Shvatio sam i ja da je uputa o vjeri.
Uputa je pokazana u ovozemaljskom stilu.
Tj. prikazana je preko proklinjanja gdje se vidi koju moć imamo u vjeri.
No povod tom proklinjanju je meni ključan.
Povod je očekivanje da smokva pokraj puta daje prolaznicima plod.
Ja/mi često imamo očekivanja od nečega za što nismo uopće brinuli da nam da hranu, da nam ispuni očekivanja...
Kad ništa ne ulovimo, kad ništa ne uzmemo, a što očekujemo = mi proklinjemo.
Proklinjanjem se uništavamo (zlatno pravilo)!
Pitanje je: Trebamo li se uništiti, da bi bili zahvalni i da bi proslavili? (
Ja sam donio mač, a ne mir!)
Očito je to način da svi osjetimo ljubav. Takav je ovaj svijet i što smo toga prije svjesni, prije smo radosni i sretni u miru

Po onome što nisam ja proslavljam obraćenjem Ja Jesam.
Najprije se divimo i uzvisujemo, pa potom kritiziramo jer se uspoređujemo, pa zatim osudimo, pljujemo i razapnemo, da bi nakraju proslavili i uzdizali.
To je primjer ciklusa koji su česti u mom/našim životima.
No ključno je obraćenje tj. promjena smjera našeg djelovanja: Kad shvatimo da smo pogriješili, ne krivimo druge i sebe, već dajemo privolu da nas/mene se mijenja!
Spojimo suprotne polove: osudu, pogrešku, krivnju sa ljubavlju, prihvaćanjem, blagoslovom i zahvalom.
Takav obrat ne prolazi neopaženo jer kad spojimo vjerom u vječni život logički gledano nespojivo - umnažaju se plodovi

Mt 18,18-20
"Zaista, kažem vam, što god svežete na zemlji, bit će svezano na nebu; i što god odriješite na zemlji, bit će odriješeno na nebu."
"Nadalje, kažem vam, ako dvojica od vas na zemlji jednodušno zaištu što mu drago, dat će im Otac moj, koji je na nebesima.
Jer gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja među njima." Ovo je ključno kod molitve.
Na molitvu Bog odgovara, iako je ona osobna (prispodoba o 10 djevica) u slobodi u zajedništvu u vjeri u vječno, tek kad je jednodušna.
Ja bih to rekao: tako da je usmjerena Bogu - ljubavi - životu - promjeni.
A dvojica po onome kako osjećam su naš um/logika i naše srce/osjećaji. Kad spojim ono što mi je na srcu sa onime što mi je na umu - Bog djeluje...
O ovome se da raspravljati, no ja iz iskustva govorim potaknut Isusovim učenjem (ljubimo neprijatelje).
Oh, viz, kao da čitam parole...nisi mi ništa objasnio.

Znam da očekuješ moj sud po pitanju tog događaja koji te muči.
No ja sam odlučio ne suditi
Možeš prihvatiti, a sve što prihvatiš nestaje.
Sve čemu se odupireš - ustraje.
To je ujedno zlatno pravilo, a sve proizlazi iz toga da smo svi mi apsolutno Jedno = Ja Jesam