Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 23:06

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 1111 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 75  Sljedeće

Sviđa li vam se stil rada i komuniciranja pape Franje?
1. Da, jako mi se sviđa, mislim da možemo očekivati mnogo dobroga 62%  62%  [ 48 ]
2. Još ne znam, pričekat ću s mišljenjem dok ne vidim kako će se papa nositi s teškim problemima i izazovima 12%  12%  [ 9 ]
3. Ne, nije mi baš nešto, papa bi se trebao drukčije ponašati 26%  26%  [ 20 ]
Ukupno glasova : 77
Autor Poruka
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: Uto lis 07, 2014 13:15 

sara je napisao/la:
Što je to za tebe POKLAD VJERE, pozdrav? Poklad vjere je ipak nešto mnogo važnije od pozdrava.

Sa hibridnim theolozima, ne raspravljam .
Slika

Vrh

PostPostano: Uto lis 07, 2014 16:13 
Administrator

Na ovom forumu i inače nije dozvoljeno vrijeđanje i psihoanaliziranje drugih osoba - forumaša, što ne doprinosi korisnoj raspravi.
A isto tako bi se mi katolici prema biskupima i papi trebali odnositi sa poštovanjem, ne govoriti o njima u negativnom smislu na temelju subjektivnih dojmova.
Npr. poput ciničnog izokretanja izraza "tko sam ja da sudim", a bez stvarne želje da shvatimo poruku koju nam je papa želio uputiti. Takve stvari ne spadaju u poštivanje koje kao katolici moramo imati prema Kristovom namjesniku.
U tom smislu pozivam još jednom da se piše konkretno, sa argumentima i poštivanjem, pa će se možda lakše rasvjetliti što je a što nije smisao papinih poruka nama.

I sam papa se u jednom svom govoru dotaknuo kršćana "koji su 'alergični' na propovjednike, uvijek imaju što bi kritizirali, no riječ je, zapravo, o strahu da se Duhu Svetom otvore vrata(...). Odbijali su Ivana Krstitelja koji „niti jede niti pije“ i kažu da je opsjednut!; odbijaju Isusa jer kažu: „evo izjelice i pijanice“, prijatelja carinika i grješnika! Uvijek nađu neki motiv za kritiziranje propovjednika:
„I oni i narod onog vremena, voljeli su se uteći jednoj bolje elaboriranoj religiji: u moralnim propisima, kao što je skupina farizeja; političkim kompromisom; poput saduceja; društvenom revolucijom; kao što su bili zeloti; gnostičkom duhovnošću, poput esena. Držali su se sustava koji je bio dobro osmišljen i čist.(...)
„Ovi kršćani koji su zatvoreni i uokvireni, mrzovoljni su i nisu slobodni – a zašto? Zato jer se boje slobode Duha Svetoga, koji dolazi po propovijedanju. O ovoj ludosti propovijedanja govori Pavao, a ona završava ludošću križa“ – kazao je Papa. „Ludo je to, što nam Bog govori preko ljudi koji imaju svoja ograničenja i koji su uz to još i grješnici! Još više sablažnjava to, što nas spašava po nekom čovjeku koji kaže da je Sin Božji, a koji je skončao kao kriminalac. To je sablažnjavajuće – kazao je papa Franjo.
„Takvi mrzovoljni kršćani ne vjeruju u Duha Svetoga; ne vjeruju u slobodu koja dolazi po takvom propovijedanju; koje te upozorava, poučava; koje te pljuska, ali koje čini da Crkva time raste“(...)
Molimo za njih, ali i za sebe, da sami ne postanemo mrzovoljni, uskraćujući Duhu Svetom slobodu da nam dođe po sablazni ili ludosti propovijedanja“ – kazao je na koncu Sveti Otac."

Vrh

PostPostano: Uto lis 07, 2014 17:40 

Domenika je napisao/la:
sara je napisao/la:
Što je to za tebe POKLAD VJERE, pozdrav? Poklad vjere je ipak nešto mnogo važnije od pozdrava.

Slika

Ohoho! Bilo bi lijepo i uljudno da si razjasnila što to znači hibridni teolog. Dovodi li to u pitanje moju kvalifikaciju, vrsnost mojih profesora ili vrijednost njihovih ocjena ili pak razumnost biskupa koji mi je dao mandat za poučavanje?

Vrh

PostPostano: Uto lis 07, 2014 20:32 

sara je napisao/la:
Domenika je napisao/la:
sara je napisao/la:

Slika

Ohoho! Bilo bi lijepo i uljudno da si razjasnila što to znači hibridni teolog. Dovodi li to u pitanje moju kvalifikaciju, vrsnost mojih profesora ili vrijednost njihovih ocjena ili pak razumnost biskupa koji mi je dao mandat za poučavanje?

Mir s vama Slika

Vrh

PostPostano: Uto lis 07, 2014 20:43 

pelegrin je napisao/la:

Mir s vama Slika

Mir pretpostavlja pravdu, a ona je dijete istine. Lijepo sam tražila objašnjenje i mislim da imam pravo na njega.

Vrh

PostPostano: Uto lis 07, 2014 21:23 

sara je napisao/la:
pelegrin je napisao/la:

Mir s vama Slika

Mir pretpostavlja pravdu, a ona je dijete istine. Lijepo sam tražila objašnjenje i mislim da imam pravo na njega.

Imaš pravo.
Mir s tobom Slika Amen. Laku noć.

Vrh

PostPostano: Ned lis 12, 2014 22:04 

sara je napisao/la:
DAkle, kada je papa dao dozvolu da sv. Ćiril i Metod prevedu Bibliju i liturgijske knjige na slavenski jezik, onda je valjda isto doveo u pitanje...što? Istina da su ih germanski svećenici napali, no papa im je glatko odbrusio da je onaj tko je stvorio tri "sveta" jezika, stvorio i sve ostale.
Pitanje jezika je posve nevažna stvar i činjenica je da se latinskim jedva itko koristi. Najprije je u Crkvi bio grčki pa mu je primat uzeo latinski, u srednjem vijeku je u našim krajevima bilo obilje sukoba oko jezika, prevladao je latinski, a samo su oaze sačuvale liturgiju na narodnom jeziku. Eto i ostali su štosevi o tome kako se u narodu molilo na latinskom - pa je simile adoratur ispalo šime jaši na doratu itd.
Dok se toliko zla i patnje valja ovim svijetom, mi bismo valjda trebali trošiti snage na pitanje jezika i možda kardinalskih šešira i ornata?!

Ćiril i Metodije su preveli liturgijske tekstove na staroslavenski na zahtjev istočnorimskog cara Mihajla III. a ne pape. Papa Hadrijan II. odobrio je upotrebu slavenskog u liturgiji. Jezik koji nazivamo crkvenostaroslavenski je zapravo narječje Slavena u zaleđu Soluna, a prijevodi solunske braće postali su normativ tog dijalekta, koji se, uz manja odstupanja (tj. unošenje u manjoj mjeri stanovitih elemenata govornog hrvatskog) održao kao liturgijski jezik u dijelovima Hrvatske (ne računajući zemlje istočnog obreda), dok ga 2. vatikanski sabor nije napokon lišio života. Ali ne radi se tu o "liturgiji na narodnom jeziku", jezik glagoljaškog bogoslužja bio je narodni otprilike koliko i latinski u Italiji.

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Ned lis 12, 2014 22:21 

Domenika je napisao/la:
Možda ovaj link, ne spada pod ovu temu, možda ste ga već negdje i vidjeli, ali pogledajte i prosudite sami...? Sve se odvija u prisutnosti kardinala Raymunda Damasca Assisa, bliskog prijatelja pape franje !
Zmijoliki ples, u čast Gospe ili Poganske Božice...? Dotični kardinal, je na sinodi u Vatikanu. Zar od njega može doći nešto dobro...? Samo mi ne mojte reći: "Tko sam ja, da mu sudim"

http://youtu.be/y6SvqjvSjzs

Tango ispred oltara nakon mise nadbiskupa Bergoglia

https://www.youtube.com/watch?v=P4VbUtZW7Os

Nadbiskup Piero Marini u svojoj knjizi "A Challenging Reform" predlaže UKLJUČIVANJE PLESA U SAMU MISU, u kontekstu inkulturacije (i "hermeneutike prekida", nazdravlje).

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Ned lis 12, 2014 22:34 

skolastika je napisao/la:
Mislim da ne trebamo izbjegavati reći ni svoje osobne dojmove, ma kakvi oni bili, ako ih izričemo u dobroj namjeri i s poštovanjem. Isus je dopuštao da ljudi pitaju, komentiraju, pa čak i da budu maliciozni, da se jogune i daju "izjave za ludnicu". Demantij njihovih pogrešnih stavova, tvrdoću srca, zakržljalost duha, izvršio je svojim životom, smrću i uskrsnućem. I time nam dao vlastiti primjer kako se s ovim problemom subjektivnih dojmova izlazi na kraj.
Kreiranje mentalne slike, kalupa i sheme po kojoj nekoga procjenjujemo kao dostojanstvenog svećenika, redovnika, biskupa ili papu, nije zanemarivo jer takvu viziju u sebi stvaramo kao vjernici na temelju vjere i živoga predloška koji je sam Isus Krist. Kako bismo ikada mogli nekoga bratski opomenuti ako nemamo mentalnu sliku o tome kakve osobine bi trebao netko njegovati u svome pozivu?
Naravno da mi u svojim ljudskim nesavršenim procjenama možemo itekako pogriješiti, a jednako tako griješe svi ljudi koji žive svoje pozive. Pa nije to takav problem.
Ne sviđa mi se što se stječe dojam da ne smije biti govora oko subjektivnoga dojma.
Nemam osjećaja ( evo opet subjekcije) da ovdje netko pokušava pozvati na bojkot Pape. Dapače, svi punom snagom srca priželjkujemo blagoslovljen i nadahnut pontifikat u teškim i izazovnim vremenima kada je ljudima voda došla do grla i naprosto ih mori strepnja da Petar negdje ne popusti. I to opet po meni nije ništa loše, vjerujem da se rijeke molitava slivaju da Bog bdije nad Crkvom i Papom.

Slažem se. Ali bojim se da ovaj pontifikat ne ide u dobrom pravcu. Ja ne znam koliko je za to odgovoran Franjo, pritisak je ogroman. Protestantska pobuna u 16. st., pa možda čak i Francuska revolucija sa svojim popratnim posljedicama, samo su dječja igra u usporedbi s ovim danas. To bi i moglo objasniti neke dvosmislenosti u interviewima Pape, ali onda tu dolaze sve te vijesti u vezi izvanredne sinode o obitelji, izgleda da je jasno da Papa preferira liberalnija gledišta, ali zapravo nitko ne može reći što on točno misli. I sve je teže osporiti da nekatolički komentatori, poput agnostika Beškera u Jutarnjem, stvarno imaju razloga veseliti se što se lice Crkve mijenja i prilagođava okruženju.

Da, moramo moliti, drugo nam ne preostaje.

Vrh

PostPostano: Ned lis 12, 2014 23:59 

sara je napisao/la:
Ignisardent je napisao/la:
sara je napisao/la:
Je li ti možda zbunjujuće što ti imaš šablonu u koju bi se papa trebao uklopiti? Svaki je papa osoba za sebe i ima svoje vlastitosti. Važno je kako se odnosi prema nauku Crkve, a ne prema željama i impresijama bilo koga. Nije se rodio tko je svijetu ugodio!

Bravo Sara. Tako razmišlja pravi katolik - važno je kako se tko odnosi prema Nauku. Sve ostalo je nebitno.

Čitam što si iznad napisao pa zaključujem da su ti mediji izvor informacija. Ne znam koliko to može biti pouzdano. Toliko se već toga stavilo Papi u usta istrgnuto iz konteksta da bi se pokazalo kako to nije baš tako. Sjetimo se samo rečenice "tko sam ja da sudim" i njezine interpretacije.
Crkva nema poslanje svadit se sa svijetom, nego navijestiti Radosnu vijest o Božjoj ljubavi. A ljubav ne može biti nego pravedna i istinita. Ta cjelovitost mnogima smeta. Ljudi u drugoj "bračnoj" vezi - ja sama vidim koliko neki trpe. Zar Crkva nije majka? Ali mati kaže istinu, no s pažljivošću i traži načina kako pomoći.
Sve ovo što si gore nabrojio je meni vrlo upitno. Čitam papine propovijedi i ono što je napisao i nastojim čuti što kaže i ne interpretiram stvari, jer je interpretacija vrlo osobna. A to je ono što ti radiš - ne vjerujem da si dostatno i objektivno informiran o tome zašto je Papa smijenio ovog ili onog, imenovao ovog ili onog.

