Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 15:09

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Sub vel 22, 2014 23:58 

adrijana je napisao/la:
Čini mi se da si sklon previdjeti taj osobni grijeh, a krivnju svaliti na nesposobnu vladu ili loše zaokruživanje na izborima.

ok, hajde ovako, skrenut ću s politike na "vjeru" i "socijalno" i na "osobni grijeh":
kako je moguće da u državi u kojoj je cca 90% katolika sex prije braka je normala? :;

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:
Dux - 11.8.2015.-11.8.2017.
srbki (hrki) - 12.8.2015.-12.8.9999.
CarolusRex - 27.7.2016.-27.7.9999.
crusader - 19.10.2016.-19.10.9999.

Vrh

PostPostano: Ned vel 23, 2014 10:10 

To je svejedno osobni grijeh svakoga koji ne drži do Božjih zapovijedi, a ako se to u društvu smatra "normalnim", onda u tom grijehu sudjeluju i oni koji ga odobravaju (kao npr. roditelji tih mladih), oni koji šute, oni koji ne reagiraju, sudjeluje i školski sustav koji potiče preuranjenu seksualnost, sudjeluju mediji (tj. oni časopisi za mlade koji propagiraju idolatriju i seks bez obzira na sve ...). Taj grijeh je kolektivni, ali ipak i grijeh svakog pojedinca i Bog sigurno ne gleda blagonaklono na to. Još uvijek imamo onu drugu mogućnost, oduprijeti se tome svemu. Zar ne misliš tako? :)

Vrh

PostPostano: Ned vel 23, 2014 12:38 

adrijana je napisao/la:
...oni koji ne reagiraju,...

ali iskreno, kako reagirati?
ako je jedan par odlučio to učiniti, kako ga spriječiti? Na žalost, nama kojima je to uistinu grijeh smo u manjini; ali kojima bi to trebao biti grijeh (a ne vide to kao grijeh) su u ogromnoj većini. I tu je problem...možemo se mi suzdržavati od toga, ali kako utjecati na onu ogromnu većinu bez koje, u stvari, ni ne možeš živjeti. Mogu povuć paralelu sa Indijcima: Indijac može odbiti raditi za sitne novce. Ni sama država ga neće siliti da ide raditi. No, od čega će živjeti...Ajoj, sada je tu problem: ma koliko god rad taj bio nehuman, on ipak omogućuje kakvu-takvu egzistenciju za razliku od nerada. :;
Možda u tome i leži odgovor zašto oni u stvari i ne žele da ih država zaštiti. :;

A s druge strane, da se opet vratim na 90% katolika i teškog grijeha, možda upravo raširena svijest o kontracepciji i abortusu čine sex "sigurnim". Mislim...nitko nema u svijesti da "radi dijete" koje, kao teenager sigurno ne može uzdržavati. Ali, kao i u Crkvi, postoji "vraćanje na pravi put". Odnosno, ako i djevojka ostane trudna, ima mogućnost abortusa. Bolesno... ali možda upravo zabrana toga, kao i prodaja kontracepcije bi svekoliko pučanstvo natjeralo da se počne malo pitati što i zašto radi. :;
Da, treba reagirati...imali smo nedavno i referendum o braku...pa zašto ne bi imali o kontracepciji? Ili nas je ipak Crkva naučila da mora postojati "Put natrag" odnosno, "ispovjedi se pa je sve po starom". :;

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:
Dux - 11.8.2015.-11.8.2017.
srbki (hrki) - 12.8.2015.-12.8.9999.
CarolusRex - 27.7.2016.-27.7.9999.
crusader - 19.10.2016.-19.10.9999.

Vrh

PostPostano: Ned vel 23, 2014 18:39 

Pa da, oprosti što sam prije mislila da trolaš, u ovom sad zadnjem postu si sve dobro rekao... :|

Mi smo ti čudan narod, a vjera je zahtjevna. I drugdje u Europi ljudi otpadaju od vjere, jer im je teška i "tko će to breme nositi", tako su i Isusu rekli.

Oko nekih stvari u moralu spolnosti slažemo se i s ateistima (npr. oko vrijednosti vjernosti u braku i dalje imamo kakav-takav društveni konsensuz), a oko nekih drugih stvari i unutar Crkve postoje dijametralno suprotna mišljenja. Bilo bi jako lijepo kad bismo imali mi sami zajedničke vrijednosti ili kad bi bar postigli opći dogovor o tome - inače i referendumi malo znače.. Kad bi imali konsenzus oko apstinencije prije braka, pa kontracepcije, s abortusom smo negdje 50 - 50. Abortus je velika propaganda feminističkih udruga i znam da svake godine anketiraju srednjoškolce što misle o pobačaju - niti one nisu zadovoljne s rezultatima, a nismo baš niti mi. :?

Mi katolici čak nemamo niti suglasnost u tome da je vrijedno ići na misu svake nedjelje (da je to potrebno za spasenje)... Mnogi ljudi još uvijek daju krstiti djecu (iz tradicije), ali sakramentalni brak postaje nažalost sve rjeđa pojava. Iz vjerničkih obitelji djeca se odlučuju na građanski brak, kakva je to pljuska i roditeljima i svima nama...

Postajemo katolički protestanti, oni su jednostavno ukinuli većinu sakramenata, promijenili spolni moral prema svojim potrebama i još misle da time Bogu služe i da mogu nas evangelizirati..

Duhovne obnove i karizmatske zajednice su zakazale jer su stale na pola puta...

Ljudi ne poznaju svoju vjeru:
Apostolsko vjerovanje - 10. Božjih zapovijedi - 7 svetih sakramenata - Molitva (Oče naš)

To je struktura Katekizma koju mnogi još nisu svladali.

A čini mi se i da program vjeronauka u školi ima svoje određene mane.

:wink:

Vrh

PostPostano: Pon vel 24, 2014 14:41 

adrijana je napisao/la:
Postajemo katolički protestanti, oni su jednostavno ukinuli većinu sakramenata, promijenili spolni moral prema svojim potrebama i još misle da time Bogu služe i da mogu nas evangelizirati..

Iznenadila bi se koliko uvjereni protestanti visoko poštuju brak, iako ga ne smatraju sakramentom u našem smislu. Malo ćeš kod njih pronaći razvoda. Istina je, doduše, da se i kod njihovih mlađih generacija polako zamjećuje "labavljenje". Sekularizam nagriza sve oko sebe, a najviše ruši sakralnost svemira i čovjeka, a to se ponajviše vidi na području spolnosti.
Slažem se da je vjera u našem narodu često mlitava i neosviještena. Možda mnogi ustima priznaju da je Isus Krist pravi Bog, ali što to za njih konkretno znači, to je nešto drugo...reče mi jednom zgodno jedan naš svećenik: mi narod kristijaniziramo, ali ga ne evangeliziramo, pa zato imamo to što imamo.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata