Ako je bio čovjek s nama u svemu jednak osim u grijehu onda je valjda sve jasno.
Pismo kaže:
A Isus napredovaše u mudrosti, dobi i milosti kod Boga i ljudi.
Lk 2,41-52
Ako je preuzeo sve naše nesavršenosti i ograničenja i zbog toga trpio glad, žeđ bio umoran itd, imao je također i ljudski mozak koji je takav kakav jeste ne savršen i ograničen.
Negirati Isusu neznanje je isto kao negirati da je bio umoran ili žedan itd. jer nije samo djelomično preuzeo naše čovještvo nego do kraja.
Vjerojatno sada slijedi pitanje a što je sa njegovom božanskom prirodom po kojoj je savršen a time posjeduje i sve znanje pa kako onda nezna latinski itd.
Možda ti jednostavno zamišljaš da je Isus Bog u ljudskom obliku ili nešto sl. tome kako su već u početcima kršćanstva mnogi pokušavali naći rješenje i upadali u različite hereze.
Evo recimo pitanje. Da li je Isus imao jednu ili dvije volje?
Većina ljudi će po logici stvari odgovoriti da je jedna.
Tako će isto većina na ovo o čemu mi sada govorimo odgovoriti da je Isus bio sveznajući, da je zna npr.kako ti kažeš i japanski i hindu jezik itd.
Imamo i Frana koji kad kad je čuo izjavu " ah taj latinski kojeg ni Isus nije znao" i onda bez obzira što stalno citira dogme i lovi druge u herezama sam na kraju upadne.
Gle meni je jasno da ovo većina vjernika nezna ali kad je već toliko priče oko dogmi i herezi onda ajmo vidjeti da li oni koji misle da sve znaju mogu pogriješiti.
Na kraju samo ne razumijem ljude koji su već toliko u vjeri a bave se toliko nebitnim stvarima kao što su pitanja moralistike koliko ko moli, posti, živi li čistoću u braku a potrebno je samo jedno, ući u osobni odnos sa Isusom na način da te zanima samo on i ništa drugo.
Mislim da opet zanemaruješ te dvije naravi koje je Isus imao...naglašavam opet, imao je obe naravi od 0 do 33. godine života!
To što spominješ osjećao je glad, žeđ,bio umoran , imao i ljudski mozak....to se naravno odnosi samo na njegovu ljudsku narav!...ne tiče se i Božanske naravi koja je cijelo vrijeme prisutna u osobi Isusa Krista....
upravo je hereza misliti da u nekim trenucima Isus nije imao uz ljudsku narav i Božansku narav!Mnogi ljudi misle
da je Isus do 30. godine, do svoga otvorenog javnog djelovanja imao samo ljudsku narav...to je upravo hereza, misliti na taj način!Znači , imao je u Božanskoj naravi sveznanje , pa tako i znanje latinskog jezika od 0 do 33. godine života
Druga je stvar koja narav je bila istaknuta u nekom događaju iz evanđelja , koja narava je bila "aktivirana", korištena , odnosno javno eksponirana prema ljudima u nekom od događaja iz evanđelja
Pusti Frana i njegovo bahato ponašanje , ljepljenje etiketa i pisanje o hereticima i herezima gdje treba i ne treba
On je čovjek kome kad postaviš podpitanje ne zna ništa i nije mu ništa jasno...jak je samo citirati tuđe misli ili citate, ali u biti jako često ne kuži domete, i pravo značenje tih citata!
Znači, Isus Krist gledano u totalu svoje osobe zna sve...i kao mala beba Isus zna sve živo...i cijelu buduću povijest svijeta do sudnjeg dana i život svakog čovjeka u povijesti svijeta i onih koji još nisu rođeni u tom trenutku, u tom vremenu!
Sve to Isus zna !, znači i sa samo 3 godine kao dječarac , ne samu u npr. svojoj 32. godini!
Da je Isus imao samo jednu božansku volju nije točno...uvijek je imao dvije volje kako čini mi se i sam kažeš i dobro shvaćaš...
ali isto tako je hereza da Isus do svoje 30. godine je imao samo ljudsku volju, te ljudsko ograničeno znanje. A to mnogi ljudi površno shvate ili barem nekada pomisle da je tako
Nadam se da i kroz ovaj primjer Isusovih volja , možeš lako zaključiti kakve kvalitete je i Isusovo ( sve)znanje!
epilog svega je: Isus Krist ima sveznanje i u 1. , 10, 29. ili 33 . godini života u ljudskoj povijesti