Filmić koje sam stavio u link sadrži riječi samog Pape osobno, pouzdano je da je to on, i nema tu smisla konstruirati neke kontekste, koji bi umanjili značenje "rehabilitacije" anglikanskih ređenja usprkos dosadašnjem stavu Crkve. Više sam puta citirao Papinu apostolsku pobudnicu Evangelii Gaudium, s obzirom na pitanje primata u odnosu Nauka i pastoralne prakse i potreba - to zaista nema veze ni s kakvim medijima. Komentara na taj tekst još uvijek nema, ali se stalno ponavlja da su mediji nevjerodostojni, kao da je baš sve što objavljuju neistina. I da Papa Franjo ne odstupa od Magisterija ni za jotu.

Što se tiče pričesti i razvedenih vjernika, omogućavanje pričesti za te vjernike neće se ticati samo njih nego na Crkvu u cjelini - jer će redefinirati, makar samo u praksi a ne i deklarativno/dogmatski, sakrament braka (jer pastoralna praksa će obuhvatiti i pitanje pričesti za vjernike koji nisu crkveno vjenčani, jer su u braku s nekatolicima ili nekršćanima, ili nisu još vjenčani ali žive u "braku bez braka"; kako njima uskratiti ono što je dopušteno razvedenima?), redefinirat će odnos Nauka i prakse, odnos pričesti i ispovijedi (jer će se u labavljenju dosad nedodirljivih normi promijeniti i senzibilitet vjernika, evo još jednog pastoralnog problema). Uostalom, ako rastavljeni trpe, trpe još i više i npr. homoseksualci, i ljudi sa svim mogućim poremećajima. Ako se jednom pomakne granica, tko će je ponovo postaviti.

Nema sumnje da Crkva "duguje" ljubav razvedenim vjernicima, ali tu istu ljubav, "pravednu" i "istinitu", duguje i svima ostalima, koji će biti jednako zahvaćeni tim redefiniranjima, jer razvedeni nisu neka posebna "crkva". Na žalost, ali tako je, ukidanje normi dovodi do tiranije prava, prava vjernika na pričest, a tamo gdje nema zakona ni milosrđe nema više smisla. Sve bi to trebalo uzeti u obzir, zajedno sa stvarnim trpljenjem razvedenih, ali čini se da prevladava stav onih koji se ravnaju isključivo potrebama pastorala jedne specifične skupine.
Krist je iz ljubavi i radi istine i pravde nazvao neke "okrečenim grobovima", izvana bijelim a iznutra punim truleži. I nije, kao da se zaboravlja, korio farizeje zato što su se pridržavali zakona. Cjelovitost pravedne i istinite ljubavi je u ovome:
"Preljubnici! Ne znate li da je prijateljstvo sa svijetom neprijateljstvo prema Bogu? Tko god dakle hoće da bude prijatelj svijeta, promeće se u neprijatelja Božjega" (Jakovljeva 4).

Što se tiče npr. biskupa Nunzija Galantina i njegovih izjava
http://www.ansa.it/english/news/2014/08 ... 40fad.html i
http://www.avvenire.it/Chiesa/Pagine/ga ... vieto.aspx
Pa zar je zaista moguće da su ANSA i Avvenire toliko neozbiljni i/ili zlonamjerni da su to sve samo tako izmislili? I kakva je tu interpretacija potrebna?

Ti kažeš da nije poslanje Crkve da se "svadi sa svijetom". E pa je.

Vrh

PostPostano: Ned lis 12, 2014 23:59 

sara je napisao/la:
Čitam što si iznad napisao pa zaključujem da su ti mediji izvor informacija. Ne znam koliko to može biti pouzdano. Toliko se već toga stavilo Papi u usta istrgnuto iz konteksta da bi se pokazalo kako to nije baš tako. Sjetimo se samo rečenice "tko sam ja da sudim" i njezine interpretacije.

Takvih izjava sadašnjeg Pape, koje se mogu interpretirati ovako i onako, ima već na tone. Zašto napokon ne počne davati izjave koje se ne mogu interpretirati, a to je vrlo jednostavno? Da se radi o par izjava, moglo bi se reći da je to stvar nespretnosti, ali ovo više nalikuje na sistem. Zar je moguće da Papa nije informiran o "slobodnim obradama" njegovih izjava od strane liberalnih medija? Teško, rekao bih.

Vrh

PostPostano: Pon lis 13, 2014 06:33 

Niti jedan, antikatolik se ne bi posramio ovakvih insinuacija, "objašnjenja" i zaključaka o Papi.

Vrh

PostPostano: Pon lis 13, 2014 08:21 

Ignisardent je napisao/la:
Domenika je napisao/la:
Možda ovaj link, ne spada pod ovu temu, možda ste ga već negdje i vidjeli, ali pogledajte i prosudite sami...? Sve se odvija u prisutnosti kardinala Raymunda Damasca Assisa, bliskog prijatelja pape franje !
Zmijoliki ples, u čast Gospe ili Poganske Božice...? Dotični kardinal, je na sinodi u Vatikanu. Zar od njega može doći nešto dobro...? Samo mi ne mojte reći: "Tko sam ja, da mu sudim"

http://youtu.be/y6SvqjvSjzs

Tango ispred oltara nakon mise nadbiskupa Bergoglia

https://www.youtube.com/watch?v=P4VbUtZW7Os

Nadbiskup Piero Marini u svojoj knjizi "A Challenging Reform" predlaže UKLJUČIVANJE PLESA U SAMU MISU, u kontekstu inkulturacije (i "hermeneutike prekida", nazdravlje).

Hvala ti za ovaj link"Ignisardent" :D

Vrh

PostPostano: Pon lis 13, 2014 18:02 

Barnaba je napisao/la:
Niti jedan, antikatolik se ne bi posramio ovakvih insinuacija, "objašnjenja" i zaključaka o Papi.

Pa nisam ja kriv što je Papa imenovao protivnika zabrane "prekida trudnoće" i zagovornika prihvaćanja "nekonvencionalnih parova" za tajnika talijanske biskupske konferencije. Evo još malo o papinom monsinjoru Galantinu

http://wdtprs.com/blog/2014/05/bp-galantino-opines/

tekst sadrži i linkove s talijanskim stranicama na kojima se može naći više o izjavama ovog biskupa. Nekoliko sličnih linkova (na žalost, ni jedan nije iz Glasa Koncila):

https://www.lifesitenews.com/news/itali ... sary-outsi
http://cal-catholic.com/?p=14209

Interview njegove ekselencije s Giovannijem Panettiereom objavljen 12.5.2014. u Il Giornu i La Nazione-u:

http://blog.quotidiano.net/panettiere/2 ... asta-tabu/

Ako netko misli da je to sve podvala, pronađite ijedan odgovor spomenutog biskupa u kojem demantira da su to njegovi stavovi, da se protivi ikakvom mijenjanju crkvenog stava o abortusu (ili prekidu trudnoće, kako on kaže), eutanaziji, homoseksualnosti itd. Već mjesecima su te izjave na internetu, pa valjda bi do sada biskup objavio nekakav demantij, da to nisu zaista njegovi stavovi. I nemoguće je da to Papa ne zna.

Moguće je da su Galantinovo i slična Papina imenovanja dio strategije kojoj je cilj navesti heretike koji se kriju u redovima hijerarhije da se razotkriju, pa da ih onda lakše sasiječe, tko zna?

http://3.bp.blogspot.com/-_HSUN7K2_w4/U ... rancis.png

U svakom slučaju, bilo bi lijepo da netko navede protuargumente bilo koje vrste, umjesto korištenja praznih retoričkih figura usmjerenih na moju personu a ne na ono što sam rekao.

Vrh

PostPostano: Pon lis 13, 2014 22:50 
Administrator

Treći put upozoravam da smo kao katolici dužni odnositi se prema papi s poštovanjem, a svoja mišljenja očitovati uz "poštovanje prema pastirima, te pazeći na zajedničku korist i dostojanstvo osoba" (CIC 212).
Neosnovani cinični komentari ili pokušaji ocrnjivanja pape nemaju mjesta na ovoj temi, pozivam još jednom da se umjesto toga iznose argumenti uz poštovanje koje pripada Kristovom namjesniku.

U vezi navodne "Papine tango mise", nije sporno da crkveni prostor nije mjesto za takve plesove, ali što se tiče povezanosti s papom, mora se reći da je taj događaj bilo izvan mise koju je predvodio tadašnji kardinal Bergoglio. Radilo se o svečanosti u crkvi Svete Marije od Anđela u Buenos Airesu, u Latinskoj Americi je među narodom razvijena posebna pučka pobožnost prema Mariji u koje su onda uključeni i razni običaji i takve svečanosti nisu dio liturgije. Mnoge tradicionalističke web stranice su taj snimak u želji da njime negativno označe papu, nazvale "tango misa" i još k tome "papina".
Takve insinusacije su nepoštene, i plod su traženja gdje i kako pod svaku cijenu ocrniti papu, čime se ne mislim baviti.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 1111 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 75  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata