Htjela sam još nakratko glasno razmišljati o tome kakva je sve motivacija ljudi koji se odlučuju na vjerske pokrete (što ih pokreće i što uistinu oni očekuju od "nove" zajednice)...
1. Jasno je da mnogi očekuju dublje življenje vjere...
2. Neki od njih zapravo nisu zadovoljni življenjem vjere u zajednici kojoj krštenjem pripadaju (župi), možda imaju mnoge zamjerke na svećenika, na način sudjelovanja na sv. misi, možda preveliku pasivnost... Misa u župi postaje im "nedovoljna" prema osobnom shvaćanju vjere... Počinju tražiti druge oblike zajedništva...
3. Možda doživljavaju kako ih obični nedjeljni susreti više ne ispunjavaju i ne nalaze u liturgiji ništa otajstveno i mistično, prema čemu bi mogli osobnije susresti Krista...
4. Kod nekih se vjerojatno javlja odbojnost prema naglašenoj institucionalizaciji u kojoj ne mogu pronaći dušu, počinju smatrati kako se "prava vjera" krije zapravo negdje drugdje... a to njihov svećenik ne umije prenijeti... javlja se pomisao kako Crkva možda nešto taji i krije...
5. U određenom razdoblju svog života traže "glasnije" i "gromkije" svjedočenje, te misle kako su masovni susreti sa svom euforičnom atmosferom koju stvaraju, odličan način svjedočenja vjere...
6. U duhovnoj potrazi za Bogom zaustavljaju se pred enigmom budućnosti - i tu postaju skloni traženju pravih proročanstava i počinju udovoljavati svojoj znatiželji, smatrajući kako se Crkva (njen hijerarhijski dio) nedovoljno time bavi...
Mislim, kad bi neki župnik želio preporučiti koji pokret svojim župljanima, prije toga bi se, garant, dobro raspitao o tome što ona sve nosi sa sobom, pa ako bi pronašao i 5 % dvojbenih, problematičnih stvari u njoj - mislim da bi odustao od preporuke... Jednostavno, svojom pastirskom dužnosti da ovčice ne odlutaju...
Barnaba je napisao/la:
Nije mi jasno kako svećenik može biti pravi ili krivi? Oni se mogu razlikovati u načinu pastoralnog rada i darovima Duha Svetoga ali ne mislim kako ima pravih i krivih.
Slažem se s ovime... Kad sam spomenula "prave svećenike" bio je to samo stilski obojen završetak posta. Nije potrebno hvatati me za svako slovo...