Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 23, 2026 18:44

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 56  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet lis 15, 2010 08:55 

Danas je moderno imati neki "slobodniji duh" (ma što god to značilo) i u ima slobode "prodavati" svašta. Međutim ne vidim što je loše u inzistiranje na sakramentima i osvještavanju što oni znače za vjernika a to se radi na Neokatekumenskom putu. Prava istina je da nema spasenja bez Krštenja pa prema tome ne shvaćam o kakvim različitostima u tom pogledu može biti?
Naravno da različitih duhovnosti i obreda, unutar Katoličke Crkve, ima ali to je argumment za postojanje neokatekumenske dugovnosti a ne protiv.

Vrh

PostPostano: Pet lis 15, 2010 19:18 

muhamad je napisao/la:
Neokatekumenski pokret nastao je na zadnjem koncilu kao ideja ponovnog osnaživanja posrnule Crkve ( broj svećenika, časnih sestara i laika počeo se drastično smanjivati ).

to kaže karmen :mrgreen: ali kiko kaže da je nastao u barakama madrida :wink:
dočim se u zajednicama počeo povečavati broj svećenika, časnih sestara (benediktinki karmelićanki, neki samostani bi izumrli da u njima nema mladih neokatekumenki 8)

Citat:
Ne samo NP, već i drugi pokreti kao Karizmatici i sl.

od kojih niti jedan nema svoj statut, osim opus dei :wink:

Citat:
Sve je bilo u fazi eksperimenta zadnjih 40 godina,

e, sad se osjećam kao bijeli miš, totalni sam eksperiment

Citat:
Ne samo da je samoproglasio doživotnu predsjedničku funkciju sebi i svojim najbližim suradnicima,

da , baš kao i blažena terezija iz kalkute, sram ju bilo

Citat:
već mu je kao akademskom slikaru po profasiji povjeren SAV rad u svezi BILO ČEGA u NP-u. Dakle sve slike, od prekrivaća za ambon, sviječnjaci, križevi, oslikavanje svih prostora ( negdje neki drugi crtaju, ali samo kopije njegovih slika ) koji služe neokatekumenima, kipovi, dakle SVE je autor Kiko.

da je barem bio tako na počecima u našoj župi, :mrgreen:

Citat:
Također i sve pjesme, koje i samo koje, pjevaju neokatekumeni su njegovo djelo ( inaće jeftini plagijati raznih melosa ) a prevode se i pjevaju na svim jezicima.

ti si ono kanda profesor na akademiji, muzičkoj, i likovnoj štoviše
ne, mi svi pjevamo na kikovom materinjem jeziku, i nema prevođenja, sa španjolskog, to je dogovor od ove godine, kada je bio na susretu sa kartuzijancima i svi bez greške, na slovenskom, pardon latinskom

Citat:
Da skratim, Kiko je danas u crkvi ( svakodnevno se sastaju neokatekumeni u cijelom svijetu u jako jako puno crkvi ) najprisutniji lik iza samog Isusa Krista.

jadni papa

Citat:
Ovo na žalost nije pretjerivanje. Sve zajednice MORAJU skupiti novce i kupiti sve gore navedeno, jer bez toga ne mogu održavati svoje službe. TO JE OBVEZATNO I PRVO ŠTO SE MORA UČINITI.

tako je inače se svi izbace iz zajednice
Citat:
Dakle, prvo kupnja posebne opreme

jako posebne opreme, ako hoćeš pričestiti vinom 30 ljudi

Citat:
( veliki križ, kalež, plitice, svijećnjaci, prekrivaći za ambon, slike koje stoje sa strane, tepih, pjesmarica, i dr. ).

dočim toga u crkvi nema, svaki svećenik si bira kakv će se pribor kupiti, kakav križ, prekrivač i sve ide na kaptol, :? :shock:

Citat:
Cijena je sve samo ne zanemariva, reći ću samo da je iznos toliki da zajednice od 20-30 ljudi koji izdvajaju svaki tjedan izdašne priloge, ne uspiju skupiti sav novac po 2-3 godine.

da zato jer su tepisi iz pakistana,
križevi od zlata, prekrivači vezeni zlatom o čem ti pričaš, brate mili

Citat:
Dobro, dio novca stalno odlazi i na nešto drugo. Uglavnom, NOVAC teće kroz NP. To za početak izdvajam kao PRVU KARAKTERISTIKU NP-a. NOVAC

da na obitelji u poslanju, koje ostavljaju svoje domove i odlaze propovijedati IK u druge zemlje, bez posla,
za bogoslove, za hodočašća...
strašne stvari

Citat:
Dalje, ono što je neupitno je BROJNOST. To je bio strateški cilj svega ovoga i pogodak je bio u metu.

:?: da zato katehisti uvijek kažu da nije bitno koliko nas je ovdje, nego da od nas koji jesmo ovdje postanemo kršćani.

Citat:
( bio sam sa njim, nije me se tako dojmio )

u kojoj kafani :mrgreen: da i ja dođem

Citat:
dalo se ime KATEKUMENI ( što je aluzija na prve kršćanske zajednice, a sa kojima nemaju ama baš niti jedne dodirne točke, čak naprotiv )

ne nego zato jer to jest, pokrsni, poslije krštenja, katekumenat.

Citat:
, sa dodatkom NEO-nov i sa još nekoliko provjerenih trikova se krenulo u globalni marketing privlačenja masa.

jedini je problem što se nije nazvao guru :mrgreen:

Citat:
Dakle sasvim obična pojava ovoga vremena, MULTILEVEL u domeni vjerskog turizma i urodilo je plodom. Sve daljnje dubioze u proučavanju ovoga fenomena NP-a su naklapanja izvedena iz osobnih doživljaja ( o tome mogu puno pisati i volio bi podijeliti iskustvo ), no ovo je istinita i objektivna ocijena NP-a, ono ŠTO ON JESTE. Sve drugo ticalo se ono duhovnog ili svjetovnog, NP NIJE. Mir s vama.

e daj se još molim te potpiši sa
dr. mr soc. ...
i ostale titule pa da ovo tvoje vrsno izalganje bude službeno
sve su to naklapanja
ponekad si mislim da bi bilo dobro i internet nekima zabraniti

Citat:
neokatekumen će vam reći da to nije istina. A to se događa samo zato što se u NP-u zapravo nitko ničega ne pridržava. Postoji dakle statut i pravila Puta, no prava je istina da se gorljivi članovi stalno izvlače i provlaće, tražeći rupe i nalazeći tisuće izgovora a kao glavni je taj da smo griješni i da se tu ništa ne može napraviti ( radi se zapravo o silnom nedostatku volje i lažnom predstavljanju kojega zapravo niti jedan DUHOVNI PUT ne tolerira

pa onda nikud ni ne idu novci, kad se ionak, jer smo ljeni, niti ne kupuju
:mrgreen:

Vrh

PostPostano: Pet lis 15, 2010 19:50 

Ako dopustite :wink:
evo čitala sam dosta u zadnje vrijeme o njima, i pozitivno i loše,

i došla sam do zaključka:
da ako je nakon 40 godina njihovog postojanja

bilo puno svećeničkih zvanja,
a i žalbi i pritužbi bivših članova kojima su punili uši biskupima i Papi,

a Papa je odlučio reformirati Put,
pružiti mu šansu i potvrditi mu statut (2008.),

onda ne treba podmetati stare klipove
i omalovažavati ono dobro što je Put donio,

jer Put ionako nije obavezan za nikoga,
i u mnogo čemu je zahtjevniji od ostalih zajednica,

recimo u novčanim doprinosima,
koji nam izgledaju tako veeeeliki, jer mi ostali za Crkvu obično dajemo mrvice sa svog stola,

a i to nam se čini previše.
:|

Vrh

PostPostano: Pet lis 15, 2010 22:24 

adrijana je napisao/la:
i u mnogo čemu je zahtjevniji od ostalih zajednica,

recimo u novčanim doprinosima,
koji nam izgledaju tako veeeeliki, jer mi ostali za Crkvu obično dajemo mrvice sa svog stola,

a i to nam se čini previše.
:|

Ja sam na neokatekumenskoj Euharistiji za "šparavac" davala jednako novca kao i na sutrašnjoj nedjeljnoj. Nitko nije znao koliko je to. Nikada nitko od mene u NP nije tražio novac.
Ne znam o čemu ovaj čovjek priča.
Ne nasjedaj Adrijana, to o novcu kao jedinoj motivaciji podmeće se i Opus Dei-u pa i cijeloj Katoličkoj crkvi.

Vrh

PostPostano: Sub lis 16, 2010 14:52 

Ono što sam zapazila vezano za ovu temu, jest da je jedan od ključnih argumenata onih koji se izjašnjavaju protiv NKP-a upravo odnos prema novcu. Ja se ne sjećam niti jednog angažiranog protivnika NKP-a koji nije spomenuo novac. I svako malo se javi neki novi „istinoljubac“ odlučan u nakani da sve uvjeri da je NKP čista piramida pomoću koje se varaju „niže rangirani“ članovi.

Blažen onaj tko se može u interesu bilo koga osloboditi barem malog dijela svojih dobara i na kojem se ne obistinjuje ono iz knjige o Jobu kad Satan odgovori Jahvi: "…. Ali pruži jednom ruku i dirni mu u dobra: u lice će te prokleti!". Doista nas Satan dobro poznaje, jer zna koliko smo osjetljivi na novac. Upravo zato i upravo potaknuti time, „istinoljubivi“ kod svakog napada na NKP ponovno potežu temu novac.

Ponavljam, blago onom tko može dijeliti svoja dobra, Bog mu zasigurno nije ostao dužan, ne samo što mu je višestruko nadoknadio poslije, nego mu je dao i puninu srca prije, pa je upravo iz te punine i mogao dijeliti.

Vrh

PostPostano: Sub lis 16, 2010 18:00 

ruta je napisao/la:
Ja sam na neokatekumenskoj Euharistiji za "šparavac" davala jednako novca kao i na sutrašnjoj nedjeljnoj. Nitko nije znao koliko je to. Nikada nitko od mene u NP nije tražio novac.
Ne znam o čemu ovaj čovjek priča.

Tirsa je napisao/la:
Ono što sam zapazila vezano za ovu temu, jest da je jedan od ključnih argumenata onih koji se izjašnjavaju protiv NKP-a upravo odnos prema novcu. Ja se ne sjećam niti jednog angažiranog protivnika NKP-a koji nije spomenuo novac. I svako malo se javi neki novi „istinoljubac“ odlučan u nakani da sve uvjeri da je NKP čista piramida pomoću koje se varaju „niže rangirani“ članovi.

Istina, nisam bila svjesna da je to tako. Hvala na ovim postovima. Izgleda da sam (ne znam zbog čega) povukla paralelu (nepravedno) s jednom našom karizmatskom zajednicom, čiji članovi na početku svojeg punopravnog članstva potpisuju ugovor da će desetinu svojih mjesečnih prihoda davati zajednici. Izgleda da sam nezgodno i neokatekumene strpala s njima u isti koš. Moja isprika!

Ono što sam htjela reći je da sam zapazila na netu neka "svjedočanstva bivših članova" koji doslovno demoniziraju čitav Put. Radi se o tekstovima starim 10, 15 godina i iz drugih su zemalja. Od tog je vremena proteklo "puno vode ispod mosta" i Put je dobio status s punom podrškom crkvene hijerarhije. Mislim da je krajnje destruktivno i zlonamjerno od nekih da i dalje objavljuju i proslijeđuju neke "slučajeve" koje je vrijeme već pregazilo. Vodi se velika kampanja da Papa ukine tu zajednicu, a Papa očito ne radi u prilog tome, nego ju želi očistiti od ljage;

Mislim, ako smo katolici, ne bismo trebali biti toliko nejedinstveni...

Vrh

PostPostano: Ned lis 17, 2010 10:00 
Administrator

ruta je napisao/la:
muhamad je napisao/la:
SVE je autor Kiko. Također i sve pjesme, koje i samo koje, pjevaju neokatekumeni su njegovo djelo (inaće jeftini plagijati raznih melosa ) a prevode se i pjevaju na svim jezicima.

Ovo je uvreda svim katolicima.
Neokatekumeni pjevaju psalme. Psalmi nisu jeftini plagijati.

Nema to veze sa nikakvom uvredom, nekome se može sviđati ili ne sviđati španjolski melos, ali zasigurno tako nešto nije uvreda katolicima.
Baš naprotiv, biskupi su se prošle godine kritički osvrnuli na način vrednovanja tradicionalnog liturgijskog pjevanja kod neokatekumena i zaključili da će o tome razgovarati sa vodstvom Neokatekumenskog puta.
Jednostranost osiromašuje, a Crkva nas vodi da se uvijek više obogaćujemo i otvaramo.
U tom smislu očekujem i komunikaciju na ovom forumu.

Vrh

PostPostano: Ned lis 17, 2010 14:51 

Tirsa je napisao/la:

Blažen onaj tko se može u interesu bilo koga osloboditi barem malog dijela svojih dobara i na kojem se ne obistinjuje ono iz knjige o Jobu kad Satan odgovori Jahvi: "…. Ali pruži jednom ruku i dirni mu u dobra: u lice će te prokleti!". Doista nas Satan dobro poznaje, jer zna koliko smo osjetljivi na novac. Upravo zato i upravo potaknuti time, „istinoljubivi“ kod svakog napada na NKP ponovno potežu temu novac.

Ponavljam, blago onom tko može dijeliti svoja dobra, Bog mu zasigurno nije ostao dužan, ne samo što mu je višestruko nadoknadio poslije, nego mu je dao i puninu srca prije, pa je upravo iz te punine i mogao dijeliti.

samo da se nadovežem SP da je izvor svega zla srebroljublje Zaista, korijen svih zala jest srebroljublje; njemu odani, mnogi odlutaše od vjere i sami sebe isprobadaše mukama mnogima. Usrdni poticaji Timoteju

Vrh

PostPostano: Pon lis 18, 2010 08:41 

Giovi je napisao/la:
ruta je napisao/la:
muhamad je napisao/la:
SVE je autor Kiko. Također i sve pjesme, koje i samo koje, pjevaju neokatekumeni su njegovo djelo (inaće jeftini plagijati raznih melosa ) a prevode se i pjevaju na svim jezicima.

Ovo je uvreda svim katolicima.
Neokatekumeni pjevaju psalme. Psalmi nisu jeftini plagijati.

Nema to veze sa nikakvom uvredom, nekome se može sviđati ili ne sviđati španjolski melos, ali zasigurno tako nešto nije uvreda katolicima.
Baš naprotiv, biskupi su se prošle godine kritički osvrnuli na način vrednovanja tradicionalnog liturgijskog pjevanja kod neokatekumena i zaključili da će o tome razgovarati sa vodstvom Neokatekumenskog puta.

Radi se ipak o različitim stvarima, biskupi su se osvrnuli na liturgijsko pjevanje (koje je ipak specifikum a time i vrijedno pažnje) a ne na cjelokupnu kvalitetu pjevanja kod neokatekumena. Uostalom nitko tko imalo poznaje taj andaluzijski melos, koji je osnova za njihovo pjevanje, ne može reći da se radi o plagijatima jer andaluzijske pjesme i inače jako sliče jedna drugoj.
E sad budući da su prije stvarno na uvredljiv način bile omalovažavane sve pjesme naravno da se vjernici mogu osjetiti uvrijeđenima jer ipak pjesmu ne čini samo malos već i riječi a one su većinom riječi iz psalama.
Ako generalno uzmemo da je Bogu najdraža ona pjesma koja dolazi iz srca, onda je rasprava s pozicija ukusa o vanliturgijskom i općenitom pjevanju (što je ovdje i bila prvotna intencija) stvarno malo apsurdna.

Vrh

PostPostano: Pon lis 18, 2010 10:05 

Giovi, možeš li mi podrobnije reći o tome koji biskupi i kojom prigodom. Zanima me jer se Pape nikada nisu osvrtali na pjevanje kod neokatekumena. Niti je Kongregacija za bogoštovlje i sakramente ikada imala primjedbu na pjevanje neokatekumena.

Zapravo kod neokatekumenat ima daleko više pjevanja na liturgiji nego izvan jer se susreti baziraju na liturgiji. Dakle, redoviti susreti su Služba riječi i Euharistija te mjesečna jednodnevna konvivencija koja se bazira na Časoslovu. Posebno se jednom mjesečno ima i Pokorničko bogoslužje. Sve ovo je na temelju dokumenata II. Vatikanskog. (ako koga zanimaju detalji pogledat ću)

Ne znam je li se do sada spomenulo, ali kardinal Rylko je povodom odobrenja Statuta NP-a, govorio i o famoznim katehezama na koje se isto često baca drvlje i kamenje. Rekao je da je Kongregacija za nauk vjere proučila kateheze i unijela manje izmjene isključivo vezane uz izričaj te nadodala reference na KKC. Dakle, nikada nije bilo nikakve sumnje niti kakvog pokazatelja da NP uči bilo što što odudara od Crkvenog učiteljstva.

Čim stignem navela bih nekoliko citata ovog i prošlih Papa o NP. Meni su te izjave bile najveća sigurnost. Nije stvar samo službenog odobrenja već i osobnog oduševljenja i podrške već trećeg Pape zaredom. Po meni to govori jako puno.

Vrh

PostPostano: Pon lis 18, 2010 13:42 

Lina je napisao/la:
Giovi, možeš li mi podrobnije reći o tome koji biskupi i kojom prigodom.

:) Nisam Giovi, ali mogu potvrditi njegove riječi:
http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID=112116

ulomak:
"Na zasjedanju je bilo riječi i o novim religioznim pokretima, osobito Neokatekumenskom putu, koji osvaja sve više prostora u crkvenom životu. Istaknute su mnoge pozitivne stvarnosti koje taj oblik evangelizacije donosi, kao poštivanje i vrednovanje života, čuvanje i izgradnja obitelji, mnogobrojna duhovna zvanja itd., no biskupi su se kritički osvrnuli na neke stvari o kojima bi trebalo voditi računa, kao što su poštivanje crkvenog autoriteta, cjelovitost župne zajednice i župnoga pastorala, poštivanje liturgijskih propisa, vrednovanje tradicionalnog liturgijskog pjevanja itd. Zaključeno je da će se o svemu tome razgovarati s vodstvom Neokatekumenskog puta kako bi njegove zajednice na što bolji i cjelovitiji način pridonijele rastu i izgradnji župnih i biskupijskih zajednica."

Vrh

PostPostano: Uto lis 19, 2010 07:51 

Lina je napisao/la:
Giovi, možeš li mi podrobnije reći o tome koji biskupi i kojom prigodom. Zanima me jer se Pape nikada nisu osvrtali na pjevanje kod neokatekumena. Niti je Kongregacija za bogoštovlje i sakramente ikada imala primjedbu na pjevanje neokatekumena.

Dodao bih i ovu vijest iz 2009. s ike:
Susret svećenika voditelja Neokatekumenskoga puta

Požega, (IKA) - Na poziv biskupa Antuna Škvorčevića održan je 23. ožujka u Biskupskom domu u Požegi susret svećenika iz Požeške biskupije koji vode zajednice Neokatekumenskoga puta, među kojima su mons. Vladimir Škrinjarić s tri zajednice u Slatini, fra Vjekoslav Kocijanić s dvije u Virovitici – Bušetini, te Zdravko Radoš s dvije u Čačincima. Svećenici su izvijestili biskupa o stanju zajednica u njihovim župama, o načinu rada i oblikovanju liturgijskih slavlja. Biskup ih je ohrabrio u njihovim nastojanjima te je istaknuo da u skladu sa Statutom Neokatekumenskoga puta, odobrenim protekle godine, valja imati na umu mjesto i ulogu zajednica Neokatekumenskoga puta u mjesnoj Crkvi i župi. Posebnu pozornost biskup je posvetio euharistijskim slavljima tih zajednica, koja trebaju poštovati specifičnost župa Požeške biskupije te se ne izdvajati iz njih obredom, mjestom održavanja niti liturgijskim pjesmama.

Meni osobno smeta to što većini hrvatskih biskupa bez problema prolaze oni protestantski pjesmuljci na 'misama za mlade' a na pjesme neokatekumena se gleda kao na strano tijelo jer je netko negdje primjetio da je to španjolski melos.
Znade li tko ima li ovakvih primjedbi na liturgijske pjesme neokatekumena izvan granica RH?

Vrh

PostPostano: Uto lis 19, 2010 12:24 

Benjamin je napisao/la:

Meni osobno smeta to što većini hrvatskih biskupa bez problema prolaze oni protestantski pjesmuljci na 'misama za mlade' a na pjesme neokatekumena se gleda kao na strano tijelo jer je netko negdje primjetio da je to španjolski melos.

Pravo je biskupa da se brinu o liturgiji a to što nisu reagirali na "protestantske pjesmuljke" ne znači da ne trebaju uopće reagirati na pjesme u liturgiji. Uostalom još uvijek mogu ili će tek intervenirati i u "mise za mlade". To opet ne znači da su neokatekumenske pjesme imalo loše ili nekorisne kao što to zlonamjernici znaju tvrditi već se naprosto govori o primjerenosti liturgiji.

Benjamin je napisao/la:
Znade li tko ima li ovakvih primjedbi na liturgijske pjesme neokatekumena izvan granica RH?

Neokatekumeni podliježu lokalnom biskupu kroz osnovnu pastoralnu jedinicu župu tako da je nebitno kakva je praksa vani niti to treba utjecati na odluke pojedinih biskupa.

Vrh

PostPostano: Uto lis 19, 2010 12:55 

Barnaba je napisao/la:
To opet ne znači da su neokatekumenske pjesme imalo loše ili nekorisne kao što to zlonamjernici znaju tvrditi već se naprosto govori o primjerenosti liturgiji.

Pitanje primjerenosti liturgiji je mislim promjenjiva stvar u vremenu. Tu je znakovito upravo ono što je Lina napisala:

jer se Pape nikada nisu osvrtali na pjevanje kod neokatekumena. Niti je Kongregacija za bogoštovlje i sakramente ikada imala primjedbu na pjevanje neokatekumena.

U jednu ruku može se reći da se onda lokalni biskupi petljaju u nešto što nije u njihovoj ingerenciji jer na što bi sličila karizma Neokatekumenskoga puta kad bi im svaki biskup propisivao što će i kako pjevati u njegovoj biskupiji?

Pitam ima li ovakvih primjedbi na liturgijske pjesme neokatekumena izvan granica RH?

Ovo pitam i iz drugog razloga. Naime, primjedba je da je melos španjolski i da se neokatekumeni pjesmama ne inkulturiraju u mjesnu Crkvu (osim valjda u Španjolskoj :mrgreen: ). Hrvatska je od zemalja koje su u dodiru s pravoslavljem, pa je i Crkva u Hrvata u neku ruku razvila nekakav 'obrambeni mehanizam' pa često sliči na 'Hrvatsku katoličku Crkvu' s ljubomornim inzistiranjem na svojoj etničkoj baštini kad treba i kad ne treba. Eto zašto pitam? Zna li tko?

Vrh

PostPostano: Uto lis 19, 2010 14:19 

Benjamin je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
To opet ne znači da su neokatekumenske pjesme imalo loše ili nekorisne kao što to zlonamjernici znaju tvrditi već se naprosto govori o primjerenosti liturgiji.

Pitanje primjerenosti liturgiji je mislim promjenjiva stvar u vremenu.

Načelno gledano liturgija nije stvar pojedinca te iako je Liturgija promjenjiva kategorija ali ne može ju mjenjati svatko tko se sjeti i kako kome paše jer promjene moraju biti odobrene.

Tu je znakovito upravo ono što je Lina napisala:

jer se Pape nikada nisu osvrtali na pjevanje kod neokatekumena. Niti je Kongregacija za bogoštovlje i sakramente ikada imala primjedbu na pjevanje neokatekumena.

Benjamin je napisao/la:
Tu je znakovito upravo ono što je Lina napisala:

Ne mogu baš potvrditi da je tako ali svakako je znakovit vrlo poznati intervju kardinala Canizares Llovera, prefekta kongregacije za Bogoštovlje i disciplinu sakramenata koji je dao jednom Španjolskom listu (iz te izjave se obično citira samo onaj dio o pričesti na usta) čiji orginalni tekst je na španjolskom http://www.larazon.es/noticia/cardenal- ... estra-vida . U njemu se može pročitati kako je kardinal godinu dana prije, gore spominjane izjave biskupa iz Slavonije, bio u Peru i tamo posjetio (neokatekumensko) sjemenište Redemptoris Mater te se uvjerio kako nema liturgijska anomalija, te je sve u skladu s odredbama redovitog obreda mise. No ponavljam to ne znači da biskup nema pravo intervenirati na način kako su to učinili ovi iz Slavonije koji i inače nisu otvoreni za pokrete unutar Crkve. No nije u svim Hrvatskim biskupijama tako.

Benjamin je napisao/la:
U jednu ruku može se reći da se onda lokalni biskupi petljaju u nešto što nije u njihovoj ingerenciji jer na što bi sličila karizma Neokatekumenskoga puta kad bi im svaki biskup propisivao što će i kako pjevati u njegovoj biskupiji?

Ne može se tako reći jer liturgija je u biskupovoj ingerenciji a i dozvola da neokatekumeni djeluju ili ne djeluju isto tako u okviru biskupije ne moraju svi župnici dati dozvolu za osnivanje zajednice iako postoji dozvola na biskupijskoj razini. Neokatekumeni su uvijek pozvani na poslušnost pastirima Crkve što se meni osobno jako sviđa kod njih.

Barnaba je napisao/la:
Hrvatska je od zemalja koje su u dodiru s pravoslavljem, pa je i Crkva u Hrvata u neku ruku razvila nekakav 'obrambeni mehanizam' pa često sliči na 'Hrvatsku katoličku Crkvu' s ljubomornim inzistiranjem na svojoj etničkoj baštini kad treba i kad ne treba.

Svoje mišljenje gradiš samo na temelju izjave jednog biskupa a to prenosiš na cijelu Crkvu u Hrvata. Nije točno da je u svim biskupijama u Hrvatskoj odnos prema Neokatekumenskom putu restriktivan ima ih u kojima potiču njihov rad i cijene plodove. Mislim da stvari treba gledati iz pozitivne perspektive.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 56  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata