Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 21, 2026 19:24

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 789 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 53  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub sij 02, 2010 20:19 

"Nema teorije da se u demokraciji laprda o pravima i da se busaš u prsa i kažeš ja to ne moram"(DABA)
.Je li to potkrijepa zbog čega je i u ostalim, ovdje spomenutim demokratskim zemljama odaziv slabiji?(:
Ako laprdam - to je tvoje pravo da tako nazoveš, ali ako ukažem na propust kao u prethodnom postu - opet laprdam?
A kandidati to nisu činili? Zanimljivo, vrlo zanimljivo, kao i Snenov post.
Pa kad laprdam, onda ću baš to učiniti pitanjem: Moj Sneni, je li možda tvoj pohod "bandičevskom WC-u donio prevagu?
A da će Hrvatska pocrvenjeti - pa zar baš toliko zlobe? Pri analizi gdje je tko obijedio Josipovićev "teritorij" je TV prikazivala crvenom bojojm. I ZNAM da to BAŠ SVI znadete da je pri onoj izjavi Josipović na to mislio - "cijela RH će biti za njega" - pa će TV sve dijelove RH prikazati opet u crvenom?
Nisko je to. I da se razumijemo ne "navijam" ni za jednoga jer n-i-t-i j-e-d-a-n od kandidata u finišu ne zaslužuje 5 godina gledanja na raju s visoka!

Vrh

PostPostano: Sub sij 02, 2010 20:19 

Od dva loša izabrat ću onoga koji makar prizna da je čitao Bibliju a ne onoga koji javno prizna da mu je u ormaru!

Vrh

PostPostano: Sub sij 02, 2010 20:28 

Sneni, ja sam pročitao wede i znam sanskrit!
Vjeruješ li mi?
(ako ne, Bogu hvala!)

Vrh

PostPostano: Sub sij 02, 2010 20:46 

onda ne bih za tebe glasao!

Vrh

PostPostano: Sub sij 02, 2010 21:39 

"Od dva loša izabrat ću onoga koji makar prizna da je čitao Bibliju a ne onoga koji javno prizna da mu je u ormaru!" - glavno da vjeruješ onome pvome koji se hvali. Ja se ne hvalim.
Joj što si naivčina!
Neka nam bude poi tvoj riječi, sneni - misliš li da Bog nije sve ovo namjerno dopustio? Ali zbog koga?
Tko danas nema u kući bibliju? I svu su onda kandidati za predsjednika?!!!
Odaklesu Lenjih, Marks... izvlačili svoju "mudrost" ako ne iz Biblije?
Nema smisla na ovakvoj kao tvojoj logici(zar doista logici?) temmeljiti daljni razvoj teme. Mislim da bismo svi mi, preko 55 trebali ostaviti mladima da oni sami odlučuju o svojoj budućnosti...previše se trpamo, ali uz izreku "na mladima svijet ostaje" - govore stari ne puštajući ništa iz tog svijeta iz svojih ruku.
Uživaj u ishodu...

Vrh

PostPostano: Sub sij 02, 2010 21:56 

zdrave je napisao/la:
A da budemo malo iskreni?
Današnji dnevnik na HRT1 pokazuje pokušaj ispravljanja "grijeha" od strane vrha katol. Crkve.
Naime, pošto predsjednička kampanja nije počela jučer nego prije godinu dana, da je Crkva na vrijeme, i ne baš ovako JAVNO kao danas na HRT-u stala na stranu jednog kandidata, ne bi sad bili u dvojbi koji je kandidat manje "crven". Ovo večeras je čista naivnost i "bandičevsko" pozivanje na Bibliju.

Ako misliš na Bandićev posjet nadbiskupu Bozaniću na teletekstu sam pročitala da je susret inicirao Bandić. Mislim da Bozaniću nije preostalo drugo nego da ga primi.
Ali navodno da je pater Smiljan Kožul preporučio vjernicima da glasaju za Bandića. Hm? Ne zaboravimo da su sada samo 2 kandidata. I ja sam mislila da neću izići na drugi krug, ali neizlaskom na izbore glasam za ono što organski ne podnosim (oprosti Bože) - "crvenu" Hrvatsku, progon križeva iz ustanova, hajka na vjeronauk u školi, hajka na Crkvu, veličanje homoseksualnh udruga itd....Bandić se barem ne stidi Krista, a grešni smo svi, ne samo on.
Istina, mogla je Hrvatska i puno, puno bolje!

Vrh

PostPostano: Sub sij 02, 2010 22:36 

adrijana je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Pred izbore se može samo napraviti ono što je udruga GROZD napravila, poslati pitanja kandidatima i tražiti odgovore te njih prezentirati svojem članstvu. Međutim vidjeli smo da su druge udruge i kršćanski mediji debelo zakazali i u onom što se pred izbore moglo i moralo učiniti.

Ne mogu drugo reći, već da, po mom mišljenju, anketa udruge Grozd nije način kako bi trebalo djelovati jedno službeno glasilo HBK. Evo i zašto. Crkvu su već dugo neki bahato svrstavali u političke krugove HDZ-a, čak i kad je ona s vjerskih i moralnih pozicija kritizirala iste. Stoga mi je neobično drago bilo vidjeti kako se tijekom ove predizborne kampanje nisu vezivali za nijednog kandidata – to je bilo toliko očito, da su nažalost i oni koji su strpljivo čekali koji mig biskupa „za koga glasati“ ostali razočarani. Zaista, za društveni angažman i odabir kandidata jednom zrelom vjerniku sasvim je dovoljna podrška bila Poruka biskupa, mada u njoj nije bilo ništa novo što već nismo znali (mi koji pratimo). I na ovom forumu lijepo ste reagirali i ti i Giovi na onu insinuaciju da Crkva ima dogovor s nekim kandidatom. Glas Koncila je u broju od 6. 12. objavio svoja Vjernička pitanja kandidatima i mislim da su učinili ono najpoštenije što su mogli: objaviti samo odgovore kandidata, bez ikakvog dodatnog komentara – što bi bilo ništa drugo nego neprimjereno nametanje stava i govor tipa: ovaj se slaže s našim stavovima, a ovaj ne… Na takav način zaista jedno službeno glasilo Crkve nije ni trebalo djelovati, jer tko ih čita – razumije i zna, a tko ne čita, ionako ne bi zbog njih promijenio svoje mišljenje. Udruga Grozd je lijepo sažela svoje viđenje predsjedničkih kandidata, ali njima zamjeram što su to učinili u zadnji čas, čak su na svojoj web-stranici anketu postavili tek nakon slanja mailova i, ruku na srce, nisu objavili odgovore kandidata, nego svoju interpretaciju svakoga.
Onu emisiju s Josipovićem na HKR-u ne mogu komentirati, jer nisam slušala…

Pozdrav i svako dobro u Novoj 2010…!

Hvala ti na ovom postu jer je on sasvim u smjeru u kojem treba ići ova tema.
Naravno da se ja ne slažem s tvrdnjama kako je GK učinio neku bolju stvar (naprosto ne trebaju dokazivati svoje poštenje kad pošteni jesu) s ovim pitanjima jer je ostavio mogućnost političarima da muljaju pa vjerujem kako nikom poslije ovakvih odgovora nije ništa jasnija pozicija svih koji su odgovarali. Mislim (a svjetska praksa to i potvrđuje) da se političarima mora postavljati pitanja u kojima se moraju jasno odrediti Da ili Ne, tek ih se tako može kvalitetno procjeniti. Uostalo to je po onoj biblijskoj (Jak 5,12) "Vaše "da" neka bude "da", i "ne" - "ne", da ne padnete pod sud."

Vrh

PostPostano: Sub sij 02, 2010 23:14 

Ruta, mislim na Bandićev susret s nadbiskupom Marinom davno prije prije izbora i uvođenja grijanja u katedralu .
Dakle Sneni i ostali, postavio sam pitanje ZAŠTO je vrh Crkve čekao da ostanu samo dva kandidata?
Ovo ispod sam bio stavio...pa obrisao, a sad javno pitam zašto ti Sneni ne bi pitao nadbiskupa Marina(predsjeda HBK-i): zbog čega se bavi politikom više nego ovime što slijedi ispod, što je mu je čak dužnost kao pastira prema stadu!? Je li iskazivanje brige za to "stado" u vrijeme ove krize u tome što uvodi grijanje u katedralu; mijenjanja razglas; izbacuje staru i uvodi "novu" rasvjetu unutar i van katedrale(pa je noću "babaluca"); odbija milijune od države, istovremeno preko župnog listića traži laičku pomoć u novcu jer "grijanje i rasvjeta koštaju"? Ako nema novca, onda ga nema!
.
Ovu su reportažu mogli vidjeti svi. Riječ je o Caritasu jedne župe u Vukovarsko-srijemskoj županiji, emitirano na TV.
-Jel ima šta za mene? - pita nezaposleni otac s više djece, a volonterka Caritasa odgovara da od dječje robe nema ništa...Kasnije objašnjava: -…Hrane nemamo ništa...Zadnja donacija odjeće i obuće je bila u 8. mjesecu ove godine. Hitno nam treba hrana, zato što imamo neuhranjene djece…dosta.
Autorica reportaže komentira: -"U skladištu samo odjeća za odrasle. To je slaba utjeha roditeljima koji su došli po pomoć za svoju djecu. Uz najbolju volju i trud ovi volonteri ne mogu mnogo. Samo u Vukovarsko-srijemskoj županiji 80 je obitelji s osmero i više djece…
.
Znam da će sad netko skočiti s komentarima da se i u ratu gradi, izrađuje svašta. Dakako - oružje najviše.
Slika nekoga iz oficijelne Crkve,o Hrvatskoj, o bijedi nasuprot bogatstvu…nije crno-bijela. Ovao su dumine: "vjeri u onoga tko barem javno priznaje da ima Bibliju"(Sneni)!- Pa zar ju nadbiskup nema?
Hoće li možda ispasti da je oprao novac dobiven od Bandića davno prije oviog smušenog prvog kruga? To je tlapnja, ali nije tajna da su se sastali i da je Bandić obećao novac Marinu, što je svakako pozitivno(to za one koji to nisu znali!), ali ZAŠTO u ovoj krizi izvoditi sve te radove - i baš u izbornoj godini? Čista slučajnost? Heee i hm...!
Ruta, je li Bandić s nadbiskupom Bozanićem razgovarao o onim gladnima iz reportaže ili samo o dva kandidata za izbore?
ps: Sneni, obojica smo u mirovini. Da se mi ipak okanimo politike i više mislimo na svoj susret s Gospodinom?
ps2: da se razumijemo, oduvijek sam smatrao da je Crkvenim ocima DUŽNOST da nas upute i na vrijeme upozore, a što je sad? Bandić na koncu ispada "pokajnikom" iliti plagijatom Tomca!
(svima laki snovi i ugodna ova 2010. s unaprijed odabranim kandidatom, ma tko god to bio)!

Vrh

PostPostano: Sub sij 02, 2010 23:36 

Zdrave!
tebe ćemo staviti na kaptol za "unutrašnju kontrolu" :mrgreen: !

Vrh

PostPostano: Ned sij 03, 2010 08:12 

Ljudi, ovo nije tema za neko političko agitiranje (tko će za koga glasati) već o načinu na koji bi se kandidati trebali predstavljati iz katoličke perspektive.
Prema tome nema razloga za žučljivu raspravu, te sam obrisao neke postove od Modusa koji su išli u tom smijeru.
Dakle hajdemo raspravljati o tome što bi trebali napraviti da se ponovo ne dovedemo u ovakvu situaciju biranja između dva lošija kandidata?!

Vrh

PostPostano: Čet sij 07, 2010 12:12 

Još niste donijeli odluku?
Savjest vam šapće da su oba kandidata "crveni".
A oni koji bi trebali "čistiti" naše savjesti od grijeha, javno na TV nagovaraju za koga glasovati?! Nečuveno, moj fra...ma kako se zvao! Taj fra-brat zna da radi protiv savjesti, ali to je njegovo pravo...a je li grijeh?
Navodno je od prekjučer neizlazak na birališta grijeh? Pa koga pitati, sv. Oga papu?
.
Draga braćo, SAMO BOJKOT - i u nove izbore - opet prvi krug, ali bez milijuna: samo djela kandidata...

Vrh

PostPostano: Čet sij 07, 2010 12:35 

zdrave je napisao/la:
Navodno je od prekjučer neizlazak na birališta grijeh? Pa koga pitati, sv. Oga papu?

U Crkvi vlada načelo supsidijarnosti pa je za to mjerodavan biskup tvoje biskupije u kojoj pripadaš po mjestu stanovanja.

zdrave je napisao/la:
Draga braćo, SAMO BOJKOT - i u nove izbore - opet prvi krug, ali bez milijuna: samo djela kandidata...

Dragi Zdrave, cjeneći tvoje mišljenje pitam te zašto bi trebalo slušati tebe a ne biskupa kojem smo pastoralno odgovorni?

Umjesto gledanja u prošlost i ove izbore uprimo pogled u budućnost te svojim postovima, konstruktivno pridonesimo da se nikada više ne dovedemo u ovakvu situaciju.

Vrh

PostPostano: Čet sij 07, 2010 13:20 
Administrator

Zdrave, neizlazak na izbore nije grijeh ako ti po savjesti ne želiš, tj. ne možeš glasati za nijednog od kandidata.
No ako se iz lijenosti ne izlazi na izbore, radi se o propustu izbora za opće dobro.
Zato je preporuka biskupa da izađemo na izbore jer inače odluku prepuštamo nekome drugome.
Bojkotom nećeš ništa postići osim što ćeš, kako su i biskupi izjavili, prepustiti odluku drugome.

Vrh

PostPostano: Čet sij 07, 2010 18:35 

zdrave je napisao/la:
Još niste donijeli odluku?
Savjest vam šapće da su oba kandidata "crveni".

:wink: I može li i bez onog dijela kandidata koji su u prvom krugu bili revno i zdušno pristrano forsirani od strane glavnih medija !?! To je jedan od presudnih razloga radi kojih bi trebale odgovorne službe (ima li ih?) reagirati i ozbiljno ispitati regularnost prvog kruga… Ali … Može li se to uopće u našoj državi?! Jedan od „rezultata izbora“ je i to što nemamo više ni svoju televiziju… Zemlja je u krizi, bez uopće definiranih svojih nacionalnih strategija, a oni kandidate ispituju o rođendanima supruga, godišnjicama braka, imenima veleposlanika, maskama za fašnik… Zabavljaju građane, kao da će odlučivati prema tome koji ima ljepši osmjeh i šarm… I onda se čude što ljudi nisu zainteresirani za glasovanje, a oni nas sami zatupljuju i nisam daleko od zaključka kako je čitavo medijsko praćenje izbora bilo potcjenjivanje intelekta građana… I sad još ova zabava sa „Sanaderovim pučem“ iz koje se jedino vidi da je njima važniji „integritet stranke“ (prema onome što je rečeno u Hloverkinoj emisiji) nego ozbiljan posao i problemi. I ništa drugo…
A inače, kandidati osim navedenih sličnosti ("crveni", bivša partijska knjižica) imaju i poneke razlike: - u politici prema EU, u stranačkoj ovisnosti, u odnosu prema Mesiću, u stavovima prema vjernicima, vjerskim obilježjima, sekularnosti države, u pitanjima ugovora s Vatikanom, zatim o legalizaciji istospolnih brakova, pravu na pobačaj, spolnom odgoju u školama i dr.
.... .... ....
Tako da nije baš sve jednobojno.

Vrh

PostPostano: Čet sij 07, 2010 20:05 

"Dragi Zdrave, cjeneći tvoje mišljenje pitam te zašto bi trebalo slušati tebe a ne biskupa kojem smo pastoralno odgovorni?"(Barnaba)
.
Ti slušaj svoga biskupa, ja svoga ne mogu. I ne smije se slušati mene, nego svatko svoju SAVJEST, a ona će presuditi samo ako ljudi znaju sve. No ono što sam kanio napisati nisam, jer i napisano ti si smjestio u koš - stoga nema više smisla…Ali nije kasno za odluku, stoga samo jedna sitnica: ako biskup i Bandić su u "poslovnim" odnosima(Bandić mu daje novac iz svoga fonda za socijalu), je li onda čudan poziv: drage moje "ovčice"(vjernici) glasujte za Bandića!?
Tko je iz politike dao išta, a da nije tražio revanš(protuuslugu), a tko taj "revanš" plaća?
.
Budućnost Hrvatske nije u ovakvom predstavljanju kandidata i programa. Nije ni u ovakvom praćenju(Andrijana, čestitam na cijelom postu!!!). Najmanje po ovakvom Izbornom zakonu gdje se ne zna tko pije, tko plaća.
Treba li nam novi, a ne Šeksov "Božićni ustav"? Odgovor svi znamo, ali isto tako znamo da smo svi Crkva, od oniog beskučnika do nadbiskupa i Pape.
Ako svi plaćamo porez, za mirovinsko, zdravstveno(i kler) - svi smo građani RH, time baš SVATKO ima pravo reći što misli i o politici općenito i o političaru, kao i o ovoj šumi (90% nepodobnih) kandidata iz prvog kruga.
Ako nadbiskup Bozanić po Ustavu ne smije s ambona izreći svoj stav, neka odjene civilno odijelo, pozove medije i održi konferenciju za javnost. Tko mu to u demokratskoj zemlji smije/može zabraniti? Ako se može zabraniti, sorry, ja to nisam znao.
Mislim da je jasno što želim reći: vrh Crkve i laici ruku pod ruku, nakon "pretresanja" kandidata na nivou župe - bi li mogli donijeti zaključak tzv. apsolutnom većinom?
Tako ja, a kako drugi, ne znam, ali ovako kako je sada...ne dao nam dobri Bog ikada više, iako smatram da je baš On to dozvolio, jer od msgr-a Bozanića podvučena kriza morala nije "privilegij" samo vrha politike.
Giovi, zbog općeg dobra kršćani ne smiju birali između dva zla manje. Zlo je uvijek zlo, malo ili veliko, a odsustvo dobra - što je?.
(je li i ovo je za koš? nebitno jer ovo je moj zadnji upit u ovoj temi)

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 789 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 53  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata