Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 08:52

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 49 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri lip 22, 2011 11:59 

Prije par godina se pisalo o takvim krunicama koje se podmeću (i čak besplatno dijele) na hodočasničkim mjestima, ali nisam znala kako izgledaju pa nisam ni obraćala pažnju na njih. Najčešće su plastične, bijele, ružičaste ili plave, a cijena im je bila prosječno 2 kn. Smatraju se dijelom new age-a zbog svojih (prikrivenih) okultističkih simbola.
"...izgleda normalno na prvi pogled, no na sva četiri ruba križa ima pentagrame, tj peterokute, koji inače predstavljaju simbol djavla. Unutar tih pentagrama nalazi se kugla Zemaljska (iako to meni izgleda kao sunce, jer su zrake oko te kugle), simbolično: cijeli svijet u moći djavla. A oko samog debla križa ovijena je zmija (opet simbol djavla), a glava joj je iznad glave Isusove. Na prvi pogled se čini da je križ tako stiliziran, umjetnička sloboda, no kad se bolje pogleda, mogu se uočiti ti simboli."
Slika
Na stranici http://www.apparitionsites.com/appariti ... saries.htm stoji da se te krunice ne mogu "pročistiti" kroz molitvu jer su stvorene sa zlom namjerom. Stoga se moraju uništiti.

Drugdje (http://www.crotalk.com/modules/news/art ... oryid=4533) prenose riječi svećenika da je takve krunice bolje ignorirati nego ih praznovjerno spaljivati ili se baviti bogohulnim skidanjem uroka...

Što zapravo učiniti s njima??

Vrh

PostPostano: Sri lip 22, 2011 12:47 

adrijana je napisao/la:
Prije par godina se pisalo o takvim krunicama koje se podmeću (i čak besplatno dijele) na hodočasničkim mjestima, ali nisam znala kako izgledaju pa nisam ni obraćala pažnju na njih. Najčešće su plastične, bijele, ružičaste ili plave, a cijena im je bila prosječno 2 kn. Smatraju se dijelom new age-a zbog svojih (prikrivenih) okultističkih simbola.
"...izgleda normalno na prvi pogled, no na sva četiri ruba križa ima pentagrame, tj peterokute, koji inače predstavljaju simbol djavla. Unutar tih pentagrama nalazi se kugla Zemaljska (iako to meni izgleda kao sunce, jer su zrake oko te kugle), simbolično: cijeli svijet u moći djavla. A oko samog debla križa ovijena je zmija (opet simbol djavla), a glava joj je iznad glave Isusove. Na prvi pogled se čini da je križ tako stiliziran, umjetnička sloboda, no kad se bolje pogleda, mogu se uočiti ti simboli."
Slika
Na stranici http://www.apparitionsites.com/appariti ... saries.htm stoji da se te krunice ne mogu "pročistiti" kroz molitvu jer su stvorene sa zlom namjerom. Stoga se moraju uništiti.

Drugdje (http://www.crotalk.com/modules/news/art ... oryid=4533) prenose riječi svećenika da je takve krunice bolje ignorirati nego ih praznovjerno spaljivati ili se baviti bogohulnim skidanjem uroka...

Što zapravo učiniti s njima??

Meni se čini baciti u smeće.

Vrh

PostPostano: Sri lip 22, 2011 15:44 

:wink: Možda je najbolje tako, a plastika niti ne vrijedi puno... Koliko se sjećam nisu blagoslovljene, a nikad nisam niti molila na njih. Inače uopće ne kupujem plastiku, pa ne znam odakle mi tri takve bijele među mojim krunicama, vjerojatno sam ih dobila odnekud ili ih je netko donio. Znakovi su teško uočljivi pa nitko i ne gleda, jer se ne primijeti odmah, jedino ako se zna što se traži. Sad je vrijeme hodočašća, pa je dobro i na to upozoriti. Trgovci malo gledaju kakva im je roba, važno da se proda....

Hvala...

Vrh

PostPostano: Sri lip 22, 2011 17:32 

A šta se to po vašem mišljenju može dogoditi ako čovjek moli na tu krunicu?

Vrh

PostPostano: Sri lip 22, 2011 18:55 

beny je napisao/la:

Pitanje je sad imaju li ti predmeti kakvu „negativnu moć“, kao što to kaže jedna hodočasnica u ovom pismu ( http://www.ewtn.com/vexperts/showmessag ... =1&recnu=6 ) . Ono u čemu se slažem s njenim odgovorom jest da takve krunice ne bismo smjeli držati kod sebe jer su zapravo svetogrđe.
Neki svećenik joj je, kaže, spominjao egzorcizam… Zato sam i postavila pitanje u prvom postu. Za mene je to sve relativno novo. (!)

Krunica je jedan od triju Marijinih blagoslovina (uz škapular i čudotvornu medaljicu) i nevjerojatno je dokuda sve dopire mašta Neprijatelja.

Vrh

PostPostano: Sri lip 22, 2011 19:28 

adrijana je napisao/la:
beny je napisao/la:

Pitanje je sad imaju li ti predmeti kakvu „negativnu moć“, kao što to kaže jedna hodočasnica u ovom pismu ( http://www.ewtn.com/vexperts/showmessag ... =1&recnu=6 ) . Ono u čemu se slažem s njenim odgovorom jest da takve krunice ne bismo smjeli držati kod sebe jer su zapravo svetogrđe.
Neki svećenik joj je, kaže, spominjao egzorcizam… Zato sam i postavila pitanje u prvom postu. Za mene je to sve relativno novo. (!)

Krunica je jedan od triju Marijinih blagoslovina (uz škapular i čudotvornu medaljicu) i nevjerojatno je dokuda sve dopire mašta Neprijatelja.

Sotona je veliki majmun, kuša oponašati Stvoritelja i naravno izopačuje sve što dodirne. Mislim da od takvih stvari treba se maknuti i jednostavno baciti u smeće. Inače, mislim da utjecaj takvih predmeta najviše ovisi o stavu vlasnika ili korisnika, ali se ne bih usudila baš tvrditi da nema i kakvu drugu. Ne znam.

Vrh

PostPostano: Čet lip 23, 2011 10:29 

Nažalost moram reći da sam pronašla takve još dvije kod osobe u mojoj rodbini za koju smo se svi zadnjih godinu dana često molili. Nije bila bolesna, nego bih prije rekla da su njeni problemi bili duhovne naravi, a imala je dosta često i ružne snove i more. Sad sam otkrila da je cijelo vrijeme jednu takvu krunicu držala u svojoj sobi kraj uzglavlja. Maknula sam ju i stavila jednu sličnu, isto plastičnu, naravno bez tih znakova…
Mislim da ću jednu sačuvati i dati župniku da malo upozori ljude, pogotovo starije, jer sam ih vidjela i danas u crkvi, ljudi mole na njih pod misom…

Vrh

PostPostano: Čet lip 23, 2011 14:57 

adrijana je napisao/la:
Nažalost moram reći da sam pronašla takve još dvije kod osobe u mojoj rodbini za koju smo se svi zadnjih godinu dana često molili. Nije bila bolesna, nego bih prije rekla da su njeni problemi bili duhovne naravi, a imala je dosta često i ružne snove i more. Sad sam otkrila da je cijelo vrijeme jednu takvu krunicu držala u svojoj sobi kraj uzglavlja. Maknula sam ju i stavila jednu sličnu, isto plastičnu, naravno bez tih znakova…
Mislim da ću jednu sačuvati i dati župniku da malo upozori ljude, pogotovo starije, jer sam ih vidjela i danas u crkvi, ljudi mole na njih pod misom…

Kako uopće to prepoznat, mislim da to nisam ni vidjela, ili nisam prepoznala. Ne da mi se to ni nazivat krunicom.

Vrh

PostPostano: Čet lip 23, 2011 16:51 

sara je napisao/la:
Kako uopće to prepoznat, mislim da to nisam ni vidjela, ili nisam prepoznala. Ne da mi se to ni nazivat krunicom.

Najprije se mogu uočiti pentagrami (peterokuti) na rubovima križa. Svaki ima kružić s točkom, kod nekih su oni izbočeni a kod nekih plošnih pak se vidi unutar peterokuta kao sunce sa zrakama. Kad se izbliza pogleda vidi se na vertikalnom dijelu križa iznad i ispod Isusa kao nekakva crta i oko nje omotano slovo S (simbol zmije). Negdje se vidi da taj štap (crta) ima kružić pri vrhu i to bi onda bilo nešto kao mitološki caduceus. Ti znakovi su uočljivi samo izbliza jer je plastika prilično loše izrađena, ali se vide. I iznad Isusa ne piše INRI.
Kod normalnih plastičnih krunica rubovi križa su normalni (četvrtasti) ili pak u obliku trokuta...
Ovdje je jedna slika http://www.sirokibrig.com/sirokibrig.co ... sp?ID=1929
A ovdje skica: Slika

S druge strane, imaju li ti znakovi u kršćanstvu nekakvu ulogu i simboliku, pa da bi se moglo odahnuti i reći da "ne treba gledati u svakom kutu đavla"?
Za svaki slučaj moram pitati, da budem sigurna.

Vrh

PostPostano: Čet lip 23, 2011 17:24 

Slika

Na ovom linku mozete vidjeti-1€..

LEUCHT Rosenkranz Medjugorje.. Hrvatska Krunica Kroatien

Ova krunica postoji vec mnogo godina u nasem narodu..Meni osobno smeta sto je "sire" pod Hr.krunica..
Kada je Papa Benedikt XVI bio u posjet Austriji..djelili su je masovno s (vrecicama i torbama)..narod je uzimao,koliko god je htjeo..
Bilo nas je nkoliko,koji smo htjeli provjeriti odakle te krunice..ali Crkvi ..i Biskupiji nista nije poznato o tome..niti je to dozvoljeno ovdje..Netko se pobrinuo za to???

http://cgi.ebay.ch/LEUCHT-Rosenkranz-Me ... 495wt_1139

Vrh

PostPostano: Čet lip 23, 2011 19:50 

Malo sam razmišljao pa sam se sjetio da sam jednom imao takvu krunicu nekih petnaest minuta. Takvu krunicu sam dobio od jedne gospođe koja vodi nekakvu molitvenu zajednicu, uz to sam dobio i nekakve molitve. Malo sam pregledao te nazovi molitve i krunicu....ja vam ne mogu opisati koji sam nemir u dubini sebe osjetio. Odmah sam bacio krunicu uz rijeku, a molitve sam dao jednom prijatelju da provjeri o čemu je riječ kod jednog egzorcista.

Osobno ne vjerujem da takove stvari mogu nauditi čovjeku ako nije svjestan zla koje je prisutno ali zasigurno ako kojim slučajem sazna ili spozna potencijalnu opasnost svakako se odmah treba maknuti od takovih stvari(ali i osoba).

Vrh

PostPostano: Sri lip 29, 2011 11:25 

Sićam se ovakvih krunica još iz vremena Domovinskog rata, bile su flourescentne, tj. svijetlile su u mraku (bijela verzija). Imao sam jednu-dvije takve u kući, no mislim da su se raspale, da su bačene. Međutim, nisam siguran 100% jesu li imale sve navedeno, no svakako su bile ovakvog dizajna.

Ako nađem to kad budem čistio kuću, svakako ću bacit u smeće, sad, kad znam o čemu je otprilike riječ.

Vrh

PostPostano: Čet srp 14, 2011 22:46 
Administrator

Ne znam koliko su te "new age" krunice stvarna opasnost, s druge strane čak postoji mogućnost i da se radi o podvali (internet hoax).
Navodno se jedan distributer ovih krunica iz Italije očitovao da su rađene prema pravilima KC, usput naznačio da nema zmije na toj krunici te da ta krunica ima i škapular u sredini i ni u kom slučaju nije "New Age" krunica.
U slučaju da je ta krunica blagoslovljena, ne bi se trebala bacati ili spaljivati jer je svaka blagoslovljena krunica jednako vrijedna.

Vrh

PostPostano: Sub srp 16, 2011 21:30 

Upravo sam dvije takve bijele bacila u smeće.
Nisam sigurna da sam učinila pravu stvar. Na jednu sam molila doma, na drugu u crkvi.
Imati uz sebe ih je svetogrđe.
Ali toliko molitve je uz njih upućeno Svevišnjem.
Neka mi Bog oprosti ako sam teško zgriješila bacivši ih...

Vrh

PostPostano: Sub srp 16, 2011 21:32 

Miroslav je napisao/la:
Sićam se ovakvih krunica još iz vremena Domovinskog rata, bile su flourescentne, tj. svijetlile su u mraku (bijela verzija). Imao sam jednu-dvije takve u kući, no mislim da su se raspale, da su bačene. Međutim, nisam siguran 100% jesu li imale sve navedeno, no svakako su bile ovakvog dizajna.

Ako nađem to kad budem čistio kuću, svakako ću bacit u smeće, sad, kad znam o čemu je otprilike riječ.

Da, i moje su svijetlile u mraku, fluorescentno zelenkasti odsjaj.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 49 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata