Na ovoj temi je spomenut i biskup Uzinić, jedan od onih koje jako cijenim i često slušam.
Svakako ima pravo (i kao čovjek i kao biskup) pozivati na cijepljenje i pokazivati brigu za zdravlje nacije.
Ali nekako mi kod njega fali ono jasnije određenje o ovoj glavnoj raspravi "smiju li covid potvrde biti uvjet i obveza" - znači smiju li oni koji nemaju tu potvrdu dobiti otkaz na poslu (iako su dobri radnici i drže se propisanih epidemioloških mjera, te ne predstavljaju ugrozu nikomu)... Smiju li onih 40% građana koji nemaju tu potvrdu biti građani drugog reda - kojima se brani ulazak u poštu, banku, policiju, školu (na roditeljske sastanke), u knjižnicu...?
Po mom mišljenju, on se kao biskup treba jasno odrediti prema toj pravnoj problematici (ostali biskupi se već jesu)...
Jer ako su samo necijepljeni ugroza - a dokazano je i da cijepljeni virus šire među sobom - onda to više nije pitanje zdravlja, već problem izbacivanja iz društva (diskriminacije) - ne prijenosnika - već samo onih koji se nisu cijepili?
Da ponovim, sva ova cjepiva su "uvjetno odobrena" na godinu dana, nedavno su im odobrenja produžena za još nekoliko mjeseci; za njih nitko ne želi preuzeti odgovornost u slučaju težih posljedica jer na Vladinoj stranici piše da su "dobrovoljna". Njima bi se cjepio inače puno manji postotak ljudi, da nije od početka u igri "mrkva" (razni poticaji i obećane pogodnosti: putovanja, more, razni popusti, "osjećaj sigurnosti"...), a od nedavno je u igri i "batina" (prijetnje otkazom u nekim sektorima, društveno stigmatiziranje necijepljenih i javno prozivanje kroz medije za "širenje bolesti"...) A ovih dana je i glavni čovjek WHO-a rekao da "cijepljeni itekako šire zarazu od koje neki mogu umrijeti, a da covid putovnice pružaju - doslovno - lažan osjećaj sigurnosti).
Biskup Uzinić već godinama nije u dobrim odnosima s udrugom Vigilare (koja je prva započela molitve na Trgu sv. Marka od kojih su se razvili prosvjedi), za njega su oni obični "katolički monarhisti" koje proziva direktno ili indirektno gdje god stigne, tako da mi se nekako to Uzinićevo prianjanje uz osobno mišljenje Pape (a ne uz mišljenje Kongregacije za nauk vjere) ipak čini pomalo nevjerodostojno. Kao - njima u inat.
A jesu li Vigilare krivi što su svojim kritikama od biskupa Uzinića još davno prije stvorili - svog neprijatelja?
Vrh katoličke crkve u Hrvatskoj napravio je veliku pogrešku što se nisu postavili, nisu se odredili. Pa je došlo do najgoreg, vjernici su se razdjelili. I napisah već, kad sam na face grupi katolički muževi vidjela kako vrijeđaju dr. Markotić, također vjernicu, zgrozila sam se. Kako se takvi ljudi mogu zvati katolicima. Neki biskupi, neki svećenici za cijepljenje, neki protiv, a "vrh" sroči izjave gledajuć ne naljutiti nikog. Protiv cjepljenja, naravno, ne mogu biti, ali, kao, zauzimaju se za ljudske slobode...Djecu se cijepi od svega i svačega bez njihova dopuštenja, gdje su tu ljudske slobode? Ako su doktori, stručnjaci, stožer, rekli da se cijepimo, onda su trebali stati uz njih a ne smišljati neke konstrukcije da zadovolje svu pastvu. To nikad ne uspijeva i sada smo tu gdje jesmo, gore podjele među vjernicima nikada nije bilo.
Jako sam ogorčena zbog toga i kad čijem što jedni drugima govore, kao da je sotona došla zavaditi te ljude (i mene među njima) što se katolicima zovu. Pa islamski imam je, kad su ga pitali, vidjela na tv, rekao, mi preporučujemo odluke stožera. Da su i "naši" tako napravili, mislim da bi bila bolja odluka.
Još gore, svakodnevno izlaze novi you tube uradci, gdje netko preporučuje borbu u ime Krista, priča o posljednjim vremenima, žigu zvijeri, sve i svašta, čemu se neuki ljudi dive, u što vjeruju, nažalost, puno ih je među njima što se smatraju katolicima.
Cijeli Izrael je procijepljen i nisam vidjela da su se rabini protivili ili sastavljali izjave tipa naših vjerskih vođa u HR.
Matulića smatram iskonskim vjernikom, jednim od najelokventijih ljudi u HR katoličkoj crkvi. Kad je nedavno držao misu kod nas, imao je cijelo vrijeme masku za raziku od našeg svećenika. Ima i karizmu, moć govora, koji ne rabi za zapaliti mase, što rade daleko neukiji ljudi danas. Jer u doba interneta i facebook prosvjeda, svatko, nažalost, ima priliku iskazati se, raspuhati ego i sa malo populističkih parola, uvijek će naći skupinu sljedbenika.
Malo je ovdje, u ovoj konfuziji koju su napravili, glasa razuma.
Ja sam bila a priori protiv cjepiva, bilo kojeg, kažem, morala sam se cijepiti, zbog posla. Muž se cijepio jer je odlučio da je to ispravno. Cijepio mi se nećak, visoko fakultetski obrazovan, koji prirodom posla više radi vani nego ovdje i to još prošle godine i nije mu ništa bilo upitno.
Mješati Boga, Bibliju u ovo, apsolutno je nedopustivo.
A Vigilare? Podržavala sam ih novčano, iako mi je Batarelo povremeno bio ekstremniji malo od mene. Više neću.