Ne vjerujem da Bog želi patnju.
Ne znam...
Svakako, dok se ne sučimo s nečim takvim, lako je stavljati citate...
Ni Bog ne želi patnju, ali ponekad je pripušta da bi nam na kraju (kušnje) dao još veće dobro..
Patnja sama po sebi i nema smisla, ali patnja - za drugoga i patnja koju osmislimo tako da ju sjedinimo s Kristovim križem, može postati blagoslov.
Bog dopušta (i zahtjeva) svim mogućim medicinskim sredstvima ublažiti patnju - ali ne dirati u život sam.
To je velika kušnja vjere. Vjeruješ li da je patnja ionako prolazna, a da nakon nje dolazi život vječni?
Tko smo mi da odlučujemo o smrti...
Ne znam jesi li čitala Jakovljevu poslanicu:
"Boluje li tko među vama? Neka dozove starješine Crkve! Oni neka mole nad njim mažući ga uljem u ime Gospodnje pa će molitva vjere spasiti nemoćnika; Gospodin će ga podići, i ako je sagriješio, oprostit će mu se." Gdje god se zanemaruje sakrament bolesničkog pomazanja, počinje se govoriti o eutanaziji i "patnji koja nema smisla".
A u Bogu sve ima smisao.
Stari su pogani (ne znam gdje sam to čitala) prije kršćanstva znali jedan dan u godini skupiti sve hrome, kljaste, bolesne, nemoćne na nekoj litici i strovaliti ih, jer zašto bi ljudi samo patili kad im pomoći nema, i tko bi se još cijeli život brinuo o njima...
Ali vjera tu čini bitnu razliku, jer oni postaju naš blagoslov, a sama bolest njihovo sjedinjenje s Kristom.