Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sub ožu 21, 2026 00:10

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 24 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub tra 27, 2013 13:02 

Dali kumovi na vjenčanju u Crkvi moraju imati svete sakramente??

Vrh

PostPostano: Sub tra 27, 2013 13:06 

ivvicca je napisao/la:
Dali kumovi na vjenčanju u Crkvi moraju imati svete sakramente??

Ne, jer nisu kumovi, nego svjedoci. Moraju biti punoljetni i to je sve.

Vrh

PostPostano: Sub tra 27, 2013 13:49 

Hvala na odgovoru. A sada idem u lov na kumove. Ima li ovdje netko da bi mi htjeo biti kum. Ne zezam se. Živim u Sisku zadnjih 10 godina i slabo poznam ljude,,, ja. Moja cura svo to vrijeme živimo nevjenčano,,, dakle u grijehu. Eto,, vjenčanje bi se sastojalo od mene, cure, svjedoka,,, i naravno svecenika,, i to je to.

Vrh

PostPostano: Sub tra 27, 2013 14:35 
Administrator

Tvoj post mi djeluje neozbiljno i površno.

Bit vjenčanja u Crkvi je sakrament, stoga se prije tog sakramenta treba iskreno pokajati i ispovijediti svoje grijehe, grijehe koji su protivni ljubavi. Jer nije ljubav reći da se volimo, ali se ipak ne želimo obvezati na vjernost.
Crkvena ženidba je nerazrješiva, bračni drugovi obećaju jedno drugome i pred svjedocima da će se voljeti do smrti, u dobru i zlu. Nema rastave, obvezuju se na vjernost sa tom jednom osobom. Oni koje zanima samo formalnost, nemaju ništa od sakramenta, pa se "po ljudski" vole samo u dobru. Zato je danas toliki broj razvoda zbog "neslaganja karaktera". Sakrament vjenčanja je nešto sasvim drugo i bez nad-ljudske snage sakramenta, dakle bez Krista koje je umro za nas i pokazao nam bezuvjetnu Ljubav, može ostati samo formalnost, a od toga nema koristi.

Vrh

PostPostano: Sub tra 27, 2013 18:29 

Znam da je vjencanje u crkvi sveti sakrament, zato sam se i odlucio vjencati. A dokaz da se volimo je to sto zivimo zajedno vise od 10 godina. Meni puno znaci da se vjencam u crkvi pred Bogom. Da mi to nije bitno,, i da mi je samo do formalnosti,, vjencao bih se kod maticara. A to sto na ovakav nacin trazim svjedoke za vjencanje,, vjerojatno djeluje neozbiljno,, ali ja se ne salim. Kada bi me mladi bracni par zaustavio na ulici i pitao dali im zelim biti svjedok na vjencanju u crkvi,,,, odmah bi prihvatio. Nista me ne kosta a njima bi puno znacilo.

Vrh

PostPostano: Sub tra 27, 2013 18:32 

Ispravak. Napisao sam mladi bracni par,,,, mislio sam par koji se zeli vjencati.

Vrh

PostPostano: Ned tra 28, 2013 13:15 
Administrator

ivvicca je napisao/la:
A dokaz da se volimo je to sto zivimo zajedno vise od 10 godina.

Dokaz da se volite tek predstoji, a to je odluka na potpunu ljubav i vjernost, na kršćanski brak. Želim vam da primite Krista u svoj život i doživite taj sakrament braka.

Vrh

PostPostano: Ned tra 28, 2013 22:53 

Giovi je napisao/la:
ivvicca je napisao/la:
A dokaz da se volimo je to sto zivimo zajedno vise od 10 godina.

Dokaz da se volite tek predstoji, a to je odluka na potpunu ljubav i vjernost, na kršćanski brak. Želim vam da primite Krista u svoj život i doživite taj sakrament braka.

Ovdje bi se nadovezao i dao prijateljski savjet. Životna ispovijed i do vjenčanja se suzdržite od predbračnih odnosa. Ako ne možete ima tko može. Svaki dan na sv. Misu i Krist će pomoći.

Vrh

PostPostano: Pon tra 29, 2013 09:04 

Hvala na savjetima. Koje sam vec znao. Pa mi niste bas od nekakve koristi. Znam ja dobro sto trebam napraviti, jer razgovarao sam sa svecenikom. Trebam dvoje dobrih ljudi koji ce mi biti svjedoci na vjencanju. Ne trazim nikakve poklone, niti bilo sto materijalno. Samo zelim prijatelje u vjeri, da mi pomognu.

Vrh

PostPostano: Sri svi 01, 2013 18:29 

Svaka vam čast. Mislio sam da ovdje ima dobrote i ljudi sa velikim srcima. Mislim da sam se prevario,,, na žalost. Nije na meni da sudim,, ali svakako mogu iznjeti svoje misljenje. Dosta vas je pogledalo moj post,,, ali nije bilo niti jednoga da mi pomogne. Ljudi,, gdje ide ovaj svijet?? Zar nije ljepota i ispunjavanje u davanju. Ako ovdje kao vjernik medju vjernicima ne mogu naci dvoje ljudi,, gdje da trazim? U birtiji, na ulici, gdje? Lako je pričati i govoriti što trebam napraviti,,, to ja znam. Pokažite se djelima. A što bi tek bilo da sam trazio 100kn za lijek? Nebi to ovdje dobio garant.

Vrh

PostPostano: Sri svi 01, 2013 19:40 

ivvicca je napisao/la:
Svaka vam čast. Mislio sam da ovdje ima dobrote i ljudi sa velikim srcima. Mislim da sam se prevario,,, na žalost. Nije na meni da sudim,, ali svakako mogu iznjeti svoje misljenje. Dosta vas je pogledalo moj post,,, ali nije bilo niti jednoga da mi pomogne. Ljudi,, gdje ide ovaj svijet?? Zar nije ljepota i ispunjavanje u davanju. Ako ovdje kao vjernik medju vjernicima ne mogu naci dvoje ljudi,, gdje da trazim? U birtiji, na ulici, gdje? Lako je pričati i govoriti što trebam napraviti,,, to ja znam. Pokažite se djelima. A što bi tek bilo da sam trazio 100kn za lijek? Nebi to ovdje dobio garant.

.
Baš lijep post.
Iskreno? Uopće ne kužiim...Vjerujem da MNOGI ne kuže smisao, ni svrhu ovog zadnjeg posta.
Ako ćemo pravo, ljudi bi se trebali PRVO OTVORITI - pa tek onda tražiti pomoć, savjete, mišljenje, zašto ovako...skoro ljutito i provokativno. Ili se varam? :)
Ljudi su dobronamjerno savjetovali, ako to nije TO, tada se lijepo napiše ŠTO nije OK, što se traži, očekuje.
Ipak u prvom redu budimo LJUDI, pa onda očekujmo s pravom da to i drugi budu prema nama.
Uostalom, pročitaj svoj 1, post, u ovoj temi.
Mir i svako ti dobro (ukoliko ga želiš i sebi i drugima)!!!

Vrh

PostPostano: Sri svi 01, 2013 23:04 

ivvicca je napisao/la:
Znam da je vjencanje u crkvi sveti sakrament, zato sam se i odlucio vjencati. A dokaz da se volimo je to sto zivimo zajedno vise od 10 godina. Meni puno znaci da se vjencam u crkvi pred Bogom. Da mi to nije bitno,, i da mi je samo do formalnosti,, vjencao bih se kod maticara. A to sto na ovakav nacin trazim svjedoke za vjencanje,, vjerojatno djeluje neozbiljno,, ali ja se ne salim. Kada bi me mladi bracni par zaustavio na ulici i pitao dali im zelim biti svjedok na vjencanju u crkvi,,,, odmah bi prihvatio. Nista me ne kosta a njima bi puno znacilo.

Pa lijepo kreni u crkvu svaki dan. Onda vidi postoje li u tvojoj župi neke priprave za vjenčanje. Onda se možeš uključiti u npr. neku molitvenu zajednicu ili ako postoje kakva predavanja u župi. Upoznaj se sa braćom i sestrama u svojoj župnoj crkvi. Ako živiš već 10 god. negdje red je da se upoznaš sa župljanima. Kad se upoznaš zamoli nekog da ti bude kum na vjenčanju. Ili si mislio da ja dođem iz ST i budem ti kum ?
Stvarno djeluje neozbiljno. Valjda i poslje vjenčanja misliš ostati u Crkvi. Jer bez Boga tvoj brak neće uspjeti. Kad sve znaš (to si napisao) požuri u župu. Te ljude ćeš gledati svaku nedjelju do kraja života na sv. Misi (ako ne odseliš u drugu župu).

Vrh

PostPostano: Čet svi 02, 2013 18:22 

Hvala na savjetima. Lijep vam pozdrav. Neka je Bog dragi sa vama.

Vrh

PostPostano: Čet svi 02, 2013 20:24 

ivvicca je napisao/la:
Hvala na savjetima. Lijep vam pozdrav. Neka je Bog dragi sa vama.

.
I s tobom prijatelju. Svima je to potrebno.
Laka ti noć!

Vrh

PostPostano: Čet svi 02, 2013 22:03 

I ja živim sa zaručnicom deset godina smo zajedno. Nije mi problem naći kumove. Ali ima jedan drugi problem. A to je naći svećenika. Ona je već jednom bila vjenčana, i župnik neće ni čuti da nas vjenča. Što da radimo? Nije ona kriva, prvi muž ju je ostavio zbog neke šiparice. Očajni smo, ne znamo više kako dalje, razmišljali smo već i o tome da napustimo KC.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 24 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata