana začeti, premda će ostati od njega
nedirnuta, čista, kao i ova kugla.

Tada anđeo odnese kuglu ispred njega daleko uvis. Vidjela sam da je lebdjela u
zraku i kao kroz neki otvor, brojne i čudesne slike uđoše u globus. Bile su kao čitavi
svijet, jedna slika izlazila iz druge. Gore visoko, na najvišem mjestu pojavi se
Presveto Trojstvo, a ispod, na jednoj strani Raj, Adam i Eva, Pad, Obećanje
Otkupitelja, Noa, Arka, scene povezane s Abrahamom i Mojsijem, Zavjetni kovčeg i
brojni simboli Marije.

Vrh

PostPostano: Pon tra 08, 2024 16:48 

Anđeo tad uze nešto iz Zavjetnog kovčega, premda nije otvorio poklopac Kovčega.
To bijaše Misterija Zavjetnog kovčega, Sakrament utjelovljenja, Bezgrješno začeće,
ispunjenje Abrahamova Blagoslova.
Pod njim sam vidjela lik s obasjanim tijelom.
Anđeo blagoslovi ili pomaza Joakimovo čelo vrškom palca i kažiprsta. Tad postavi
ispod Joakimove haljine sjajno tijelo, a ono uđe u njega, ne znam kako drugačije da
to opišem. Također mu dade nešto popiti iz blještava kaleža kojeg je držao s dva

prsta. Kalež je bio istog oblika kao onaj kojeg je Gospodin koristio na Posljednjoj
večeri, ali bez podnožja
. Joakimu bi naređeno da to ponese sa sobom i da to drži u
svojoj kući.

Shvatila sam da je anđeo zabranio Joakimu otkriti išta o Svetoj Misteriji. Tad i ja
shvatih zašto je Zaharija, otac Ivana Krstitelja, kroz Misteriju Zavjetnog kovčega, bio
pogođen gluhoćom nakon što je primio blagoslov i obećanje o Elizabetinoj plodnosti.
Nikada dotada, a ni poslije, Misterija nije bila uklonjena iz Zavjetnog kovčega od
strane svećenika.
Anđeo tad izvede Joakima iz Svetinje nad svetinjama, pa nestade.

Na suprotnom kraju hodnika, kroz neki prolaz, jedan je svećenik doveo Anu do tog
hodnika, a tom su svećeniku Ana i njena služavka donijeli Hramski dar, golubiće u
krletci, a također mu je i ispričala što joj je anđeo otkrio. Pratile su je i neke žene,
među njima i proročica Ana.

Vidjela sam Joakima i Anu kako se grle u ekstazi. Bili su okruženi četama anđela, neki
su lebdjeli nad njima noseći sjajnu kulu, kao onu koju sam vidjela na slikama u
Lauretanskim litanijama. Kula nestade između Joakima i Ane, oboje su bili okruženi
briljantnom svjetlošću i slavom. Isti tren otvoriše se iznad njih Nebesa, i ja ugledah
radost Presvetog Trojstva i anđele nad Začećem Marijinim
. I Joakim i Ana bijahu u
natprirodnom stanju. Shvatila sam, da u trenutku kad su se zagrlili i kad je svjetlost
zasjala oko njih, tad se dogodilo Bezgrješno začeće Marije, Majke Božje. Također mi
je rečeno da je Marija začeta na način, kako bi se ljudi začinjali da nije bilo Pada
čovjeka.

Nakon toga, Joakim i Ana hvališe Boga, krenuše k vanjskim vratima hodnika. Prošli
su ispod luka, u prostor sličan kapelici, gdje su brojna svijetla bila upaljena. Otuda
prođoše kroz vrata gdje su ih primili svećenici, koji ih dopratiše natrag u Hram. Hram
je bio skroz otvoren, ukrašen vijencima od zelenja i voćem. Božanska služba se
izvodila pod otvorenim nebom. Na jednom mjestu je bilo osam stupova, međusobno
jednako udaljenih, a nad njima bijahu isprepleteni vijenci od zelenila.

Joakim i Ana nakratko otiđoše do jedne svećeničke kuće u Jeruzalemu i odmah
nakon toga žurno otputovaše doma. Vidjela sam ih u Nazaretu kako su priredili
gozbu, na koju su pozvali brojnu sirotinju, nahranivši je i darovavši je milostinjama.
Joakim je primio brojne čestitke, radi prihvaćanja njegovih darova u Hramu.

Kad su stigli doma, sveti je par objavio milost Božju s ushitom sreće i slavljenja.
Otada su živjeli u potpunoj spolnoj suzdržanosti i u velikom strahu Božjem. Tad sam
primila na znanje informaciju, o velikom roditeljskom utjecaju obdržavanja čistoće,
spolne suzdržanosti i mrtvljenja na potomstvo.

U ovom viđenju spominje se i Kovčeg saveza-Zavjetni kovčeg ( iz vremena Mojsija), ali i otajstvena Sveta Misterija u kovčegu!
Koja velika otkrivenja! :)) za koja uopće ne znamo ili jako malo znamo!

Vrh

PostPostano: Uto tra 09, 2024 11:12 

Gospe :?

Vrh

PostPostano: Uto tra 09, 2024 13:38 

Gospe :?

Strašno. :|

Vrh

PostPostano: Sri tra 10, 2024 07:38 

Strašno. :|

Šta je strašno??

Vrh

PostPostano: Sri tra 10, 2024 11:35 

Ovo je zabrinjavajuće Hrki, ja sam inače iz Vrapča ali mislim da i ti nisi daleko ako si u ZG...(:::

Šta je tu zabrinjavajuće??...to nisam vidio i pisao ja nego blaženica KC, koju je blaženom proglasio najveći papa našeg života -Ivan Pavao II ...njeno djelo ima imprimatur više biskupa...i to još iz 1914. g. kada se imrprimatur nije tako lako davao ako nešto nije bilo u skladu sa naukom KC!

Vrh

PostPostano: Sri tra 10, 2024 14:40 

Ti stvarno vjeruješ u sve to, zavjetni kovčeg, sve te stvari (ne da mi se ni čitati)???
A lijepo ti je više nas napisalo što o tim "viđenjima" misli KC i kakve probleme stvaraju.
Ma i da nije, ovo moja pokojna nona ne bi "pila".
Rekoh, nema sumnje, svatko može u to vjerovati...Ali, ono, ma, rekla bih, čudim se, ali, više se ničemu ne čudim. Od ljudi.

Vrh

PostPostano: Sri tra 10, 2024 19:27 

Moguće je da prijevod ima određene nejasnoće i da bi mogao biti bolji.

Moguće je i da ovakve objave nisu shvatljive niti potrebne svakome.

Ali povezivanje škrinje zavjetne i Marije je uobičajen biblijski simbol. I u litanijama lauretanskim Mariju se naziva "škrinjom zavjetnom". To potječe iz Knjige otkrivenja gdje se 11. i 12. poglavlje spajaju.

I otvori se hram Božji na nebu i pokaza se Kovčeg saveza njegova u hramu njegovu...
i odmah sljedeća rečenica: I znamenje veliko pokaza se na nebu: Žena odjevena suncem, mjesec joj pod nogama, a na glavi vijenac od dvanaest zvijezda.

Puno prije ovih objava povezivao se Kovčeg s Marijom (jer je Duh Sveti bio nad kovčegom, kao i nad Marijom, i u kovčegu je bio Zakon, a Zakon je Krist kojeg je Marija nosila). Suprotno od onoga što naučavaju protestanti, mi smijemo vjerovati da kovčeg Saveza jest Marija, da je njeno dostojanstvo puno veće od obične službenice Božje, jer je, između ostalih časti, i bezgrešno začeta.

Vrh

PostPostano: Sri tra 10, 2024 19:39 

Šta je tu zabrinjavajuće??...to nisam vidio i pisao ja nego blaženica KC, koju je blaženom proglasio najveći papa našeg života -Ivan Pavao II ...njeno djelo ima imprimatur više biskupa...i to još iz 1914. g. kada se imrprimatur nije tako lako davao ako nešto nije bilo u skladu sa naukom KC!

Prekrasni su tekstovi i vrlo zanimljivi za čitanje. Ali uvijek ih čitam parcijalno, planirao sam jednom odvojiti vremena i na miru pročitati tri njene knjige koje su objavljene u Verbumu.

Vrh

PostPostano: Sri tra 10, 2024 20:19 

Moguće je da prijevod ima određene nejasnoće i da bi mogao biti bolji.

Moguće je i da ovakve objave nisu shvatljive niti potrebne svakome.

Ali povezivanje škrinje zavjetne i Marije je uobičajen biblijski simbol. I u litanijama lauretanskim Mariju se naziva "škrinjom zavjetnom". To potječe iz Knjige otkrivenja gdje se 11. i 12. poglavlje spajaju.

I otvori se hram Božji na nebu i pokaza se Kovčeg saveza njegova u hramu njegovu...
i odmah sljedeća rečenica: I znamenje veliko pokaza se na nebu: Žena odjevena suncem, mjesec joj pod nogama, a na glavi vijenac od dvanaest zvijezda.

Puno prije ovih objava povezivao se Kovčeg s Marijom (jer je Duh Sveti bio nad kovčegom, kao i nad Marijom, i u kovčegu je bio Zakon, a Zakon je Krist kojeg je Marija nosila). Suprotno od onoga što naučavaju protestanti, mi smijemo vjerovati da kovčeg Saveza jest Marija, da je njeno dostojanstvo puno veće od obične službenice Božje, jer je, između ostalih časti, i bezgrešno začeta.

Mislim da se ovo odnosi na Crkvu.

Vrh

PostPostano: Sri tra 10, 2024 20:26 

Ma pusti trola, vrijeđa te da si za Vrapče jer si postavio tekst da su sveti par Joakim i Ana živjeli u potpunoj spolnoj suzdržanosti i u velikom strahu Božjem. Također si prenio tekst o velikom roditeljskom utjecaju obdržavanja čistoće, spolne suzdržanosti i mrtvljenja na potomstvo. To njemu smeta.

Vrh

PostPostano: Čet tra 11, 2024 07:40 

Prekrasni su tekstovi i vrlo zanimljivi za čitanje. Ali uvijek ih čitam parcijalno, planirao sam jednom odvojiti vremena i na miru pročitati tri njene knjige koje su objavljene u Verbumu.

Super ako imaš knjige ( papir) pa možeš čitati na starinski način, u rukama :))
Ja ih u zadnje vrijeme često čitam, i kada naletim na nešto zanimljivo objvaim tekst ili dio tekesta... ima dosta stvari koje namamo u SZ i NZ , ili koje detaljnije opisuju događaje koje ipak imamo u NZ i SZ...uglavnom ti tekstovi nam potvrđuju sve događaje koje imamo u Svetom pismu, ali nam otkrivaju i masu detalja koje nemamo...npr. točna imena nekih protagonista , točna mjesta, potpune dijaloge i događaje koji se spominju u bibliji itd

ako nemaš sve knjige , na temi A.K.Emmmerick dao sam 4 linka svih njezinih e-knjiga koje su objavljene i imaju imprimatur Crkve i mogu se čitati na računalu, laptopu, tabletu...

Vrh

PostPostano: Čet tra 11, 2024 07:48 

Ma pusti trola, vrijeđa te da si za Vrapče jer si postavio tekst da su sveti par Joakim i Ana živjeli u potpunoj spolnoj suzdržanosti i u velikom strahu Božjem. Također si prenio tekst o velikom roditeljskom utjecaju obdržavanja čistoće, spolne suzdržanosti i mrtvljenja na potomstvo. To njemu smeta.

Da ...čudno je to kako se ljudi olako nabacuju blatom na ovako lijepe tekstove koji nam potvrđuju sve iz Biblije ili čak otkrivaju neke stvari koje nememo u SZ i NZ?
Ja pokušavam prenjeti zanimljive stvari iz tih knjiga, posebice one dijelove koje namamo nevdene u Bibliji...ne znam čemu svađanje oko toga???
Svatko može prenjeti neki dobar dio teksta iz takvih velebnih djela mistike KC :)) ...

Vrh

PostPostano: Čet tra 11, 2024 08:16 

Super ako imaš knjige ( papir) pa možeš čitati na starinski način, u rukama

Teško mi je čitati sa ekrana, imam silan otpor. Kupujem knjige i imam doma svoju knjižnicu. Često se vraćam pojedinim knjigama, teme u meni sazrijevaju pa ih čitam drugačijim očima...

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 35 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata