Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 29, 2026 22:28

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 9 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Pet vel 03, 2012 18:15 

Nisam katolik ali bi volio pročitati stav o slijedećim pitanjima!
Zanima me kakav stav katolička crkva ima prema sexualnom odgoju osoba koje imaju nekakvu neizlječivu, genetsku, bolest koja se može prenijeti na potomstvo? Da li je takvim osobama dozvoljena kontracepcija?
Što crkva preporuča osobama koje bi htjele i mogu postati roditelji uz to imaju oboje određenu mentalnu retardaciju koja uzrokuje vrlo veliku mentalnu retardaciju kod njihove buduće djece?

Vrh

PostPostano: Pet vel 03, 2012 22:43 

Ne postoji samo kontracepcija, postoji i prirodno planiranje obitelji, o čemu ima jedan članak na početnoj stranici (http://www.katolicki.info/planiranje.htm) i par tema na forumu.

Naravno da i osobe s određenim bolestima ili invaliditetom imaju svoju spolnost, žele imati djecu i mogu biti sasvim dobri roditelji: svoje dijete prihvatiti s ljubavlju i zahvalnošću kakvo god bilo. Moj je dojam da bi se mi drugi prije njih uplašili hendikepiranog djeteta i čak im „u dobroj namjeri“ savjetovali pobačaj ili slično, makar liječnička pretpostavka ne mora uopće biti točna. Odbaciti takvo dijete, ako je već začeto, svakako bi bio grijeh, a odgovorno prihvatiti svoje zdravstvene poteškoće i svoje roditeljstvo znači prirodno planirati obitelj. Može se na gornjem linku pročitati što sve to znači i što uključuje…

Postoje i osobe koje zbog urođenih poteškoća ne mogu zasnovati obitelj i voditi brigu o djeci, takvi su pozvani na čistoću i uzdržljivost, a možebitno spolno ponašanje koje se kod drugih ljudi opisuje kao grješno, kod njih može biti ublaženo i opravdano smanjenom moralnom odgovornošću.

Vrh

PostPostano: Sub vel 04, 2012 00:13 
Administrator

Dodao bih da tko uopće ne želi prihvatiti djecu, ne može ni sklopiti kršćanski brak, tako da nikakvo planiranje obitelji tada ni ne dolazi u obzir. Ako se ne želi uopće djecu ženidba je nevaljana.

Vrh

PostPostano: Sub vel 04, 2012 09:03 

Niste mi odgovorili na konkretno pitanje:
stimrol je napisao/la:
Što crkva preporuča osobama koje bi htjele i mogu postati roditelji uz to imaju oboje određenu mentalnu retardaciju koja uzrokuje vrlo veliku mentalnu retardaciju kod njihove buduće djece?

Porazumijeva se da osobe žele djecu ali ta će djeca biti bolesna!

Vrh

PostPostano: Sub vel 04, 2012 09:12 

stimrol je napisao/la:
stimrol je napisao/la:

Pišeš napamet - osobe koje pate od mentalne retardacije nisu samo jedna kategorija, veliko je pitanje da li uopće te osobe mogu sklopit kršćanski (a i civilni) brak. Načelno, nema uvjetovanja braka - on je dakle jedinstven, nerazrješiv, otvoren potomstvu. Ako ovih stvari nema, nema ni braka.
PS čini mi se da je ovo pitanje radi pitanja, tek toliko

Vrh

PostPostano: Sub vel 04, 2012 09:17 

sara je napisao/la:
stimrol je napisao/la:
stimrol je napisao/la:

Pišeš napamet - osobe koje pate od mentalne retardacije nisu samo jedna kategorija, veliko je pitanje da li uopće te osobe mogu sklopit kršćanski (a i civilni) brak. Načelno, nema uvjetovanja braka - on je dakle jedinstven, nerazrješiv, otvoren potomstvu. Ako ovih stvari nema, nema ni braka.
PS čini mi se da je ovo pitanje radi pitanja, tek toliko

Nema potrebe za oštrim startom ja samo pitam životna pitanja, a izgleda da se tebi to ne sviđa? Stvarno ne znam mogu li takve osobe sklopiti brak, pa zato to i pitam. Slobodno odgovori za sve kategorije, dapače, ja nemam ništa protiv samo je pitanje da li znaš katolički stav o tome?

Vrh

PostPostano: Sub vel 04, 2012 10:56 

stimrol je napisao/la:
Nema potrebe za oštrim startom ja samo pitam životna pitanja, a izgleda da se tebi to ne sviđa? Stvarno ne znam mogu li takve osobe sklopiti brak, pa zato to i pitam. Slobodno odgovori za sve kategorije, dapače, ja nemam ništa protiv samo je pitanje da li znaš katolički stav o tome?

To nisu životna pitanja, nego čisti larpurlartizam, dakle pitanje radi pitanja.
U katoličkom nauku o braku se govori o braku kao takvome, a ne izvlači se svaka kategorija ljudi i posebno precizira. Ako su ljudi sposobni sklopiti brak, onda katolički brak podrazumijeva otvorenost plodnosti.

Vrh

PostPostano: Sub vel 04, 2012 12:53 

sara je napisao/la:
stimrol je napisao/la:

To nisu životna pitanja, nego čisti larpurlartizam, dakle pitanje radi pitanja.

Ti onda imaš sreće što ti to nisu životna pitanja! No sve je više genetskih bolesti čak to neki uzimaju kao argument da je Bog stvorio čovjeka jer Adam i Eva su bili savršeni a od njih se geni kvare.
Ja sam agnostik pa me zanimaju odgovori na pitanja. Ja neću komentirati činjenice ali bi činjenice što katolička crkva uči, volio znati. dakle molim nekoga tko ima više živaca da odgovori! Hvala!

Vrh

PostPostano: Ned vel 05, 2012 16:18 

Prema učenju Katoličke Crkve za katolički su brak sposobne sljedeće osobe: 1. krštene, 2. da su došle do punoljetnosti (maloljetne uz dozvolu) 3. da znaju što primaju narav i dužnosti koje proizlaze iz sakramenta. Ako ta tri uvjeta ne ispunjaju ne mogu primiti kršćanski brak. Ako ispunjaju ta tri uvjeta onda mogu sklopiti crkveni brak a prema tome mogu imati i djecu. Tko garantira da se neće od zdravih roditelja roditi bolesno dijete. Poznam sasvim zdrave roditelje kojima se rodilo mongoloidno dijete a razlog jer je ona prije vjenčanja uzimala anti bebi pilule. No o tome se šuti jer ne odgovara farmaceutskoj industiji. Poznam i djecu sa poteškoćama u razvoju ( i sam sam im podjeljivao sakramente) i više su se radovali i s više vjere primali sakramenat nego "normalna" djeca. Prisjećam se da je Hitler zabranjivao rađanje (i življenje) takve djece. Tko može i u ime koga i čega zabraniti da se rodi dijete sa poteškoćama u razvoju ili mongoloidno dijete. Isus je rekao "pustite malene k meni" Tko može takvoj djeci zabraniti pristup u kraljevstvo nebesko. Isus je rekao "Tko prima jedno ovakvo dijete mene prima" Pročitao sam poslovicu "Tko je ubio jednog čovjeka kao da je ubio cijeli svijet!" Ne vidim razloga ovakvoj diskusiji osim ako se ne želimo vratiti u nekakvu ideologiju "Übermensch"a? Ili čiste rase? Ovakvo razmišljanje i postupanje protivi se potpuno nauci Crkve.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 9 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata