Ja sam, priznajem, jedna od dvije osobe koja je u ovoj anketi na početku priče glasala za treću opciju:
"Ne, nije mi baš nešto, papa bi se trebao drukčije ponašati".

Danas mislim malo drugačije. Dobar je papa Franjo, iako nije intelektualac, vrhunski teološki obrazovan ni toliko sklon i posvećen korijenima i Tradiciji, kao što je to bio Benedikt XVI. Ne uviđa niti opasnost diktature relativizma (vezano za dostojanstvo ljudskog života) ili se jednostavno ne želi time baviti.
Franjo ima druge prednosti: a to su društvena angažiranost i pronicavost u kritici same Crkve, tj. uviđa ono što je pretjerano i ono što ne valja. Pročitala sam više njegovih intervjua i kateheza i mogu reći da ga potpuno razumijem, ali mogu zaključiti da neke stvari pomalo i razvodnjava.
Tradicionalisti ga ne vole, jer je odmah u početku dao do znanja da se ne želi upuštati u kompromisne rasprave: ili se mijenjajte vi i prihvatite 2VK ili ajte po svom. Prema njima je Benedikt XVI. bio izuzetno blag i dobrodušan, u mnogim slučajevima im išao na ruku, a oni ne samo što nisu promijenili ono što je potrebno za puno jedinstvo, već sad i napadaju Franju, kao da bi se jedan Papa trebao prilagoditi njima...
Imam osjećaj da one objave "Knjige istine" potječu upravo iz
tradicionalističke radionice.