Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 27, 2026 11:29

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 438 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 30  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet pro 24, 2010 22:53 

Bernard je napisao/la:
Pozitivna iskustva uvijek mogu dobro doći ako su u ozbiljnom katoličkom duhu ..... Nadam se samo da laici neće polagati ruke na svećenike, to bi bilo zaista previše.

Stvar je u tome da u globalizmu možeš sve samo ako to dobro objasniš. Primjerice, nekim višim ciljevima i sličnim tlapnjama.
Red, samo red i poslušnost nas je održalo do danas. Ovo prethodno to nije.
Naši svećenici su Božji ljudi i njih se trebamo držati, a ne da im laici, ma kako bili, ovako preuzetno organiziraju seminare. I to grupne, od najmanje dvojice. Neš' ti grupe...

Ovo sve vuče na instant vjeru sa instant rješenjima. Nema redovne svete mise, nema sakramenata već se malo navrati kod kakva karizmatika koji to riješi za sat-dva intenzivnog meditiranja.To je podvala koju nam profuravaju.
Da, to čine, a mi smo u prosjeku slabi pa se lako povedemo za lošim rješenjima.

Vrh

PostPostano: Pet pro 24, 2010 22:57 

Reče Mihaela:"...Samo vam želim reći da ne sudite o nečem površinski prije nego provjerite o čemu se tu zapravo radi.."

Ne sudim površinski. Kupio više brojeva ovog uratka,pročitao pa mi bilo malo čudno što se toliko furaju na ekonomsku komponentu vjere (ako tako što uopće postoji???).
Drž'-vamo, drž'-tamo i svašta se nađe po internetskim stranicama. Zbroji se dva i dva i onda vidim da ne sudim površinski.
Bitno je također da se ne prihvaća i preplitko.

Vrh

PostPostano: Pet pro 24, 2010 23:08 

A jooj, moj Psalam_118_8!!!
Reče ti: "...te je njihov cilj (Crown) propovijedati i naviještati Božju riječ kroz priču o financijama."

Kako si pustio prste u niihov zupčanik!
Ma, nudar čovjek može o Gospodinu i kroz hokej ili nogomet, ali što će protestanti nego lamentirati o novcu.

Pa, čovječe, misliš li ti da je Sveto Pismo zato da nas pouči ekonomiji? To je tebe fasciniralo na toj njihovoj "mrljavi"?
Tražiš li ti Krista ili si odlučio stabilizirati svoje financije?
E moj mladiću, financije se rješavaju na nekom seminaru koji vode stručnjaci sa ekonomskog fakulteta, a vjera i duhovnost se rješavaju na svetoj misi, sakramentima i uz pomoć svojih svećenika!

Nit je ekonomski fakultet za pronalaženje zrnaca duhovnosti u Kapitalu nit su ovi tvoji koji su te fascinirali dobro što pronalaze ekonomisju u Bibliji. Zna se što je za što i tako treba tomu pristupiti.

I da ja tebe nešto "light" pitam, ali iskreno da mi odgovoriš. Neka da bude da i neka ne bude ne! Dakle, jesi li ti kršten u Svetoj Crkvi Katoličkoj i jesi praktični katolički vjernik danas?

u očekivanju iskrenog odgovora, Sretan Božić, sveto Isusovo porođenje!

Vrh

PostPostano: Ned pro 26, 2010 14:29 

Hvaljen Isus i Marija!
Ne znam kako drugi, no primjerice u vašim komentarima Daba se vidi jako puno uskličnika, napada i nemira, za što mislim da nema potrebe. Mislim da smisao ovih tema i rasprava nije svađa i napad nekoga (ili sam ja krivo shvatio) nego razna svjedočanstva koje su ljudi doživjeli.

Vi kažete da imate loša iskustva sa Book-om i karizmaticima, ja imam sasvim nešto suprotno, ali od trenutka kada sam Gospodinu dopustio da me oblikuje, da Sv. Misu doživim i pokušam shvatiti onako kako su je shvaćali sveci kroz povijest ili recimo da se pokušam pripremiti na Sv. Misu po uzoru na Patera Pio-a koji je bio poznat po tome, da živim živu vjeru kao što su je živjeli apostoli nakon Pedesetnice, da činim ono što Gospodin od svakog vjernika traži, da svjedoči za njega i rekao je da ako će netko imati vjere, da će činiti i djela veće nego on, ali na veću Slavu Božju. Sveta Misa je daleko najveća molitva i svaki put se ponavlja žrtva Isusa Krista, ali ne samo figurativno, već stvarno. Mnogo puta otiđem na Misu (ali znam i druga svjedočanstva) bolestan fizički, prikažem Misu na nakanu ozdravljenja, predam to Gospodinu i izađem iz crkve zdrav. No to mi više nije toliko čudo, već mi je čudo kad se srca mijenjaju, odnosno gledam koliko ljudi odlazi na Misu, jer moraju, jer je to tako od malena ili slično, no izađu iz crkve i da ih pitate što je bilo danas u evanđelju, oni ne znaju ili počnu ogovarati druge oko sebe. Mogu li vas samo pitati, ovo pitam u najvećem miru, što za vas predstavlja Sv. Misa i kakvih svjedočanstva imate nakon što ste bili na Misi ili primili Sv. Pričest? Što ste u tom trenutku osjetili kad ste primili Sv. Pričest?

Mihaela je nešto dobro rekla, a sudim to po ovome što pišete za Crown, a to je da ne čitate ono što piše, nego zaključujete sasvim krivo, jer ste moju rečenicu krivo protumačili ili shvatili. Naravno da se o Bogu može i kroz sport i kroz sve, jer je Bog u svemu , no ne želim se ponavljati, ali smisao tečaja nije učenje o financijama kao takvima, nego dovođenje čovjeka k Bogu i miru sa bližnjima i samim sobom. Možda toga niste svjesni, no način kako postupamo sa novcem uvelike govori o nama i to nema veza sa ekonomijom, nego našim duhovnim svijetom. Također, još jednom kažem i sve što tvrdim može se provjeriti u Sv. Pismu, da se u Bibliji na 2350 mjesta govori o financijama. Sve što radimo u životu, bilo kakvi problem imali, rješavamo ga u Gospodinu i nema takvog pitanja ili problema na koje nam Božja Riječ ili Sv. Pismo ne bi dalo odgovor, a razlog zašto se toliko spominju financije u Bibliji nije slučajan. Zbog čega je izdan Isus, koliko je Judi plaćeno? Kao što sam također napisao, koji financijski tečaj (svjetovni) potiče pomaganje bližnjega (jer ćeš onda uštedjeti i biti blagoslovljen), koji potiče davanje desetine (jer ako sam od Gospodina sve primio, a On kao moju zahvalnost traži 10% da dam crkvi ili potrebnom, zar je to puno, ali obećava mi i puno više od toga, te ono najviše, život vječni). Da se na tim tečajevima ili ekonomiji govore o Božjim financijskim principima, onda ne bi bilo ovolikih ratova, ubijanja i sličnoga što se događa na svijetu, no otac laži je baš htio da se to ne otkrije, da je Gospodin ponudio rješenje za sve u Svetom Pismu, jer još jednom to želim istaknuti, Božje pravilo je da je blaženije davati nego primati, a ovo-svjetski da ne možeš dobiti nešto ako daješ. Crown i Book ne govore ništa što nije napisano u Svetom Pismu, samo to ponavlja vjernicima i želi im približiti na sve načine da to shvate, jer očito je da mnogi ne shvaćaju, kao što ni ja sam nisam shvaćao Bibliju. Biblija nije nešto što se čita, već razmatra, promišlja o tome i daje se prostora Duhu Svetom da djeluje, kako u skrovitosti svoga doma, tako i na Sv. Misi i svakidašnjem životu. Sam Gospodin kaže, prinesite mi desetinu, pa me iskušajte (da li vam neću pomoći izaći iz dugova ili slično).
Da vas nešto pitam, opet u miru, jer ovo pišem samo u onome što me Sv. Pismo i Gospodin uči. Da li vi redovito dajete desetinu svih primanja za crkvu ili nekome kome je potrebno?

Book je baziran na Bibliji i živom svjedočenju Isusa, a to je ono za što je slao 70-oricu učenika u svijet i danas šalje svakoga od nas, neki da svejdoće u svom domu, neki u gradu, neki u državi, a neki kao misionari ili slično, svakome kako Gospodin odredi i kako tko može nostiti. Sječate se onoga kada dođu neki Isusu i kažu, mi smo u tvoje ime izgonili zloduhe, liječili i sl. a Isus i odgovara, ne poznam vas. Zašto je to tako, da li ste ikad razmišljali?

I Gospodin mi je svjedok, naravno da sam katolik, od rođenja i cijela moja familija, no moja vjera je bila tradicionalizam i nešto što se mora obaviti, dok nisam sasvim „slučajno“ (a znam i iskusio sam to mnogo puta da sa Gospodinom nije ništa slučajno) upoznao „živoga“ Boga koji je isti jučer, danas i sutra. Izgubio sam brata i dvoje djece i znam da su kod Gospodina i znam da mi je sam Gospodin bio najveća utjeha, jer svidjelo mu se uzeti ih k sebi, jer On ih je i poslao na ovaj svijet.

Jednom su došli Jehovini svjedoci u našu kuću tumačeći Bibliju i kako oni to već rade i popričao sam sa njima u najvećem miru, te me nešto zaprepastilo kada sam od njih čuo, a mislim da većina današnjim vjernika tako razmišlja (možda ne za Mariju); Oni ne vjeruju u Pakao, Mariju niti da su čudesa koje je Isusu, ali i apostoli činili, moguća danas, iako to izričito piše U svetom Pismu, već oni smatraju da je to vrijedilo za ono vrijeme a ne za današnje. Što vi kažete o tome? Ja sam vidio tolika čuda i sam Book iznosi svjedočanstva ljudi koji su ozdravili od raka i slično, tako da ima dokaza da je Bog danas itekako djelotvoran, kao što je bio i u ono vrijeme i bit će do svršetka Svijeta, jer je to obećao, a Bog je Bog istine, a ne laži.

Koliku milost nam je dao u sakramentu Ispovijedi. Grijeh se briše. Koliko ljudi je fizički ozdravilo nakon ispovijedi, jer su mislili da im Bog nikad neće oprostiti, aBog oprašta sve i Adamu bi oprostio da se htio pokajati i okrenuti Bogu, a ne da se skrivao i pobjegao.

Mislim da nema smisla da se ovdje svađamo, jer to ni nije, da tako kažem, oznaka katolika ili ne bi trebala biti, ali ako nešto moramo dokazivati, molim vas da za dokaz koristimo Sv. Pismo ili Katekizam Katoličke Crkve i da tamo navedete što od ovoga što sam napisao nije u skladu sa time? Ako sam upao u nečiju zamku ili zupčanik, onda je to Gospodinov zupčanik i od kako sam upao u taj zupčanik, život mi se okreče puno bolje i problemi koji dolaze preda me nisu više tako ne rješivi i frustrirajući kao prije i hvala dragom Gospodinu što me uzeo u taj zupčanik, ali znam da to želi sa svakim čovjekom, jer je to obećao, a On ne laže, samo mu se treba prepustiti, jer to je ono što On ne može, htjeti umjesto nas, otvoriti vrata, sve ostalo on može.

Mnogi poznati evolucionisti i ateisti u pokušaju da dokažu da Bog nije stvaran i da nije Stvoritelj obično završavaju na način da se sami obrate (stotine dokaza u knjizi Postanak od Ivana Rusarina), a sve o čemu priča Book temelji se na ŽIVOJ riječi Božjoj koju je danas teško prihvatiti i samim svećenicima, ali oni su sluge Božje i izuzetno napastovani te trebaju svačiju podršku i molitvu, jer svatko od nas je tu za to. Koliko molimo za svoje svećenike, koliko im govorimo imali ste prekrasnu propovijed, puno ste mi pomogli? Što mi radimo, mi ih osuđivamo i naravno da im je teško u svemu tome pronaći samog sebe, a ponekad i Boga, kao i svakome od nas.

Vjera nije posao od 8 sati na dan, vjera, živa vjera, se živi od rođenja do kraj, a mi možemo birati, ići sa Gospodinom i olakšati si život ili ići sami i znati da Bog postoji; Često čujem: „Zasad mi ne treba, kad ču biti u problemima onda ću ga prizvati, neka se On ne miješa zasada u moj život, financije, ako ću ga trebati, onda ću ga pozvati.“ To nije vjera, to je tradicionalizam, a sama Božja Riječ kaže da je najgore ako smo mlaki.

Molim vas, nemojmo se svađati, već iznositi činjenice bazirane na Božjoj riječi, pa nek ostali odluče kojoj strani će se prikloniti.

Hvaljen Isus i Marija!

Vrh

PostPostano: Ned pro 26, 2010 15:02 

Psalam_118_8 je napisao/la:
Hvaljen Isus i Marija!
Ne znam kako drugi, no primjerice u vašim komentarima Daba se vidi jako puno uskličnika, napada i nemira, za što mislim da nema potrebe. Mislim da smisao ovih tema i rasprava nije svađa i napad nekoga (ili sam ja krivo shvatio) nego razna svjedočanstva koje su ljudi doživjeli.

Vi kažete da imate loša iskustva sa Book-om i karizmaticima, ja imam sasvim nešto suprotno, ali od trenutka kada sam Gospodinu dopustio da me oblikuje, da Sv. Misu doživim i pokušam shvatiti onako kako su je shvaćali sveci kroz povijest ili recimo da se pokušam pripremiti na Sv. Misu po uzoru na Patera Pio-a koji je bio poznat po tome, da živim živu vjeru kao što su je živjeli apostoli nakon Pedesetnice, da činim ono što Gospodin od svakog vjernika traži, da svjedoči za njega i rekao je da ako će netko imati vjere, da će činiti i djela veće nego on, ali na veću Slavu Božju. Sveta Misa je daleko najveća molitva i svaki put se ponavlja žrtva Isusa Krista, ali ne samo figurativno, već stvarno. Mnogo puta otiđem na Misu (ali znam i druga svjedočanstva) bolestan fizički, prikažem Misu na nakanu ozdravljenja, predam to Gospodinu i izađem iz crkve zdrav. No to mi više nije toliko čudo, već mi je čudo kad se srca mijenjaju, odnosno gledam koliko ljudi odlazi na Misu, jer moraju, jer je to tako od malena ili slično, no izađu iz crkve i da ih pitate što je bilo danas u evanđelju, oni ne znaju ili počnu ogovarati druge oko sebe. Mogu li vas samo pitati, ovo pitam u najvećem miru, što za vas predstavlja Sv. Misa i kakvih svjedočanstva imate nakon što ste bili na Misi ili primili Sv. Pričest? Što ste u tom trenutku osjetili kad ste primili Sv. Pričest?

Mihaela je nešto dobro rekla, a sudim to po ovome što pišete za Crown, a to je da ne čitate ono što piše, nego zaključujete sasvim krivo, jer ste moju rečenicu krivo protumačili ili shvatili. Naravno da se o Bogu može i kroz sport i kroz sve, jer je Bog u svemu , no ne želim se ponavljati, ali smisao tečaja nije učenje o financijama kao takvima, nego dovođenje čovjeka k Bogu i miru sa bližnjima i samim sobom. Možda toga niste svjesni, no način kako postupamo sa novcem uvelike govori o nama i to nema veza sa ekonomijom, nego našim duhovnim svijetom. Također, još jednom kažem i sve što tvrdim može se provjeriti u Sv. Pismu, da se u Bibliji na 2350 mjesta govori o financijama. Sve što radimo u životu, bilo kakvi problem imali, rješavamo ga u Gospodinu i nema takvog pitanja ili problema na koje nam Božja Riječ ili Sv. Pismo ne bi dalo odgovor, a razlog zašto se toliko spominju financije u Bibliji nije slučajan. Zbog čega je izdan Isus, koliko je Judi plaćeno? Kao što sam također napisao, koji financijski tečaj (svjetovni) potiče pomaganje bližnjega (jer ćeš onda uštedjeti i biti blagoslovljen), koji potiče davanje desetine (jer ako sam od Gospodina sve primio, a On kao moju zahvalnost traži 10% da dam crkvi ili potrebnom, zar je to puno, ali obećava mi i puno više od toga, te ono najviše, život vječni). Da se na tim tečajevima ili ekonomiji govore o Božjim financijskim principima, onda ne bi bilo ovolikih ratova, ubijanja i sličnoga što se događa na svijetu, no otac laži je baš htio da se to ne otkrije, da je Gospodin ponudio rješenje za sve u Svetom Pismu, jer još jednom to želim istaknuti, Božje pravilo je da je blaženije davati nego primati, a ovo-svjetski da ne možeš dobiti nešto ako daješ. Crown i Book ne govore ništa što nije napisano u Svetom Pismu, samo to ponavlja vjernicima i želi im približiti na sve načine da to shvate, jer očito je da mnogi ne shvaćaju, kao što ni ja sam nisam shvaćao Bibliju. Biblija nije nešto što se čita, već razmatra, promišlja o tome i daje se prostora Duhu Svetom da djeluje, kako u skrovitosti svoga doma, tako i na Sv. Misi i svakidašnjem životu. Sam Gospodin kaže, prinesite mi desetinu, pa me iskušajte (da li vam neću pomoći izaći iz dugova ili slično).
Da vas nešto pitam, opet u miru, jer ovo pišem samo u onome što me Sv. Pismo i Gospodin uči. Da li vi redovito dajete desetinu svih primanja za crkvu ili nekome kome je potrebno?

Book je baziran na Bibliji i živom svjedočenju Isusa, a to je ono za što je slao 70-oricu učenika u svijet i danas šalje svakoga od nas, neki da svejdoće u svom domu, neki u gradu, neki u državi, a neki kao misionari ili slično, svakome kako Gospodin odredi i kako tko može nostiti. Sječate se onoga kada dođu neki Isusu i kažu, mi smo u tvoje ime izgonili zloduhe, liječili i sl. a Isus i odgovara, ne poznam vas. Zašto je to tako, da li ste ikad razmišljali?

I Gospodin mi je svjedok, naravno da sam katolik, od rođenja i cijela moja familija, no moja vjera je bila tradicionalizam i nešto što se mora obaviti, dok nisam sasvim „slučajno“ (a znam i iskusio sam to mnogo puta da sa Gospodinom nije ništa slučajno) upoznao „živoga“ Boga koji je isti jučer, danas i sutra. Izgubio sam brata i dvoje djece i znam da su kod Gospodina i znam da mi je sam Gospodin bio najveća utjeha, jer svidjelo mu se uzeti ih k sebi, jer On ih je i poslao na ovaj svijet.

Jednom su došli Jehovini svjedoci u našu kuću tumačeći Bibliju i kako oni to već rade i popričao sam sa njima u najvećem miru, te me nešto zaprepastilo kada sam od njih čuo, a mislim da većina današnjim vjernika tako razmišlja (možda ne za Mariju); Oni ne vjeruju u Pakao, Mariju niti da su čudesa koje je Isusu, ali i apostoli činili, moguća danas, iako to izričito piše U svetom Pismu, već oni smatraju da je to vrijedilo za ono vrijeme a ne za današnje. Što vi kažete o tome? Ja sam vidio tolika čuda i sam Book iznosi svjedočanstva ljudi koji su ozdravili od raka i slično, tako da ima dokaza da je Bog danas itekako djelotvoran, kao što je bio i u ono vrijeme i bit će do svršetka Svijeta, jer je to obećao, a Bog je Bog istine, a ne laži.

Koliku milost nam je dao u sakramentu Ispovijedi. Grijeh se briše. Koliko ljudi je fizički ozdravilo nakon ispovijedi, jer su mislili da im Bog nikad neće oprostiti, aBog oprašta sve i Adamu bi oprostio da se htio pokajati i okrenuti Bogu, a ne da se skrivao i pobjegao.

Mislim da nema smisla da se ovdje svađamo, jer to ni nije, da tako kažem, oznaka katolika ili ne bi trebala biti, ali ako nešto moramo dokazivati, molim vas da za dokaz koristimo Sv. Pismo ili Katekizam Katoličke Crkve i da tamo navedete što od ovoga što sam napisao nije u skladu sa time? Ako sam upao u nečiju zamku ili zupčanik, onda je to Gospodinov zupčanik i od kako sam upao u taj zupčanik, život mi se okreče puno bolje i problemi koji dolaze preda me nisu više tako ne rješivi i frustrirajući kao prije i hvala dragom Gospodinu što me uzeo u taj zupčanik, ali znam da to želi sa svakim čovjekom, jer je to obećao, a On ne laže, samo mu se treba prepustiti, jer to je ono što On ne može, htjeti umjesto nas, otvoriti vrata, sve ostalo on može.

Mnogi poznati evolucionisti i ateisti u pokušaju da dokažu da Bog nije stvaran i da nije Stvoritelj obično završavaju na način da se sami obrate (stotine dokaza u knjizi Postanak od Ivana Rusarina), a sve o čemu priča Book temelji se na ŽIVOJ riječi Božjoj koju je danas teško prihvatiti i samim svećenicima, ali oni su sluge Božje i izuzetno napastovani te trebaju svačiju podršku i molitvu, jer svatko od nas je tu za to. Koliko molimo za svoje svećenike, koliko im govorimo imali ste prekrasnu propovijed, puno ste mi pomogli? Što mi radimo, mi ih osuđivamo i naravno da im je teško u svemu tome pronaći samog sebe, a ponekad i Boga, kao i svakome od nas.

Vjera nije posao od 8 sati na dan, vjera, živa vjera, se živi od rođenja do kraj, a mi možemo birati, ići sa Gospodinom i olakšati si život ili ići sami i znati da Bog postoji; Često čujem: „Zasad mi ne treba, kad ču biti u problemima onda ću ga prizvati, neka se On ne miješa zasada u moj život, financije, ako ću ga trebati, onda ću ga pozvati.“ To nije vjera, to je tradicionalizam, a sama Božja Riječ kaže da je najgore ako smo mlaki.

Molim vas, nemojmo se svađati, već iznositi činjenice bazirane na Božjoj riječi, pa nek ostali odluče kojoj strani će se prikloniti.

Hvaljen Isus i Marija!

Lijepo svjedočanstvo, hvala...

Vrh

PostPostano: Ned pro 26, 2010 15:33 

I meni se psalmomov post jako sviđa.

A mislim da Dabi nije za zamjeriti jer je malo žešći valjda treba i takvih jer i sv. Petar u svoje vrijeme nije uvjek postupao promišljeno pa ipak..................

Vrh

PostPostano: Ned pro 26, 2010 16:49 

Vidim da neke muči ovaj odnos laika i svećenika pa nađoh prigodni citat u Katekizmu katoličke Crkve:
..."vjernici imaju pravo, a katkada i dužnost, da svetim pastirima očituju svoje mišljenje o onome što je za dobrobit Crkve, i da to mišljenje - čuvajući cjelovitost vjere i ćudoređa kao i poštivanje prema pastirima te pazeći na zajedničku korist i dostojanstvo osoba - priopće i drugim vjernicima." (KKC 907)
Ne radi se tu o nikakvim instant-rješenjima, već o poticaju, ohrabrenju na vraćanje svojim korijenima, buđenju uspavanih srdaca, ljubavi prema Crkvi...
Ne kažem da časopis Book nema svojih propusta i mana, ali mene je potakao na razmišljanje o odgovornosti svakog pojedinog vjernika u Crkvi i kako smo živo oruđe poslanja Crkve, svatko po svom daru, u svom staležu. Potakao me i na preispitivanje nekih svojih stavova, traženje odgovora u Bibliji, katekizmu...
Baš čitam papinu knjigu Svjetlo svijeta i u jednoj rečenici prepoznah ovu situaciju s Book-om, a tako je i s našim pojedinim kršćanskim životima (ako želimo biti autentični): "Kada bi mi se sve isključivo odobravalo, morao bih se ozbiljno zapitati naviještam li doista cjelovito evanđelje."

Mir s vama!

Vrh

PostPostano: Ned pro 26, 2010 19:10 

Da se ne bismo krivo razumjeli, davanje desetine nije apsolutna vjernička obveza, već samo preporuka za one koji su u mogućnosti, kao što je i Giovi rekao na temi: viewtopic.php?f=11&t=742
Da ne bi netko bio upleten u krive i nepotrebne brige vraćajući se sa raznih seminara, siromašnim obiteljima s više djece, koje su možda i u dugovima ne treba nametati još jedan teret...
U svakoj drugoj prilici, slažem se da Bog uvijek uzvraća dobrim onima koji su široke ruke i darežljivi, ima ih koji daju i više od desetine, a ima i onih koji nisu to u mogućnosti svaki mjesec, ali Isus je rekao da je važnija ljubav kojom se daje, a ne iznos... I sama mogu potvrditi da mi je često Gospodin uzvratio nekim iznenađenjem i da On doista "vidi u tajnosti"...

Vrh

PostPostano: Pon pro 27, 2010 09:15 

Jako ste lijepo to napisali i u većini se slažem sa vama i osobno dijelim isto mišljenje , ali ne u potpunosti.
Ona udovica u Bibliji koja je ubacila par lepti za hram jer ubacila „više“ nego pismoznanci koji su davali od svog viška i koji su davali zato da ih drugi vide da daju (jer donijeli su u vrećicama novce i kako su se ti novci bacali u metalne posude, to je jako zvrncalo, da tako kažem, pa su ispadali kao „face“ pred ljudima), dok je udovica ubacila sve što je imala. Toj udovici su ti novci bili sve što je imala, ali je znala kome daje i nije bila preračunata, tj. nije dala zato jer je imala misli, aha, OK, ja ču dati, a Gospodin će mi to sigurno vratiti, nego ono što ste rekli, dala je iz ljubavi jer je znala da je tako ionako sve od Njega primila. Gospodin vidi u skrovitosti svoga srca, isto se slažem, prvenstveno naše molitve, ali i Gospodin kaže neka ti ne zna ljevica što čini desnica….

Davanje desetine je svojevrsni test i kušnja za nas. Gospodinu pripada sve i sve nam je dao i Njemu naša desetina kao takva nije potrebna, jer On će se uvijek pobrinuti za svoje koji su u potrebi, ako mu mi nećemo biti posrednici, uvijek će biti netko drugi koji će otvoriti srce za Njega, no općenito, pa tako i u desetini, Gospodin nas ne kuša da On vidi kakvi jesmo i kako ćemo postupiti, već svaka kušnja Božja je da mi sami sebe bolje upoznam i da mi sami shvatimo kakvi mi jesmo, jer Gospodinu je to itekako poznato, ta On nas je stvorio.
Ako ćemo se voditi time da dajemo onda kada smo to u mogućnosti, nisam siguran koliko tu Gospodinu dajemo prostora da djeluje u našem životu. To znači, npr. kad ću imati vremena, ako mi ostane vremena, onda ću se pomoliti, ako ću imati vremena u nedjelju, onda ću ići na Misu i sl. Moramo biti ozbiljni kod Gospodina, a kao što sam ranije pisao, financije su jedna komponenta na koju smo svi osjetljivi, jer je to oduvijek tako i Gospodin to dobro znade i davanje desetine nikome nije lako, da odmah to razriješimo, nije to lako, ali time pokazujemo koliko nam je stalo. Desetina se ne odnosi samo na novac, već i naše vrijeme, vrijeme koje provedemo tokom dana i u molitvi, na Misi, pomaganju drugima, svjedočenju, pa i pisanju ovakvih svjedočanstva i pomaganju jedni drugima da bolje upoznamo Gospodina preko ovakvih foruma, sve je to na veću slavu Božju, pa tako kako ste rekli, ako netko ide sa seminara ili radi nešto za Gospodina, svakako se to može uzeti kao financijski doprinos uračunat u desetinu, no ne preračunat, nego iz ljubavi i tu ste svakako u pravu.

Slažem se da su neki u velikim potrebama i ako niste na to naviknuti, možda je teško dati desetinu, no pokažite Gospodinu da vam je stalo, pa počnite sa 1 posto, pokažite da vam je stalo, jer zatvaramo vrata blagoslovu od Gospodina i ne možemo od Njega tražiti pomoć, ako sami nismo nikada spremni dati ono što On traži. Jer Gospodin je obećao da ćemo imati dovoljno za sve naše potrebe i višak za dobra djela. Pada mi na pamet, ne vjerujem slučajno, priča o Udovici i ulju, iz 2 Kraljevima, kada joj je suprug umro i ostavio kredit na njoj, te dolaze vjerovnici i žele joj uzeti sinove ako ne vrati dug. Da ne idem sad u detalje, vjerujem da znadete priču i možete ju i svakako još jednom pročitati, Gospodin joj je čudesno umnožio ulje koje je kasnije prodala, vratila dug i ono što je ovdje izuzetno potrebno naglasiti, nije imala samo toliko da vrati dug, nego joj je Elizej rekao, „idi, vrati dug, a od ostatka ćete živjeti ti i tvoji sinovi“. No još je jedan detalj važan, a to je kad ju Elizej pita, što imaš u kući, a ona kaže više puta „Ništa!“. No to nije bilo točno, imala je malo ulja sa kojim je Gospodin napravio čudo. Mi sami puno puta tako postupimo, ne tražimo savjet i pomoć od Gospodina i mislimo da tako i onako ništa nemamo, no Gospinu je sve znano i vjeruje te mi, može napraviti čudo više puta, koliko sam to sam doživio ili čuo recimo od ljudi koji rade u Udruzi Zdenac (bio sam na jednom njihovom skupu kad su bili u gradu) koliko puta su dobili nešto na nevjerojatan način i onda kad im je to bilo najpotrebnije, u pravi trenutak .

Mnogo puta sam čuo, pa reko bih i izreku, da je većina crkava i slično napravljena obećanjima bogatih i darovima siromašnih.
Naravno, kao što ste i sami spomenuli, možemo dati i više, jer to Gospodin obećava, da ćemo imati za dobra djela, jer ljudi su prodavali sve i donosili pred učenike (a znamo i priču o Ananiji i Zafiri).
Osobno znam, a čuo sam to i od mnogo, mnogo ljudi koji redovito daju desetinu, koji imaju i po sedmero djece i kojima je desetina itekako mnogo, da daju desetinu, naravno još jednom napominjem ono što ste i vi lijepo rekli, iz ljubavi, a ne preračunatosti (ja tebi Bože, pa ti meni) i nikad, nikad im nije falila, dapače, uvijek su imali što su trebali, mnogo puta su se pojavljivali ili prijatelji ili ljudi ili su se doslovno događala čuda i donosili im baš ono što im je bilo najpotrebnije.

Gledao sam prepiske sa foruma na link koji ste mi poslali i slažem se sa Dinom koja je napisala u jednoj rečenici: „Od kad znam za sebe i svoje prihode dajem desetinu,i moram vas ohrabriti da mi nikad nije nedostajala,naprotiv osjetila sam jos veći blagoslov nakon davanja desetine.“ Ja sam mogu posvjedočiti za to, a i znam osobno mnoge koji imaju isto iskustvo i mogu posvjedočiti isto.
Također Domenika je napisala: Ne moramo davati desetinu Crkvi... Nego, smo to dužni...!!

I bogatom i siromašnom desetina je mnogo, zato Gospodin nije propisao dajte određeni iznos svi, jer ako netko dobije 10 kn, 1 kn mu je puno, a ako netko ima 100 000, onda mu je 10 000 također puno. Znam da Crow tečajevi od Kristofora potiču da se i djecu uči kada dobiju za gablec ili slično, da 10% ide Gospodinu, 10% bi se trebalo uštedjeti, a ostalo je za trošenje. Znam da možda izgleda previše, no vjerujem da je itekako moguće, jer sam svjedok istoga i nikad mi ništa nije falilo.

Eto, ovo su moja iskustva i moje svjedočanstvo. Možda sam sad ovo stavio pod krivu temu, ispričavam se, ako je potrebno, stavit ću to po drugu temu 

Božji blagoslov!

Vrh

PostPostano: Pon pro 27, 2010 16:16 

Davanje desetine je svojevrsni test i kušnja za nas. Gospodinu pripada sve i sve nam je dao i Njemu naša desetina kao takva nije potrebna, jer On će se uvijek pobrinuti za svoje koji su u potrebi, ako mu mi nećemo biti posrednici, uvijek će biti netko drugi koji će otvoriti srce za Njega, no općenito, pa tako i u desetini, Gospodin nas ne kuša da On vidi kakvi jesmo i kako ćemo postupiti, već svaka kušnja Božja je da mi sami sebe bolje upoznam i da mi sami shvatimo kakvi mi jesmo, jer Gospodinu je to itekako poznato, ta On nas je stvorio.
Ako ćemo se voditi time da dajemo onda kada smo to u mogućnosti, nisam siguran koliko tu Gospodinu dajemo prostora da djeluje u našem životu. To znači, npr. kad ću imati vremena, ako mi ostane vremena, onda ću se pomoliti, ako ću imati vremena u nedjelju, onda ću ići na Misu i sl. Moramo biti ozbiljni kod Gospodina, a kao što sam ranije pisao, financije su jedna komponenta na koju smo svi osjetljivi, jer je to oduvijek tako i Gospodin to dobro znade i davanje desetine nikome nije lako, da odmah to razriješimo, nije to lako, ali time pokazujemo koliko nam je stalo. Desetina se ne odnosi samo na novac, već i naše vrijeme, vrijeme koje provedemo tokom dana i u molitvi, na Misi, pomaganju drugima, svjedočenju, pa i pisanju ovakvih svjedočanstva i pomaganju jedni drugima da bolje upoznamo Gospodina preko ovakvih foruma, sve je to na veću slavu Božju, pa tako kako ste rekli, ako netko ide sa seminara ili radi nešto za Gospodina, svakako se to može uzeti kao financijski doprinos uračunat u desetinu, no ne preračunat, nego iz ljubavi i tu ste svakako u pravu.

Hvala na ovom svjedočanstvu i usporedbi sa siromašnom udovicom iz Isusove prispodobe, koja je dala sve od ono malo što je imala. Za takvo potpuno predanje u Božju providnost potrebna je velika vjera, i kad čovjek ostane sam samcat kao ona udovica tada shvati kolika je milost u odricanju... To je možda i slika Crkve (tj. svih nas) kakvu Isus želi... da u potpunoj oskudici razdaje sve što ima.
Međutim više od žrtve Bogu je draža pravednost, a ona se očituje u tome da roditelji ne oduzimaju svojoj djeci kruh, da daju trećima, već da najprije pomognu bližnjima, oslobode ih dugova koliko mogu (i kredita), te da u slobodi iskrena srca daruju i druge koji su u još većoj potrebi...

Citat:
Božji blagoslov!

Božji blagoslov i Vama...

Vrh

PostPostano: Pon pro 27, 2010 17:29 

tražeći nešto o časopisu Book, naišla sma na vašu raspravu i vaša različita mišljenja!
Čitam Book od samog početka i jako mi se sviđa i mogu reći iz svega što čitam u Book-u i što čitam ovdje, da je uredništvo BOOK-a jako hrabro i koliko mi se čini, ne drži se onoga "Uzdaj se u se i u svoje kljuse"... Kad bi se uzdali u se, ne bi plivali uzvodno u rijeci. počeli su govoriti istinu o stvarima o kojima se u našim crkvama šuti, iznose svjedočanstva za živoga Boga koji djeluje u životima ljudi,a nisam nigdje pročitala da bilo što pripisuju sebi, bilo kakve zasluge, ušli su u koštac sa znanošću.. zato, BOOKovci, samo hrabro naprijed, nek vas Duh Sveti vodi i dalje....

a što se tiče onoga protestanti itd., toliko nam biskupi, a na kraju krajeva i naš papa govore da molimo za jedinstvo kršćana, i kad netko radi nešto u to području i naše molitve se počinju ispunjavati, pojavljuje se nezadovoljstvo kod nas kršćana, katolika!

OT-čitala sam i neke knjige koje je napisao gospodin Josip Lončar i nisam u njima našla ništa sporno, već suprotno, puno poticaja za jači i dublji rast u vjeri!
a mislim da je to jako važno i jako potrebno danas nama vjernicima!

Gdje se može pogledati za neke informacije o Crown tečajevima, zainteresirana sam za tako nešto! se održavaju u Zg, da li zna netko možda?
hvala na svakoj informaciji!

Vrh

PostPostano: Pon pro 27, 2010 19:46 

Ivana_Franciska je napisao/la:
a što se tiče onoga protestanti itd., toliko nam biskupi, a na kraju krajeva i naš papa govore da molimo za jedinstvo kršćana, i kad netko radi nešto u to području i naše molitve se počinju ispunjavati, pojavljuje se nezadovoljstvo kod nas kršćana, katolika!

Kada se moli za jedinstvo kršćana onda se moli da svi koji nisu katolici postanu katolici jer nema jedinstva ako nisu svi pod jednim pastirskim štapom svetoga Petra. Jedinstvo se očituje u jedinstvenom nauku, a u nauku nemamo baš preveliko jedinstvo s protestantima.

Vrh

PostPostano: Pon pro 27, 2010 21:57 

Također Domenika je napisala: Ne moramo davati desetinu Crkvi... Nego, smo to dužni...!!

To bismo možda bili dužni činiti u Starom Zavjetu ili u Adventističkoj crkvi, ali ne u današnjoj Katoličkoj. Katolička Crkva od nas više ne traži obveznu desetinu, nego traži da dajemo dragovoljno koliko možemo. Ne vidim zašto bismo se u toj stvari trebali udaljavati od crkvenog nauka, osim ako imamo volje i mogućnosti davati desetinu (btw. i ja je dajem i sretan sam što me Bog nije iskušavao gubitkom posla; nikad nisam oskudijevao zbog davanja desetine). Vic je u tome da razne Crown tečajeve i tečajeve odgovornog upravljanja s vlastitim financijama valja promisliti u skladu s naukom Crkve, a ne u skladu s protestantskim načelom Sola Scriptura.

Vrh

PostPostano: Pon pro 27, 2010 22:48 

Za stoosamnaestog:
Vi rekošte: "ali od trenutka kada sam Gospodinu dopustio da me oblikuje"
U tome i jeste smisao. Radi se o vašem dopuštenju Gospodinu da djeluje bez ikakvih protestantskih mudrolija. Vaša odluka, a ne seminar!

I vidite da ste poklekli jer ste već baštinili njihovu netočnost da se u Bibliji spominju financije 2350 puta. Dakako, ti kojima ste fascinirani su pod spominjanje financija uračunali čak i Judine srebrnjake. O spomenu denara da i ne govorimo. To je to tendenciozno tumačenje protiv kojega se borim da ne pokleknete. Oni imaju izuzetno dobro razrađen sistem gotovo identičan kućnim prezentacijama. U tom smislu su vas uspjeli fascinirati da od sve mudrosti Biblije slušate o financijama. Baš dobro.

Vi rekošte:[color=#800000]"financijski tečaj (svjetovni) potiče pomaganje bližnjega (jer ćeš onda uštedjeti i biti blagoslovljen)"[/color]
Pa to je jedna od najprozirnijih protestantskih podvala. Da će u raj onaj koji ima više novca. Pronađite gdje se itko blagoslivlje u Bibliji zato što je uštedio novac? Baš bih to volio vidjeti.

Vi opet navedošte izvadak iz Malahije, ali ga oskvrnušte opakim komentarom:"Gospodin kaže, prinesite mi desetinu, pa me iskušajte (da li vam neću pomoći izaći iz dugova ili slično). "
Upravo je to način kako rade protestantske sljedbe. Jedan citat iz Svetog Pisma dopune svojim komentarom koji u konkretnom slučaju nema mjesta jer se u odlomku ne radi o nekomu tko je upao u dugove. No, to je danas kurentna roba, svatko od nas ima kredita pa eto prilike da se sa Gospodinom nagodimo da nam bude solidarni jamac.

Na vaše pitanje u miru, na isti način i odgovaram. Dajemo Gospodinu za Crkvu Njegovu na zemlji koliko možemo, a volio bih da mogu više. Pravi vjernik iz prostojnosti neće ovakvo pitanje postaviti jer se kod vas traže treniranih na tom tečaju traže iznosi. O iznosima ne bih, njih znaju oni kojima ih dajem. Gospodin zna sve i to mi je bitno! I kad već toliko citirate, ali i modificirate Sveto Pismo, nije tih 10% uvijek 10%. Misli se opčenito da dio za Crkvu Božju. A znamo koja je to jedina, zar ne?

I ne svađamo se. Nije svađa neslaganje u stavovima. Samo vas molim da pokušate shvatiti problem i drugim očima. Vjerojatno vam se dogodilo da ste neka čitanja iz Svetog Pisma čuli pri svetoj Misi više puta, a tek tko zna kada vam je sinulo što je u tomu važno. Tako i sa tim vašim izletom u "polu-protestantizam" na taj nesretni tečaj. Samo se od toga lagano distancirajte i vratite se u potpunosti naukus Svete Crkve Katoličke. Manje brige o financijama, zamijenite ju ćime drugim. Biblija sigurno nije zato da se organiziraju financijski tečajevi i "upravljanje prihodima za katolike".
Htjedoh reći da vas nešto može fascinirati jer su to njihovi školovani stručnjaci izvrsno složili samo da što više ribica polove u svoju mrežu. A drugi ljudi sa strane vide zablude takva puta. Jednom će vam to sinuti, a Gospodinu ste uvijek dobro došli.

Vrh

PostPostano: Pon pro 27, 2010 22:51 

alojzije je napisao/la:
A mislim da Dabi nije za zamjeriti jer je malo žešći valjda treba i takvih jer i sv. Petar u svoje vrijeme nije uvjek postupao promišljeno pa ipak..................

Pa ti mene "opra", a mi neki sugrađani?
Nisam žešći, ali sam ustrajan u stavu koji sam donio nakon dugog i dubokog razmišljanja. Naši ljudi inače imaju silnu sklonost tzv. kmetskom mentalitetu pa se slažu sa svime. Ja nisam takav, ja analiziram, slušam, razgovaram i znam potom dosta dobro donijeti odluku što je ispravno. Dakle, nisam žestok nego ustrajan.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 438 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 30  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata