Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 23, 2026 12:42

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 56  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri tra 13, 2011 18:33 

čitajući,stalno mi se nameće pitanje otkud tolika potreba kritizirat put?zar nije jedino važno ono što nam je Isus rekao "ljubite se" i tako će svi vidjeti da ste moja braća i sestre.Put je divota koju je Bog htio,i upravo Mons.Bogetić kojeg smatram svecem mi je uvjek govorio o putu.On me i pozvao na kateheze,Bogu dajem hvalu i slavu što je u ovo vrijeme providio put za mene i moj život.Divan je i čudesan naš Gospodin.U srcu mi je velika ljubav prije svega prema Isusu Kristu kojeg imam priliku dotaknuti na neokatekumenskom putu.

Želim vam svima Kristov mir! :P

Vrh

PostPostano: Pet tra 29, 2011 22:13 

orlanda je napisao/la:
čitajući,stalno mi se nameće pitanje otkud tolika potreba kritizirat put?zar nije jedino važno ono što nam je Isus rekao "ljubite se" i tako će svi vidjeti da ste moja braća i sestre.Put je divota koju je Bog htio,i upravo Mons.Bogetić kojeg smatram svecem mi je uvjek govorio o putu.On me i pozvao na kateheze,Bogu dajem hvalu i slavu što je u ovo vrijeme providio put za mene i moj život.Divan je i čudesan naš Gospodin.U srcu mi je velika ljubav prije svega prema Isusu Kristu kojeg imam priliku dotaknuti na neokatekumenskom putu.

Želim vam svima Kristov mir! :P

znaš šta je Kiko reka, "Hoću progonstvo".Zbog toga se Put ne registrira kao udruga u župi jer bi kao udruga imao pravo biti tamo i niko ne bi imao pravo izbaciti zajendicu iz neke župe(što se zna dogoditi)

Vrh

PostPostano: Pet tra 29, 2011 23:08 

Da bi se mogli obratiti i poniziti pred svima, eto zato je dobro progonstvo, na obraćenje! I Bogu hvala da je tako. Odrastati u vjeri u poniznosti, jednostavnosti i zahvaljivanju.

Vrh

PostPostano: Sub tra 30, 2011 08:26 
Administrator

Gutaperka je napisao/la:
znaš šta je Kiko reka, "Hoću progonstvo".Zbog toga se Put ne registrira kao udruga u župi jer bi kao udruga imao pravo biti tamo i niko ne bi imao pravo izbaciti zajendicu iz neke župe(što se zna dogoditi)

Niti jedna zajednica nema neko svoje "pravo" biti u župi, župnik procjenjuje koje će zajednice uključiti u župu, dakle za sve zajednice, pokrete i "udruge" vrijedi isto. Stoga ne znam što si zapravo htio reći?

Vrh

PostPostano: Sub tra 30, 2011 17:14 

Giovi je napisao/la:
Gutaperka je napisao/la:

Niti jedna zajednica nema neko svoje "pravo" biti u župi, župnik procjenjuje koje će zajednice uključiti u župu, dakle za sve zajednice, pokrete i "udruge" vrijedi isto. Stoga ne znam što si zapravo htio reći?

jednom je jedan svećenik objašnjavao da Neokatekumenski put nije registriran kao udruga ili zajednica(ne znam točno što od toga dvoje)pa stoga nema jednaka prava kao neke druge zajednice i udruge u Crkvi.Nemoj me hvatati za riječ jer ne bi znao točno objasniti o što je dotični svećenik govorio ali po njegovim riječima postoji nekakva razlika u pravima koje ima Neokatekumenski put i druge zajednice u župi tj.da sve proizlazi iz te nekakve definicije kako je što registrirano.Znam za više slučajeva da su zajednice bile izbačene iz nekih župa kad bi došao novi župnik koji baš ne simpatizira Put i da je gore spomenuti svećenik to objasnio tom definicijom kako je Put registriran(pretpostavljam u nekakvom registru Crkve)

Vrh

PostPostano: Ned svi 01, 2011 08:17 

Gutaperka je napisao/la:
Giovi je napisao/la:
Gutaperka je napisao/la:

jednom je jedan svećenik objašnjavao da Neokatekumenski put nije registriran kao udruga ili zajednica(ne znam točno što od toga dvoje)pa stoga nema jednaka prava kao neke druge zajednice i udruge u Crkvi.Nemoj me hvatati za riječ jer ne bi znao točno objasniti o što je dotični svećenik govorio ali po njegovim riječima postoji nekakva razlika u pravima koje ima Neokatekumenski put i druge zajednice u župi tj.da sve proizlazi iz te nekakve definicije kako je što registrirano.Znam za više slučajeva da su zajednice bile izbačene iz nekih župa kad bi došao novi župnik koji baš ne simpatizira Put i da je gore spomenuti svećenik to objasnio tom definicijom kako je Put registriran(pretpostavljam u nekakvom registru Crkve)

Treba imati na umu kako je poluistina opasnija od otvorene laži jer ju je teže ispraviti. I dalje ostaje nejasno što ti zapravo hoćeš objasniti??

Vrh

PostPostano: Ned svi 01, 2011 09:30 

Barnaba je napisao/la:
Treba imati na umu kako je poluistina opasnija od otvorene laži jer ju je teže ispraviti. I dalje ostaje nejasno što ti zapravo hoćeš objasniti??

možda će to bolje znati objasniti neko ko je upućeniji u tu temu,ja sam samo čuo od tog svećenika da postoji razlika kod nekakvog upisivanja ili registriranja zajednice,di se to upisuje ili registrira ne bi znao jer o tome nije govorio,rekao je samo da je tu Kiko kad se Put registrirao rekao da hoće progonstvo i da Put nije registriran na isti način druge zajednice i da stoga svaki novi svećenik kad dođe u crkvu ili župu može izbacit zajednice (taj svećenik je objašnjavao slučaj di je iz jedne crkve u Splitu izbačeno 5 neokatekumenskih zajendica kad je u tu župu došao novi župnik).Tako sam ja čuo i tako ovdje prenosim

Vrh

PostPostano: Ned svi 01, 2011 17:44 

Gutaperka je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:

možda će to bolje znati objasniti neko ko je upućeniji u tu temu,ja sam samo čuo od tog svećenika da postoji razlika kod nekakvog upisivanja ili registriranja zajednice,di se to upisuje ili registrira ne bi znao jer o tome nije govorio,rekao je samo da je tu Kiko kad se Put registrirao rekao da hoće progonstvo i da Put nije registriran na isti način druge zajednice i da stoga svaki novi svećenik kad dođe u crkvu ili župu može izbacit zajednice (taj svećenik je objašnjavao slučaj di je iz jedne crkve u Splitu izbačeno 5 neokatekumenskih zajendica kad je u tu župu došao novi župnik).Tako sam ja čuo i tako ovdje prenosim

Pa eto umjesto širenja poluistina koje ni tebi nisu jasne ti lijepo pitaj tog svećenika a i Kika o čemu se točno radi, zapiši to i podijeli s nama. To jedino ima smisla a ovako kao što si gore napisao stvarno nema, osim na nekoj "babskoj trač partiji"

Vrh

PostPostano: Čet ruj 01, 2011 12:02 

Mladi neokatekumenskoga pokreta obično se nakon Međunarodnoga dana mladeži skupe da bi molili i slušali o pozivu. Tako se 22. kolovoza skupilo 200 tisuća mladih na Trgu Cibeles te u zajedništvu s pet kardinala, 59 biskupa i više stotina svećenika slavili Euharistiju. Osim madridskoga nadbiskupa kardinala Rouca Varele, govorio je i bečki nadbiskup Schönborn te inicijatori ekumenskoga puta Kiko Argüello i Carmen Hernadez.

Kardinal je u propovijedi istaknuo da ovim slavljem želimo ubrati plodove Papina naučavanja i spremno reći svoj 'da' Kristu. Preko 5 tisuća mladih izrazilo je svoju spremnost. Od njih 3.200 djevojaka želi se posvetiti Bogu i ljudima u redovništvu, a mladići u svećeništvu. Oni su i dolazeći u Madrid već evangelizirali tamo kuda su prolazili. Dok ljudi koji ostavljaju Boga i okreću se sebi ne prihvaćaju ni trpljenje, kazao je Kiko, oni koji izaberu Boga i Njemu se daju, izabiru život u neprestanom predanju, a to znači umiranju svemu što je nedostojno čovjeka. Mladi su doista doživjeli duboku radost u susretu s Papom, u međusobnom susretu i u susretu svih s Kristom. Zato i tako oduševljeno iskazuju svoju spremnost Kristu, zaključio je Kiko. (kta/rv)

http://www.ktabkbih.net/info.asp?id=30155

Vrh

PostPostano: Pon ruj 05, 2011 17:33 

Nedavno sam pronašla ovu web stranicu kad sam pretraživala nešto o neokatekumenima. Pregledala sam svih 46 do sad objavljenih stranica i odlučila nešto sama napisati.

Potrudit ću se kroz par postova izreći glavne stvari o Putu (skraćenica koju ću koristiti za Neokatekumenski put) i braći (skraćenica za svu braću koja vrše Neokatekumenski put) te dati svoje iskustvo. Budući da mi je ovo prvo javljanje, molim za razumijevanje sa strane onih koji čitaju.

Imam 41 godinu, na Putu sam 7,5 godina, etapa 2. otvoreni skrutinij, velika župa u Gradu Zagrebu. Aktivna sam na Putu cijelo vrijeme, suodgovorna, išla sam na sve godišnje konvivencije i dosta hodočašća. Volim Put i sve što kroz Put dobivam. O svemu sam razmislila svojom glavom i procijenila da je tu moje mjesto u Crkvi gdje se mogu maksimalno ostvariti. Više detalja kasnije.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 05, 2011 17:44 

Sudjelovanje prezbitera (svećenika) na Putu

Budući da sam vidjela da ima prezbitera koji prate ovaj forum želim objasniti na koje načine prezbiteri mogu sudjelovati na Putu.
Postoje tri načina.

1. DOPUŠTATI PUT
Prezbiter (petrovac ili redovnik) dopušta kateheze u svojoj župi, može ih slušati ili ne, dopušta korištenje župskih ili samostanskih prostorija za liturgijska slavlja Puta, no sam ne vrši Put. Eventualno dođe na Pokorničko bogoslužje na ispomoć kod ispovijedanja.

2. PODRŽAVATI PUT
Prezbiter (petrovac ili redovnik) dopušta kateheze u svojoj župi, većinom ih sluša, dopušta korištenje župskih ili samostanskih prostorija za liturgijska slavlja Puta, no sam ne vrši Put. Aktivno pomaže braći u liturgijskim slavljima, predsjeda Slavljima riječi i euharistiji te ispovijeda na Pokorničkim bogoslužjima.

3. VRŠITI PUT
Prezbiter (petrovac ili redovnik) dopušta kateheze u svojoj župi, sluša ih, dopušta korištenje župskih ili samostanskih prostorija za liturgijska slavlja Puta. Aktivno pomaže braći u liturgijskim slavljima, predsjeda Slavljima riječi i euharistiji te ispovijeda na Pokorničkim bogoslužjima i sam vrši Put. To znači da ide na sve skrutinije koje predvode njegovi katehisti i čini sve što i ostala braća njegove zajednice. Svi prezbiteri odgojeni i zaređeni u sjemeništima Redemptoris Mater vrše Put, a ostali svećenici se mogu pridružiti kasnije ako žele. Prezbiteri redovnici moraju imati dozvolu svog poglavara. Imamo više slučajeva kad su prezbiteri Puta zaređeni za biskupe i nadbiskupe te nastavljaju vršiti Put sa svojom zajednicom.

Vrh

PostPostano: Ned lis 23, 2011 17:18 

Počinju kateheze u Zagrebu!

Jordanovac: srijedom i nedjeljom u 20 sati počevši od srijede 26. listopada 2011. u velikoj dvorani pastoralnog centra župe Bezgrješnog Srca Marijina, Jordanovac 110.

Krist Kralj: nedjeljom i srijedom u 20 sati počevši od nedjelje 23. listopada 2011. u župnoj crkvi Krista Kralja, Trg kardinala Franje Šepera 1.

Zaprešić: nedjeljom i utorkom u 20 sati počevši od nedjelje 23. listopada 2011. u župi Blažene Djevice Marije, Kraljice apostola; Zaprešić II.

Vrh

PostPostano: Pon stu 14, 2011 22:13 

hvaljen Isus i Marija! mene zanima šta se događa na tim katehezama i na ulaznoj konvivenciji?

Vrh

PostPostano: Sri stu 16, 2011 13:55 

Fora je u tome da odeš pa vidiš. Mogu ti samo reći da nije ništa strašno i Bogu neugodno. :)
Što se događa na koncertu Parnog Valjka? Pjevaju pjesme itd, to svi znamo, ali najveće i najbitnije se ne može pranjeti riječima. Bar pravim feenovima.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 26, 2012 21:38 

Da li je netko bio u Trstu?
http://www.youtube.com/watch?v=mLUfu8aaa30

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 56  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata